dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Екзотиката на Парка за танцуващи мечки над град Белица
  Публикуван от tany666 на 23 Октомври 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 6038 пъти, рейтинг: 2.73

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Моето екзотично пътешествие не е до някоя далечна държава, не прекосих океани и морета, а отскочих до едно малко познато кътче в България – Парка за танцуващи мечки в близост до град Белица. Отдавна исках да отида там и да видя каква е съдбата на онези бедни нещастни животинчета, които в началото на демокрацията се появиха по българските улици със синджири на муцунките и лапите и които танцуваха пред насъбралите се хора, а циганите, които ги водеха, ловко прибираха подхвърлените пари от публиката.
    И така в продължение на няколко години жителите на големите градове често попадаха на тази “атракция”. Винаги съм се чудела как за пари хората са способни на всичко – дори да причинят болка на друго живо същество, което нищо лошо не им е направило. Незнам как държавата не се намеси в този случай, организациите за защита на животните също нищо не направиха докато не се появи Фондация “Четири лапи”, която направи проекта за Парк за танцуващите мечки тук в близост до град Белица с помощта на чужди дарители един от които Фондацията на небезизвестната френска актриса Бриджит Бардо. И така през 2000 година бе сложено началото на този парк.
    Аз тръгвам с приятели към него цели 9 години по-късно и съм нетърпелива да видя как живеят сега мечките.
    В Белица пристигаме от София за около 2 часа. Спряхме да попитаме едни възрастни хора как да стигнем до парка и те ни показаха пътя като ни предупредиха, че той е много лош. Разбира се това не ни отказа и потеглихме към нашата цел. Над знака “11 километра до Парка за танцуващи мечки” видяхме табелка с официално предупреждение: “Път в лошо състояние”. Пътувала съм доста из страната по какви ли не пътища така, че приех предупреждението спокойно. За съжаление в България положението с пътните настилки е повече от ужасно. Незнам как го правят в другите държави, но където и да отидеш, дори и по междуселските пътища в най-затънтените райони няма дупки, неравни участъци и други подобни заплахи за колата и пътниците в нея.
    11-те километра до Парка обаче ми се видяха истински кошмар – няма друг такъв път – тук дупките бяха цели кратери и бяха буквално с гъстота – 2-3 на всеки метър от пътя. Така ние взехме тези няколко километра за 40 минути, защото карахме много внимателно и бавно, а колата нонстоп вървеше на зигзаг в жалките опити да заобиколим поредната дупка. Разбира се това бе от рода мисия невъзможна. На няколко пъти усетих как колата потъваше в дупка и изтръпвах да не я счупим, че тук в тази пустош няма кой да дойде на помощ. Разбира се по пътя нямаше други ентусиасти решили да жертват колите си в този своеобразен офроуд.
    Все пак стигнахме до парка. Времето бе сумрачно и доста хладно. Почукахме на информационния център, който бе затворен, но от комина се виеше дим така че имахме надежда да намерим някой да ни разкаже малко повече за парка и да ни упъти, тъй като парка е огромен – разположен е на площ от 120 000 кв. м. и е разделен на сектори. Никой не ни отвори така, че тръгнахме на разходка самички. Веднага ми направи впечатление, че мечките са оградени с мрежи високи около 3-4 метра и явно обезопасени с електричество, защото навсякъде по оградите имаше предупредителни надписи “Внимание! Високо напрежение.” Паркът е съставен от две части свързани с мост, по който явно преминават мечките от едната в другата част. Видяхме карта на парка на идване по пътя от която знаехме, че двете части са разделени на 7 сектора – едната част е по-малка - 0.8 км, а другата – 2.7 км. Огледахме се и първо отидохме към по-малката част защото тя бе на по-равен терен и съответно по-лесна за разглеждане. Там видяхме пет мечки. Те изглеждаха кротки, спокойни, разхождаха се и похапваха моркови. Едната даже се топна в басейнчето си. Полюбувахме се на гледката от специално направената тераса. Порадвах се и на планината – Рила бе много красива – с октомврийска премяна от оранжеви, жълти, червени и кафяви багри. След като видяхме тази част се върнахме към информационния център, за да разгледаме и другата. За моя изненада пред информационния център се бяха появили двама мъже, които ни разказаха някои интересни неща за Парка. И така това място е създадено през 2000 г. когато са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в Парка. Към днешна дата в Парка има общо 27 мечки – 5 в по-малката и 22 в по-голямата част. Мечките са на възраст от 5 до 30 години. Три от обитателите са доведени от Сърбия. Мечките се откупуват от ромите за да бъдат доведени тук. Тъй като танцуващите мечки не могат да се върнат към естествения си начин на живот, защото просто не го познават, се налага, след като бъдат освободени, да бъдат и преместени в подобни паркове, където да се грижат за тях. Вече на свобода, те прекарват голяма част от времето си в търсене на храна, която персоналът на парка им осигурява като я крие из цялата територия на парка, за да могат животните сами да я откриват – нещо което биха правили и сами в природата. Всяко животно изяжда по 15 килограма плодове, зеленчуци и хляб за един ден, а месечната издръжка на една мечка е 1650 лева.
