dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 16 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Египет
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  През делтата на река Нил
  Публикуван от admin на 05 Юни 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 4464 пъти, рейтинг: 4.89

  

    Със своите древни архитектурни паметници Египет винаги е привличал много чужди туристи. Удаде ми се случай да посетя тази страна през лятото на 1960 г. Тръгнахме от Варна с голям морски кораб. След няколко денонощия наближихме египетския бряг. Морската вода стана жълтеникава от тинята, която носи р. Нил в Средиземно море. Сутринта рано с изгрева на слънцето приближихме пристанището на Александрия – втори по големина град в Египет и неговото най-голямо пристанище.
    Това е голямо световно пристанище, което разполага с много кейове, на които пристават кораби от различни страни. Крайбрежната му улица, която е превърната в красив булевард, е дълга над 40 км. Още от пристанището градът ни смая с прелестите на своята природа и красивите сгради, които се намират по крайбрежието. В Александрия са живели и работили много древни учени – светила на тогавашната наука. От древните паметници днес е останала да стърчи само Помпеевата колона от времето на римския император Деоклетиан (II в. пр. н.е.). В основата на колоната са вградени каменни блокове, изписани с йероглифи. Наблизо са развалините на прочутата Александрийска библиотека, където някога са се съхранявали ценни книги и ръкописи.
    Недалеч от арабският квартал с тесни и криви улици и кирпичени къщи се намират древните гробници, наречени „катакомби”. Слизаме по тясна виеща се стълба в погребални подземия на три етажа под нивото на днешния град. В отделни малки килийки – ниши, са поставени саркофазите на умрелите. Има една обща погребална зала, където са се извършвали погребалните обреди. Разбира се, това са гробници на знатни хора от онова време.
    Какъв голям контраст има между арабският квартал, който напуснахме и аристократичния европейски квартал, в който навлязохме. Тази типична особеност на всички големи африкански градове е тясно свързана с някогашната колонизаторска политика и капиталистически обществен строй. Сградите представляват цели дворци с красиви огради, потънали в разкошна зеленина. Движиш се с километри по прави улици, където живеят търговците и индустриалците, местни и дошли в Египет от различни страни. По тези улици ще се видят красиво и богато наредени магазини, големи сергии, отрупани с какви ли не плодове като лимони, мандарини, смокини, банани, манго, ябълки, грозде, дини, пъпеши, фурми и още много други. По всяко време на годината тук се продават пресни плодове и зеленчуци, защото в Египет няма зима и след всяка една земеделска култура се засява друга.
    Колата се плъзга безшумно по асфалтирания крайбрежен булевард, на който от едната страна се издигат бели многоетажни сгради с плоски покриви и красиви дворци, а от другата страна се стеле не много широк плаж. Този красив булевард минава покрай бившия фараонски летен дворец „Монтаза”, който сега е превърнат в народен парк. Тук има разкошна тропична и субтропична растителност, зоологическа градина, ресторанти, много павилиони и други. Този парк ни направи голямо впечатление със своята богата и разнообразна растителност. Покрай алеите като стена от зеленина се издига подлез от портокалови, мандаринови и лимонови дървета, отрупани с плодове. Високо над него се издигат финикови палми с дълги зелени перести листа и червени фурми. Тук има и други непознати в нашата страна дървета, също и много цветя, между които и рози. Един от летните дворци на бившия крал, до самия бряг на Средиземно море, е превърнат в музей. Той има много мраморни зали с чудни орнаменти и резба. Всичко тъне в разкош и блясък. Египетският народ е бил векове наред беден и измъчван, за да живеят в разкош неговите владетели.
