dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Египет
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Вълнуващо пътуване
  Публикуван от magyta на 20 Декември 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 3699 пъти, рейтинг: 1.91

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Близо до природата"

    Денят беше 29.11.2008 г. Никога няма да го забравя. За първи път се качих на самолет и отпътувах с моя любим съпруг Светльо за една съвсем различна страна от нашата,друг континент. Най-трудното беше да оставим нашето малко съкровище за цяла седмица. Но бяхме решили, че ще е по-добре тя да е тук. И взехме правилното решение.
    Само, който не се е качвал в самолет, не знае какво е усещането. Вълнуващо! Дори не мога да го опиша с думи. За по-малко от три часа се приземихме в Кайро. Въпреки всичката информация,която изчетох, на летището се “наложи” да оставя първия принудителен бакшиш. Един долар  Просто, защото докато се усетя и някакво момче вече ми носеше куфарите. Тук следваше да се качим на едно мини автобусче и да отпътуваме за Хургада-крайната ни цел. Няма да ви казвам колко ужасно дълги ни се сториха тези седем часа до там. Освен, че в Кайро е мизерия, Софийските задръствания, не представляват нищо и манталитета им на шофиране... е меко казано УЖАСЕН. В града улиците са толкова осветлени, че не се кара на фарове. Дори е забранено. Смята се за обида. На извънградския път, когато някой приближи пуска дългите светлини. Така и не разбрахме защо. Нашият шофьор на 2-3 пъти щеше да катастрофира, и вече накрая, когато взе да заспива на волана, екскурзовода ни до Хургада се качи да кара вместо него. Както и да е. Това го преживяхме. Аз дори го забравих още щом пристигнахме. Преди да отидем в хотела, при нас се качи екскурзовода ни Боян, който вече беше българин. Настаниха ни в хотела. Часът беше около три през нощта. Толкова бяхме изморени, че почти веднага си легнахме да поспим.
    Пропуснахме първата закуска. Мен не ме свърташе и изритах Светльо от леглото. Първото нещо, което направихме, беше да погледнем навън. Слънцето грееше толкова силно, хората се разхождаха около басейна, някои дори се къпеха. Облякохме се и хоп-на обиколка. Хотела беше Resort. Това означава, че е ниско построен. На два етажа. Но за сметка на това беше доста голям, разположен в кръг, който се затваря. В средата има два басейна. Първият ден водата беше много студена. Около 12 градуса. И не се къпахме. В Хургада обаче е пълно с туристи, които са главно руснаци. На тях изобщо не им пречеше водата, дори малки дечица се къпеха. Лежахме си на шезлонзите и си пийвахме от бара. Всичко беше включено, без марков алкохол. Направи ни впечатление,че алкохола се сервираше след 11ч. сутрин и до 12 ч. Вечер. Вторият ден също беше релакс, мързеливо се препичахме на слънцето, температурите бяха над 30 градуса. Чак следобяд стоплиха единия басейн. Водата стана идеална. Почти през целия ни престой, небето беше чисто. Нямаше нито едно облаче. Само лек ветрец подухваше понякога. Дните ни се заредиха. Сутрин ставахме за закуска, веднага след това на басейнчето. Предпочитахме го пред солената вода на Червено море. Аз си пийвах коктейлчета, а Светльо биричка. Бара се намираше точно до басейна, имаше столчета във водата от едната страна. Сядаш си там и се разхлаждаш, и ти е кеф. После обядвахме и пак на басейн. След това и вечеря. В басейна не пускаха хора след като залезе слънцето - т.е. около 17ч. Не че Светльо не ходеше на нощно къпане. На мен ми беше студено. Една вечер точно ме нави да вляза, и охраната дойде да ни изкара.
    На следващия ден отидохме на организирана екскурзия с яхта до остров Гифтън. С нас имаше и други българи, както и хора от други националности. По пътя за острова спирахме два пъти за да се гмуркаме. Дават на всеки по един комплект - маска, шнорхел и плавници. Жалко, че не се сетихме да си купим фотоапарат за еднократна употреба. Красотата, която крие Червено море е невероятна. Пълно е с различни видове риби, корали, рифове... Точно този ден беше много ветровито. На острова отидохме за около час. Там не правихме нищо особено. Някои се излежаваха на плажа (като мен), а други бяха във водата (като мъжлето ми). После отплавахме обратно и ни закараха до хотела.
