dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 01 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Пътепис
Флаг   Испания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Приказка за една любов
  Публикуван от valeria на 04 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 3505 пъти, рейтинг: 3.62

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Красив есенен ден. Нищо, че е средата на ноември. Поля без край, неистова тишина, спокойствие и старинен каменен замък с прекрасна градина и монашеска простота. Замъкът Пубол.
    Казват, че любовта на Дали и Гала била велика.
    "Аз я обичам повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо. И даже повече от парите" - написал Дали на Ф.Гарсия Лорка. Гениалните му картини я правят безсмъртна. Написва множество статии за нея. И не само това, ами добавя в подписа си нейното име и започва да се подписва – ”Гала Салвадор Дали”. В световната културна история това се случва само още веднъж, когато друг невероятен гений включва името на любимата си жена в подписа си – „ Джон Оно Ленън ”.
    Интересна съдба имат участниците в този мистичен, легендарен и съдбовен съюз. Сега вече кое точно е истината и кое точно – мит, не може никой да твърди със сигурност. Защото истинските участници са в небитието, а след тях остава само спектакълът, остава само мистерията и легендата, режисирани от самия художник.
    Дали роден през 1904 г., в едно с манията си за величие, с ексцентричността си и с огромния си талант, които започват да се проявяват още в ранна възраст. Свит и стеснителен като малък, той е твърдо уверен, че е гений, от когото светът един ден ще се възхищава. Може би, защото е роден точно 9 месеца след смъртта на брат си и наречен Салвадор – което означава „ спасител”. Ранната смърт на майка си приема като обида и никога не и прощава. Бащата пък, след смъртта на жена си, се оженва за вдовицата на своя брат. Салвадор Дали притежава не само талант, ами и странна биография. Това, което смята, че дължи на родителите си е: да се изплюе върху портрета на майка си и да изпрати плик с малко свой генетичен материал на баща си...До тук с почитта към родителя...
    В своята автобиография пише, че още в детството си е знаел, че любимата му жена ще се казва Елена и ще има плоско, момчешко тяло. Сам разказва как имал различни страхове, страдал от чувство за вина, имал странни фантазии. И до срещата си с Гала, всички знаят, че е бил девствен. Да, талантлив, екстраваганатен, малко луд – но в онези времена идва Фройд и да си луд става модерно.
    И все пак – нещо не достигало...
    По това време Елена Дяконова / това е истинското и име/ е съпруга на френския поет Пол Елюар. Истинското му име е Еужен Грандел и се срещат в Швейцария – и двамата млади, често боледуващи и изпратени там от семействата си, за да се лекуват. Влюбват се, той и пише стихове, а тя измисля имена за себе си – Гала / от галочка – лястовичка, свободна птичка/ и за него Пол Елюар. Той ще бъде велик поет и това артистично име име му приляга. Тя пък, винаги си е мечтала за живот във висшето общество и след брака си с Елюар получава всичко на куп – женена е за любимия си, имат дъщеричка – Сесил, жилище в околностите на Париж и бляскав аристократичен живот.
    И все пак, нещо не достигало...
    До 1929 година, когато семейство Елюар заедно с още две семейства се отправят в Испания. На гости на Салвадор Дали, който изгарял от нетърпение, вече се познавал с Пол Елюар, но с Гала – не. Посрещнал ги на портите на замъка си и дори свикналите на всякакви гледки сюрреалисти били сащисани от това, що се изправило пред погледа:
    Дали – в кърваво-червена риза, раздрана отвсякъде, лицето – омазано с кози екскременти, едното око - гримирано в черно и почти не си личало, а отдавна изсъхнала роза, забучена зад ухото, довършвала картинката.
    Той ту държал ръката на Гала, ту събувал обувките и, целувайки я по петите, ту се опитвал да и обясни виденията си, посред непрекъснато бликащ истеричен смях и гледайки я в очите с погледа на изплашено, но вярно и предано животно.
    ”Мое малко дете! Ние никога повече няма да се разделим с теб!”- това е отговорът на Гала. И се оказва наистина така – разделя ги смъртта след 53 години съвместен живот. Гала се превръща за него в любима, в майка, в любовница, мениджър, счетоводител, рекламна агенция,съвършената сметачна машина и всичко, каквото се сетя. . Гала внушила на Салвадор увереност в себе си, възхищавайки се на абсолютно всичко, което той правел. Художникът измислил смокинг-афродизиак, накичен с чаши за вино, телефон-омар, диван-устни, разтеклите се часовници и още какво ли не. На международна изложба на сюрреалистите той се явил, за да прочете лекцията си във водолазен костюм и изведнъж въздухът му свършил и той започнал да се задушава. Публиката ревяла от възторг, на всички им се струвало, че това е част от представлението. Гала успяла да се притече на помощ в последния момент, понеже ключът от шлема бил у нея. Дали още веднъж се убедил, че без нея не може да преживее и десет минути:
