dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Китай
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Китай - елате и вижте
  Публикуван от admin на 10 Ноември 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2496 пъти, рейтинг: 3.91

  

    Реших да се захвана с настоящото, след като завидях на други за интереса, който предизвикаха със своята непълна и субективна информация за Китай. С това нямам амбиция да ви покажа колко съм вникнала, а по-скоро да ви изложа наблюдения и субективни умозаключения, които съм имала повод да направя, бидейки тук от години. Ако и да генерализирам прекалено лековерно нещата, то поне малките делнични примери, от които изхождам, са гарантирано автентични.
   
    По принцип, нямам основания да кажа на никого, който не е стъпвал в Китай - не ходи! И на мен преди години, когато ми се разкри възможност да дойда насам и изобщо не чаках втора подкана. Още повече пък сега, когато вече съм видяла едно-друго по повърхността, още по-малко резон пък ще имам да спирам някого да дойде и да се докосне до този район на Азия.
   
    Китай е удивителен за човек, който за пръв път се докосва до Азия, пък още повече и, ако е стъпвал и другаде из района и може да прави сравнения и да има очаквания. Очите ще ти се ошашкат, накъдето и да се обърнеш - дали от хептен неразбираемата "йероглифица" по улиците и магазините, дали от многолюдните тълпи на двуколесни, дали от абсолютно необичайния начин, по който дневната светлина разкрива обектите (въздухът на Изток понякога изглежда гъст и спарен, влажен, прашясал), дали от невероятно странния вид на тълпите наоколо, които като те мернат и се сепват, за да те озяпат ококорчено като зоо-екземпляр...
   
    Такива неща, адски непознати и неусещани никъде, на първо време никак не дразнят. Окото не може да се насити на безкрайното многообразие от пазарски стоки по уличните витрини и открити гаражчета, на гъстия уличен трафик, на странния шум и цялостна атмосфера наоколо (всичко е живо, всичко си има посока нанякъде, всичко се движи). Всяко нещо може да ти направи впечатление - начина, по който хората пресичат, по който се обличат, по който търгуват, по който се хранят на улицата или отвъд витрините... чудесно аранжираните градски затревени площи, двойките каменни статуи на зверове пред входовете (плашат лошите сили), спящите безделници или бездомници по заведения и тротоари на сянка, които никой не закача, провисеното над главата ти пране, което никой не краде, и прочее - милиони детайли!
   
    Нощем понякога осветяват градинки или отделни редици дървета, като поставят в основите им светещи в зелено прожектори и ги обкичват с лампички (като Коледни) - много ефектно и крайно очарователно. Масивните колони пред най-тежките сгради могат да са обвити в нагръчкана златиста коприна или хартия - за да добият, един вид, имперски (аристократичен) вид... Червените фенери, естествено, са навсякъде - най-често сигнализират за хранителни заведения. Внезапната беднотия, в която току се препънеш във вид на странична пресечка, докато надлюдаваш някакви ултра-модерни небостъргачи, също събира очите. Изобщо за новодошлия коя да е тукашна среда е такъв пир на впечатления и почуда, че надали другаде може да се намери чак в такава концентрация... поне не и из развитите "бели" държави.
   
    Освен това, една екскурзия дотук не плаши с никакви рискове от гледна точка на сигурността - кражби и джебчийство тук са извънмерна рядкост! Хората, макар и любопитни, са кротки, с безобиден вид, ококорени и ухилени добряци, които не ти мислят абсолютно нищо по-лошо от това да те изклатят 50-тократно в цените, ако им се случиш клиент на стоки без етикет. Ако много неистово държат да ти привлекат вниманието и ти подвикват нещо, докато не им махнеш или не ги напсуваш, изпадат в такава искрена еуфория, дива радост и кикот, че направо от умиление ти иде да ги закопаеш на място - ама такива са си, безобидни първосигнални досадници, а не гадни и мнителни копелета. Няма такива ексцесии като улична престъпност, банди и въоръжени безумци, на които случайно да се натъкнеш, ако се шматкаш посред нощите. Търговците си оставят на тротоара да нощуват всякакви предмети за украса (саксийки с палми и прочее) и всяка сутрин пак си ги намират.
   
