dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 01 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Германия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  До Берлин и малко по-нататък
  Публикуван от admin на 21 Юни 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 6463 пъти, рейтинг: 4.36

  

    Освен жена ми (също колежка) с нас потегли и синът ни - 13 годишен тийнейджър. Реших че е време да разиграя на живо култовия виц за двата глиста - баща и син, които се оказали на слънчевата полянка и т.н. ...
    От лятото на 2002 минаха вече доста месеци, но сега ми е дошло вдъхновението да напиша нещо за пътуването из Европа, което направих.
   
    Поводът беше Конгресът на МСА - Международния съюз на архитектите, а крайната цел - Берлин. Разбира се конгресът спокойно би могъл да мине и без мен - свободно практикуващия честен частник от Пловдив, но той беше повод да тръгнем на пътешествие с двайсетина колеги. Подходящата компания при дългите, изнервящи автобусни преходи е особено важна и когато пътуващите са единомишленици, усещането е по-приятно. Значително по-трудно се пътува със селяндури - неандерталци, чиито главни цели са автопазарите гаражните разпродажби.
   
    След транзитното преминаване през Югославия, се озовахме в Унгария - бивша "братска" страна, която понастоящем няма нищо общо с нас. Будапеща ни посрещна с необходимостта незабавно да си купим чадър, нещо което бяхме пропуснали при 40-градусовата жега от която потеглихме. Достолепен европейски град, красиво обърнат към реката със своите стари и нови забележителности. Там прекарахме една вечер, разгледахме Рибарските кули, Президенството, ядохме безумно скъп гулаш и потеглихме към следващата столица - Прага. Тук по отношение на "братството" нещата стояха по същия начин. Посетихме чешката столица 2-3 седмици преди голямото лятно наводнение на Вълтава и пихме бира във всички онези великолепни кръчми около Карловия мост. Бяхме на хълма Храдчане и видяхме че туризмът е индустрия - достатъчно е да се вложат малко пари в някоя историческа даденост и да се създаде легенда за туристите. Така наречената Златна уличка в Прага по нищо не отстъпва на коя да е уличка в Стария град на Пловдив в исторически аспект. Магазинчета за сувенири, антиквариати, рицарски доспехи и т.н. Нищо автентично, всичко е направено за туристите. И те идват, малоумниците - на групи... плащат и вход дори... В центъра на Прага е постигнато нещо, за което нашите градове с претенции че са туристически атракции могат само да мечтаят - един канализиран туристически поток, който има свои задължителни маршрути - Карловия мост , Храдчане, Часовника... Всички обикалят тези задължителни дестинации, снимат се истерично, пият бира и пазаруват сувенири. За целта някой се е погрижил да има атрактивна карта на града, да осигури ефектно художествено осветление на катедралите, да изгради паркинги и да поддържа чисто. В Прага видяхме и страхотната сграда на Франк Гери - офис сградата на холандската компания "Насионале Недерланден", наричана галено "Джинжър и Фред", заради асоциацията с тацуваща двойка. Експресивната архитектура на Гери се е вместила между старинните фасади , обърнати към Вълтава. Добре, че си нямат Паметници на културата, щеше да да види тогава Гери - Мери...
   
    От Прага потеглихме за Берлин. Влизането в държава от Европейската общност не предизвика кой знае какво ново усещане, но все пак Чичко Ханс респектира с перфекционизма си и със сериозното си отношение към всичко с което се захване - независимо дали ще произвежда коли, ще прави мода или ще отглежда животни. Берлин беше градът, в който прекарахме четири страхотни дни. Истината е че при такива пътешествия обикновено човек няма време да усети що за хора живеят на местата, които посещава за сравнително кратко време, но усещането за града, като материална култура е нещо което се запомня. Първото впечатление от Берлин е че въпреки изминалите повече от 10 години от събарянето на стената и милиардите инвестирани от Германия в новата-стара столица, се усеща разликата и границата между бившите източна и западна части на града. Ние бяхме настанени в хотел, намиращ се в типичен жилищен квартал на бившия Източен Берлин. Всички панелки са акуратно санирани, някои от високите сгради са преустроени в хотели, изобщо - работено е по въпроса. Нищо обаче не може да бъде направено по отношение на социалистическия урбанизъм, който по познат начин бодро подреждаше паралелепипедчета и чакаше сред тях да изгрее единния светъл комунизъм. Нищо не може (засега) да хуманизира безумните пространства на Александерплац, с бившата соцгордост - телевизионната кула... Отивайки по Унтер дер Линден към Бранденбургската врата човек е донякъде разочарован от липсата на мащаб и добър вкус. И тук изведнъж градът се преобразява - зоната на границата между двете части на града, там където е била стената, сега е фактическия център на Берлин - тук е Вратата, Райхстага с новия купол, Фридрихщрасе, Потсдамерплац... И всичко е осеяно с цветни скулптури на мечета - символът на Берлин. Те са на най-невероятни места и създават едно топло настроение. Посещавайки места като Сони - център, Музеят на Холокоста, Дремлер Крайслер - център, Купола на Райхстаха, Музея на технологиите и още страшно много нови сгради в новия Берлин, един редови български архитект може да каже само едно голямо: "Басссссссиии!!! Страхотно е!!!!" Тук са си дали среща световни звезди в архитектурата като Хелмут Ян, Арата Изодзаки, Ренцо Пиано, Франк Гери, Норман Фстър, Ричард Роджърс, Даниел Либескинд... Страхувам се че може да отегча някои от посетителите на сайта с това изреждане на сгради и имена на архитекти, но допирът до такива сгради е нещо като посещение на концерт на живо. И не става дума за концерт на Мишо Шамара или Тони Димитрова , а за Еминем и Шакира...
   
