dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 03 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Египет
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Страната на чудесата
  Публикуван от admin на 28 Юли 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 2589 пъти, рейтинг: 4.00

  

    Египет е страна с огромно археологическо наследство и с неизброимо количество забележителности. Но много от тези чудеса са в пустинята или по поречието на Нил, разпръснати на стотици километри едно от друго, което изисква пътуване часове наред. Така пътят се превръща в едно от най-големите приключения тук, но малко хора се осмеляват да го предприемат.
   
    Светофари
    Когато кацнете на международното летище в Кайро и се качите на автобуса, за да ви закара до хотела, едва ли си представяте, че това пътуване ще остане в паметта ви до края на живота. При население от 18 милиона жители в египетската столица не са решили за необходимо да сложат светофари. Детелини, магистрали, кръстовища и автобуси, таксита, леки и товарни автомобили се оправят кой както може. Клаксонът се превръща в най-добрия приятел на шофьора, но използван толкова повсеместно, той вече не прави впечатление на никого. Да се кара в Кайро е майсторство от най-висш порядък, с което може може да се справи само шофьор с опит в Делхи или Банкок.
    Поради липсата на светофари пресичането в Кайро също е на ръба на самоубийството. На тротоара се струпват огромни опашки от хора, очакващи своя месия, който пръв да се втурне сред автомобилите. Често се случва да седите по двайсетина минути, докато ви се удаде възможност да пресечете.
    Фактът, че почти няма катастрофи, е изумителен за чужденците, но не и за египтяните. "Че защо да има катастрофи, всеки си внимава", обяснява ми египетският шофьор и грейва в усмивка, от която блестят два златни зъба. В същия момент рязко натиска спирачката, защото току пред него се промушва един мотоциклет с петима души на борда – баща с четирите си деца, покачени един върху друг на двуколесното превозно средство като за рекорд на Гинес. "Ето това имах предвид с всеки си внимава", става още по-весел моят шофьор.
   
    Пирамиди
    Платото Гиза, на което са пирамидите, се намира в западната част на Кайро, в рамките на града - докато сте в египетската столица, просто нямате оправдание да не посетите единственото от седемте древни чудеса на света, което е оцеляло до наши дни. Първо виждате началото на Сахара – оттук започват над 5000 километра пясъци, които стигат чак до другия край на Африка. После съзирате Хеопсовата пирамида, вляво от която са трите малки женски пирамиди, не по-високи от 3-4 метра. Искате ли да влезете в пирамидата на майката на фараона Хеопс? Моля, заповядайте. Входът е висок само един метър, а от него в недрата на земята се спуска също толкова нисък тунел. Наклонът е остър, така че са поставени дъски с напречни летви, които да използвате като стъпала. Скоро светлината от входа изчезва - все пак слизате в царството на Озирис. В мрака тунелът завива, и ако прегърбеното ви състояние ви пречи да се ориентирате, просто следвайте хората пред вас. Но ако сте си въобразявали, че ще видите мумия, жестоко се лъжете. Всички пирамиди са ограбени още в древността; останала е само тази на Тутанкамон, чиито съкровища днес се пазят в Египетския музей. След спускането по клаустрофобичния тунел се озовавате в една квадратна камера, висока не повече от три метра. На едната стена личи отпечатъкът от саркофага. До вас има 2-3 каменни блока, на които може да се подпрете и да поемете въздух. После следва пътят обратно нагоре.
   
