dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Ягодинската пещера е вид учебник
  Публикуван от mariarangelova на 01 Януари 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3006 пъти, рейтинг: 2.47

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Близо до природата"

    Ягодинската пещера, известна още и като Имамовата дупка, се намира в Родопите, близо до с. Ягодина. До нея се стига по асфалтиран, увиващ се като змия път, стеснен в много участъци. Пред посетителите се разкрива прекрасна гледка на Буйновското ждрело (от името на река Буйновска, приток на р. Въча), а самата тя е част от целия карстов комплекс. За шофьорите обаче любуването на природата е опасно, защото има пропасти и често превозните средства спират, изчаквайки се в колона по един.
    Пещерата може да се достигне и пеш след около двучасов преход от близкото село Триград. В района обаче тя не е единствена, има още над 200 пещери, като 18 от тях са открити през 2000 година при традиционна експедиция на спелеонтолозите. Ягодинската пещера е включена в списъка на 100–те национални туристически обекта. Тя се е образувала от тектоничното разместване на земните плочи и може да бъде определена като „млада” пещера в сравнение с Леденика, Магурата, Ухловица и други. Високата й посещаемост се дължи на това, че не само природата е дала своя дан в нея, но и човешката ръка е оказала промени, улесняващи достъпа.
    Пещерата е дълга 10,5 км и е условно обособена на 3 нива. Едно от тях е електрифицирано и пригодено за туристи, които се движат по тясна 1100–метрова циментова пътека, обезопасена с перила, а входът и изходът са изкуствено прокопани. Така посетителите имат възможността отблизо да съзерцават скалните образувания. Този участък е приспособен за пешеходен преход и се изминава за около 45 минути с помощта на гид, често редуващ научните факти с шеги и закачки. Влиза се групово или след предварителна заявка. Отвсякъде се разкриват уникални сталактити, сталагмити, сталактони, хелектони, синтерови езера, както и „завеси”, дипленици, „леопардови кожи”, оформени от оцветени различно скални слоеве и други.
    Някои образувания могат да бъдат оприличени на Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица с Младенеца, Пижо и Пенда, Барбароните, Кирил и Методий. Често посетителите откриват форми на животни, птици и фантастични сцени.
    И още нещо – не само морето дарява с перлена красота. Оказва се, че и от скалите „изникват” перли – заоблени, красиви, самородни и различни една от друга. Единствената разлика е, че се образуват от капещата отгоре вода, която прави въртеливо движение и постепенно образува идеално оформено топче.
    Уникален феномен в пещерата, е и т.нар. „Неосъществена целувка”, - сталактит и сталагмит се стремят един към друг в желанието си да образуват сталактон. Делят ги около 20 см, което времево е около 250 години до срещата им.
    Друго интересно образувание е тритонен сталактит, надвиснал над пътеката на пещерата, за който обаче няма опасност да се отчупи и да падне върху главите на посетителите. В основата си той се е разширил и е сраснал със свода на пещерата. Атракции също не липсват – приблизително в средата на пътеката е „Стената на греха”, върху която се ляпят монети. Който успее да зъдържи своята монета отвесно, се тълкува, че е праведен и на съвестта му не тежат грехове.
    Друго впечатляващо място е „Езерото на късмета”. В него се хвърлят монети, понякога туристите не успяват от първия път да оцелят през тясното местенце, или монетата се удря в скала и се връща обратно. Счита се, че това е лош знак, затова всички повтарят хвърлянето до постигане на успех, защото ги води желанието да „посеят” своя късмет, а на такива места вярата в чудеса като че ли е по-голяма, отколкото на повърхността...
    Нещо доста любопитно е, че тук на 31 декември срещу 1 януари, край елха, която остава свежа няколко години, спелеонтолозите честват Нова година. Тя се намира в широк участък, който може да бъде оприличевн на бална зала. Дори вече в нея са се провели 104 сватби. Тоест, твърде малко хора могат да се похвалят, че са дали обет за вярност на нетрадиционно място, в нетрадиционни условия – температура 6˚ С и влажност навъздуха 92 %. По тази причина пещерата е подходяща за посещение и от астматици, които дишат по-леко и се чувстват по-добре. Именно при тези условия преди известно време е живяла жена за около 3 месеца. Тя съвсем не е била някоя самодива или вещица, а по-скоро екстремен тип човек.
    Всъщност всеки може да изпита волята и издръжливостта си. За търсещите адреналин хора са подходящи другите 2 нива на пещерата. Преминаването през тях обаче е съпътствано от опит, знания, подготовка, добра екипировка и задължително с водач. Усещането при излизане от пещерата е, че сякаш Горната и Долната земя се сливат.
    На около 300 метра от това място има и друга забележителност. Там се намира така нареченото Пещерно жилище, което е било естественият вход на пещерата. В него са намерени останки от праисторическите хора.
    В този район расте и цветето силивряк, което има свойството да се самосъживява, тоест, ако се откъсне и хербаризира, а след няколко години пак се постави в почвата, ще започне да цъфти отново. Разбира се, то е под защита на закона и е вписано в Книгата на защитените растения.

Добави във Facebook   


Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Пещерен туризъм | Ягодинската пещера е вид учебник
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com