dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 27 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Пролет край реката
  Публикуван от nikoleta68 на 01 Май 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 3688 пъти, рейтинг: 5.00

  

    Хубаво е, когато на човек му стане тясно в големия град, когато скуката и отегчението от света ни завладеят, когато ни писне от раздразнителния звън на телефони и аларми, когато въздухът не стига, да сме открили някъде свое място, което да се превръща в спасителен остров веднага, щом се появи необходимост за неотложно бягство от напрежението и динамиката на делничния ден.Бягство от света... звучи изтъркано, клиширано и даже подтискащо! И колко странно... не се ли превръща точно това “бягство“ в завръщане – да! - в завръщане към природата, в най-прекрасно изживяните моменти от живота, в най-щастливите ни мигове... Вече дори не мисля за шаблона и клишето - просто ще ви издам името на моя “спасителен остров”!
   
    От 4 – 5 години насам Природен Парк “Русенски Лом” се е превърнал за семейството ни в предпочитано неповторимо свежо място, място от първа необходимост, което услужливо ни посреща със своята прохлада всеки път. Това е един от десетте природни парка на България, обявен за такъв през 1970 година. Разположен е по каньоновидната долина на река Русенски Лом – последен десен приток на р.Дунав и обхваща територия от 3408 ха. В парка, признат за интересен и ценен обект - даващ възможност за научно-изследователска дейност, преобладават широколистни гори от кафяв габър, космат дъб, цер, благун, сребриста липа, люляк. Птиците са представени от египетски лешояд, скален орел, ловджийски сокол, кукумявка, а бозайниците – предимно от сърни, зайци и други дребни гризачи.
   
    За голяма наша радост сме имали възможността и удоволствието да обиколим България във всички посоки и сме били къде ли не! Тези малки пътешествия из страната ни помагат в успешното прилагане на личната ни семейна философия, че преди чудесата на света, всеки трябва да познава добре родните забележителности.
   
    Та, как иначе, човек може да прецени дали Нотр д’ам му харесва повече, ако не е бил в катедралата “Ал.Невски”, например?!?
   
    За нас, обаче, всеки път, щом се появи нужда от “изпускане на парата” – само поглед помежду ни е достатъчен и дестинацията вече е ясна: Басарбовски скален манастир, Ивановски скални църкви, Средновековен град Червен. Всички те са разположени по поречието на река Русенски Лом, а до всеки от културно - историческите обекти води асфалтов път в сравнително добро състояние.
   
    Почти месец, откак пролетта е дошла! На хубав празник – Цветница, решаваме, че е време да се превърнем в туристи, поне за ден и... да скъсим времето и разстоянието до забележителностите на родния ни край!
   
    И този път, напускаме града с настроение и неподправено чувство на щастливо очакване за красив и вълнуващ досег с Природен парк ”Русенски Лом”. Само на десет километра от град Русе се озоваваме край първата ни туристическа спирка.
   
    Като хора, нуждаещи се непрекъснато от поддържане на високо национално самочувствие, вярваме на твърдението, че скалният манастирски комплекс край с.Басарбово е един от малкото действащи на Балканите и тайно се надяваме, че това наистина е така. Според проучвания Басарбовската скална обител води началото си някъде откъм 12 век, но най-ранните исторически сведения, взети от османски данъчен регистър,в който за пръв път се споменава името на манастира, са от 1431 г. Легенда разказва, че тук е прекарал целия си съзнателен живот св. Димитър Басарбовски, превърнал се след смъртта си в покровител и закрилник на това свято за християните място. През 16 век скалната обител е била изоставена и едва през 1937 година отново възстановена от пристигналия тук от Преображенския манастир монах Хрисант.
   
    Не само когато е празник - тук винаги идват много миряни от близо и по-далече, за да почетат светеца, да се помолят за здраве и изцеление, да подхранят вярата си.
   
    Пролет е! В подножието на обителта грижовно поддържани цветни лехи пълнят очите ни с естествената си красота и багри. Пъстри теменужки, огнени лалета и нежнокремави иглики примамват с пълните си с аромат цветове жужащите наоколо пчелици. Разноцветно мушкато наднича от огромни глинени делви. Възрастни – мъже и жени, млади и стари, повели със себе си деца и внуци, пъплят нагоре – надолу по издяланите в скалата манастирски стъпала.
   
    Високите скали, погледнати отдолу, всеки път предизвикват нашата почуда и възхищение, както и дълбок размисъл що за човеци са били монасите – исихасти, потърсили тишината и предпочели уединението с Бог - над църковните книги под мъждукащата светлинка на свещта пред светската суета!?
   
    Навярно, за пореден път попили частица от спокойствието и величието на мълчаливите, гордо изправени скали, си тръгваме, за да продължим според собствената ни туристическа програма. Потегляме – по пътя, все край реката, като не пропускаме да се насладим на младата, избуяла като зелен водопад богата растителност – гъста и жива, закачливо надвиснала над водата. Отдалече, ту слабо, ту по-силно се долавя песента на сладкогласните обитатели на Природен парк “Русенски Лом”. Във въздуха се носи мирис на люляци и треви, а ние – ние искаме просто да се слеем с ароматно-цветната действителност наоколо!
   
