dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 30 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Чехия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Прага - "Златния град"
  Публикуван от джъни на 08 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 8076 пъти, рейтинг: 2.69

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Златният град Прага е един от най-красивите в Европа. Миналата година 2008 през лятото, тръгнахме компания художници с автобус, за да се полюбуваме и да порисуваме забележителностите на Прага. Когато пристигнахме, първо се отправихме към историческия център на Стара Прага, който се намира на площадът Старе место. Там забелязахме и други колеги художници които си бяха разпънали стативите и рисуваха.
    Тук на Старе место сред старинните сгради в ренесансов и готически стил, барок и рококо си направихме първите снимки. Изпод многообразните архитектурни стилове най-голямо впечатление ни направи астрономическият часовник на кулата на старото кметство. Той отмерва времето от края на ХIV в. досега и има измоделирани отгоре 12 - те апостоли /1410 г/. – истинска атракция. А в Тинската катедрала е гробът на великия датски астроном Тихо Брахе.
    Бароковият храм “Св. Микулаш” също е приятна гледка за окото, а отвътре акустиката е невероятна. Не подминахме и улица “Парижка” на която може да се усети великолепието на чешкия сецесион и да се излезе в еврейския квартал. Българско присъствие има в ресторант "Славия" близо до еврейската синагога, където Алеко Константинов се е отбивал да пише откъси от "Бай Ганьо".Стария град на Прага събира в себе си множество синагоги и най-старото в Европа еврейско гробище, до което не ходихме. Пълно е с криволичещи улички, заведения където можеш да поседнеш на по бира и видиш всякакви видове туристи. Нашия приятел българин който живее отдавна в Прага ни разказа много интересни неща като например, че в кръчмата “У флеку” – една от най-известните, храбрият войник Швейк е пийвал биричката си. “У флеко” е близо до националният музей с Пантеона на великите чехи, театър "Сметана" и големият търговски комплекс "Перла". На ул. "Холечкова", на една от къщите е поставена паметна плоча с надпис: "На 26.08.1923 г. тук бе убит от наемни убийци Райко Даскалов, български министър, голям славянин и борец за свобода, демокрация, народна република." Той е бил посланик в Прага по време на управлението на Драган Цанков. Моцарт, Дворжак, Кафка, Карел Чапек, Милош Форман са били вдъхновявани от прелестите на градът на стоте кули. Моцартовата опера "Дон Жуан" на 29 януари 1787 г., за първи път е била чута тук. Вацлав Хавел пък е станал първият президент на независима Чехословакия и се е заселил в замъка на хълма Храдчани. Тук е и музеят на Франц Кафка и музея на Алфонс Муха пред чийто чар не устояхме и се снимахме пред него. Виден чешки живописец, плакатист, декоратор, приложник и един от най-видните представители на стила - ар нуво, това е Алфонс Муха. Роден е на 24 юли 1860 г. почти малко преди мене по дата, в южноморавското градче Иванчице, което по това време е част от австрийската империя. Работел е като художник на реклами и илюстратор на списания, а през 1892 г. е нает да илюстрира многотомната „История на Германия“. След като избухва Първата световна война, Муха се посвещава изцяло на работата си върху патриотичния цикъл, носещ името „Славянска епопея“. За целта изостава Париж, за да се върне в родината си, където работи в самоизолация. Първоначалната му идея е да изработи 36 монументални платна, повечето от тях с внушителните размери 8,10x6,10 метра. В крайна сметка успява да изработи 20 от тях, между които и „Цар Симеон Български зорница на славянската писменост“.
    Цикълът „Славянска епопея“, който Муха подарява на град Прага, е труден дори само за съхраняване след началото на Втората световна война. От началото й до 1963 г. картините са били практически недостъпни, натрупани във влажно, подземно помещение. От тогава насам „Славянска епопея“ има своя постоянна изложба в замъка „Моравски Крумлов“. Но всичко това и много повече за великия Муха може да се прочете в неговата история и в музея. Колко е хубаво когато се интересуваш освен от забележителностите на даден град и от неговите исторически личности. В това отношение нашата компания е на едно мнение, в сравнение с избора на Чешка бира.
    На следващия ден решихме да разгледаме подробно дворцовия комплекс "Храдчани" в който има 6 двореца, катедрала, 3 базилики, 4 манастира, 5 картинни галерии, но сякаш с магнит бяхме залепнали за Карловския мост /XIV в./, и с часове слушахме музиката на една улична китаристка, разглеждайки рисунките и сувенирите на многобройните художници. Карловия мост - най-голямата забележителност на Прага със стражевите кули от двете му страни, с 16-те арки и скулптурите на светци е преддверие към Старе место. До такава степен се захласнахме, че забравихме точно тук да си направим по една снимка. Не отидохме до “Храдчани” в който отново е оставил отпечатък със своето творчество Алфонс Муха и Николо Покаси, но отдалече успяхме да го нарисуваме отвън. Дали ще го нарисуваме отвътре - пеещият фонтан в двора на летния кралски дворец, шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори в картинната галерия на двореца "Щернберг", невероятните съкровища в базиликата "Свети Иржи" и в стария дворец с Владиславовата зала, най - голямата в целия комплекс…може би някой ден. Карловия мост наистина е най-магнетичния по река Валтава и когато го наблюдавахме вече от следващия мост след него – Чехов мост, се снимахме и рисувахме отново. По прекрасната река Валтава плуваха корабчета, рибари ловяха риба и пристанищните ресторанти пълнеха с хора. Тогава измислих едно стихотворение, вдъхновена от река Валтава, което всички харесаха. Жалко, че не се потопихме поне веднъж в тази чудна река. Е, поне разбрахме, че плажа е малко по-нагоре. Другата година ще успеем. Един човек пред очите ни извади огромна около 1 м. риба и това ни подсказа, че трябва да си вземем освен четките и платната, и по една въдица за другия път.
    Не пропуснахме да си направим снимки и пред паметника на Ян Хус един истински национален герой на Чехия, проповедник, философ и идеолог на чешката Реформация. На бързо спретнахме и по един шарж на няколко месни интересни лица. Ян Хус бил свещеник и за кратко време ректор на Пражкия университет. Изгорен е на кладата от Католическата църква, понеже го смятали за еретик. Но благодарение на тази велика личност днес чехите четат библията на чешки език.
    Безбройните емоции, информация и приключения, новите запознанства и всичко останало не биха имали такава стойност, без присъствието на храмовия празник в катедралата “Св. Лаврентии”. Епископа ни благослови като гости от България и ни подари една библия. Литургията беше невероятна. Самия епископ свири на китара, а едно момиче свиреше на гайда с него, облечена в традиционна чешка носия. Ако не беше забранено да се снима, щях да направя най-невероятните снимки.
    Пожелавам на всички които четат това, един ден да отидат лично и да се полюбуват на великолепния “Златен Град” – Прага. Със сигурност ще откриете невероятни неща и ще се докоснете до невероятни хора. На добър път към Прага - “Златния град”!

