dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 15 Август 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:514
  Оферти:268
  Новини:853
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3767
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Китай
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Вълшебната земя на Изтока
  Публикуван от Tali на 15 Юли 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 2160 пъти, рейтинг: 5.71

  

    Като всяка страна, и Китай има много лица. Едва ли някой може да претендира, че ги познава всичките. Далеч съм от амбицията да правя дисекция на китайския национален характер – това е задача, непосилна не само за мен... Но човек като се заседи малко повече на едно място, събира впечатления и иска да ги сподели. С уговорката, че това не са обобщения, а откъслечни парченца от безкрайната мозайка, наречена Китай.
   
    І
   
    Като начало ще ви представя града, в който живея от пет месеца – Пънлай – Вълшебната земя на Изтока. Намира се в североизточната част на Китай, провинция Шандун. Наречен е от китайците Земен рай.
    Почвата на полуострова е подходяща за отглеждане на грозде, затова в Пънлай се произвежда хубаво вино. Градът е разположен на същата географска ширина като френския град Бордо. Поканени са френски специалисти по винопроизводство да обучават местните винари. Пънлай е на първо място сред китайските градове по годишно производство на качествено грозде – над 80 000 тона. След петдесет години най-големият производител на вино в света може да стане Китай – прогнозират експертите.
    Уникално природно явление за света е срещата на двете морета – Жълто и Бохай – точно пред града. През телескоп от остров Чандао можете да видите как вълните се пресрещат и очертават ясна граница. Фауната в двете морета е различна и местните хора могат да ви кажат коя риба от кое море е.
    Голямата забележителност на града е т.нар. Павилион Пънлай Г – ансамбъл от възстановени храмове и дворци на площ от 32 800 квадратни метра. Комплексът се намира на брега на морето, северно от града и е строен от 1061 г. – по време на шестте години царуване на император Джиошоу. Причисляват го към четирите най-прочути павилиона в Китай.
    Състои се от шест главни сгради и свързаните с тях пристройки – Двореца на Краля дракон, Двореца на Небесната кралица, Двореца Тианхоу и храмовете Санцин, Митуо и Луидзю. В атрактивните на външен вид сгради можете да видите запазени калиграфски трудове на известни писатели, стихове, изписани върху колони в залите или каменни надписи. Днес лифт ви пренася над морето от единия край на комплекса до другия. Кръгова панорама – стереокино, състоящо се от девет екрана, високи по пет метра, ви показва древността.
    Източно от Павилиона е Водният град Пънлай – най-старото военно пристанище на древен Китай. И още първи неща има – Пънлай е първото китайско пристанище, отворено за чужденци – през 1800 г. - така че тук първо се установява християнската мисия.
    Наричат го Града на миражите – на границата на пролетта и лятото тук можете да наблюдавате и дори да заснемете миражи!
   
    Легендата за Осмината безсмъртни добавя още мистериозна атмосфера към историята на града. Започнала е да се разнася устно от древността и е записана от писатели от различни династии – Танг, Сонг, Иуан и Мин. Осмината безсмъртни са се напили в Пънлай Павилион и са прекосили морето с различни свои хитрости и номера, но без кораби и лодки. Тяхното представление – носейки се над вълните срещу вятъра, е оставило сравнението: „като Осмината безсмъртни, прекосяващи морето – всеки показва свои специални умения, всеки се опитва да надхитри другия”.
    На 16 януари от Лунния календар е рожденият ден на Тианхоу – богинята, която заповядва на морето. Хората в Пънлай имат стар обичай – да се събират за храмовия празник на този ден. Пристигайки от всички посоки, вярващите палят големи пъстри свещи да омилостивят богинята, молят се или даряват пари за мир и щастие. Фермерите от околностите организират представления с популярни народни танци на площада пред Павилиона – много народ се събира за веселба и забавление.
   
    ІІ
   
    Как ни приемат местните хора? Много радушно, с усмивка. Досега не съм срещнала китаец, който да не е чувал за България. Като им кажем откъде сме, те се усмихват широко и клатят глави: „Да, знаем за България! Приятелска страна!” Много приятна изненада е за нас това отношение и то е винаги такова...
    Иначе минава известно време, докато свикнете да ви гледат втренчено, минавайки покрай вас. Реагират спонтанно, непринудено, като деца на природата. Тук чужденците се шегуваме – по какво личи, че някой живее отдавна в Китай - по това, че вече не се взират в него, нито се вцепеняват като го видят...
    В този град сме всичко трима българи – ние със съпруга ми и един негов колега.
    Най-близкото място, за което знаем, че има българи, е на 200 километра. Вероятно в столицата и в Шанхай има някакви български общности, не знам, предполагам. Но наоколо сме сами, даже европейците се броят на пръстите на двете ръце...
   
    Много контрасти, различия и разминавания открихме между нашите култури, както и много общи неща... Но за това – по-нататък.
   
    Наталия Бояджиева

Добави във Facebook   


старото пристанище в комплексастарото пристанище в комплексагледка от лифтагледка от лифта
паметникът, който бележи границата между двете морета - Жълто и Бохайпаметникът, който бележи границата между двете морета - Жълто и Бохайчервени лентички за късметчервени лентички за късмет
Снимка 5Снимка 6
Снимка 7Снимка 8
Снимка 9Снимка 10

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...


Онлайн магазин за парфюми и козметика
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Китай | Вълшебната земя на Изтока
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com