    В Парка са инсталирани на оградата 105 осветителни тела за нощно наблюдение на мечките. Секторите се обслужват чрез сервизни врати и портали. Във всеки сектор има по едно изкуствено езерце, в което да се къпе мечката. Построени са и изкуствени бърлоги.
    Центърът предлага на своите обитатели гъсти гори, хълмове, по които да се изкачват и слизат, малки поляни, на които да се препичат на слънце, различни по големина изкуствени езера, в които да се разхлаждат, както и няколко бърлоги. По този начин е създадена среда, максимално близка до естествената. Тук те се учат да показват за първи път мечешката си природа, потискана с години, докато са били “танцуващи мечки”. Мъжете ни разказаха и как се става “танцуваща мечка”. Макар че в България кафявата мечка е защитен вид, определени хора са изкарвали прехраната си с тях. За да се дресират малките се отделят от майката, едва на 7 месеца и се подлагат на жестоки мъчения, за да бъдат превърнати в “танцуващи мечки” – пробиват се носа и горната устна, за да се закачат веригите, режат се ноктите и кучешките зъби на мечето, за да не може да нарани стопанина си, след което животното се поставя върху гореща метална плоча с намазани с вазелин лапи. За да избегне ужасяващата болка, мечката “танцува” под музикален съпровод и така винаги, когато чуе музиката, мечката повтаря тези движения като спомен от изживените мъчения и се превръща в атракцията “танцуваща мечка”. Ужасно нали? Е успокоиха ни, че се надяват вече да няма такива мечки по българските улици, защото мястото на мечката не е на градския паваж, а в гората. Призоваха ни и ако видим някъде мечка, която танцува да се обадим веднага тук за да се помогне на бедното животно.
    Адаптацията на мечките е много трудна. Когато дойдат тук те са объркани, загубили всичките си природни инстинкти. Този период продължава 1-2 години докато животното забрави мъченията и лека полека започне да учи природните си навици. Гледачите с вълнение ни се похвалиха, че вече всички мечки, доведени в центъра, са се научили да спят зимен сън като използват изградените бърлоги или си ги изкопават сами в гората. Този факт си е постижение, защото като “танцуващи мечки” израснали в съвсем друга среда те не са правили това досега. Друго с което ни се похвалиха е, че миналата година са били поканени специалисти от Франция, които са оправили зъбите на всички мечки от Парка.
    Някои от мечките създават и семейства, но до поколение не се стига - мъжките мечки се кастрират при идването си в Парка. По време на любовния период, който е през май и юни, дива мечка е направила опит да влезе в парка, но поради всички мерки за охрана не е успяла да влезе.
    Най-известната и същевременно най - голяма мечка в парка е Гошо - той тежи 300 килограма. Гошо бе много популярен преди години по софийския булевард “Витоша”, където под съпровода на гъдулката на стар циганин животното танцуваше, а сръчна мургава жена минаваше и събираше от насъбралото се множество пари в шапка с призив – „За Гошо дайте!”. Е Гошо го помня много добре - виждала съм го с очите си как изнасяше своето представление. Тук обаче Гошо е различен – изглежда спокоен, козината му не е проскубана както преди и най-важното животното не танцува, а спокойно обикаля из гората. Гледачите ни довериха, че Гошо е спечелил добри пари за своя стопанин, който сам се е похвалил, когато са го откупували от него, че благодарение на мечката си е построил две къщи, при положение, че никога никой от неговото семейство не е работил. Попитах дали някой от бившите собственици на мечките е идвал да ги посещава тук. Отговориха ми, че един път идвал единствено стопанина на мечката Надя, но тя го приела агресивно, явно веднага спомнила си причинените и мъки...
    След интересния разказ гледачите ни поканиха да разгледаме и втората част на Парка където са настанени повечето мечки. Тръгнахме натам сами, а те продължиха своята работа. Към мечките в тази част води изкачване по множество дървени стъпала, които бяха много хлъзгави заради падналите листа и дъждовното време. Мъжете от групата обявиха, че са видяли достатъчно мечки и не им се катери, така че само женската част от групата преодоля всички стъпала и се изкачи и до горната част на Парка. Тук видяхме наистина много мечки. Видяхме и Гошо разбира се. Най ме порази една мечка която непрекъснато тъпчеше в кръг и така си утъпка едно кръгче в което не спираше да се движи. Стана ми много жал за бедното животно – явно бе по-отскоро тук и все още не се бе адаптирало. Вгледах се в движенията си и с ужас разпознах танцовите стъпки. Тя наистина се движеше в ритъм...Дори и откъсната от мъчителите си животното все още не бе успяло да се отърси от ужаса и да започне да учи природните си инстинкти...
    Мисля, че видях достатъчно, за да си пожелая да няма никога вече “танцуващи мечки” и да се обърна към всички които ще прочетат моя разказ да бъдат сетивни към страданието и да не хвърлят стотинки на стопанина на “танцуваща мечка”, а да се обадят веднага в Парка, защото никое живо създание не бива да бъде подлагано на жестокост.