    “Ако не полудях, то е защото тя пое на раменете си бремето на моето съществуване ... Гала стана солта на моя живот, циментът на моята личност, моят фар, моят двойник, моят аз”, признава прочутият художник. Двойката била известна със страстта си към парите . Съпрузите се установили в Калифорния и Гала започнала да строи своята финансова империя, като искала пари от всички и за всичко – за интервюта, за надписи върху чорапи, тениски, вратовръзки,чаши, съдове, парфюми, играчки и къде ли не – само да е по – скъпо платено. Колкото повече растяла славата на Дали, колкото по – голяма ставала реката от пари, която се стичала към тях, толкова се увеличавала и страстта на Гала към младите мъже. А Дали и позволявал всичко, толкова била голяма неговата Гала – зависимост. Само че, както стана ясно – тя обичала талантливите мъже, а след Салвадор за нея друг такъв не се появил.
    След връщането си в Европа, те вече били завоювали Америка, като на първата изложба на Дали картините се разпродали само за половин час, а на другата сутрин те се събудили богати, световно известни и скандални. Били постигнали всичко, за което са мечтали. Това са техните „ златни времена” - цели три десетилетия, от 1948 до 1978 г. Гала и Салвадор Дали са обгърнати от лукс, обожание и страхопочитание. Вратите на светското общество са широко отворени за тях по целия свят и не само това – те са в мир и с Ватикана и с Франко. И пак, защото Гала преценила това за правилно. И продължавали да бъдат влюбени, скандални, разточителни, луди и своенравни.
    За мен е спорен въпросът дали Гала е музата на Пол Елюар и Салвадор, и дали без нея те биха били това, което са. Или просто е имала точния поглед и способността да прозре и разпознае таланта. Моето лично мнение е, че тя определено има заслуга за насочване и менажиране на безспорния талант на Дали в правилната посока – тази на известността и на парите. До там, че в края на живота си те просто се чудели по какъв по – шантав начин да ги харчат – той подхвърлял чек за 1 млн вместо трамваен билет, а тя изигравала на рулетка или плащала огромни суми на млади любовници или за кранчета от чисто злато в банята....
    В началото на тяхната връзка, когато само си мечтаели да бъдат богати, Салвадор Дали обещал на Гала замък. Никога не забравил своето обещание и когато се върнали от Америка и подарил замъка Пубол през 1968 г. В замяна на това, обещал, че няма да престъпи прага без да и поиска писмено разрешение. От гордост, никога не го направил...
    В прекрасната градина на замъка стои „ Слонът с крака на комар „ и подобно на фигурите на Гауди неочаквано и от странни места бликват водни струи. Каменни пейки, кътчета за почивка, красиво езеро, над което бдят барелефи с образа на любимия им композитор – Вагнер. И навсякъде кипариси – друго прекрасно и любимо нещо на Дали.
    На двора, сякаш очаква своя притежател стои една от колите на Дали Датсун. А в гаража – един от 17-те му Кадилака.
    Интериорът на замъка е изцяло по идея на Гала, едновременно прост и елегантен. Страхотна е гледката от задната веранда – безкрайно поле с една невероятна тишина и спокойствие. Синята стая, стаята за гости, мястото за хранене, личният кът на Гала – всичко е запазено така, както го е оставила самата тя. Красивата баня, с кранчета от истинско злато и страхотни мозайки по стената. И навсякъде – два стола, облечени в бяло, където никога не седнали двамата заедно...Салвадор стъпил в замъка едва след смъртта на любимата си.
    Казват, че той бил поръчал в криптата на замъка два саркофага, с отвори отстрани, за да могат и в смъртта двамата с Гала да се държат за ръце...
    Не станало така. Той наредил да я балсамират и облечена в любимата си червена рокля на Диор да бъде погребана. Самият той не отишъл на погребението и надживял любимата си жена със седем години. След смъртта и не сътворил нито едно шантаво дело, не нарисувал нито една картина и загубил желанието си за живот. Оказало се, че без Гала наистина няма Дали.
   
   

Добави във Facebook   


Това е Гала - огромна снимка на една от стените в замъкаТова е Гала - огромна снимка на една от стените в замъкаПараклисът на входа на замъка ПуболПараклисът на входа на замъка Пубол
Езерцето в градината на замъка - това са барелефи с лика на Вагнер - любимият им композиторЕзерцето в градината на замъка - това са барелефи с лика на Вагнер - любимият им композиторСлонът с крака на комар - този път в ролята на фонтани из парка на замъкаСлонът с крака на комар - този път в ролята на фонтани из парка на замъка
Кухнята на ГалаКухнята на ГалаКът за Дали в замъка ПуболКът за Дали в замъка Пубол
Това е любимият кон на Гала, а под него е криптата иТова е любимият кон на Гала, а под него е криптата иСпалнята на ГалаСпалнята на Гала
Мястото за почивка на едната тераса с изглед към безкрайното полеМястото за почивка на едната тераса с изглед към безкрайното полеА това е гледката от мястото за почивка на терасатаА това е гледката от мястото за почивка на терасата

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Испания
Цени на билети до Испания
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Испания | Културен / фолклорен | Приказка за една любов
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com