Добави във Facebook   


паметникът на Ян Хуспаметникът на Ян Хусплощад Старе местеплощад Старе месте
музея на Алфонс Мухамузея на Алфонс Мухамузея Алфонс Мухамузея Алфонс Муха
часовника от 14 векчасовника от 14 векСнимка 6
улица от Старе местеулица от Старе местесв.Лаврентийсв.Лаврентий
поглед към Карловия мостпоглед към Карловия мостна Чехов мостна Чехов мост

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
listani
2009-11-09 18:57:42
  Градът и забележителностите му са наистина много привлекателни за туристите. Но с риск да се разсърдите ще Ви кажа - мисля, че рисувате по-добре, отколкото пишете.

Християнка
2010-01-01 13:21:58
  Прага - "Златния град" - На 28 декември 2009 се върнах от Прага , която посетих , за да посрещна Коледните празници не за първи път . Изчетох доста пътеписи в Около света .com и съм на мнение , че някои от авторите са били в Прага , другите просто преписват един от друг и от Интернет . Това се отнася и до публикуваните снимки . КарлУв мост - а не КарлОв мост , ако някой е бил в Прага . И освен това половината от моста е ограден за ремонт и практически е невъзможно на 4 от статуите да бъдат направени снимки . Никой от участниците не публикува актуална снимка на Карлув мост в ремонт . Бирария U Fleku НЕ Е кръчмата на Швейк , тя се казва У калиха ( При чашата ). Моля Ви , пишете само за нещо , което сте видели лично ! За какъв Ян Хус пишете , че бил реформатор ? Отворете си учебника по история за VІІ клас и малко се ограмотете . Ян Хус е бил протестант и за това е бил изгорен на клада - но не в Чехия , а в Швейцария . Нали за това са се водели 30 години Хусистките войни - за пълното унищожаване на протестантите и налагане на католицизма в Чехия ? Мнението ми е тези пътеписи да бъдат преглеждани от модератор - историк и такива научни фантастики да не се публикуват , за да не заблуждават хората .

Нов
Нерегистриран
2011-03-10 17:07:08
  Ян Хус се е борил против прекалената религиозност ,а Швейк е обикалял много заведения включително и U Fleku

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Чехия
Цени на билети до Чехия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Чехия | Хоби туризъм | Прага - "Златния град"
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com