dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Швейцария
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  До Женева и назад
  Публикуван от admin на 28 Май 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 7244 пъти, рейтинг: 3.76

  

    Има много начини да се стигне до Женева, но най-интересно безспорно е с кола. В това се убедих покрай едно служебно пътуване във връзка с автосалона в този швейцарски град. Пътуването с кола дава няколко предимства. От една страна, пътят минава покрай едни от най-популярните туристически места в Европа. От друга, тръгването от периферията на Стария континент и приближаването към неговото сърце дава незабравими впечатления. Икономическата изгода също трябва да се има предвид, тъй като всички пътни разходи за автомобил среден клас са няма и 500 евро, като в тази сума се включват горивото, зелената карта, таксите по магистралите и винетката за Швейцария.
   
    Безспорно е, че за четири хиляди километра по-лош пътен участък от този между София и Калотина няма да намерите. Всеки, който е минавал оттам, знае за какво става въпрос - неравности, дупки, липса на маркировка и знаци и като за капак, дебнещи в засада пътни полицаи. Ако трябва да съм искрен, на отиване все пак в Сърбия, преди Ниш имаше един малко по-разбит път от нашия, но той все пак беше в процес на ремонт. На връщане се използваше заобиколен маршрут, който, макар че отговаря на българските третокласни пътища, беше предварително изкърпен, сигнализиран със знаци и маркировка. Всеки се сеща какви за обходните маршрути в България, дори когато по тях се насочва потокът от някои от магистралите например.
   
    Балканските номера
   
    Типичен пример за разликата между нашата част на Европа и тази, към която се стремим, е границата със Сърбия. Мизерията в района е очевидна, от българска страна опашката от камиони е дълга с километри, а и митничарите ни май са най-бавните и сърдитите в цяла Европа.
   
    Сърбите и те не са стока. Т.нар. дезинфекция на колата например, която представлява минаване през една мръсна локва, трябва да се плати задължително в динари. Е, вярно, че в близост “по случайност” се намира банка, в която можеш да обмениш пари, но пък там не приемат евро на монети, а рестото връщат в местна валута. Впоследствие “ни светна”, че преди влизането в Сърбия човек е хубаво да си приготви по-дребни евро банкноти, тъй като и на пунктовете за събиране на пътните такси имат навика да връщат динари.
   
    В Сърбия за последно видяхме и друг типичен на тази част на Европа прийом - дебненето на шофьорите нарушители и скрити полицейски патрули. Все съм очаквал изненади, но определено бяха сащисан, когато в два часа посреднощ на стеснен участък от магистралата срещу нас от нищото внезапно блеснаха фарове и на пътя изскочи пътен полицай със светеща палка. Вярно, бяхме превишили скоростта, а и глобата ни се размина, но не е в това въпросът.
   
    Иначе сърбите имат магистрали като слънце. Гладки, широки, отлично сигнализирани. За цялото пътуване не видях никъде другаде такова щедро осветяване на всяка една отбивка.
   
    Още в тази част от пътя можете да започнете и обиколката на еврозабележителности. Белград е подходяща първа спирка. Извън чисто туристическите обекти, разположени в старата част на града, добре е да се види как е уреден животът в една столица, която до съвсем неотдавна беше подложена на масирани бомбардировки.
   
    Европа
   
    По отношение на пътната сигнализация обаче истинската Европа се усеща след влизането в Хърватия. Тук за пръв път се появяват огромните светещи табла над пътя, които дават информация за неговото състояние, евентуални проблеми, ограничението на скоростта и т.н. В Хърватия туристическата програма минимум включва Риека, Загреб и Дубровник.
   
    Ако говорим обаче за европейска визия като цяло, то границата е Словения. С влизането в тази бивша югославска република колите стават по-нови и по-висок клас, селцата са подредени като за рекламна снимка, а къщите са нови, големи и изглеждат току-що построени. Като стана въпрос за възрастта на автопарка, няма как да не отбележа, че в която и част на Стария континент да видяхме автовоз със стари коли, той беше с български номер.
   
    Най-голямата туристическа атракция в Словения е пещерата "Постойна", но ако следвате кафявите табели (които в цяла Европа насочват към местните забележителности), ще откриете още немалко места за снимки или просто за съзерцание. Пътьом можете да спрете и в някое обикновено селце, за да усетите наистина каква е разликата между тук и там. В по-големите от тях можете да откриете и подходящи места за нощувка, като в семейните хотелчета 60 - 70 евро за двойна стая е нормална цена.
   
    Оттук та чак до Швейцария периодично ще ви съпътства и една постоянна, но винаги различни природна забележителност - Алпите. Ако уцелите хубаво време, гледките наистина спират дъха.
   
    Като на рали
   
    Влезете ли в Италия, се подгответе за истинско автомобилно рали. Макар и официално ограничението по магистралите да е 130 км/ч., бързо разбирате, че това е негласно обявената минимална скорост, под която никой не пада. Баби с фиатчета на преклонна възраст, млади жени с малолитражки, шофьори на баничарки, камиони, тирове, автобуси и всякакви други моторизирани возили поддържат това темпо. Решите ли да го давате по-кротко, ще ви пламнат ушите от споменаването на вашите роднини от темпераментните италианци. Дори и тук, както и в останалите страни от тази част на Европа обаче, клаксонът се използва в много крайни случаи, същото важи и за присветването с фарове. Бясното препускане по италианските магистрали изморява, но пък в близост до пътя има места, които задължително трябва да посетите. Венеция, разбира се, е спирка под номер 1.
   
