dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 25 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Пътепис
Флаг   Германия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  К като Констанц, или защо раят се е съхранил на Бодензее
  Публикуван от admin на 01 Септември 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 4502 пъти, рейтинг: 4.56

  

    Когато през пролетта разбрах, че ще отида в Констанц на брега на едноименното езеро (тук ще използвам името му на немски - Бодензее), не знаех почти нищо за града и живописната му околност. Чувал бях само, че езерото е голямо, а в университета е защитил докторската си дисертация покойният сръбски премиер Зоран Джинджич. Въоръжен с тези минимални познания, следователно чист откъм предразсъдъци и очаквания, през май пристигнах в Констанц (местните го произнасят Конщанц, което е фонетически по-правилно), за да открия едно от най-красивите кътчета в Германия.
   
    За да стигне човек от България до Констанц, има различни варианти, но най-лесният и удобният е със самолет до Цюрих и после с влак. Бодензее е разположено в югоизточния край на Германия и понеже граничи с Швейцария и Австрия, пътуването дотам предоставя шанса да се разгледат и части от тези страни. Железницата от цюрихското летище ви отвежда за час през тучни нископланински поляни, красиви като детски играчки ферми и китни селца до пограничното швейцарско градче Кройцлинген, преплетено с Констанц. Това е и една от първите "странности" в бодензейския ъгъл - германци, швейцарци и австрийци са
   
    омешани в гъстата каша на всекидневието
   
    че дори и езикът не ги издава, тъй като говорят на местно наречие, непроницаемо за чужденеца. В Констанц например живеят много швейцарци, тъй като храната и битовите разходи излизат по-изгодно, отколкото в родината им, докато дори и заможни германци зареждат на бензиностанциите в Кройцлинген, защото бензинът е с 20-30 евроцента по-евтин.
   
    Самият Констанц е също скъп град в сравнение с други германски райони, защото подслонява хиляди пенсионери от цяла Европа, скътали някой друг милион за шикозна вила на брега на Бодензее. Въпреки своите едва 80 хиляди жители градът създава илюзията, че е доста по-голям, тъй като се е разпрострял на значителна площ. В Констанц почти няма високи жилищни блокове, повечето сгради са еднофамилни къщи и вили от различни стилове (предимно барок и сецесион), всяка от които има градина, което създава илюзията за просторен град-парк. В дворовете няма да видите лехи със зеленчуци, а добре подстригани полянки, цветя, беседки и високи дървета. От началото на XX век до 70-те години към Констанц са присъединени и няколко селца, което още повече засилва впечатлението за селска идилия. В един от престижните квартали - Алмансдорф - например са запазени институционалните белези на някогашното селце - църквата, общината, училището, и никой не иска да ги събаря. Към Констанц се числи и отдалеченото на над 10 км селце Валхаузен, над което се простира гора с удобни места за пикник и пешеходни маршрути.
   
    Градът не е особено богат на балкански тип забавления и вечер може да останете поразени от тишината в този курорт, дори и когато домакините играят мач на европейското по футбол. Но за сметка на това за любителите на кротките, културни и спортно-възстановителни дейности Констанц е идеалното място.
   
    Задължителна спирка е катедралата в центъра (Muеnster) и останките от римска кула в близост до нея. На централния площад са разположени приятни кафенета и уютна книжарница, в която се продава и разнообразна музика, а в близките тесни улички посетители примамват антикварните магазинчета, винарни с традиционното за региона бяло вино и плодова ракия, както и бирария с домашна пивоварна. Ако обаче искате разкошна панорама, то непременно се разходете покрай брега на Бодензее. Непосредствено до гарата е пристанището, откъдето по крайбрежната алея минавате покрай бирарии на открито (опитайте джолан или порция леберкез, полети с местното пиво "Рупанер"). Ако пък предпочитате по-дългите разходки, можете да повървите по Seestrasse с нейните натруфени фасади и да стигнете до плажа (Freibad), който всъщност представлява много добре поддържан парк. Плажуващите лежат направо върху тревата или по тревисто-каменистия бряг, оставен непокътнат и без пясък,
   
    за да се запазят автентичната флора и фауна
   
    на Бодензее.
   
