dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 19 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:75
  Новини:824
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Швейцария
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Енгелберг под Титлис
  Публикуван от admin на 26 Октомври 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3531 пъти, рейтинг: 4.33

  

    "Енгелберг, Титлис. Това е раят." Не звучи особено оригинално като рекламно послание. Но за сметка на това е близо до истината. Е, при определени условия. Ако обичате спокойните уредени местенца, в които цивилизацията е в услуга на природата, а купонът е на заден план за сметка на почивката, малкото градче Енгелберг, разположено на 1050 м надморска височина в сърцето на първия рид на швейцарските Алпи, със сигурност ще ви допадне. Ако си падате по шумните компании и бурните забави, Енгелберг със сигурност не е за вас.
   
    Ако се решите на това пътешествие, се подгответе за едно приятно пътуване. След летището в Цюрих, традиционната порта за Швейцария, влакът ви отвежда само за 40 минути до Люцерн, един от най-красивите швейцарски градове, а оттам връзките за Енгелберг са на всеки половин час. Поемате покрай брега на изключително живописното Фирвалдщетерзее, а след няколко тунела влакът постепенно започва да навлиза в планината. Пейзажът неусетно се променя, планината става все по-стръмна, селцата - все по-малки, а фермите, които иначе са навсякъде - все по-редки. Неочаквано насред гората до нещо средно между малка гара и къщичката на кантонера влакът спира и след почти неуловимо прихлопване и причукване поема отново. Но вече по наклон от поне 20 градуса. Иначе обикновеният на пръв поглед влак се е преобразил в зъбчата железница, за да преодолее последните най-стръмни километри преди Енгелберг. А тази част от пътя не е за хора със слаби нерви, тъй като трасето буквално виси над пропастта. Когато наклонът приключи влакът радостно изсвирва, за да отбележи навлизането си в долината на Енгелберг. Озовавате се в рая.
   
    Накъдето и да погледнете, се виждат само величествени алпийски зъбери, зелени поляни, борови гори. Свежестта е натрапваща се, а въздухът реже от чистота. Спокойствието, владеещо градчето и малката долина, в която се намира, е донякъде предопределено от факта, че то дължи съществуването си на едноименния манастир. Създаден през далечния XII век, и до днес той е своеобразно духовно сърце на селището. Горял и възстановяван неколкократно, манастирът днес е запазил бароковия и неокласическия си вид от XVIII - началото на XIX век с някои по-късни добавки. Монашеската общност наброява 40 души.
   
    Енгелберг обаче дължи репутацията си на една от интересните, макар и недотам популярни дестинации в Швейцария, не толкова на манастира, колкото на величествения връх, под който е разположен - Титлис. Въпреки че е само 3238 м, доста по-малко от Монблан, Матерхорн, Айгер, Юнгфрау и други алпийски стръмнини, той е не по-малко привлекателен от тях, а разполага и с едно огромно предимство - достъпен е и за пишман туристите. Просто защото швейцарският инженерен гений, съчетан с търговски нюх, е прокарал лифт до подножието му. В случая подножието е по-малкият му събрат - Малък Титлис, издигащ се на 3028 м, достатъчно високо, за да разкрива величествена гледка към долината на Енгелберг и към великата алпийска пустиня на изток, юг и запад.
   
    От Енгелберг до Малък Титлис се пътува около 40 минути, а лифтът се сменя четири пъти. Единичен билет в двете посоки струва 79 франка, а отстъпките за семейства и младежи са сериозни. Да се качите на върха определено си струва, защото той е разположен върху ледник. А за да бъде атракцията пълна, вътре в него е издълбана изкуствена пещера, т.е. може да се разходите вътре в ледника и дори на входа й да подберете сами музиката, която да ви съпровожда. Ако пък не ви се мръзне (температурата в ледника е почти постоянна - от минус 2-3 градуса през зимата до минус 1-0 през лятото), останете на специалната панорамна тераса, направете си снимки, пийнете греяно вино с канела, традиционно предлагано там, и се насладете на природата.
   
    Ледникът на Титлис, разбира се, не е единствената атракция в района. Всъщност швейцарските Алпи отдавна вече са целогодишна туристическа дестинация благодарение на прекрасния им мениджмънт. През зимата те предлагат прекрасни условия за всевъзможни зимни спортове, а през останалите сезони - за пешеходен и велотуризъм, алпинизъм и обикновени разходки сред великолепна природа. Енгелберг, който далеч не е от ранга на световноизвестните Давос, Сент Мориц, Венген, Цермат и т.н., не прави изключение от тази тенденция. Лифтовете и влековете под Титлис са над 15, а пистите, които те обслужват, варират от супертрудни до суперлесни. През лятото същите тези съоръжения дават възможност за лесен достъп до високопланинските туристически маршрути, прекосяващи ридове и виещи се покрай живописни езера.
   
    Не по-малко облагороден е и друг съседен на Енгелберг връх - Брунихюте (1860 м). Далеч по-полегат и по-нисък от Титлис, той е предвиден основно за семеен туризъм, но и там не липсват изненади. По най-алпийските му части има въжени и метални стълби, с помощта на които и най-неопитният, но нахъсан планинар може да си представи, че е алпинист, а по полегатите му части са разположени лесни детски писти за шейни. Пешеходците пък могат да се спуснат от върха до градчето по удобни и ясно маркирани пътеки за по-малко от час.
   
    Цивилизацията обаче не се е настанила върху третия връх, разположен непосредствено над Енгелберг - Ханен (2606 м). Той е оставен единствено на дивите животни и птици, а по ливадите в подножието му пасат прочутите швейцарски крави. В долината, а и в самото градче, се намират 25 ферми, които ежедневно захранват с прясно мляко цеха за сирене към манастира, част от атракцията, предлагана от духовното средище. Цехът пък се намира насред сувенирния магазин и всеки посетител може да види как се прави местното сирене.
   
    Вечер над Енгелберг владее звездното небе. Кристалният въздух дава възможност на любители и романтици да се полюбуват и да поброят светлинките на свода. А там те са действително много, нещо повече, на небосклона ясно се очертава дори Млечният път. Сякаш действително тук е раят.
   
    Автор: Светослав Стефанов
    Дневник.bg

Манастирът и до днес е духовното сърце на Енгелберг, а ледниците по околните върхове - най-важната атракцияМанастирът и до днес е духовното сърце на Енгелберг, а ледниците по околните върхове - най-важната атракция

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Швейцария
Цени на билети до Швейцария
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Швейцария | Енгелберг под Титлис
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com