dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Кукеровден в Странджа
  Публикуван от loreta_e на 06 Април 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 6297 пъти, рейтинг: 1.09

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Зимно приключение"

    Такива кукери другаде няма. Всъщност, рядко ще попаднете и на такъв празник. Ритуалите Кукеровден и Паликош се почитат само в няколко селища в Странджа. И макар символиката да е една – „прогонване” на зимата и пречистване за идващата пролет, самите празници рядко си приличат. Хората, които участват в тях, традициите, които носят и импровизациите, които влагат, правят всеки уникален и неповторим.
    Тази година в село Кости древният обред бе „пресъздаден” от група гърци, българи, английско семейство и един италианец. Макар че, в крайна сметка, това няма особено значение, защото в Странджа различията и границите често са само подробност.
   
    В сърцето на Странджа
   
    Намерило място сред вековните гори на Странджа и живописната долина на река Велека, Кости и днес е едно от най-магичните села в планината. Частичното обезлюдяване и изостаналост не са го подминали, но не са го и обезличили.
    Най-много местните се гордеят с църквата „Св. св. Кирил и Методий”, извисяваща се в самия център на селото, която догодина ще отбележи своята стогодишнина. Постройката е повече от внушителна и си е спечелила славата на най-красивата селска църква в Странджа. Дърворезбованият иконостас е сътворен от един от последните странджански резбари – Пандил. В църквата се съхраняват над сто оригинални икони от най-добрите български и гръцки автори от края на XIX-и и началото на XX-и век.
    Кости е едно от трите селища в Странджа, заедно с Бродилово и Синеморец, в което са запазени оригинални гръцки къщи от началото на миналия век. Характерното за тях е, че са без прозорци, а осветлението се е осигурявало от „подвижна керемида” на покрива. Тук все още се срещат на няколко места покрай реката и в долната част на селото.
    Известно като едно от петте нестинарски селища в региона (другите са Българи, Граматиково, Кондолово и Сливарово), до Балканската война Кости е обитавано само от гърци. Последните от тях се изселват през 1924 година и пренасят и древните български ритуали нестинарство и кукерство в Северна Гърция. След тях в Кости се заселват бежанци от Одринска Тракия.
    С гърците са свързани и двете теории за съвременния произход на селото. Според едната, името му най-вероятно идва от патрона на нестинарите Свети Константин, който елините произнасят като Костадин. Другата води до заможен грък – Кости, който някога живеел тук. Той продавал царевица на българите от съседните села, които казвали: „Да си купим от Костито влашка”. Така името му постепенно станало и име на селото.
    Днес в Кости постоянно живеят около триста българи, повечето възрастни хора. Младият им кмет Илия Язов, който кара втори мандат, е оптимист за развитието на селото. Напоследък усилията му са насочени към мащабен проект за реставриране на една от най-богатите гръцки къщи в центъра на Кости, която ще бъде превърната в музей. Заедно с църквата до нея и още няколко типично странджански къщи, те ще оформят цялостен архитектурен ансамбъл.
   
    Парцалените кукери
   
    Кости си заслужава да се посети и заради още нещо - тук са съхранени в най-автентичната си форма празникът Кукеровден и свързаният с него обред Паликош.
    „Празникът е пренесен от български заселници, дошли преди век от някогашното село Пиргополу в Турция. Днес се празнува единствено в Малко Търново и селата Кости и Бродилово в Странджа седем седмици преди Великден ”, обяснява кметът Илия Язов.
    Съществена част от ритуала е обличането на място на Белия кукер на Странджа. Нарича се така, не защото е облечен в бял костюм, а защото не носи маска. Единствено лицето му е почернено, за да плаши злите сили, обяснява ми 21-годишният Милчо Митрев от Кости, докато двама негови съселяни „сглобяват” върху му костюма от овчи кожи. Младежът, който иначе се препитава с дърводобив и всякаква друга тежка физическа работа, няма нищо против да бъде навлечен в дузина кожи и още толкова железни хлопки, които жертвоготовно подрънква. „Ако изгубим традициите, губим себе си”, кратко обобщава ролята си в ритуала Милчо.
    В дружината му има още генерал, мома, баба, поп, доктор, стражар, бръснар. Всички са въоръжени със саби, за да „бръснат” или „постригват” желаещите, докато благославят за здраве и берекет.
    Ролите варират в зависимост от кандидатите. Разбирам, че жена има право да се облече единствено като царица, но кандидатки днес няма.
    Трескавата работа по изработването на костюмите в местното читалище приключва, когато и последното парче от наличните стари дрехи и парцали влиза в употреба. И тъй като персонажите са пародийни, това им придава още по-комичен характер.
   
