dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Чехия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Прага в няколко маршрута
  Публикуван от admin на 23 Юни 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3347 пъти, рейтинг: 3.67

  

    Не е нужно човек да ходи далеч, за да установи някои от проблемите на българския туризъм. И че докато другите държави от Централна и дори Източна Европа развиват туристическия си продукт и го обогатяват, тази тенденция липсва в България – като напр. туристическа обиколка на София. В която и чужда столица да попаднете, ще откриете белите и червени автобуси и микробуси с надпис City Tour. В туристическото бюро на града ще ви засипят с дипляни, брошури и списания какво може да правите в този град за седмици напред и какви услуги предлага туристическа индустрия в него. Най-напред в това отношение от бившите социалистически републики е Чехия и нейната столица Прага.
   
    Голямата обиколка
    Голямата обиколка е с продължителност 4 часа, екскурзоводът ви взема от хотела и включва разходка из старата част на града, запознаване набързо с основните архитектурни стилове и моменти от хилядолетната история на столицата, отклонение през Еврейския квартал, един от най-големите в Европа, с посещение на гробището и синагогата му. Пътят продължава през Карлов мост, най-старият каменен мост в Европа. След това се качвате на трамвай, който ви изкачва до манастира Страхов, откъдето се открива панорамна гледка на града. След което се спускате надолу през Лоретата и манастира, издигнат около нея по-късно, преминавате през средновековния Храдчани и стигате до Пражкия замък, най-големият дворцов комплекс в Европа. В него се намира и шедьовърът на готиката – катедралата "Св. Вит", в която са се коронясвали кралете на Чехия. Най-накрая ще минете по Златната алея – наречена така, заради многото алхимици, златари и какви ли не още от този род, обитавали улицата.
   
    Основната обиколка на Прага включва само част от тези забележителности, а Малката – само най-основното, ако да речем разполагате с 1 ден в Прага, но не искате да си го изгубите целият в обикаляне – тя е с продължителност едва 1 час.
   
    "Малката Венеция"
    "Малката Венеция" е друг маршрут, който се предлага за опознаване на Прага – разходка с корабче по река Вълтава. Екипажът ви посреща на борда и след като се настаните, ще имате възможност да се насладите на гледки, които не бихте могли да видите от сушата. Докато плувате по Вълтава, забележителностите следват една след друга като на парад и вместо вие да ги търсите и обикаляте, за да ги видите, те идват и се нареждат на опашка, за да ви се покажат, докато вие седите удобно в корабчето, наслаждавате се на безалкохолно и хладния речен бриз.
   
    "Кадифената революция"
    За онези, които ги гони носталгията по комунистическия режим или за западните туристи, които не са имали "щастието" да живеят зад Желязната завеса, е предвидена разходката под романтичното име "Кадифената революция". Тук ще стане дума за "бруталната революция" от 1968 г., но акцентът ще бъде насочен към живота на обикновения човек през втората половина на ХХ в., когато и чехите, подобно на нас, са се редели на безкрайни опашки за банани, когато изказването на собственото мнение беше опасно и когато всичко бе унифицирано и монументално, подчинено на една идея. Това е и времето, когато студентите се опитваха да променят конюнктурата, извършвайки отчаяни самоубийства.
   
    "Замъци и катедрали"
    За любителите на архитектурата и историята, е предназначена обиколката "Замъци и катедрали", която ще ви запознае с най-добрите образци на готиката, ренесанса и барока – Пражкият замък, Кралските градини, Лятната резиденция, Храдчани, Катедралата "Св. Вит", най-старият манастир в Бохемия и естествено, Златната алея. Тази екскурзия ще ви преведе през места, които едно време са били достъпни само за най-високопоставените личности в кралството и ще се почувствате като жител на средновековна Прага.
   
    "Легенди и мистерии"
    "Легенди и мистерии" е друг вариант на обиколка из чешката столица, която комбинира различни забележителности, съчетани под тематичен знаменател и всъщност представлява сглобка от други маршрути. С нея ще откриете легендите на фолклора на "магическата столица на Стара Европа". Тесните улички и древните постройки крият интересни истории и интригуващи мистерии, които само местен екскурзовод може да ви разкрие. От изпълнените с мъртвешко мълчание бесилки до немите свидетели на кръвопролития и войни камъни на Карлов мост, тази обиколка е разходка през вековете и страниците на историята.
   
    "По стъпките на Франц Кафка"
    За любителите на литературата или пълните песимисти е маршрутът "По стъпките на Франц Кафка". Енигматичният писател е роден, израснал и прекарал голяма част от живота си в Прага, поради което има чувството, че тя е затвор за него. "Прага никога няма да ни пусне да си отидем, никого от нас. Старата вещица има хищни нокти. Трябва да я подпалим от двете страни – от Вишеград и откъм Замъка – само тогава ще можем да й се отскубнем и избягаме. Може би не е лошо да се обмисли тази идея, преди да започнем карнавала." Проследявайки неговите стъпки, ще усетите мощното влияние, което градът е оказал върху него и ще научите интересни факти за неговия живот и работа.
   
    "По пътя на призраците"
    "По пътя на призраците" е наистина уникално преживяване, разходка, която има повече емоционално влияние, отколкото познавателно. Обитаваните от духове тесни улички и тъмни ъгли са естественият декор за тази обиколка. Тя е с начален час 19 ч., когато дневната светлина започва да губи битката с нощта и очертанията се размиват. Едва дочуващи се шепоти и остри звуци изпълват мрака. Лабиринтът на Стария град е най-предпочитаното място за нощните набези на пакостливите духове, които ви стряскат с внезапната си поява, а после ви се смеят зад гърба. Тук настояще, минало и бъдеще се сливат, защото навлизаме в една непозната за човека територия, която не е предназначена за него... на границата на деня и нощта, когато злите сили, освободени от тиранията на умиращото слънце, възвръщат господството си над Прага...
   
    "Литературна обиколка"
    Най-накрая е "Литературната" разходка из чешката столица. Тръгваме по стъпките на най-известните чешки писатели, пребивавали през по-голямата част от живота си в Прага. Естествено, акцентът пада върху невероятната личност на чехословашкия писател Ярослав Хашек, чийто цветист език и разточително повествование отразява собствения му бохемски живот и весели приключения по пражките кръчми и таверни на Стария град. Бонвиванският живот на писателите осигурява на записалите се в тази екскурзия малко вървене, много бира и мезета и посещения на повече пъбове и кръчми, отколкото на исторически забележителности.
   
    "Наздраве" или 3 кръчми + 1
    И за финал – обиколката "Наздраве" или 3 кръчми + 1, ако издържите. Какъв по хубав начин да завършите деня, освен да заспите блажено под масата? Това е призива, с който ви посреща приятелски настроеният екскурзовод. Не сте опознали Прага, нито жителите й, ако не сте минали през няколко от кръчмите й и не сте вдигнали по халба или две. В цената на екскурзията са включени по една бира в трите кръчми, вечер в последната и шанса да отворите нови запознанства с най-колоритните личности на Прага, чийто дом е бирарията и които винаги "много ви уважават". Ще се насладите на отлична бира, ще пробвате няколко марки светла и тъмна /много от бирариите имат собствени пивоварни/ и ще прекарате незабравима вечер.
   
    София няма ли всичко това? И ако ни липсва река и "бирена традиция", нямаме ли други, типично български, с които да се представим пред света?
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Чехия
Цени на билети до Чехия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Чехия | Прага в няколко маршрута
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com