dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 02 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Испания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  „Зад всеки велик мъж стои една силна жена...”
  Публикуван от valeria на 04 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 3798 пъти, рейтинг: 4.00

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Малко странно начало на пътепис са думите на Наполеон, но мястото, за което искам да разкажа е свързано с живота и съдбата на една нестандартна двойка. Един мъж, който определя себе така: „Сюрреализмът – това съм аз” и една жена, която има вкус и усет за талантливите мъже.
    Фигерас. Родното място на Салвадор Дали. Театърът музей.
    Огромно е желанието на Дали да превърне полуразрушения общински театър в свой музей: „Първо - защото аз съм наистина театрален художник, второ, защото театърът стои точно срещу църквата, където съм бил кръстен и трето, защото именно в този театър , беше първата ми публична изложба...” И още: „ ...аз искам моят музей да бъде истински лабиринт, огромен сюрреалистичен обект. Това ще бъде истински театрален музей и идващите тук ще си отиват, стреснати, сякаш събудени от театрален сън...”
    Според мен, Салвадор Дали не е искал или държал непременно да бъде разбран. Достатъчно му е било да бъде добре платен и да се говори за него непрекъснато. Няма значение какво. Не страдайки ни най – малко от патологичната си липса на скромност и от самовъзхитен от гигантската си мания за величие.
    В днешно време това е вторият по посещаемост музей в Испания, супер ексцентрична червена сграда, идеално поддържана, с малки хлебчета по фасадата, завършваща с грамадни жълти яйца, редуващи се с голи женски фигури, които на мен ми приличат на фигурката на наградата „Оскар”. Казват, че по време на войната населението в родния му град се е прехранвало предимно и само с това и в знак на почитание хлебчетата са поставени там. Само че – до тук с почитта към другите. Всичко останало е предизвикателство.
    Не зная дали художникът е бил толкова проницателен, за да предвиди спектакъла, който се разиграва 10 години след смъртта му. Или - просто, сам го е режисирал, подготвил и сега , някъде отгоре се наслаждава на творението си.
    Сградата е необичайно място за музей. Само че, там всичко е от странно, по–странно. На малкото площадче „Гала-Дали” в двора на музея ни посреща първото странно нещо – паметник на Жан Мейсоние, художник, на когото Дали се е възхищавал, въздигнат на пиедестал от автомобилни гуми. Поглеждаш наляво – отново – странна скулптура на Нютон. Поглеждаш надясно – погледът фиксира скулптура на водолаз на стената в ляво от входа – като символ или намек за дълбочините на подсъзнанието, в които трябва да се потопиш, влизайки... Вътрешността е приказен, футуристичен декор. Като се започне от кръглия двор, където в центъра се намира любимото возило на Салвадор, над криптата, където е погребан самият той. Върху Кадилака стои статуята на Ернст Фукс – „ Великата Есфир”, над нея – отново колона от автомобилни гуми, мраморен бюст на Фр. Жирадон , над него – лодката на Гала. А над нея – чадър. Пускаме монета в процеп на вратата на Кадилака, чадърът на покрива се прибира и вътре, при шофьора започва да вали дъжд...Според самия автор, това е най – великият сюрреалистичен паметник в света. По стените на вътрешния двор се редуват елементи от съвремието - умивалници, модернистични фенери, голи тела, животински скелети и екзотична растителност, а под небето – кристална топка, покриваща двора. Дали всичко това е най – великият паметник наистина, но за мен е странно, на моменти неразбираемо, стряскащо и налудничаво.
    Срещу входа ни посреща огромна картина – „ Душата на човека „ – така, както я вижда художникът. Ексцентризмът на художника те стряска на всяка крачка –като че ли си в огромното му ателие, където непрекъснато изкачат разни причудливи измислици и невероятни неща. Като в триизмерно кино, нереален свят, във влакче на ужасите или в страната на чудесата. Насочвам обектива към голямо платно с Гала на него, в гръб, а виждам портрета на Линкълн – оптическа игра, обръщам се и срещу мен е друга чудноватост - октоподът, който изобразява портрета на Бетховен – пак оптическа магия. Много, много мънички барелефи на любимия му композитор – Вагнер.
    Музеят трябва да се разглежда в определен ред, въртя се в кръг, слизам надолу, качвам се нагоре, докато в един момент се чувствам замаяна и сякаш не мога да се ориентирам...
    Не е възможно, а и не бива да се разглежда всичко наведнъж, защото се чувстваш преситен, „преял” с Дали. Или със странностите и ексцентризма на Дали. Като че ли, тук няма нито един стандартен, обичаен предмет. И ти става ясно, че огромната слава на художника се дължи на огромния му талант, гарниран с гигантска доза екстравагантност. Навсякъде е Гала. Гала в гръб, Стъпалото на Гала, Гала и сфери, Гала и Дали. Имам чувството, че целият музей също е тя. Не всички важни творби на Дали са в този музей, но като се има предвид, че самият музей е неговото най – важно дело, то е като магнит за феновете му. И не само за тях – тези, които не го харесват идват от любопитство. А самият музей работи, докато има посетители – понякога, през лятото, това е до сред нощ. Интересна е стереоскопичната стая с лицето на Мей Уест – диванът – устни, камината – нос, картините – очи. Само че, за да стане ясно, че това е лице, трябва да се покатериш на една стълба и да погледнеш от високо.
    Колкото картинната част на музея е странна и натоварваща, толкова красива и елегантна е другата му част – на бижутата. Там са изложени 37 златни бижута със скъпоценни камъни, изработени за Дук де Вердура, по проекти на художника, изложени са и оригиналните му скици на хартия. Първоначално моделите са били изработени от сребро, после художникът сам е подбрал видовете скъпоценни камъни, не само заради красотата, а основно – заради символиката. И за да докаже на света, че стойността на едно бижу не се измерва само с цената на материалите, вложени в него, а може да бъде безценно заради символа, който носи. И наистина, съчетанието е екстравагантно, футуристично, на моменти неразбираемо на пръв поглед, но както всичко, създадено от Дали – невероятно. И неземно красиво. Там е рубиненото златно сърце, което пулсира още от 1957 година насам, рубинената усмивка на Мей Уест – от рубини и перли, „ Горгона „, която е неземно красива. „ Окото на времето „ също е прекрасно – с часовниче вместо зеница. Идеята на Дали за кръста също има своето място, има красиви пеперуди, размахващи крилца, ангел, с трептящи криле, не мога да опиша всичко. Но най – много ме впечатли рубиненото сърце, изработено е от диаманти и рубини, носи името Royal Heart и пулсира точно като истинско. Може би, това е връхната точка на колекцията. Може би, снимките, които направих, не са най – качествени, но в музея е полу-тъмно и не може да се използва светкавица.
    На мен самата животът и творчеството на Дали винаги са ми били интересни. В музея не идвам за пръв път. Защото този творец е рядкото съчетание на огромен талант, мания за величие, доза параноя и едновременно с това – абсолютно успешно превърнал живота и творчеството си в купища пари, които на края просто не е знаел как най – шантаво да изхарчи. Само че, всичко това се е случило след появата на музата му Гала, която винаги е съществувала във виденията му / така пише смият той в автобиографията си / и за която ще разкажа във втората част на този пътепис, когато разгледаме замъка Пубол.