    На следващия ден отидохме на сафари в пустинята. Така и не разбрах името и. Взеха ни с джип. Трябва да имаш здрави бъбреци, колкото и да е утъпкан пътя навътре. Свалиха ни в билото на един връх. Там се изкачихме. Гледката не беше за изпускане. Може би, защото досега не съм виждала такава, но дори и снимките сега не могат да покажат тази красота на пустинята. Пясъка беше толкова ситен... като ситно смляна сол. После трябваше да се спускаме надолу. Отивахме в селището на бедуините. Седнахме на едни табуретки - възглавнички и ни дадоха да опитаме техния чай. На мен лично не ми хареса, но аз не обичам по принцип. Имахме включено наргиле, но се оказа, че нещо било “свършило”. Дойде време да пояздим камила. Аз много исках. Е, беше за кратко, но не е удобно, а и при тръгване и слизане трябва да се държиш много здраво. Иначе рискуваш да паднеш лошо. След това гледахме залеза и ни показаха някакъв кладенец, от който извадиха вода. Интересното е, че водата не беше ледена, а нормално хладка, а я извадиха от 60-70 метра дълбочина. Поразходихме се още малко, отидохме да вечеряме и обратно към хотела.
    През останалите дни програмата беше същата като в началото. Отидохме два-три пъти и до плажа. Ходихме и до центъра да понапазаруваме подаръци за близките. Там голям пазарлък става. Ние даже така се ошлайфахме, че като се прибрахме дори ни липсваше пазарлъка. Разбира се, има и магазини с фиксирани цени, но честно да ви кажа, цените и там не са по-ниски, отколкото можеш да се спазариш. Не за всичко. Но за повечето неща. И спокойно можете да си пазарувате в долари. Не е нужно да имате много от тяхната валута - египетски лири. Само за бакшиши, за таксита. Боян ни беше предупредил повече от 15-20 лири за такси да не даваме. Предварително си уговаряш цената и когато те закара - плащаш. Хубаво е да имаш точно, защото се правят на луди, че нямат дребни. Дрехите там не са скъпи. Като в България са цените. Добре е да знаете, че попитате ли за цена - не те оставят да си тръгнеш, докато не го купиш. Гонят те по улицата. Забавно е понякога. Но и натоварващо. Ако ми е ежедневие - не знам. Няма да говоря какви хора са, да не засегна някого. Все пак пушихме наргиле, но не от тютюн, а от сушени плодове. Запознахме се с един продавач в магазин в хотела. Той ни “почерпи” с цел да ни зариби да си купим. Казва ти така, уж тайно от шефа му, който също е там: ”Струва 45$, но понеже сте ми “приятели”, ще ви го дам за 32$. Дори не се и замислихме да си купуваме. То и в България ги има. На другия ден, когато си тръгвахме, разбрахме, че една жена от нашата група си е купила. Каза, че го е взела за 11$. Вие си направете сметка за какъв пазарлък става дума.
    Общо взето, накратко казано - това беше нашата екскурзия до Египет. Последния ден неприятното беше, че трябва да напуснем хотелската стая в 12ч. на обяд, а полета беше в 21ч. Самолета имаше закъснение с около час и половина, но поне полета беше директно от Хургада за София.

Добави във Facebook   


Изглед на хотела от нашата стаяИзглед на хотела от нашата стаяБара в басейн,самоче тук още не е отворенБара в басейн,самоче тук още не е отворен
На яхтатаНа яхтатаНа път за о-в Гифтън,точно зад нас е :)На път за о-в Гифтън,точно зад нас е :)
На самия остров-палмата отзад е изкуственаНа самия остров-палмата отзад е изкуственаВ пустинятаВ пустинята
Отново в пустинятаОтново в пустинятаПред Бедуинското селищеПред Бедуинското селище
Върху камилитеВърху камилитеКладенецаКладенеца

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
vladimir1974m2
vladimir1974m2
2009-01-29 12:36:32
  И какво - само плаж и ядене, а? И от време на време пазаруване... Вие май нещо не сте наред:). Или туроператора ви може би:). Чел съм далеч по-подробни пътеписи с далеч по-интересни преживявания. А къде са ви снимките от пирамидите...:) или от срещата ви с бедуините... Дори за нощният живот нищо не сте разказали

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Египет ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Египет
Цени на билети до Египет
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Африка | Египет | Вълнуващо пътуване
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com