dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Созопол – град на спасението
  Публикуван от admin на 08 Януари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 3252 пъти, рейтинг: 1.42

  

    Мореплаватели, пътешественици, търговци, гости и учени непрекъснато са обсаждали и обсаждат този малък, но с дълга и героична история град. Притиснат от три страни от морето, напомнящ купчина от драгоценни камъни върху малкия къс земя, приютил край себе си своя белоснежен рибарски флот, огласян през цялото денонощие от крясъка на гларусите, той предава от настоящето в бъдещето неотменните свои красоти и душевност.
    Ако спрем на последния завой на шосето, което води към града, от височината чувстваме зашеметяващия блясък на лазурно синьо море, а сред него огряни, сякаш позлатени от слънцето, стоят непоклатими Созопол и заобикалящите го острови Свети Кирил, Свети Петър и Свети Иван.
    На тази красота са се радвали още древните преселници от малоазиатския град Милет, които през 610 г. преди новата ера основават тук древната гръцка колония Аполония. Благодарение на благоприятното географско положение и контакта с местното тракийско население, градът става износител на жито, риба, добитък, мед, восък и роби и се превръща във важно пристанище, през което се внасят богатите изделия на занаятчиите от Мала Азия, Пелопонес и Елада.
    В периода на най-голямото си развитие от V до III в. пр. н. е. Тук йонийците пред храма на своите богове издигат величествена бронзова статуя на бог Аполон. И днес старите каменни стени край пристанището при археологическия музей ни отвеждат в далечното минало на римското господство и средновековието. Разрушен и ограбен през 72 г. пр. н. е. от легионите на Марк Лукул, градът дълго остава неизвестен в историческите източници. Едва през IVв. от н. е. отново се споменава за него. Тихият залив пред града е давал неведнъж подслон на злочести мореплаватели, които с право започват да го наричат Созопол – град на спасението. Въпреки това многобройните скали на северозапад от града около остров Свети Кирик често са били причина за неочаквани корабокрушения.
    Веднъж един от първите археолог-водолази разказа за едно от преживяванията си под водата.
    „Беше ранно утро. Прохладният утринен бриз брулеше лицата ни, а ние се взирахме от борда на моторната ни лодка в бягащата край нас морска вода и потръпвахме при мисълта, че скоро тя може би щеше да ни разкрие своите вековни истории. Последва команда и корабът, след като описа сребриста дъга, спряна определеното място. Тихо, един по един прекрачихме борда и потънахме в студеното и неприветливо море. Светлосините отблясъци на огряните от слънцето повърхностни води бавно се отдалечаваха от нас.
    Изведнъж пред мен се изправиха неподвижните сенки на огромни почти черни скали. Започнах да опипвам дъното. Тогава съзрях скупчени големи, обли като скални отломъци предмети. Те бяха покрити с миди и водорасли. С мъка изтръгнах от дъното един от тях. Не знам дали черната сянка, която видях наблизо, не беше очертанието на потънал кораб, но силното любопитство бързо ме отпрати нагоре, където на дневна светлина видях чудния пратеник на древността – една изящна островърха амфора.”
    Това е било началото...
    Днес команди от водолази продължават да даряват музея с нови и нови вестители на миналото от морето, които разкриват живота на отдавна изчезналите цивилизации.
    Възникнал върху основите на тесните и разкривени средновековни улици, днес Созопол се радва на една изключително интимна и живописна възрожденска архитектура. Както в Несебър, така и тук, още в началото ни посреща градският център, през който преминава цялото градско движение.
    Водещата към старинния град къса, но стръмна улица веднага подсказва, че оттук е започнало средновековното селище. Преминали едва стотина крачки, се озоваваме на триъгълен площад, в който се вливат трите основни улици на града.
    Погледнем ли наляво, ще съзрем старинната, извисена на тънки дървени колони ритуална сграда, а на дясно край разиграната фасада на Иван Банчевия дом ще ни подкани източната и потъмняла в сянка крайбрежна улица.
    Вечер, когато денят угасва и сенките на нощта се спускат на д стария град, започва истинският живот. Трудно е тогава да тръгнем по главната улица, където като лавина се изсипва цялото население и гости на Созопол. Минавайки по нея, ни посрещат гъсто застроени сгради, отрупани от стоки и хора магазини, закусвални и заведения.
    Настланата с мраморни плочи улица неусетно ни отвежда по-нататък, до градинките край църквата и Йотовата къща.
    Когато се разхождаш из старинния град, правят впечатление високите и затворени към улицата двуетажни къщи, но това съвсем не обеднява техните фасади, които са хармонично оформени от масивното каменно приземие и надвисналите над него, обшити с талпи и дъски еркери. Плътно застроените сгради, свързани с невисоките дувари, често в продължение на приземните етажи, напомнят за нашето кръшно българско хоро. Но навсякъде където и да минем през тесните процепи, оставени между тях, ще съзрем морето – ту синьо – в източната му страна или поруменяло на запад от потъващото в него огромно червено слънце.
    Приятно е да влезем в созополския двор. Малък, но приветлив, с характерната си лозница и разположените под нея маса и столове, той разкрива типичното гостоприемство на местното българско и гръцко население.
    И къщата тук е по-отворена, не както към улицата, която като че ли подканя да я посетиш. Тясната стълба винаги ни отвежда от голямата приземна изба във втория етаж, където ни посреща големия и представителен салон. В него старите жители до миналия век са подреждали пищните си виенски мебели, които с разиграните си детайли още повече обогатяват техния дом.
    Около това обединяващо пространство обикновено са подредени кухнята с огнището, килера, спалните стаи и голямата гостна. И тук, от която и да е част на къщата, виждаме морето – оная вечна и благородна примамка на нейните жители.
    Невъзможно е да посетим Созопол, без да отидем на пристанището. Единствено там ще почувствате истинския живот на морския град с люлеещите севърху вълните като чайки рибарски лодки и кръжащите край тях рибари и туристи. Не случайно от него започва и тъй наречената „Рибарска улица”. Сред тесните двуетажни къщи тя ни съпровожда до почти потъналата в земята старинна църква „Света Богородица”, в която се крие може би най-красивият дървен иконостас по нашето Черноморие. А по-нататък ще минем покрай възстановената вятърна мелница, ще съзрем под себе си вечно лудуващите вълни край скалите на север или ще навлезем в източния старинен квартал. Къщите са кацнали величествено върху стръмно спускащите се към морето скали. Навсякъде обаче ще ни следват или веселата тълпа на летовниците, или любопитните погледи на тихо насядалите с черни забрадки пред своите къщи стопанки на града.
    Новата част на Созопол е завладяла склоновете над градския плаж и залива местността „Харманите”. И той като че ли иска да наподоби по-стария си събрат, но новите къщи и блоковете в него доказват, че истинският господар тук е съвременният живот.
    Да продължаваме да говорим за града, това значи да му разкрием всички тайни, а той е суетен и винаги иска да ни очарова с нещо ново. Затова нека оставим тези, които веднъж са били завладяни от стария Созопол да търсят и да откриват в него всяка година това, което ние наричаме с право очарование.

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
admin
admin
2008-01-14 22:34:19
  Споменавате Несебър, какво имате предвид под градския център, къде според Вас е този център?

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Археологически туризъм | Созопол – град на спасението
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com