dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 12 Август 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Пътепис
Флаг   Германия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Майнау – островът на цветята и пеперудите
  Публикуван от admin на 04 Юни 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 8358 пъти, рейтинг: 5.52

  

    В Германия наричат Майнау „острова на цветята“. За други той си остава най-запомнящ се с една от палатите си, в която изумителни, тропически пеперуди безпрепятствено кацат върху теб или се реят сред екзотична растителност. Едно е сигурно – това е най-живописната немска ботаническа градина и най-посещаваното туристическо място на Боденското езеро - най-голямото за Германия, лежащо на границата между три държави – Австрия, Швейцария и Германия.
    Станаха много „най“? О, още не сме започнали. Трудно е да се описва място, което се преразказва от видялите го само в суперлативи. Истината е, че Майнау ги заслужава. Когато го видях за първи път, помислих, че съм се озовала в Рая. При второто посещение въздействието бе същото, а приятелката, с която бях, поетеса от България, направо разпери ръце и в лудешки възторг възкликна: “Тук искам да умра!“. Ясно, заразата на покоряващата хубост на острова е повсеместна. Да видим защо.
   
    Факти и история
   
    Първите белези за обитаемост на малкия остров /45 хектара/, датират от 3000 години пр. Христа. През епохите Майнау минава в различни владения, бил е ползван като крепост или корабостроителница. За вида, в който го познаваме и днес, е решаващ 18 век. За да си представите по-добре мястото, нека започнем с това, че Майнау на пръв поглед изглежда като огромен парк към внушителния замък, издигащ се на него. Уникалният бароков комплекс от църквата „Св. Мария“ /1732 г./ и двореца до нея /1739 г./ са и понастоящем дом за благородническото семейство, което притежава и стопанисва острова. Преди да стигнем до тях обаче, нека отдадем заслуга на предшествениците им, допринесли за превръщането на Майнау във вълшебна градина на цветята.
   
    Фюрст Николаус фон Естерхази, купил Майнау през 1827 г., пръв оценя, че мекият климат на острова благоприятства отглеждането на редки, тропически и субтропически растения и засява такива.
   
    Основите на сегашния парк са положени от херцог Фридрих І, придобил Майнау през 1853 г., който при многобройните си пътешествия обогатява колекцията с нови, екзотични цветя, създава италианската градина на розите и оранжерията. След смъртта му видът на острова запада. Предаден по наследство, от 1927 г. Майнау става притежание на шведския кралски двор. През 1932 г. островът е подарен като сватбен подарък на граф Ленард Бернадот от баща му принц Вилхелм. Граф Бернадот, чиито дни са белязани с повече труд, отколкото аристократичен начин на живот, се заселва там, залесява запустелия остров, превръща го в парк и го отваря за посетители. По време на националсоциализма графът се завръща в Швеция, а след Втората световна война се установява на Майнау и от тогава островът отново е отворен за желаещите да го видят.
   
    Граф Бернадот се смята за един от пионерите на природозащитата в Германия, чиито принципи са залегнали през 1961 г. в Зелената Харта. Той умира в края на 2004 г. на 95 години в замъка си. От известно време за Майнау се грижи повече съпругата му, графиня Соня Бернадот. Благодарение на нея през миналата година островът на цветята е имал над един милион посетители.
   
    През 1974 г., фамилия Бернадот превръща Майнау във фондация, която притежава 99% от недвижимата собственост на острова. С този капитал се подкрепя осъществяването на научни проекти, свързани с ботаниката, опазване на околната среда, изследване на земята и др.
   
    Фондацията е гарант за продължаването от следващите поколения на линията на съхраняване на острова като исторически парк и културно средище. В него работят постоянно 155 ботанически сътрудници, а през сезона на цветята, от април до септември, техният брой е 350. Отворен е ежедневно между 7- 20 ч. в периода 18 март – 23 октомври.
   
    Майнау се преобразява всеки ден и винаги е ново преживяване. Безкрайните лехи с лалета и нежните цветове на цъфтящите орхидеи през пролетта, изумителното многообразие на розовата градина през лятото и изумителната яркост на далиите в есенния сезон са естествения алгоритъм на острова на цветята, в който ти се иска да се загубиш и останеш завинаги.
   
    По ред на номерата
   
    Съвсем буквално тази фраза се отнася към прилежния план на острова, който получавате заедно с билета и главозамайването от цената му – 11 евро. Доста пари са за нас, източноевропейците, но ви гарантирам, че няма да съжалявате. В тази цена влизат посещенията на всички оранжерии и градини, без ограничения. Тук е момента да вмъкна различните видове цени: за деца /6 – 15 години/ – 3, 40 евро, за ученици и студенти – 5, 60 евро, за група над 20 души – 8,50 евро. Съществува и екстрата семеен билет – 22, 20 евро. Но да се върнем на плана. На него са отбелязани всички забележителни места из острова, пояснения към тях, както и подходящия ред, в който да ги видите. Струва си човек да отдели един ден или поне следобед, та чак до вечерта, за да се наслади на цялата хубост на Майнау. Той е изключително място за децата-посетители – за тях има специални кътове. Единият от тях е „Страната на джуджетата“, пространство с дървени къщички, миниатюрни огради, насаждения и пособия за забавления. Другият е кътът на животните, където малчуганите могат да докосват и се грижат безпрепятствено за малки козлета или да пояздят пони. Детските площадки са в началото на парка заедно с другата голяма атракция за острова –
   
    Къщата на пеперудите
   
    Как се описва такова място, как? Вълшебно е да се разхождаш сред буйна екзотична растителност във влажен тропически въздух и край теб да прелитат пеперуди, големи колкото длан. А почна ли да мисля за цветовете им, притварям очи – толкова ярки, пищно красиви и ослепителни пеперуди /над 25 редки вида/, събрани на едно място могат да се видят вероятно единствено хербаризирани в природо-научния музей. Може ли обаче да се сравни тази тъжна картина с живителния лъх на прелитащите край теб красавици? Приключение е да ги откриеш кацнали между листата или...на рамото си. Излизаш от къщата, опиянен от хубост за да се озовеш в непосредствена близост до
   
    Градината на уханията
   
    Тук сетивата са доупоени от ароматите на над 150 благоуханни растения, основа за етерични масла. Да се разходиш из тях и да вдишаш ароматите им е щастливо и незабравимо преживяване.
   
