dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 13 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Черноморски простори
  Публикуван от listani на 07 Декември 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 5189 пъти, рейтинг: 5.21

  
Конкурс
 Пътепис, отличен с поощрителна награда
в Конкурса "Близо до природата"

    Повечето българи смятат, че познават нашето черноморско крайбрежие. Аз винаги съм била между тези, които са пътували и твърдели, че знаят как изглежда всяко крайбрежно кътче между нос Картал и река Резовска. Моят разказ ще развенчае този мит.
    През изминалото лято пътувахме по средния черноморски бряг между град Бяла и нос Галата, участвайки в поход.
    Брегът е и познат, и неизвестен. За много българи морето и околността са плажовете, цивилизовани от години, застроените дюни, хилядите вече хотели, барове..
    Оказа се ,че в точно тази частица българска земя има незасегнати искрици природа. Вярно е ,че когато се движиш по морския бряг, далеч от суетата на курорти и магистрали, се чувстваш много по- близо до земята, скалите, тревите.Морските вълни се блъскат в белите отвесни скали на клифовия бряг, те са го нарязали, накъсали на скални гъби, мостове, хралупи с причудливи форми. А тяхната непристъпност кара нас, участниците в този черноморски поход да се движим през свежите и бистри морски води.
    На много места виждаме странни гледки на полегнали дървета, но не от умора,а като част от свлачище, оформило „пияната гора”. Дори и нейното място тук на брега между Бяла и Шкорпиловци не е случайно- природата не търпи лъжи, за всяка намеса си отмъщава и дава сигнали, че хората трябва да спрат да се държат като хищници.Изключителна красота , тишина и спокойствие, се съчетават с почти безлюдни плажови ивици и лазурно море. И ние се питахме защо няма курортисти, защо малкото любуващи се на море и слънце, са като нас, туристи. Сами си отговорихме- това са може би последни ненаранени късчета бряг и море, попадащи в природни резервати, защитени местности или до които няма път.
    Съчетанието на планина и море при Шкорпиловци е уникално, гората е лонгозна, наричат я „българската джунгла”- с много увивни растения, виещи се около типичните дъбове на Камчийската планина.Гората е убежище и на морните туристи, а тук пътувайки през брега и морето наистина бяхме изненадани от своеобразно морско кръщение- всеки един от походниците получи морско име. Назоваха ни морска звезда, платерина, корал, лефер, акула и т.н.водни обитатели. Усещането да си част от природата, е незаменимо. Море, скален риф, пясъчни дюни оформиха по- различната и екзотична представа за шкорпиловския бряг. Неговото продължение на север е също изненада за спокойния турист- дълга плажна ивица, творение на природата, широки и почти необитаеми заливи.Достигането до Камчийски пясъци и Лонгоза е изпитание на физиката и духа, но по- важна е гледката- към морето, към брега, пясъчната ивица, езера с обилна блатна растителност, птици, земноводни.Изненада ни срещата с „птиче училище”- цяло пернато царство от обучаващи се да летят чайки.Ние се движехме сред тях и какво по- добро доказателство, че и хора, и птици сме част от създателката природа, че си принадлежим.
    Но ето и ново препятствие- вече преминахме свлачищни пластове, скалист бряг, през самото море, но не и река. Камчия е най- голямата наша черноморска река, нейното устие е типичен лиман, удавен и солен.Всичко това ние усетихме лично, преминавайки го, макар и подкрепяни от въже. Реката и морето се срещат, течението и на двете е силно, водата стига до кръста. Няколкото минути през устието са достатъчни да се усети властта на природата, нейната сила да руши, транспортира и гради.А цивилизацията ни чака веднага на брега- лодка- такси ни отвежда до новия бивак в Лонгоза.Там отново- палатки, устройване на бита и незабравима рибена чорба.Без радио, без телевизор, без политика.Може би всичко това има общо име- Природа.Имената на местностите по брега минават като по филмова лента- Св. Атанас, Черни нос, Бели нос,свързани с истории, легенди и дори небивалици. Но реално съществуващи, видени, усетени от нас, преценени като неизменна и незасегната част от морето, небето, гората, земята. Да, това е също България, тук не ходят мутри, богаташи или изобщо хора, които няма да нарушат спокойствието си от пряка среща с природата, малко встрани от цивилизацията.Както се пее в хубава песен на туристи- „че ний сме хора горди, светът- това сме ние, туристът е турист щом е той на път”...
    Нашият поход и разказ завършват при нос Галата, събрали впечатленията на причудливия, красив и незасегнат от човека морски бряг. Той е уникален, с чар и достолепие- рай за туристи, природолюбители, мечтатели и оптимисти.
    Той е едновременно песен на морето, на пясъка, на чайките, на хората, които ви го разказват.

Добави във Facebook   


Ах, морето!Ах, морето!Пияната гораПияната гора
Морето, хората и животнитеМорето, хората и животнитеШкорпиловския плажШкорпиловския плаж
Брега и моретоБрега и моретоВсичко започва от морето и от...Всичко започва от морето и от...
...любовта...любовтаКамчийски пясъциКамчийски пясъци
Река Камчия и ЛонгозаРека Камчия и ЛонгозаРечно таксиРечно такси

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
ALF
ALF
2008-12-16 11:50:55
  Определено и аз преоткрих нашето черноморие това лято. Бях със семейството ми на Галата и именно там видях плажове, каквито мислех че никога вече няма и не може да има в България (имайки предвид дивашкото застрояване). Дано си останат такива!!!

xtory
2008-12-23 21:44:17
  Страхотно! Като четох пътеписа се пренесох на черноморския бряг и ми стана едно хубаво и топло... Носталгията по безлюдните плажове с всяка изминала година става все по-силна и спомена за истинската природа, незастроена и дива бледнее. С този пътепис усетих допира до спокойствието и простотата, до важните неща от живота - красотата, приятелството, любовта... ценности, които все повече забравят младите хора, а и не само те. Хубаво е като има повече идеалисти, а не материалното да движи хората. И както Алеко още забелязва... превръщаме се в роботизирани человеци!

dernschvam
2009-01-04 17:58:16
  Невероятен пътепис! Аз също съм участвал в този поход и преживяването е титанично. Браво на автора! Убре курорте!!!

hektor
2009-11-12 00:13:30
  Супер!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Морски туризъм | Черноморски простори
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com