dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 03 Юни 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Банско – двете страни на монетата
  Публикуван от salvage_girl на 30 Декември 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 1641 пъти, рейтинг: 1.69

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Близо до природата"

    Ах, Банско! Малката тайна скрита в дебрите на Пирин планина. Градът, за който мнозина от нас чуват ежеседмичнo и от доста време насам се говори като за град-легенда. Той наистина носи в себе си онзи неповторим възрожденски дух предаван от поколение на поколение негови граждани, просмукал се във всеки камък на уникалните му етно къщички и по живописните му тесни калдъръмени улички.
    Не случайно това е родният кът на редица български възрожденци и знаменити българи след Освобождението – Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Никола Вапцаров и др. Гледайки къщата-музей на Никола Вапцаров сякаш усещаш бунтовният му непокорен дух на пламенния български поет и в ушите ти зазвучават бунтовните му думите:
    Борбата е безмилостно жестока.
    Борбата както казват, е епична.
    Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз.
    Какво тук значи някаква си личност?!
   
    В къщата на Неофит Рилски пък може да се долови онзи трепет и неповторима атмосфера на природа и обкръжение, вдъхновила този наш известен будител в неговото просветителско дело. Само на крачка от това необикновено кътче посетителят може да потърси спокойствие и смирение в църквата-символ на града “Света Троица”, строена през 1835 г. с помощта на влиятелния търговец Лазар Герман. С нейната кула- 30 м, тя се извисява като крепост, пазител на българското в града през тежкия и изпълнен с премеждия 19-и век. Влизайки вътре, потъвате в един друг свят – изкусно изографисаните стени и свод пресъздават по невероятен начин библейските ликове и сюжети и това не е случайно- те са дело на едни от прочутите майстори на Банската и Дебърската школи – Велян Огнев и братята Молерови. Вътрешността на църквата е едно величествено хармонично съчетание от дърво и камък,а като връх в изкуството на интериора й е изящният иконостас. На излизане от църквата вие вече се чувствате пленник на възрожденската магия на града. Лъкатушейки по улиците, всяка крачка ви прави откривател. Защо ли? Защото в града има около 150 национални паметника, а това ще рече, че трудно можете да не попаднете на която и да е улица и да не откриете на нея някой от тях. Затова и спокойно може да се заяви, че всяко кътче от старото Банско носи своята паметна история. В своята разходка любопитният турист трудно може да устои на проблясващите табели на многобройните механи и етно-ресторанчета, които обещават не само вкусните и разнообразни техни специалитети,но и глътка добро настроение- ароматно червено вино, за зажаднелия не само за забележителности турист. Настроението е сигурно особено във вечерните часове, където често неповторимата атмосфера на заведението е подсилена с автентична традиционна българска музика и оркестър на живо. За всеки, който иска да опознае изцяло това, което предлага града остава да опита и един от местните бански ястия: богатия бански сач, капама, чомлек, катино мезе и др.
    Но както всяко хубаво нещо, много хубаво не е на хубаво.Между старинните фасади по улиците лъсва (и то на веднъж за съжаление) надпис с необикновено значение и бих казала дори специална символика. Това не е надпис за историческата съдба на сградата, на която е забит, а носи надписа Real Estates (Недвижими имоти). Може би още по многозначително то е предимно на английски език, а и в крайна сметка защо и да е на български, т.к съдържанието му рядко може да касае обикновения български турист. To e с друго предназначение, извън границите на нашата скромна държава и още по-скромни бюджети. И тази гледка не може да не подразни окото на обикновения посетител, защото е на всеки ъгъл. По-страшно става, когато се запътим в покрайнините на града – необикновено съчетание на красиво и грозно, цивилизация и варварщина.
    В първия момент посетителят се прехласва по съвършения главозамайващ външен вид на луксозните хотели с още по-главозамайващи цени през зимния сезон. Те наистина са достойни съперници на тези в алпийските курорти, за съжеление и в двете отношения. Лъскавите витрини и централни входове, от които прозират шикозни фоайета гостоприемно посрещат техните клиенти. Не толкова гостоприемна е обаче обстановката около самите хотели – разкопана почва, грубо избутана в страни и често примесена със солидни количества строителни отпадъци. И сякаш за да не останат несъпричастни към това друго “богатство” на Банско, явно не малко “съвестни” туристи са прибавили своите скъпоценни остатъци и опаковки от хранителни продукти, а понякога и в допълнение, някои по-необикновени артикули. Наистина доста контрастна и красноречива картина и несъмнено разкриваща другата страна на града, за която рядко или почти никога няма да прочетете в което и да е от описанията за един от най-бързо развиващите се и разрастващите се български зимни курорти.
    Всички тези очевидни факти превръщат Банско от град на националната ни гордост в образ-символ на заплахата над националната ни идентичност и културно-историческо наследство.

Добави във Facebook   


Съвременно разрастванеСъвременно разрастванеЕдна от многото къщи-паметнициЕдна от многото къщи-паметници
Къщата-музей на Неофит Бозвели (отвън)Къщата-музей на Неофит Бозвели (отвън)Къщата-музей на Неофит Бозвели (отвътре)Къщата-музей на Неофит Бозвели (отвътре)
Часовниковата кула на "Св.Троица"Часовниковата кула на "Св.Троица"Къщата-музей на Никола ВапцаровКъщата-музей на Никола Вапцаров
Община БанскоОбщина БанскоВ механатаВ механата

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Културен / фолклорен | Банско – двете страни на монетата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com