    Търговци
    След Кайро следва маратонски преход с влак до Долината на царете. А оттам се качвате на туристически кораб, с който за три дни ще посетите Карнак, Луксор, Есна, Едфу, Ком Омбо и Асуан. Преди да ги стигнете обаче, ще преминете през шлюза на Есна, тъй като пътувате срещу течението на Нил и трябва от по-ниското ниво да се качите на по-високото.
    При шлюза на Есна се чака от няколко часа до цял ден. Опашката от кораби е голяма и докато ви дойде редът, може да мине много време. Това обаче знаят и местните търговци. Щом корабът спре, към него се спуска цяла флотилия от 15-20 лодки. Във всяка има по двама души – един гребец и един парламентьор. Преговарящите започват да вдигат такава врява, че никой от пътниците на кораба не може да остане равнодушен. (А още по-малко заспал.) Струпвате се на перилата на горната палуба, да видите какво става. А това, което става, е търговия – луда търговия. Търговците демонстрират стоката си – разпъват покривки, дрехи, шалове, кърпи, килимчета, и ръкомахат енергично към вас. Проблеми с езика нямат, те са полиглоти – "мистър", "мосю", "хер", "сеньор", а накрая "май френд". Ако му обърнете внимание и посочите развятата стока, търговецът посочва окото си – т.е. ще ви го даде за разглеждане – а след това увива стоката с някакъв найлон и я хвърля на палубата. Ако я харесате, отново се надвесвате над перилата и започва следващият етап от преговорите – търговците ви казват астрономическа цена, а вие започвате да я сваляте. Когато се уговорите за цената (десет и повече пъти по-ниска от първоначално обявената), търговецът ви хвърля някаква дреха, в която да увиете парите, преди да ги метнете към него – ако са просто в плик, има опасност да паднат в реката. Разбира се, този начин на търговия крие рискове - има хора, които прибират стоката и не плащат; търговците нямат възможност да се качат на кораба.
   
    Келеши
    След като преминете шлюзовете и се отървете от търговците, стигате до Едфу, където се намира най-добре запазеният храм в света от времето преди новата ера. Разстоянието от Нил до храма е цели... два километра. За гостите на туристическите кораби обаче е недопустимо да ходят пеша, така че са предвидени файтони. Затова, когато слезете от кораба на брега, първо ще чуете следното: "Ей, келеш... келеш!" Екскурзоводите търпеливо обясняват, че думата "келеш" означава "превоз". Избраният файтон ви закарва до големия паркинг пред самия храм. По-добре е да не му плащате веднага, а след като ви върне на кораба – по някакъв магически начин файтонджиите успяват да се ориентират кога свършва вашата обиколка на храма (макар че междувременно правят още няколко курса), така че ви посрещат ухилени до уши и с бурни ръкомахания, когато се върнете на паркинга.
   
    Автомати
    Когато туристическият ви кораб стигне до Асуан, крайната точка на вашето пътешествие по Нил, всъщност ви очаква още едно - 280 километра навътре в Сахара, за да видите един от най-величествените скални комплекси в света – "Абу Симбел". Одисеята започва в мрака на малките часове на нощта. В 2:30 се измъквате от топлите завивки и се качвате на автобуса, който се движи съмнително бавно. Минавате по старата дига на огромния язовир, върху която е изграден път, и съвсем скоро се появява обяснение за скоростта на движение - опашка от поне петдесет автобуса като вашия, които също трябва да отпътуват за "Абу Симбел". Става и още по-страшно. В автобуса ви се качват двама войници с автомати "Калашников", които се настаняват на двете предни седалки. Облягат оръжието на коленете си и едва тогава керванът тръгва – точно като камилските кервани в древността.
    Военните ескортират автобусите заради размирните райони, през които се минава - суданската граница е съвсем наблизо. Абу Симбел се посещава един път дневно, поради което всички туристи, дошли по суша и вода до Асуан, се събират заедно и потеглят към храмовия ансамбъл, а ранният час е продиктуван от 45-градусовата жега.
    Пътят през пустинята е прав, без завои, с огледален асфалт и без никакъв друг трафик. Спирането е забранено. За 3 часа се изминават 280 км. Минавате през два поста, разположени насред нищото, и продължавате навътре в сърцето на Сахара. От двете страни ви следват гигантски пясъчни дюни.
    Изведнъж конвоят намалява скорост и навлиза сред лехи с цветя – паркът около "Абу Симбел". В девет сутринта вече е 30 градуса и няма спасение – бутилката с вода се превръща в най-добрият ви приятел.
    На връщане пустинята е грейнала в цялото си великолепие под жаркото слънце и можете да се насладите на фантастичните езера, които се виждат през прозорците на автобуса – това са миражи. Сахара е пустинята с най-много миражи в света. Струва ви се, че в далечината, където въздухът трепти от маранята, има езеро, а всъщност това е зрителна измама. След един-два километра ъгълът, под който се пречупват слънчевите лъчи, се променя и установявате, че на това място всъщност има само пясък, но в далечината вече виждате следващото езеро – измамно красиво като всичко в тази страна.
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Египет
Цени на билети до Египет
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Африка | Египет | Международни екскурзии | Страната на чудесата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com