Добави във Facebook   


Фигерас, театърът музей отвън - червената фасада, хлебчетата по нея и яйцата, увенчаващи покрива.Фигерас, театърът музей отвън - червената фасада, хлебчетата по нея и яйцата, увенчаващи покрива.Фигерас, входът на театъра - музей на Дали. Вляво, горе - фигурата на водолаза.Фигерас, входът на театъра - музей на Дали. Вляво, горе - фигурата на водолаза.
Любимият " Кадилак " на Дали / един от 17-те с тази марка/, а под него е криптата му.
Това е сложна композиция, а вътре в колата вали дъжд, когато пуснеш монета в процеп на вратата.Любимият " Кадилак " на Дали / един от 17-те с тази марка/, а под него е криптата му. Това е сложна композиция, а вътре в колата вали дъжд, когато пуснеш монета в процеп на вратата.Музеят - вътре. Всичко трябва да се разглежда в определен ред - въртиш се в кръг, слизаш, качваш се, докато в един момент губиш ориентация...Музеят - вътре. Всичко трябва да се разглежда в определен ред - въртиш се в кръг, слизаш, качваш се, докато в един момент губиш ориентация...
Душата на човека - така я вижда Дали - тази огромна картина е първото нещо, което виждаме, влизайки в музея.Душата на човека - така я вижда Дали - тази огромна картина е първото нещо, което виждаме, влизайки в музея.Енигматичният разтекъл се часовник, идеята дошла от сиренето " Камамбер", което Гала му поднесла за обяд, а той пропуснал да изяде.Енигматичният разтекъл се часовник, идеята дошла от сиренето " Камамбер", което Гала му поднесла за обяд, а той пропуснал да изяде.
Слонът с крака на комар - запазената марка на Дали - този път - прекрасно бижу от скъпоценни камъни.Слонът с крака на комар - запазената марка на Дали - този път - прекрасно бижу от скъпоценни камъни.Гала и Дали - сложна композиция, напълно в стила на художника.Гала и Дали - сложна композиция, напълно в стила на художника.
Безценната усмивка на Мей Уест - от  рубини и перли. Самата Мей е била близка приятелка на Дали и Гала я накарала да обещае,  че ще се погрижи за него, ако тя си отиде първа...Безценната усмивка на Мей Уест - от рубини и перли. Самата Мей е била близка приятелка на Дали и Гала я накарала да обещае, че ще се погрижи за него, ако тя си отиде първа...Сърцето, което пулсира като истинско, от 1957 година насам и те кара да настръхваш...Сърцето, което пулсира като истинско, от 1957 година насам и те кара да настръхваш...

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
tany666
2010-01-05 12:44:10
  Прочетох с интерес всичките ви 13 пътеписа от конкурса. Страхотни места сте имали късмет да видите и да натрупате толкова емоции. Най-ми харесаха материалите за музея на Салвадор Дали - може би защото много го харесвам като художник. Не случайно тези ваши два пътеписа получиха награда в една друга оспорвана надпревара - в конкурса на сайта poblizo.com.

nikoleta68
2010-01-07 08:11:12
  ..прелюбопитен и интересен разказ за един съвременен гений....

valeria
2010-01-15 08:13:09
  Благодаря! От години се интересувам от всичко, свързано с Дали, в музея съм била няколко пъти и пак ще се връщам, всеки път виждам още нещо. Испания ми е голяма слабост, не само заради Дали, а заради многото история, концентрирана там. Все се каня да напиша и за Севиля и Гранада, и все не ми остава време. Някой ден и това ще стане.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Испания
Цени на билети до Испания
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - Апартамент Серена
Апартамент Серена

   Цена: 80 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Испания | Културен / фолклорен | „Зад всеки велик мъж стои една силна жена...”
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com