dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 17 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:75
  Новини:825
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  От сивотата на големия град към тайнствената приказка на Рила планина
  Публикуван от Rositsa на 04 Януари 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 2310 пъти, рейтинг: 2.42

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Близо до природата"

    През декември решаваме да напуснем Пловдив за няколко дни и да се порадваме на красотата на северозападна Рила. Целта ни е туристическият комплекс „Мальовица”. С дъщеря ми и съпруга ми тръгваме в 7 часа сутринта с автобуса за Благоевград. Движим се по старото шосе за София. По пътя минаваме на няколко километра от град Стамболийски. Всеки, който е минал дори и само веднъж през или покрай това малко градче, би го познал даже и с вързани очи по „аромата”, разнасящ се на километри разстояние. Неприятната миризма сякаш идва от непроветрена стая, в която са преспали няколко човека, преяли с нещо недотам здравословно. Източник на тази силно противна миризма е Заводът за целулоза и хартия, който дава работа на доста местни жители, но същевременно ги лишава от нормален въздух.
    Следват обикновените, непривличащи с нищо вниманието Пазарджик и няколко села в Тракийската низина покрай река Марица. Вляво в далечината, разпростирайки се почти успоредно на шосето, се виждат склоновете на Родопите, може би най-скъпата и близка на душата ми планина. Съсредоточавам погледа си натам и се опитвам да си представя какво правят хората от малките родопски селца в това ранно и мрачно декемврийско утро. Сигурно седят край напълнените с дърва печки и си мислят за децата и внуците си – как да се изучат и да си намерят работа или развият бизнес в туризма или хотелиерството в планинските курорти.
    След малко повече от час пътуване отдясно виждаме и ниските части на Рила. Минаваме през Костенец, Долна баня, Радуил и вече сме в подножието на Рила. Започват завоите, но за сметка на това гледките стават все по-красиви. Пътят се промушва през борова гора и човек остава с впечатлението, че високите борове специално се раздалечават един от друг, за да направят път за автобуса. Вече виждаме и много сняг. Не след дълго минаваме през курорта Боровец. От шосето се забелязват високите хотели, появили се през последните години, които придават на пейзажа по-скоро градски вид. Точно по пътя има и няколко строежа, които съвсем развалят чудната гледка на заснежената борова гора, на която се възхищавахме преди да стигнем до курорта.
    След около още половин час слизаме на автогарата в Самоков. Автобуси до туристически комплекс „Мальовица”, отдалечен на 27 километра, няма. Придвижваме се до село Говедарци, намиращо се по средата на пътя. След Бели Искър и Мала църква сме в селото. Слизаме на последната спирка с мисълта, че все ще намерим някой, който срещу заплащане ще ни закара до хотел „Мальовица”. Надеждата ни не е напразна. За не повече от 3 минути намираме човек с кола, който върши услугата срещу нормално прилична сума. Оставя ни точно пред хотела, за който имаме резервация. Сградата е от десетилетия, но скоро е напълно обновена и е добила приветлив вид.
    Оставяме багажа и нямаме търпение да излезем навън. Точно пред сградата се простира Меча поляна, разположена на 1720 метра надморска височина, която се използва като писта за начинаещи скиори, но поради липсата на достатъчно сняг по намиращата се в близост много по-стръмна писта, по нея се спускат всички решили да покарат ски. Този красив и толкова свързан с природата спорт доставя удоволствие на хората от всички възрасти, решили да му се отдадат. Усещането да се носиш по бялата блестяща повърхност, далеч от шума и проблемите на градския живот е невероятно.
    От поляната навлизаме в национален парк Рила по пътечка в лавиноопасна долина, от двете страни на която се извисяват отвесни скалисти склонове. Сега те са голи, незаснежени, но изтръпваме при мисълта за лавините, падащи от върховете им при наличие на много сняг. В тази долина тече река Мальовишка. Стигаме до малко мостче. Красотата наоколо граничи с изящество. Напомня ми на прекрасните илюстрации от книжките със зимни приказки, които четях като малка. Тези рисунки тогава ми въздействаха много силно с красотата си, а ето, че сега съм на заснеженото мостче над полузамръзналата рекичка до огромните борове и като че ли аз самата съм част от приказката.
    Взирайки се в снега, откриваме, че това не е обикновеният сняг, който сме свикнали да виждаме в града, а кристални иглички и люспички, дълги около сантиметър – два. Всяка снежинка е различна, изящна, една мъничка част от обграждащото ни вълшебство. Всичко около нас сякаш е живо, дърветата разговарят помежду си на тайнствен, непонятен за хората език. Толкова истинско и едновременно с това приличащо на сън.
    Отправяйки поглед нагоре, виждаме два върха – Мальовица и Орловец. Изглеждат близо, но знаем, че всъщност са доста отдалечени. Край пътеката има няколко паметни плочи на загинали алпинисти.
    По пътя към хижата се разминаваме с малко на брой туристи, които също като нас са възхитени от невероятните пейзажи. Край пътеката освен високите борове има и по-ниски дървета, чиито клонки са натрупани със сняг и те отдалече приличат на хора с големи бузи, дебели носове и закръглени тела.
    След около час стигаме до хижа „Мальовица”, от където гледките и нагоре към върха, и надолу към туристическия комплекс са изключително впечатляващи по красота и величие на природата.
    Не можем да си представим, че преди няколко часа сме били в големия град и не искаме да мислим, че след два дни отново ще се върнем там. Искаме да запазим трайно в съзнанието си красотата и чистотата на това място и се надяваме то да остане все така приказно, да бъде образец на природното съвършенство. Вярваме, че човекът няма да се намеси и тук с желанието си за забогатяване, че няма да разруши безсърдечно още едно от малкото останали недокоснати кътчета. Градовете и курортите са вече прекалено застроени, замърсени, опорочени от манията за печалба. Нека съхраним поне останалата чиста, радваща очите и душите природа. Тя ще ни се отблагодари.
   

Добави във Facebook   


Меча полянаМеча полянаМеча полянаМеча поляна
На входа към природния паркНа входа към природния паркЗаснеженото мостчеЗаснеженото мостче
Заледената рекаЗаледената рекаВръх Мальовица и връх ОрловецВръх Мальовица и връх Орловец
По пътя към хижатаПо пътя към хижатаПоглед от хижата към долинатаПоглед от хижата към долината

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Планински туризъм | От сивотата на големия град към тайнствената приказка на Рила планина
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com