    Бедняците, продаващи едно-друго денем в града, си зарязват количките и столчетата на тротоара и се гътват да спят като хрисими младенци - и пак никой не хулиганства и не им закача нещата. Да не говорим пък денем колко стотин незаключени велосипеда или моторетки може да види човек на 5 линейни метра разстояние и няма кой да злоупотреби, да се възползва от чуждата собственост... няма изпотрошени спирки, улично осветление или таблоиди, видео-дисплеи, изкъртени или изрисувани от келеши табели, разпиляни кофи за смет и прочее безчинства. Дори и в дискотека, не можеш да се сбиеш, защото униформени съблюдават стриктно забавите на присъстващите. Единствено, може да си опича акъла човек за дамска чанта и портфейл в задния джоб, защото чужденците тука са най-съблазнителна плячка за случайните джебчии - случват се дребни и болезнени кражби, наистина.
   
    Та като цяло е дори препоръчително да се дойде поне веднъж в Китай, стига човек да си го има мерака и да си намери и сгода. Столицата не е най-предпочитана дестинация от туристите, освен ако не са се юрнали изрично към Великата китайска стена и Забранения град - по-подходящи за "урбанистичен туризъм" са Хонг Конг и Шанхай, по моему. В Хонг Конг китайците говорят свободно английски и никъде няма да си облъскате главите с тая комуникационна бариера - да им се правиш на шут, за да ти продадат дъвки или цигари, а те да те зяяаапат като току-що събудили се в отрезвителното, до дън душа разтърсени от вълшебната гледка как 3-D чужденец-им-го-во-ри... там, казват, има чудесен Wunderland (с атракции за забавления), не страдат от повсеместната енергийна криза и гледката на най-помпозните небостъргачи в пълен осветен вид (с лазери, дим, звуци и прочее) била направо замайваща. Шанхай пък е чуден от гледна точка на 2 по-засукани бизнес- и търговски района, пак бъкани с най-китни и забележителни небостъргачи (хотели и други), с които местните смятат, че са хванали Господ за шлифера.
   
    Всъщност, където и да стъпи човек из Китай, все ще му се напълни окото с какво ли не щеш! Всеки град е пълен с исторически забележителности, може да се похвали, че е бил първи в цял Китай с това или онова, че световно (без)известният поет, оперен маг, бащица на политиканството или имперска издънка еди-какво-си най-уникално направил в града... всяка паланка си се пъчи, с каквото намери - първа в яденето на ориз, първа в обработката на глина, първа в еди-кои-си изкуства, най-голям производител на това, най-голям износител на онова и т.н. На тази база на всеки турист има какво да му се покаже - музей, градина с палми и лилиуми, езерце с мостче и пагодка, религиозен храм със статуи и прочее - и да е нямало, то със сигурност са си изтипосали по нещо, за да насъбират публика! Колкото е по-малко градчето обаче, толкова по-мъчно ще се натъкнете на туристически справочници със забележителности и пояснения относно начините на придвижване до тях (на английски), а също и на хотели 4-5 звезди или тур-агенции, които да ви съдействат на място. Затова най-хубаво да се заложи на сигурно - да си съчините маршрут (с резервации) отдалече, да пристигнете с група и екскурзоводещ, пък ако сте съвсем авантюристи, то не забравяйте, че тука говорят английски точно колкото на Луната!!
   
    Добре е да се дойде насам - веднъж и за кратко. За Хонг Конг, Макао и Тайван се изискват специални визи и те се вадят отделно от другите.
   
    Каквото си напазарувате оттук, бъдете наясно, че е несъмнено калпаво и/или менте (с изключение на директния внос отнякъде). Като цяло Made in China е световно компрометирана марка, но бедна ви е фантазията в какво всъщност се изразява Made in China в самата China... Затова препоръчителни са само сувенири (по туристическите сборища винаги предлагат) и пазаренето е основен закон в пазаруването - даже и там, където виждате етикети!
   
    Всеки е добре дошъл да дойде и похарчи малко парици на местна почва, още повече и, че ще има после какво да разказва на внуците... където и да идете и каквото и да видите, все ще е интригуващо, все ще е уникално, все ще ви остави траен спомен. Не знам къде другаде може да се осъществи толкова евтин и безопасен туризъм от този, който се предлага тук.
   
    Автор: Мила Симонова
    Bulgarian Post

Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Китай | Международни екскурзии | Китай - елате и вижте
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com