    И това се случва! След малко, когато след недълго безпроблемно пътуване спираме в подножието на следващата ни туристическа цел – Ивановски скални църкви, и поемаме нагоре по тясна, но все пак обезопасена пътека. Да! Това са същите Ивановски скални църкви, за които сте чели или чували, че са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Разположени са на около 20 км южно от Русе и представляват комплекс от множество скални пещери, отделни килии и скални ниши – важен религиозен център от началото на единадесети век. Изкачването по стръмния наклон отдавна не представлява трудност за никой от нас – дори за децата, а вярвам и за всеки, запътил се към това място. Указателни табели насочват вниманието на посетителите към входа на църквата “Св.Богородица”,изсечена на 38 метра височина и изографисана отдолу догоре с библейски сцени и образи на християнски светци.Както друг път – и сега, тук се долавя чуждоезична реч. Самите ние сме водили насам приятели от чужбина. Притихнали слушаме беседата на уредника, който винаги успява да ни разкаже нещо ново.
   
    И всеки път оставаме очаровани! Времето и природните сили безпощадно са белязали с разрушителния си отпечатък уникалните стенописи,но ЮНЕСКО достойно превръща достигналите до наши дни в частица от световната култура.
   
    Е, кажете, сега, как да не се гордеем,че един от българските обекти, включени в този списък, се намира в нашия русенски край?!
   
    Възхитени от уменията и търпението на незнайте майстори-зографи, на излизане от църквата “Света Богородица”, задължително обхождаме района около нея. Няма как да се лишим и от това удоволствие! Пътечка извежда към панорамна площадка, разкриваща истинската прелест на защитената територия. Тук, със сигурност може свят да ти се завие – от височина, от гледка,изживявания... от всичко! Поглеждаме към реката отвисоко – растителността ясно и изразително очертава каньона на Русенски Лом, а крайречните тераси и меандри допълват насладата от пейзажа. Хвърлен поглед в отсрещните скали открива безброй скални кухини и отвори – недостъпни за нас и вероятно все още непроучени.
   
    Бистрото синьо небе, просторът – ширнал се над речния каньон,та чак до безкрая, чистотата на въздуха, бухналите люлякови дървета, песните на птиците ни превръщат в безмълвни свидетели на цялата тази хармония. Само малки гущерчета, припичащи се на слънцето и подплашени от стъпките ни, изшумоляват за миг в тревата и нарушават усещането за сливане с природата. Но нали те също са част от този свят?!
   
    Да, тук човек може да почувства силата на природата! И онова тихо бягство от света на монасите-отшелници...
   
    Съприкосновението с тази малка частица от националното и световно културно наследство ни зарежда с нова доза самочувствие и ентусиазъм да продължим напред – напред към Червен.
   
    Средновековен град Червен се намира на 30 км от Русе и е представлявал една от най-значимите крепости по време на Второто българско царство. Тук се намира единствената запазена средновековна кула в България, по чийто образец е възстановена Балдуиновата кула на исторически хълм Царевец.
   
    Високи отвесни скали са първите ни посрещачи и тук, досами паркинга, в подножието на крепостта. Отново дълги стръмни стълби ни извеждат нагоре. Нагоре и по-нагоре – там, където всяко камъче е памет, минало и история! Сред руини и крепостни останки хора щъкат напред-назад, вероятно също като нас потърсили и открили своето спасение от суетата на ежедневието. За кой път сме тук – отдавна престанах да броя. И въпреки,че мястото е едно и също, изживяването всеки път е различно – според моментното настроение, вътрешната нагласа и потребност, според очакванията... и знам ли още какво... Но винаги е приятно!
   
    Връщаме се обратно в туристическия информационен център и след кратка почивка на чаша кафе и тихо взиране в мътните води на реката, решаваме, че е време да потегляме обратно – към големия град. Разходката за този път свърши! Но със сигурност, всеки от нас ще запази късче спомен от поредния досег с миналото и историята на родния край, както и приятните мигове сред красотата на Природен парк “Русенски Лом”... нашият “спасителен остров”... А защо не и вашият?!

Добави във Facebook   


Басарбовски скален манастирБасарбовски скален манастирСкалите край ЧервенСкалите край Червен
Тази висока скала крие уникалните стенописиТази висока скала крие уникалните стенописиИвановски скални църквиИвановски скални църкви
Басарбово-камбанария в скалитеБасарбово-камбанария в скалитеБасарбово-скален параклисБасарбово-скален параклис

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
meri
2008-05-06 23:13:34
  Този разказ май вече сме го чели!!!

marina_slavova
marina_slavova
2008-05-13 19:39:45
  Няма значение дали сме го чели или не сме го чели!!! Все пак николета68 описва второто си пътуане до Иваново, Червен, Басарбово. Снимките са прекрасни!

pink_fairy
pink_fairy
2008-05-17 23:07:24
  Аз когато първо прочетох вашите пътеписи си помислих да не би да сте учител по БГ език или учителка... Понеже пишете много хубави пътеписи! Просто още като прочетеш първото изречение от пътеписа и те облъхва красотата в него! Браво! Гласувам с отличен. УСПЕХ!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Уикенд | Пролет край реката
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com