    От Александрия до Кайро водят две шосета. Едното минава покрай един от ръкавите на делтата на р. Нил, а другото през пустинята Сахара, което англичаните са използвали като стратегическо. На отиване минахме по шосето през делтата на р. Нил. От двете му страни се редуват малки села с кирпичени мизерни къщи, без врати и прозорци, долепени една до друга, така че образуват голям коптор с плосък покрив, на който има различни по форма гълъбарници. Тук гълъбите са главни домашни птици, чийто тор се използва за обогатяване на почвата. Покрай тези бедни къщи се простират богати и плодородни ниви, които дават по две и три реколти на година. Видяхме цели камари от дълговлакнест памук, който чакаше да бъде извозен и изнесен в много страни. В контраст с белите купчини памук се зеленееха обширните площи на царевицата, ориза, зеленчуците, лозята и овощните градини. Движехме се между зелени пояси от средиземноморска растителност. По едно време небето се покри с облаци и ние се разтревожихме, че ще завали дъжд и ще ни развали екскурзията. Нашият водач ни успокои с думите: „Где да е така, аз бих се радвал, но това рядко се случва тук у нас.” В Египет много рядко вали дъжд и само водите на р. Нил дават живот на тази страна. Там, докъдето достигат нилските води, дотам достига животът, а нататък е пустинята Сахара. И наистина след няколко часа облаците се изпариха, изчезнаха и слънцето безмилостно започна да припаря.
    Сутринта рано видяхме египетските селяни около своите водни колела, които се движат от биволи, да изгребват водата от каналите и да я изпращат към зажаднелите посеви. Самите канали са обрасли с тръстика и буйни треви и по тях се движат малки и големи лодки, които превозват селскостопански произведения. На път за Кайро минахме през градовете Танта и Бенха. Танта е голям град, център на памукопреработвателната и маслодобивната промишленост. Град Бенха е малък град, център на богата земеделска област. Колкото наближавахме Кайро, толкова движението на коли ставаше по-оживено, полята по-подредени, растителността по-буйна и по-разкошна. Още отдалеч се виждаха пирамидите. Кайро е разположен на два ръкава в началото на делтата на р. Нил, като се простира на изток до Арабийската, а на запад до Либийската пустиня. Още с навлизането в града прави впечатление големият контраст между малките глинени къщурки в покрайнините и модерните многоетажни сгради в центъра. В центъра се издига една от най-големите и красиви сгради в Кайро, в чудесен „фараонски” стил – сградата на американското акционерно дружество „Хилтън”. Това е прекрасен хотел за платежоспособни чужди туристи, разположен до самия бряг на р. Нил, там, където и над реката живеят хора в наколни жилища. Има много бедни дървени колиби, построени над водата, но има и красиви сгради във вид на лодка или кораб, също построени на колове над реката. Нил през цялата година е мътен. От водите му постоянно се носи дъх на тиня, на гнило и не е много приятно да живееш вечно над тези изпарения. През двата ръкава на Нил са построени красиви мостове, по които минават големи булеварди.
    Кайро е типичен арабски град – бели сгради с плоски покриви и много джамии. Чудесна гледка се открива от крепостта, разположена недалеч от града. Оттам се вижда целият град, който просто се е забил в жълтите пясъци на пустинята. Техният полъх се чувствува на всяка крачка из града. Въздухът, в който се носят пясъчни прашинки, е много горещ и сух.при много силни ветрове с пясък се пълнят не само улиците, той прониква и в стаите. Горещината е голяма. Измъчихме се за „истинска” вода. Тук водоснабдяването става от р. Нил и макар да се пречиства и филтрира, водата все пак има вкус на тиня и трябва да се държи в хладилници, без които е тежко да се живее. Но бедното арабско население не притежава хладилници. Много често се срещат хора, заболели от трахома, от шарка и други болести.
    На обратния път от Кайро за Александрия пътувахме по шосето през Сахара. По целия път не видяхме нито една сграда, нито едно растение. На половината разстояние до Александрия е построен само един ресторант за отпочиване на пътниците и бензиностанция. От двете страни на шосето се редуват огромни и малки дюни, които понякога го засипват с пясък. За да се ориентират шофьорите, от двете страни на шосето са поставени варели. Пътувахме през пустинята нощем. Когато колата спря и излязохме навън, всички се развикаха и започнаха да зъзнат от студ, тъй като температурата беше спаднала близо до 10º, въпреки че през деня беше над 40º. Такава е пустинята със своя климат. Тук и луната изглежда по-друга, по-голяма и по-червена. От тук се виждат и други звезди, не тези, които ние виждаме по нашия небосвод. Това нощно пътуване през пустинята остави у нас незабравими впечатления.

Река НилРека НилСнимка 2
Помпеевата колонаПомпеевата колонаДревноримски театърДревноримски театър

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Египет ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Египет
Цени на билети до Египет
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - ЦВЕТНИ ЕМОЦИИ В ПАРИЖ
ЦВЕТНИ ЕМОЦИИ В ПАРИЖ

   Цена: 899 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Африка | Египет | През делтата на река Нил
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com