    Оттук, накъдето и да тръгнеш, вървиш към сърцето на острова – двореца на фамилия Бернадот, който е разположен в най-южния край на Майнау. Алеите, които те водят до там са различни, а гледките покрай тях - уникални и единствени.
   
    Очите, привикнали на бетонно сивия цвят на града, са като в транс – пред теб се разливат феерия от багри на прекрасни цветя, пръснати хармонично след успокояващата зеленина на портоколови, бадемови дръвчета, палми и лиани. Минеш ли в околните на брега алеи, удоволствието е още по-голямо заради менящия се изглед към езерото с неизменните му лебеди, патици, хранещи ги деца и влюбени, насядали по крабрежните пейки. Така се стига до италианските стълби от цветя и падаща вода.
   
    Приказните стъпала са изработени от рядък черен гранит в стила на италианския ренесанс и се спускат в хармония с хълмистия наклон на острова. По тях се лее водна струя и каскади от пищни цветя, а самата гледка спира дъха. Средиземноморският дух властва и в
   
    Арената на фонтаните,
   
    уединен кът с тераса и фонтан, в чиято среда е склуптурата на изящен танц между две влюбени райски птици. Цветя, цъфтящи в наситено оранжево, лилаво и червено те заобикалят отвсякъде на това място, от което се разкрива най-хубавата панорама към Боденското езеро. А хвърлиш ли поглед към двореца те очаква багрената симфония на
   
    дългите барокови лехи,
   
    засяти с цветя в зависимост от сезона. Те са една от най-живописните части на острова.
   
    Става все по-хубаво и хубаво с приближаването на замъка, преди който ви очаква още едно изумително изживяне –
   
    италианската градина на розите.
   
    Може ли да си представите на едно място повече от 20 000 рози от 1200 сортове, най-старите, от които са събирани преди близо 3000 години? А да бродите из тях от цвят на цвят, вдъхвайки аромата на всеки вид? Е, сега разбирате защо прекалявам със суперлативите и сравненията с Рая. Всичко тук е благост за сетивата – хармонията от цветове, благоуханията на розите, закачливото чуруликане на косове и славеи. Душата замира в покой. Нима не сме дошли тъкмо затова? Освен това в съвсем немски дух, в специален информационен център на розите, може да бъдем упътени как да се грижим за видовете розови храсти или направо да закупим някои от тях.
   
    Замъкът
   
    Той изненадва с приветливия си вид и хармонично разгърнат архитектурен комплекс в п-образна форма. Гербът на фамилия Бернадот респектиращо оглавява входа му. Най-известната му част е залата за приеми или „бялата зала“, цялата в бяло и злато, която обаче може да видите само при концерт, изложби или при друг специален повод. Любимото място за повечето посетители е прекрасната оазис-оранжерия към частта, в която е разположено прочутото кафе към двореца. Цяло приключение е да отмаряш под екзотичните дървета с питие в ръка и да бъдеш закачливо „замерян“ със семенца от прелитащите вътре птички.
   
    Като част от бороковия комплекс се явява
   
    църквата „Св. Мария“,
   
    която е една от най-представителните барокови сгради на Бодензее и е паметник на изкуството. Не е чудно, че светлият й ведър свят от склуптури и фрески, е притегателно място за вярващи и за встъпващи в брак двойки. Впрочем, Майнау се слави като романтично място, предпочитано за сватба, което е разбираемо.
   
    Почитателите на гастрономията тук също не остават разочаровани. На острова има от кафета и бистра до механи и шикозни, аристократични ресторанти, известни за региона със самобитното си меню и вино - собствено производство. За последното e препоръчително да се иде в избата Контерей в основата на замъка. Цените, разбира се, са малко по-високи от обичайните за Германия.
   
    На връщане е удоволствие да се мине през най-спокойната част –
   
    Абриаториума
   
    - колекцията от широколистни и иглолистни, вековни дървета, които са самото сърце, а и гордостта на Майнау. Любопитна е и
   
    лехата с лековити растения,
   
    която е особено полезна за любознателните, желаещи да научат как изглеждат те. Там е представена широка гама от билки.
   
    Как се стига до Майнау
   
    До самият остров се отива или по пътя за град Констанц през Мюнхен - Брегенц /Австрия/- Линдау /Г-я/, или с ферибот от Меерсбург до Констанц. Цената на билет за лек автомобил е 4,80 евро, за възрастен - 1,80, за дете - 0,90 евро. Майнау е на 76 км от Цюрих, 176 км от Щутгарт, на 224 км от Мюнхен. Някои организирани екскурзии до Швейцария също включват Майнау като спирка в плана си.
   
    На стигналите до там, пожелавам да се усетят като мен поне за миг слети в едно с красотата на Божията промисъл. При това без да си летял до тропиците, преживявайки екзотика на европейска територия.
   
    Автор: Ива Петкова-Яус
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Германия
Цени на билети до Германия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Германия | Ботанически туризъм | Майнау – островът на цветята и пеперудите
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com