    Нашата задължителна семейна програма в Берлин включваше и посещение на зоопарка. Бях обещал на сина, къде ще ходя. Към нас се включиха и другите хлапета от автобуса. Подходих с леко пренебрежение към тази част от програмата, но то трая кратко. Смятах да не губим в зоопарка повече от час - два, но останахме 7 и прекарахме супер. Тук най- добре пролича немския перфекционизъм - в зоопарка нямаше и един квадратен сантиметър за който да може да се каже че е занемарен или пренебрегнат. Не бих могъл да разкажа всичко, но това което много ме впечатли беше един служител на зоопарка който прекара целия ден в стъклена клетка при едно малко болно маймунче. Беше го взел в скута си и го галеше по гърба. И така - цял ден, разбирате ли!!! Интересно колко ли е заплатата му! Една от атракциите за нас беше кухнята, в която приготвяха храната за маймуните. Нейното изобилие може да разплаче управата на всеки български старчески дом, а чистотата й е нещо което никой български санитарен инспектор от ХЕИ не е виждал през живота си.
   
    Германците са изключително вежливи, но трудно се побират в нашите представи за топли и емоционални хора. Иначе бирата е много вкусна, метрото - много чисто, тоалетните - перфектни (синът ми бе на път да поиска политическо убежище в един мислещ кибер-кенеф близо до Бранденбургската врата).
   
    От Берлин потеглихме за Холандия, където прекарахме три дни, спейки в едно типично тяхно градче-спалня, наречено Папендрехт или Папендорф, не помня точно. От там щъкахме на ляво на дясно и посетихме Хага, Ротердам и Амстердам. Общото впечатление от Холандия е нейната етническа разнородност. Това е един космополитен свят с хубавите и лошите страни на този факт. Чернокожи, араби и мюсюлмани пъплят навсякъде. В магазинчетата за сувенири се продават бонбончета с канабис (нищо особено не са между другото). Мръсно е - площад Дам в Амстердам по нищо не отстъпва в това отношение на Пловдивската гара, например. Всичко това обаче създава настроение и усещането за един шарен и весел свят. Посетихме Рийксмузеум и Музея на Ван Гог - невероятно колекции... Аз направих самостоятелно посещение на музея на секса - нищо особено.
   
    Дойде време за връщане - потеглихме обратно към Германия, където преспахме в едно чудесно градче Нюрнберг- столицата на Бавария и градът на Албрехт Дюрер. Центърът на Нюрнберг притежава кукленската приказна красота на старите баварски къщи и площадчета с улични музиканти, сякаш излезли от приказки на братя Грим.
   
    От Нюрнберг пропътувахме пътя до Виена, където останахме два дни. Пратера , Къщите на Хундертвасер, Природонаучния музей, катедралата Свети Стефан... Виена може да бъде обикаляна с дни, но ние имахме само два. А и трябваше да проведем заключителното мероприятие по доизпиване на напитките, които носехме от България...
   
    Тук спирам. Ще ви спестя разказа за мислите и чувствата които изпитахме на автогарата до Новотела в София, откъдето потеглихме за Пловдив.
   
    Ники Балджиев
    ide.li

Brandenburger TorBrandenburger Torулица Unter den Linden (Под липите)улица Unter den Linden (Под липите)
останки от Берлинската стенаостанки от Берлинската стенаБерлинският зоопаркБерлинският зоопарк

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Германия
Цени на билети до Германия
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Германия | До Берлин и малко по-нататък
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com