Добави във Facebook   


Баба МецаБаба МецаПрекрасните дупки по пътяПрекрасните дупки по пътя
Есен - гледка от ПаркаЕсен - гледка от Паркаинформационния центъринформационния център
Ето го и ГошоЕто го и ГошоБаба МецаБаба Меца
Стъпалата към мечките от втората част на ПаркаСтъпалата към мечките от втората част на ПаркаМечката, която още "танцува" в Парка и затова снимката е размазанаМечката, която още "танцува" в Парка и затова снимката е размазана
Снимка 9И още дупки по пътя...а не навсякъде имаше асфалт дориИ още дупки по пътя...а не навсякъде имаше асфалт дори

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
Анда
Анда
2009-10-23 20:52:23
  Покъртително! Виждала съм Гошо..., знаех и за парка, но въпреки всичко, истинската история на танцуващите мечки, разказана от теб много ме натъжи! Това е реалността, в която живеем!

Margaritka
Margaritka
2009-10-24 09:24:48
  Тани,хубаво е,че си написала нещо за този не особено известен парк!Позволи ми само да отбележа съмненията си в смисъла на съществуването му.Мечките,които повече приличат на кученца са там на доизживяване.....Толкова пари са вложени-парка е хубав,дада,едва ли някой ще даде толкова за децата в Белица!Правят стоматологични прегледи на мечките специалисти от Италия,но не съм сигурна,че дечицата ни имат достъп до такива неща..Нека обичаме животните,но има и хора,за които да се погрижим.Не всяко дете яде така разнообразно както мечетата,хора!!!

Margaritka
Margaritka
2009-10-24 09:29:22
  1700 лева издръжка,какво да ви кажа!Ядат ли децата достатъчно плодове и ядки като тези мечки?Само помислете!

Анда
Анда
2009-10-24 14:43:14
  Маргаритка, права си в сравнението спрямо децата ни. Но проблемите в нашата държава нямат край.
  Аз лично се радвам, че поне за един от проблемите се е намерило решение. Дано следващото положително нещо, което прочета или чуя да бъде насочено към нашите деца - например да бъде решен проблема с бездомните кучета, за да могат малките спокойно да се движат по улицата и да си играят по площадките в чисти пясъчници!
  А дай боже и стандарта ни на живот да се повиши, че да можем да осигурим и на децата си подобна издръжка, изразяваща се в полезните храни, от които имат нужда!

tany666
2009-10-26 10:33:10
  Наистина в нашата държава куцат много неща за съжаление. Съгласна съм със забележката за това как се хранят децата ни. Просто този Парк все пак е едно хуманно разрешение на проблема с "танцуващите мечки". Иска ми се и за други проблеми на обществото да се намерят адекватни разрешения по подобен начин.

Margaritka
Margaritka
2009-10-27 15:33:28
  Не ме разбирайте погрешно, пътеписа си е ОК. И мястото не е лошо - била съм там. Но съм била и в училище, където има деца, които не могат да си купят закуска, няма кой да ги изпере и среши. Издръжката им е не повече от 100 лева, а имат родители. Ами тези в домовете, където няма пари за картофи дори? Затова ми звучи ужасно да се споменава тази цифра и да съчувстваме само на мечките! А иначе - да, виждала съм как се въртят в кръгче, "танцувайки", горките. Но има и по-тежки неща ТУК и СЕГА!

polito
2009-11-09 13:49:28
  Този пътепис го бях пропуснала и чак сега го изчетох. Направо се просълзих... Изцяло преживях и все едно бях заедно с автора там при танцуващите мечки... За себе си реших, че задължително ще отида там. Най-добрия пътепис за мен без съмнение...

Georgi.Manev
2009-11-16 10:18:44
  Пътеписът е много хубав. Хареса ми как сте описали преживяното и така и нас направихте съпричастни. Поздравявам Ви. Определено имате писателски талант. За съжаление като гледам другите автори от конкурса не са пропуснали възможността да си излеят злобата, че не могат да пишат като Вас. Не им обръщайте внимание, а ни зарадвайте с друго ваше приключение.

erogance
erogance
2010-09-19 09:17:05
  Видео от Парка на танцуващите мечки
  http://bulgariatravel.tv/landmark/get/272

Evergreen
Нерегистриран
2014-10-18 21:34:40
  За децата в Белица никоя международна фондация не се е сетила да помага. Виж за мечки има. Вместо да се чудим и вайкаме защо някои хора предпочитат да даряват средства за животни, а не за хора, да се фокусираме върху възможностите, които този парк предлага на местните хора - работа. Работа, с която те сами да помогнат на децата си. Е, разбира се, ако и Общината реши,че е е крайно време да инвестира във възстановяването на пътя, няма да навреди никак.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...

Нашето предложение...
Оферта - Апартамент Серена
Апартамент Серена

   Цена: 80 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Планински туризъм | Екзотиката на Парка за танцуващи мечки над град Белица
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com