dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Канада
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Снежни мъничета на Мадленските острови
  Публикуван от masavova на 19 Април 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 5774 пъти, рейтинг: 1.07

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Зимно приключение"

    Пред голяма част от човечеството е възможността да пътешества почти из цялата земя. Кое друго поколение е можело да пътува толкова свободно, бързо и удобно, както сегашното? Разбира се, по-често това се случва когато сме се отпуснали пред телевизионният приемник и се наслаждаваме чрез визуалните си възприятия. Друг път напрягаме мозъка си да си представим, това което четем или чуваме от нашите приятели изживели вълнуващи моменти. Подобно на това разказът на близък приятел ме отведе на Мадленските острови, където се осъществила неговата над 20 години пазена в сърцето му мечта.
    Озоваваме се на огромен плаващ леден къс на 100 километра от сушата в средата на залива Сейнт Лорънс разположен между остров Нюфаундланд и континенталната част на Канада. Пътуването със самолета мина бързо в очакване да стигнем мястото, където се размножава най-голямата колония гренландски тюлени. Водачите на групата ни увериха, че флуоресцентно оранжевите ни предпазни екипи няма да изплашат малките тюленчета. Така буквално на сантиметри лежащи от муцунката на един снежен мъник не искаме да изпуснем нито едно мигване, поемане на дъх или потрепване на мустачки. Малката пухена топка би очаровала всеки, освен безскрупулните бракониери, които ги изтребват в нарушение на закона заради големите печалби.
    Гренландските тюлени принадлежат към разред перконоги заради плавателните си крайници. Възрастните индивиди имат интересна шарка на гърба, подобна на арфа.
    Като бозайници те дишат кислород, раждат малките си и ги кърмят чрез млечните си жлези. По-голямата си част от живота си прекарват в ледените води на северния Атлантически океан и надали биха се зарадвали на влияние от глобалното затопляне по техните ширини.
    Теглото на един тюлен варира около 135 килограма и на дължина достига до 1,6 метра. Невероятно е, че могат да се гмуркат до 240 метра дълбочина и да прекарат около 30 минути под водата. И не само това! За тях не е проблем да спят под водата! Необяснимо е за нас как на всеки пет-десет минути повдигат главата си над морската повърхност, за да си поемат въздух и отново да се потопят без дори да се събудят!
    Отлично приспособени към мразовитата среда те използват предните си остри нокти за да приплъзват огромното си тяло и да се придържат към дупките в леда, които са издълбали, за да поемат свеж въздух. Задните им плавници, които са по-големи от предните и служат главно за оттласкване, помагат за изключителната подвижност под водата и изминаването до 8 000 километра на година.
    Тези морски създания са от семейството безухи тюлени, което не означава обаче, че са глухи. Вместо ушни миди имат две мънички дупки, които се затварят, когато животното се потопи. Слухът им е много остър – под водата могат да определят откъде точно идва звукът, качество което като хора бихме се радвали да имаме.
    Очите на гренландските тюлени са големи и изпъкнали, което им дава възможност да виждат ясно на слабата светлина под водата. На ослепително белият сняг извън водата зениците им се свиват и въпреки малките цепки отново могат да виждат добре. В тази група, женските са дошли от Гренландия покрай северната страна на Канада, за да родят малките. Интересен е фактът, че с изключение на три седмици от годината женските гренландски тюлени са винаги бременни. Всъщност обаче бременността трае седем месеца и половина. Оказва се, че е възможно, защото след зачеването оплодената яйцеклетка се дели, след това отново и отново , и спира. Зрънцето живот просто плува в майчината си утроба и единайсет седмици по-късно т.нар. бластоцист се вгнездява в стената на матката и отново започва да расте. Предполага се, че причината е, малките да се раждат на почти равни интервали от една година, когато ледът е най-дебел и с най-големи размери. Впечатляващо е също, че при силни бури бъдещата майка може да забави раждането на отрочето си с няколко дни, докато намери удобно място. Плаващият лед осигурява необходимата защита от хищници. Малките се раждат изключително бързо, често в рамките на една минута! Веднага след това майката се обръща и допира нос до нослето на новороденото. Така запаметява уникалната миризма и глас на своя потомък. И в продължение на около две седмици тя ще кърми само своята рожба и никоя друга. Лакомите тюленчета веднага търсят мляко от майка си. След като се нахранят, те лягат в някоя цепнатина на леда, за да поспят. Спейки на едно и също място, около тях се оформя удобно „снежно креватче”.
    Току-що родените тюленчета тежат десетина килограма и са дълги около 90 сантиметра обикновено.В началото няма мас, която да ги топли, но не за дълго. През първите десетина дни наддават по един-два килограма на ден. Този скоростен растеж се дължи на питателното мляко, което е с почти 50% масленост. За сравнение кравето мляко е с 4% масленост. Така за по-малко от две седмици тюленчето тежи цели 35 килограма!
    Лесно ще можете и вие да определите възрастта на тюленчето по цвета на козинката му. До края на първия си ден пухкавото кожухче изсъхва и се забелязва, че е жълтичко благодарение на околоплодната течност, която до три дни избелява на слънцето. След първите две седмици майката изчезва без да се върне повече. Това не го разбирам и ми става мъчно, когато малките викат, но никой не им обръща внимание. Търсейки утеха едно от друго се събират на малки групички върху леда. Красивото им бяло пухче получава сиви петна. От 12 до 21 ден израстващите създания стават сиви, а до края на първия месец пада целият бял пух и се заменя от гладките сиви водоустойчиви косми.
    В началото тюленчетата живеят от запаса си на мазнини, докато гладът не ги принуди да влязат във водата да потърсят храна. Колко са сладки само – те са на повърхността на водата като шамандури поради дебелите им телца. Инстинктивно обаче започват да удрят с малките си плавници и да плискат около себе си, което е добра силова тренировка и подготовка за плуване. В същото време изгарят мазнини, докато успеят да се гмурнат. В този момент в съзнанието ми изниква сцената, която видях в зоологическата градина в Прага, където се любувахме на няколко тюлена, чиято скорост във водата бе уникална. Но един шишко трябваше да прилага доста усилия за да се гмурне, след което вече нямаше проблем. Това предизвика в нас топли чувства и възторжена реакция.
    Навършвайки една година, тюлените сменят козината си за втори път. Съзряват полово от третата до седмата си година и живеят до 35 год.
    Любопитното мъниче от началото на разказа прояви голям интерес към нашите особи и се промъкна до нас по-бързо отколкото очаквахме. Специален подарък е, че ни позволи да го докоснем. Безмълвно благодарим на Бога за това, което преживяхме. Надали някой от нас би искал да го замени с нещо нещо друго. Освен мен... Бих искала да го преживея наистина...

Добави във Facebook   


Снежен любимецСнежен любимец

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
predator
2008-04-20 09:11:25
  Прилича ми на разказ за тюлени

masavova
2008-04-23 09:22:06
  Определени местности са известни със своите природни характеристики - пещери, скали, планини, реки, животни и т.н. Със снежната си пустош Мадленските острови са временно убежище на гренланските тюлени и те са част от обаянието на това място. Познаването на тези подробности ни помага да видим уникалността на това, което съществува, но е толкова далечно от нас.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Канада
Цени на билети до Канада
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Северна Америка | Канада | Хоби туризъм | Снежни мъничета на Мадленските острови
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com