    Мултинационален празник
   
    Предварителен сценарий за празника няма. В него може да участва който желае, а и така е много по-весело.
    С автобус рано сутринта в Кости пристигат близо четиридесет гърци от общините Мелики и Серес. Всички са потомци на някогашни преселници от селото. Много от гърците и друг път са идвали тук, но за първи път ще участват в ритуалите.
    Шумни и енергични, гърците бързо „превземат” малкото селце и скоро полуразбираемата им реч се шмугва навсякъде.
    „Дойдохме, за да помогнем за съхраняване на общите традиции и да стане празникът още по-хубав”, сподели малко по-късно зам. областният управител на Верия Атанасиус Копацарис и се превъплъти в един от най-сполучливите персонажи, на... кукерска баба. Кметът на община Мелики Костас Корелис съпровождаше свитата с тъпан. А други двама от гръцките участници през цялото време старателно придържаха на раменете си кол със завързано на него пробито яйце.
    „Всичко е хубаво, ама защо им е това яйце на гърците”, дивеше се баба Петрана, която беше дошла със съседки да погледа празника. „Яйцето символизира живота”, обясни зам.областният управител и допълни: „Така го празнуваме при нас”.
    В същото време засмяна гъркиня раздаваше на публиката дребни бонбонки, „поради липса на страгали”.
    Последва спасителна „операция” по изваждане на „рака” от кукера. Преди години за целта е бил хващан жив рак от реката, но този път работа свърши и пластмасов.
    След като в площада бе разбита бутилка вино за здраве и берекет, кукерската дружина пое към първата къща в селото... на англичаните Реймънд и Марион Мичъл. „В Англия сме загубили всички традиции. Прекрасно е, че хората тук ги спазват”, вълнуваха се новите преселници, докато черпеха с пелин и българско сирене.
    След като обиколи селото, дружината се върна отново на площада, където заора символично за богата реколта през годината. Кулминацията на празника бе запалването на два коша с плява, поставени на висок прът. Вече на хоро, българи и гърци, прескачаха за щастие падналата на земята плява.
    Общото веселие бе документирано подробно от камерата на италианския антрополог професор Августо Давиченцо, който приемаше със спокойна усмивка всичко случващо се пред очите му. Италианецът от години филмира древни обреди и ритуали в Странджа и отдавна се е вписал в атмосферата.
    Празникът приключи неочаквано, както и започна. Традицията обаче не само бе съхранена, а успя да привлече и нови почитатели.

Добави във Facebook   


Един от парцалените кукериЕдин от парцалените кукериОбличането на кукера е един от главните ритуали в обредаОбличането на кукера е един от главните ритуали в обреда
Операцията по изваждането на „рака” привлича вниманието на публикатаОперацията по изваждането на „рака” привлича вниманието на публикатаНай-атрактивната част – паленето на кошовете с пляваНай-атрактивната част – паленето на кошовете с плява
Зам. областният управител на Верия Атанасиус Копацарис се превъплъти в един от най-сполучливите персонажи, на... кукерска баба. Зам. областният управител на Верия Атанасиус Копацарис се превъплъти в един от най-сполучливите персонажи, на... кукерска баба. „Всичко е хубаво, ама защо им е това яйце на гърците”, дивеше се баба Петрана„Всичко е хубаво, ама защо им е това яйце на гърците”, дивеше се баба Петрана

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
presi_kb
presi_kb
2008-04-11 22:19:45
  Абе хора толкоз ли сте тъпи ни виждате ли че тая смотана Лора си е направила 100 регистрации и е написала 100 пътеписа... Така прави на конкурсите! Дори и на този конкурс! За да има по-голяма възможност да спечели наградата... Боже... Ти Лоро си направо... То рано или късно се разбира! Няма нужда да го прикриваш!

wave
wave
2008-04-12 10:01:18
  presi_kb, явно нещо те е подгонила параноята и виждаш конспирация във всичко. Има една такава приказка - "Който може, го може...", а който не може плюе по другите... типично по български. Между другото не виждам да има ограничения в броя на пътеписите, така че седни и напиши и ти... поне един,... ама не можеш...

presi_kb
presi_kb
2008-04-15 00:10:29
  Аз не обиждам жената! Просто и казвам да не прави такив глупости! Защото вече всички знаем! А пък ти wave не се бъркай!!!

wave
wave
2008-04-15 11:00:01
  presi, злобата направо те разяжда... Защо така бе, момиче? А да наричаш някой "смотан" си е обида, май си противоречиш...
  Пак ти казвам, прочети условията на конкурса - няма ограничения за броя на пътеписите, няма и за броя на регистрациите.
  Но да не спазваш добрия тон, при публикуване на коментарите си и да обиждаш всички читатели "тъпи", не е редно!

rumy
rumy
2008-04-28 22:24:14
  Който не спазва добрия тон и дори си позволява да обижда, е редно да бъде дисквалифициран. Това е сериозен сайт.

marina_slavova
marina_slavova
2008-04-30 18:14:18
  Аз съм съгласна със presi_kb. Наистина е така! Аз не искам да обиждам Лора, но за съжаление написаното от Преси е вярно!!! Надявам се Лора на следващият конкурс да не правиш такива неща!

lorka
2008-04-30 23:35:42
  teo2406, в единствения ми публикуван пътепис съм писал за Несебър и Слънчев бряг, ако не си го чел, вземи поне отвори някой учебник по география или карта да видиш коя планина къде в България е разположена...

rumy
rumy
2008-05-02 14:05:53
  presi_kb я гони параноя
  rumy е само читател
  loreta_e има само един текст публикуван, а точно тази атмосфера ще бъде причината много участници да се откажат от участие въобще. Следващия път - само николета или преси или както искате, все едно. Жалко, защото сайтът е хубав, а има и други интересни и интелигентни автори, които ще останат на заден план

rumy
rumy
2008-05-02 14:08:58
  В този сайт цари някаква странна, бих казала, враждебна атмосфера
  Повтарям - rumy е само читател, а loreta_e има само един текст
  нищо, както върви, в следващия конкурс ще остане само николета, преси, марина или както там иска да е

marina_slavova
marina_slavova
2008-05-02 16:32:13
  Ясно... Видя се вече че тази Лора е извикала на помощ приятелката си Руми, а може би това е отново Лора... аз вече всичко взех да очаквам от тебе!


Общо 16 коментара в 2 страници:
 1  2  следваща »
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Културен / фолклорен | Кукеровден в Странджа
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com