dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 27 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  На 3-ти март в Копривщица - 2
  Публикуван от Анда на 05 Март 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 4189 пъти, рейтинг: 4.36

  

    Днес на мегдана – площада “20 април”, копривщенските баби щяха да пеят и да завъртят кръшни хора, като приканят всички местни и гости да вземат участие. Бабите бяха облечени в носии, толкова пъстри на цвят, колкото и самите копривщенски къщи.
    Гледайки трите баби, които вече започваха хорото, внезапно ми мина мисъл, която ме накара истински да се натъжа. Тези чудесни весели и непринудени баби бяха само дванадесет! И за съжаление, тъй като живота следва естествения си ход, колкото и тежко да звучи, какво ще остане за поколението, за тълпата туристи, за ококорените чужденци? Каква част от традицията ще бъде съхранена? Дали един ден Копривщица ще е само интересно селище с цветни семейни хотелчета? Във всички случаи, това че в този момент бях на този площад и имах възможност да се насладя с пълна сила на чувствата и емоциите, които ме завладяваха, беше прекрасно усещане.
   
    Само мисълта, че след няколко години цялото това пъстро вълшебство и жива традиция може да ги няма и възможността да се загуби духът български нейде из дребните сметки за печалбарство, ме караше да настръхна.
   
    Разрасналото се хоро ме повлече и откъсна от тъжните мисли. Озовах се сред копривщенските баби, които дружелюбно ме насърчаваха. В този момент аз бях част от обикновените хора, усещах неподправените чувства, радвах се на ведрите усмивки и участвах в непринудените разговори около мен.
    Тук животът на младите момичета не протича между козметичните салони, солариуми и шумни дискотеки и точно затова видях прекрасни млади хора с ведри усмивки по лицата. Благодарение на това, че не бяха напудрени като връстничките си в големите градове, местните момичета лъхаха на младост и свежест. А, когато обличаха носиите си бяха особено красиви.
   
    Следващия ден – беше трети март, както и за съжаление денят на нашето отпътуване от Копривщица. Програмата за деня предвиждаше да започне от 11 часа с литургия и поднасяне на венци пред мавзолея костница “20 април” на централния площад на загиналите през Априлското въстание.
    Тук беше поредният ми силен на емоции и чувства момент, изненада на собствената ми реакция. Ако до сега поднасянето на венци и цветя при различни чествания, е било някак дежурно и просто съпътстваща част от празника, то сега виждайки как един единствен старец с разтреперани ръце се отправи с бавни крачки към паметника да поднесе своите флагчета и цветя, тържествено свали калпака си и отдаде чест, предизвика в мен внезапен поток от сълзи, които едва успях да сдържа в очите си. Или с времето ставам все по-чувствителна и сантиментална, или започвах да изживявам някакъв момент на преобразяване в душата и мислите си, за да се обърна към историята, корените и българското в мен.
    Изпитах срам, че не сме се сетили да поднесем цвете, и бяхме като всички останали зяпачи на площада.
   
    Започна възстановката на момент от посрещането на Руските войски в Копривщица. Чувствен и дълбок глас пресъздаваше историческите събития, а някъде зад нас започнаха да ехтят единични изстрели от пушки. Всички се обърнаха и видяха на близкия мост войниците, които пресъздаваха кратка схватка с турските башибозуци. След това победоносно тръгнаха към площада, където бяха радостно посрещнати от облечени в носии жени и деца. Войниците бяха закичени с кокичета и здравец и дарени с питка и мед. Прегръдки, радостни възгласи и откъслечни изстрели пресъздаваха някогашната атмосфера, под ръководството на тежкия и тържествен глас от предварително подготвения запис.
   
    Програмата продължи с прекрасни хореографски съчетания на момичета и момчета в традиционните български носии, а част от присъстващите се втурнаха за общи снимки с войниците. Едно малко момиче, вероятно не по-голямо от първи – втори клас, направо ме смая с невероятен глас и родопско изпълнение. Имах огромното желание да заснема всичко на видео и едновременно с това да запечатам прекрасните моменти на отделни снимки, но уви картата на фотоапарата ми се оказа препълнена. В бързината да освободя място, за следващите запомнящи се кадри, сигурно изтрих доста други, които не трябваше, но така или иначе си давах сметка, че една снимка не може да се равни дори на едни миг от усещането да си там.
   
    Потеглихме към Панагюрище, към дома на Райна Княгиня. Обиколката ни нямаше да е цялостна и завършена, ако не се бяхме отбили и до този скромен дом, опитвайки да си представим, къде е седяла, как е везала надписа “Смърт или свобода” на великото знаме и как гордо е развявала байрака.
   
    Страшно се впечатлих от скромността и чистота на града, както и от развените на всеки ъгъл български знамена. Гледката на влизане в София далеч не беше същата.
   
    За съжаление, дори чрез този разказ, в който се старая подробно да опиша всичко, пак не бих могла да пресъздам атмосферата на площада, дори и наполовина на това, което беше в действителност. Но пък бих могла да ви пожелая и да ви насърча, догодина и вие да сте част от местните тържества и бит.
   
    Край
   
    P.S. Малко по-късно ще кача няколко видео-клипчета и ще поставя линк към тях тук.

Добави във Facebook   


Трите копривщенски баби, започват хорото...Трите копривщенски баби, започват хорото...Пъстри като къщите сиПъстри като къщите си
Поднесените венци и цветяПоднесените венци и цветяПосрещането на войницитеПосрещането на войниците
Снимка 5Снимка 6
Панагюрище - чисто, спертнато и много знаменаПанагюрище - чисто, спертнато и много знаменаКъщата на Райна КнягиняКъщата на Райна Княгиня
Райна КнягиняРайна Княгиня"Свобода или смърт""Свобода или смърт"

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Пътепис
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Културен / фолклорен | На 3-ти март в Копривщица - 2
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com