dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 04 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Чехия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Бохемия - Чешки Крумлов и Чешке Будейовице
  Публикуван от admin на 23 Юни 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 4294 пъти, рейтинг: 4.33

  

    Когато спомена Чехия, повечето хора започват да кимат разбиращо, а аз - да си припомням онази вълшебна седмица, която прекарах в Прага. Повечето хора обаче не си правят труда да се гмурнат в приказните чудеса на тази държава и по този начин изпускат голяма част от очарованието на Чехия. А това е страна, която има какво да предложи и то далеч надхвърля пределите на столицата й.
   
    Прониквайки в южна Бохемия, двата средновековни града Чешке Будейовице и Чешки Крумлов се оказват дом на възхитителни гледки, приемливи цени и най-важното - свободни от обичайните туристически тълпи, изпълващи Прага.
   
    Наскоро туристическото бюро на Чехия излезе с мотото "Да поспрем!", преведено най-общо; имаше се предвид, че повечето хора просто преминават през страната, без да видят нищо. И макар че това може да се отнася и за Прага, инициаторите имаха предвид друго - да насочат посетителите на Чехия към останалите й съкровища. А Бохемия се намира само на 100 км. от Прага. Тук ще попаднете на невероятни, стари градове, унесени в лек сън, разположени сред спокоен, селски пейзаж. И действително, тук може да поспрете, но аз поспрях толкова, че после ми бе трудно да потегля отново.
   
    Чешке Будейовице и Чешки Крумлов са на 25 км. разстояние един от друг, а двата отстоят на 2 часа път с кола от столицата.
   
    Чешки Крумлов
   
    Чешки Крумлов е типичен средновековен град, познат ни от рицарските романи; на мен поне веднага ми напомни за "Кръстоносци" на Хенрих Сенкевич, макар той да е поляк. През лятото няма да може да избегнете тълпите туристи, но през май или септември, улиците му са празни и приятни за разходки. И докато сте тук, няма как да не посетите най-голямата му забележителност - извисяващият се над града замък от ХІІІ в., който сякаш строго го наглежда с гранитните си стени. Включен в листа на ЮНЕСКО като един от обектите на Световното културно наследство, той приютява вълшебни градини, от които се открива прелестна гледка към града и пейзажа на Бохемия зад него.
   
    В самият замък обаче най-голямата забележителност са мечките в "мечешкия ров", както го наричат. Традицията да се държат мечки в замъка датира от ХVІ в., а "мечешкия ров" е от 1707 г. Над него се простира мост, от който може да наблюдавате животните.
   
    Ако успеете да се откъснете от пухкавите създания, ще видите Вълтава, която тече стремглаво през града долу. Реката е известна със своите кануисти и обикновено желаещите да се преборят с вихрите й са повече, отколкото безопасността позволява. Вълтава е най-дългата река в Чехия и се говори, че името й /което всъщност е Валтава/ произхожда от келтските думи вла /див / и ва /вода /. Дори и да не е така, само един поглед върху пенестите й води може да ви убеди в правилността на подобно твърдение.
   
    Спускащата се от замъка пътечка ще ви отведе до Чешки Крумлов долу, въвличайки ви в спокойна и ленива разходка. Група германски туристи минаха почти на бегом покрай мен, а запъхтяната им екскурзоводка каза:"Да се изкачим догоре, а после да слезем, че имаме още само 2 часа!" Чехия не е страна, пригодена за бърз туризъм. Това може да стане в Ню Йорк, където просто всичко е устроено така, че повече от 1 час няма какво да правиш на едно място. Но в Европа нещата стоят съвсем различно; Европа е място, където историята се е развивала с векове и не може да се обхване с един поглед.
   
    Чешки Крумлов е град, лесен за ориентиране, достатъчно малък, за да може да се обходи пеш, без да се изморите, а средновековните му улички и сгради са изненадващо добре запазени, съхранявайки индивидуалния си чар.
   
