dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 19 Ноември 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:515
  Оферти:235
  Новини:838
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3774
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Китай
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Вълшебната земя на Изтока
  Публикуван от Tali на 15 Юли 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 2173 пъти, рейтинг: 5.71

  

    Като всяка страна, и Китай има много лица. Едва ли някой може да претендира, че ги познава всичките. Далеч съм от амбицията да правя дисекция на китайския национален характер – това е задача, непосилна не само за мен... Но човек като се заседи малко повече на едно място, събира впечатления и иска да ги сподели. С уговорката, че това не са обобщения, а откъслечни парченца от безкрайната мозайка, наречена Китай.
   
    І
   
    Като начало ще ви представя града, в който живея от пет месеца – Пънлай – Вълшебната земя на Изтока. Намира се в североизточната част на Китай, провинция Шандун. Наречен е от китайците Земен рай.
    Почвата на полуострова е подходяща за отглеждане на грозде, затова в Пънлай се произвежда хубаво вино. Градът е разположен на същата географска ширина като френския град Бордо. Поканени са френски специалисти по винопроизводство да обучават местните винари. Пънлай е на първо място сред китайските градове по годишно производство на качествено грозде – над 80 000 тона. След петдесет години най-големият производител на вино в света може да стане Китай – прогнозират експертите.
    Уникално природно явление за света е срещата на двете морета – Жълто и Бохай – точно пред града. През телескоп от остров Чандао можете да видите как вълните се пресрещат и очертават ясна граница. Фауната в двете морета е различна и местните хора могат да ви кажат коя риба от кое море е.
    Голямата забележителност на града е т.нар. Павилион Пънлай Г – ансамбъл от възстановени храмове и дворци на площ от 32 800 квадратни метра. Комплексът се намира на брега на морето, северно от града и е строен от 1061 г. – по време на шестте години царуване на император Джиошоу. Причисляват го към четирите най-прочути павилиона в Китай.
    Състои се от шест главни сгради и свързаните с тях пристройки – Двореца на Краля дракон, Двореца на Небесната кралица, Двореца Тианхоу и храмовете Санцин, Митуо и Луидзю. В атрактивните на външен вид сгради можете да видите запазени калиграфски трудове на известни писатели, стихове, изписани върху колони в залите или каменни надписи. Днес лифт ви пренася над морето от единия край на комплекса до другия. Кръгова панорама – стереокино, състоящо се от девет екрана, високи по пет метра, ви показва древността.
    Източно от Павилиона е Водният град Пънлай – най-старото военно пристанище на древен Китай. И още първи неща има – Пънлай е първото китайско пристанище, отворено за чужденци – през 1800 г. - така че тук първо се установява християнската мисия.
    Наричат го Града на миражите – на границата на пролетта и лятото тук можете да наблюдавате и дори да заснемете миражи!
   
    Легендата за Осмината безсмъртни добавя още мистериозна атмосфера към историята на града. Започнала е да се разнася устно от древността и е записана от писатели от различни династии – Танг, Сонг, Иуан и Мин. Осмината безсмъртни са се напили в Пънлай Павилион и са прекосили морето с различни свои хитрости и номера, но без кораби и лодки. Тяхното представление – носейки се над вълните срещу вятъра, е оставило сравнението: „като Осмината безсмъртни, прекосяващи морето – всеки показва свои специални умения, всеки се опитва да надхитри другия”.
    На 16 януари от Лунния календар е рожденият ден на Тианхоу – богинята, която заповядва на морето. Хората в Пънлай имат стар обичай – да се събират за храмовия празник на този ден. Пристигайки от всички посоки, вярващите палят големи пъстри свещи да омилостивят богинята, молят се или даряват пари за мир и щастие. Фермерите от околностите организират представления с популярни народни танци на площада пред Павилиона – много народ се събира за веселба и забавление.
   
    ІІ
   
    Как ни приемат местните хора? Много радушно, с усмивка. Досега не съм срещнала китаец, който да не е чувал за България. Като им кажем откъде сме, те се усмихват широко и клатят глави: „Да, знаем за България! Приятелска страна!” Много приятна изненада е за нас това отношение и то е винаги такова...
    Иначе минава известно време, докато свикнете да ви гледат втренчено, минавайки покрай вас. Реагират спонтанно, непринудено, като деца на природата. Тук чужденците се шегуваме – по какво личи, че някой живее отдавна в Китай - по това, че вече не се взират в него, нито се вцепеняват като го видят...
    В този град сме всичко трима българи – ние със съпруга ми и един негов колега.
    Най-близкото място, за което знаем, че има българи, е на 200 километра. Вероятно в столицата и в Шанхай има някакви български общности, не знам, предполагам. Но наоколо сме сами, даже европейците се броят на пръстите на двете ръце...
   
    Много контрасти, различия и разминавания открихме между нашите култури, както и много общи неща... Но за това – по-нататък.
   
    Наталия Бояджиева

Добави във Facebook   


старото пристанище в комплексастарото пристанище в комплексагледка от лифтагледка от лифта
паметникът, който бележи границата между двете морета - Жълто и Бохайпаметникът, който бележи границата между двете морета - Жълто и Бохайчервени лентички за късметчервени лентички за късмет
Снимка 5Снимка 6
Снимка 7Снимка 8
Снимка 9Снимка 10

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Китай | Вълшебната земя на Изтока
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com