    Именно на растителния и животинския свят е посветен и музеят Sea Life, който приютява аквариум и макети на езерния живот. Досами него минава швейцарската граница, с цялата условност на това словосъчетание, тъй като само миниатюрни табелки (но окичени с панорамни камери) напомнят, че всъщност прекосявате гранична линия. Оттатък, в Кройцлинген, има интересен увеселителен парк с голямо виенско колело, малка зоологическа градина и километри живописна брегова ивица. Ако пък обичате хипопотамските удоволствия, то идете в геотермалния център Therme Konstanz, където ще се полюбувате на топлата минерална вода.
   
    Най-запомнящите се забележителности обаче са извън Констанц и би било грехота да не се видят. Само на 15 минути с ферибот е Меерсбург, крепостното градче на северния бряг на Бодензее, където се извисява най-старият обитаем замък в Германия, построен през VII век от краля на меровингите Дагобер. Стандартната обиколка включва малко забързано придвижване из тесните и стръмни стълбища, разглеждане на оръжейната зала и съкровищницата и впечатляващата гледка от кулата. Ако имате здрави нерви, ще издържите и лекцията на екскурзоводката за
   
    местните практики за гонене на вещици
   
    и зли духове, която завършва с думите: "Ако се интересувате допълнително, моля, погледнете специализираната литература в крепостната книжарница." След това за препоръчване е да отседнете в някоя от кръчмите по стръмните улички под крепостта, които в преобладаващата си част са обслужвани от бивши югославяни.
   
    Екскурзията би била непълна и без визитата в Майнау, Острова на цветята. Собственост на шведската кралска фамилия Бернадет, Майнау (докъдето пътува и градски автобус от Констанц) показва развитието на градинарското изкуство от античността до днес. На Майнау е разположена огромна градина от рози, която снабдява с цветя сигурно половин Германия. Освен множеството градини, изпълнени с разнообразни растителни видове, забележителен обект е Къщата на пеперудите. Това е своеобразна "пеперудена ферма", в която - в изкуствено създадена тропическа среда - се развъждат изключително красиви екземпляри.
   
    Другият остров, който трябва да се види, е Райхенау, но той се намира не в същинското Бодензее, а в т.нар. Зеерайн - по-малко езерце, образувано от оттичащата се от Бодензее река Рейн. Райхенау е по-голям от Майнау и е гъсто населен най-вече заради славата на местните зеленчукопроизводители. На Острова на зеленчуците може да се разгледат няколко църкви и запазеният средновековен манастир, който е интересен с билковата си градина, а и с един малък параклис на св. св. Кирил и Методий, изграден от гръцки благодетели.Ако имате малко повече време, то вземете кораб от Констанц в посока Брегенц. Само за 4 часа в едната посока, наслаждавайки се на бреговете и подредените по конец селца и градове, ще стигнете до австрийския град, известен със своята оперна сцена на вода. От пристанището в Брегенц можете да хванете и лифт (т.нар. Pfaender), който ще ви отведе на не много висок връх (1064 метра), откъдето обаче се разкрива страхотна панорама както към езерото, така и към алпийските първенци.
   
    След всичко това, ако все още са ви останали сили, седнете на някоя тераса в Констанц, отпийте глътка изстудено бяло вино, вдъхнете морския въздух (да, там наистина мирише на море!) и си обещайте, че пак ще дойдете, стига джобът ви да го позволи. Иначе има и алтернативен (и по-евтин) вариант - с гребане от Дунав, по Рейн-Майн та чак до Бодензее.
   
    Автор: Драгомир Иванов
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
SharenaSol
2010-07-21 13:41:12
  Ех, бях в Меерсбург преди седмица, точно на отсрещната страна на Бодензее, красота, красота. И наистина мирише на море!

lilana.raikova
Нерегистриран
2010-12-09 20:33:50
  Впечатлена съм от информацията!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Германия
Цени на билети до Германия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Германия | Международни екскурзии | К като Констанц, или защо раят се е съхранил на Бодензее
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com