    Лично на мен огромно впечатление ми направи Верона и не само заради архитектурата и запазения дух на едни отдавна отминали времена. Безспорно стадионът за гладиаторски борби, известен като “Арена ди Верона” (в момента в ремонт между другото), къщата на Жулиета и целият район около тях спират дъха, но поне аз бях поразен от организацията на туристическия поток към тези забележителности. Ние попаднахме във Верона в неделя и се оказа, че от сутринта от 10 до 17 часа влизането в старата част с лични автомобили е абсолютно забранено. За сметка на това автобусната линия, пресичаща целия град и спираща досами “Арена ди Верона”, се ползва безплатно. По нейния маршрут могат да се намерят и достатъчно безплатни паркинги. Не по-малко впечатляващ е фактът, че целият градски транспорт в града е на метан, а в старата част се допускат основно таксита, задвижвани с електроенергия.
   
    Милано е другата задължителна спирка по този маршрут. Катедралата (в по-голямата си част все още опакована заради реставрация), целият район около нея, Миланската скала и замъкът "Сфорцеско" са само част от забележителностите тук. Накъдето и да поемете в старата част на града все ще се натъкнете на нещо интересно. Дамите, разбира се, няма как да подминат и модните, но суперскъпи бутици, на които ние като мъже не обърнахме никакво внимание. Пътувайки за Швейцария, можете да се отбиете също до прочутото езеро Комо, Торино и Генуа.
   
    Тунелът "Монблан"
   
    Преминаването през тунела "Монблан", откъдето е най-краткият маршрут за Женева, е едно от най-стресиращите преживявания по целия път. След трагедията от 1999 г., когато при пожар след катастрофа в него загиват 39 души, мерките за сигурност са драконовски. Кара се със скорост между 50 и 70 км/ч., не само изпреварването, но и доближаването на предния автомобил на по-малко от 150 метра са абсолютно забранени (точно през толкова са поставени улесняващи окомера сини лампи) и това ви се напомня непрекъснато от светещи знаци. Върхът на тоталния контрол беше включването на честотата на една от приеманите радиостанции в тунела на центъра за извънредни ситуации, който само напомни на три езика всички, вече до болка познати забрани.
   
    Тунелът обаче е добър преход от италианския стил на шофиране към френския. По пътищата на Франция видяхме най-много камери с радари по целия маршрут и ограниченията трябва да се спазват. По-бавното шофиране обаче е и бонус, защото край пътя се разкриват великолепни планински пейзажи, украсени от някой и друг замък. Ако решите да посетите всички означени с табелка крепости обаче, ще загубите поне седмица. Това не е и необходимо, защото, от една страна, замъците си приличат, а, от друга, човешкото око и съзнание имат едно ниво на насищане, след което не можете да възприемете нищо повече.
   
    На влизане в Швейцария се подгответе за щателна проверка и учтив разпит (на колите с номера извън ЕС не им се разминава). Другият неприятен момент е, че за да се движите по пътищата на Швейцария, се нуждаете от винетка, която е само годишна и струва 40 швейцарски франка.
   
    Градът край езерото
   
    В Женева са влюбих от пръв поглед - подреден, красив град, с много мили хора.
   
    Фонтанът в езерото, часовникът от цветя, катедралата "Сен Пиер", монументът "Брунсвик", Паметникът на реформаторите, статуята на ген. Дуфор, монументът на оръдията, руската църква(близнак на софийската), музеите на архитектурата, историята на изкуствата, часовниците “Патек Филип” са само част от забележителностите. Те могат да се обиколят за половин ден пеша, достатъчно е да се снабдите с карта от туристическия център, намиращ се на моста Pont de la Macine в самия център на града. Дори и да не следвате задължителния туристически маршрут и решите да се шляете без посока, пак ще откриете страхотни гледки, които ще са си вашите места в този забележителен град. Що се отнася до придвижването из Женева, най-добрият вариант е градският транспорт. Билет за един час пътуване из целия град струва три франка, а има и редица промоции (карти за дванадесет часа, цял ден, за няколко дни и т.н.). На всяка спирка има карта на маршрута на съответното превозно средство, табло, сочещо кога ще пристигне то, и, разбира се, целият градски транспорт е точен като швейцарски часовник. Тайната е проста - бус лентите из целия град се ползват само от автобусите, тролейбусите и такситата, независимо колко задръстени са останалите пътни платна.
   
    За връщането към България, разбира се, можете да си изберете по-различен маршрут, за да видите още от една от най-красивите части на Европа. Аз за жалост нямах такава възможност.
   
    Автор: Георги Пауновски
    Дневник.bg

Изглед от улица CorraterieИзглед от улица Corraterie

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Швейцария
Цени на билети до Швейцария
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Швейцария | Конгресен туризъм | До Женева и назад
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com