    Но ако продължите към Чешке Будейовице без да починете в някой ресторант, е живо престъпление. Чехия е страна, изобилстваща с прекрасни заведения, в които великолепният обяд не е обвързан със зашеметяваща сметка. Като че ли най-подходящата дума, с която може да се опише чешката кухня е "сърдечна" - тук няма да срещнете лютото чили, така характерно за Мексико и лютивите подправки, които са задължителни за цялата корейска кухня, няма да ви поднесат пържоли със захар и кисел крем за десерт като в Полша или пиле, пълнено с ананаси и риба, като в Индонезия. В Чехия най обичат кнедлите, месото и различните сосове. Местният специалитет обаче е шаран, чийто начин на приготовление се държи в тайна, и може би точно поради това е толкова вкусен. И накрая - имайте предвид, че празната чаша не остава дълго празна в Чехия, особено пък ако е от бира. Келнерите имат навика да я допълват, без да питат, но после ви включват в сметката две, три и така нататък бири, колкото пъти са ви я доливали.
   
    Чешке Будейовице
   
    Но ако сте фен на бирата и нямате нищо против да ви пълнят чашата отново и отново, тогава да отидем в Чешке Будейовице. Градът е известен като родно място на бирата "Будвайзер", макар че на младото поколение наименованието е по-познато от рекламите на бирата по американските филми. Но споразумение, подписано преди много години, гласи, че чешкият Будвайзер не може и не трябва да се продава в САЩ, както и американският вариант няма място на чешкия пазар.
   
    Но оставяйки настрана тези караници, ще откриете, че нямате основание да се оплаквате от качеството на чешката бира. И вероятно няма да се изненадате, ако ви кажа, че по последни данни чехите са най-големите пиячи на бира в света - надминавайки немците и ирландците. Статистиката посочва, че всеки чех изпива по около 560 литра бира годишно.
   
    Но ако искате да видите как се прави бирата, тогава посетете пивоварната Будвайзер. Всеки ден от 8 до 17 ч. има туристически обиколки, но е желателно да си запазите ден и час предварително, тъй като желаещите не са малко. А те не са малко, защото турът завършва с безплатна дегустация.
   
    Но искрено ви препоръчвам да разгледате града преди обиколката в пивоварната - магазинчето отвъд стените й продава Будвайзер на производствени цени, а градинката отсреща е идеална за една бира, или може би за две, или пък три...
   
    Градският площад на Чешке Будейовице се смята за един от най-старите в Европа. Прекрасно място, където да седнете и да наблюдавате как светът отива към по-зле и по-зле /ако не сте пийнали онези една, две, три... бири/. Иначе очарованието на средновековните площади в Европа, обточени с магазинчета, кафенета и ресторанти е непреодолимо и те връща назад във времето, когато над земята не са тегнели толкова много заплахи и опасности.
   
    Над площада обаче винаги е тегнела сянката на Черната кула или поне от 1557 г. насам. Тя се намира в края му и със своите 72 м.
   
    височина няма как да не я забележете. От върха й се разлива прелестна панорама към пейзажа на Бохемия, който сам по себе си е една от забележителностите на областта. Околността е нашарена с малки градчета и селца, които греят на слънцето, а между тях се простират златните нивя на житата, полюшвани от топлия вятър - човек потъва в идиличната картина, излязла сякаш изпод четката на някой фламандски майстор. Ако имате време може да се отбиете и до замъка Хлубока, който се намира само на няколко километра от Еске Будейовице, построен през ХІІІ в.
   
    Макар и отдалечена от Прага, Бохемия не е типична офтрак дестинация. Но е идеална за онези, които искат хем всичко да им е наред, хем в същото време да няма тълпи туристи около тях. С богатото си минало, вълшебен релеф, който ражда чудни картини и приемливите си цени, тя предлага нещо, което не може да видите /и изпитате/ другаде на същата цена. Ако сте градски човек като мен, Бохемия ще ви отпусне и ще ви покаже как може да "поспрете", за да се заредите с енергия, която, за съжаление, София ще ви изсмуче веднага, щом се върнете. Но това е друга тема.
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Чехия
Цени на билети до Чехия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Чехия | Бохемия - Чешки Крумлов и Чешке Будейовице
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com