dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 30 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Испания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Антекера – испанската изненада
  Публикуван от admin на 14 Май 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2613 пъти, рейтинг: 3.50

  

    Антекера може и да не е най-известният град в Испания, но със сигурност е най-централно разположеният. Ако начертаем една линия от Севиля до Гранада и друга от Кордоба до Малага, двете ще се пресекат в Антекера като две рапири, държани от грубите ръце на изпадналите хидалго, превърнали се в конквистадори.
   
    Антекера - сандъкът със злато
   
    Най-голямата забележителност на града сияе в ярките цветове на необикновените къщи, изваяни в необичайни архитектурни форми, гарнирани с красиви религиозни статуи, поставени в нишите. Емблемите на различни, често непознати и малко известни фамилии и рицарски ордени проблясват иззад някой ъгъл на поредната прашна улица. Почти цялото културно наследство на провинция Малага е съсредоточено в и около Антекера.
   
    През вековете тя първо била завладяна от римляните, после от вестготите и накрая, както цяла Испания, от маврите. Реконкистата през 1410 г. поставя началото на небивал просперитет и 16 и 17 в. се оказват истинските златни векове за Антекера. Търговията и изкуството се развиват заедно, постепенно "обзавеждайки" града с ренесансови и барокови постройки, с църкви и манастири, издигнати от замогналите се търговци и религиозни ордени.
   
    Антекера прилича на сандък със злато и скъпоценности и за да не бъде пропуснато някое бижу, трябва да се подходи систематично. Напр. да се следва червената линия, начертана по картата на града, която може да си вземете безплатно от стоянките край вестникарските будки. Тя е изпъстрена с рисунки на най-известните исторически постройки, всяка снабдена с номер, който отговаря на снимка с кратък текст, отпечатани на гърба на картата на английски и испански.
   
    Червената линия
   
    Тръгнах от централния площад на града Плаза де Сан Франциско, който със скръбния си пуст вид ми напомни, че е неделя. Улицата насреща – Санта Клара, беше обточена със странни черни колони, които наподобяваха удивителни знаци и като че ли подхождаха на възрастния джентълмен, който толкова устремено и целенасочено се беше запътил на някъде, че реших да го последвам.
   
    Наближихме Сан Педро, една от ренесансовите църкви на Антекера, мъжът извади ключ, преврътя го в ключалката и седна на една от пейките, разгъвайки неделния вестник. Погледна ме малко странно, но не каза нищо. Ако не бях тръгнал след него, вероятно нямаше да мога да разгледам църквата в почивния ден, а така или иначе имах само няколко часа на разположение.
   
    Продължих сред кипарисите на двора на близкия манастир Ла Тринидад, който със своята подреденост и тишина беше в пълен контраст със земеделските земи, ширнали се зад него.
   
    Антекера е компактен град, в който всички забележителности отстоят само на хвърлей място един от друг. Аз се върнах към червената линия на картата и скоро се озовах на Кале де Инфанта Дон Фернандо, главната улица, пресичаща града от изток на запад. Тя е достатъчно голяма за двупосочен трафик и с широки тротоари, което се оказа особено полезно, когато човек не гледа къде върви, а е отправил очи нагоре към железните балкони на грандиозните и достолепни къщи.
   
    Историческите постройки се преливаха плавно с модерните и ХVІ в. съжителстваше мирно с ХХІ в. Разкошно орнаментираните им фасади обаче определено изпъкваха пред безмилостно равния бетон. Спрях за малко във вътрешния двор на болница Сан Хуан де Диос, в който може да влезе всеки. Той, като повечето дворове на медицински заведения на запад, наподобяваше парк, а от сводестите колонади, които го заобикаляха, лъхаше хармоничност и нежна елегантност. Отпуснах се на една пейка и отморих очите и ума си със зеленото на дърветата. Временно тук се е помещавало Кметството, докато възстановят Каса Консисториал отсреща, някога част от сградите на францискански манастир.
   
    Старо или ново – кое е по-добро?
   
    По-нататък червената линия ме отведе до центъра на Антекера - площад Сан Себастиян. Колите обикаляха около ренесансовия фонтан, а в дясно се извисяваше едноименната катедрала. До нея беше и Туристическия център. "Тази е стара", каза един от служителите в него и ми връчи нова карта на Антекера, на която линията беше жълта. Тя обаче трудно се забелязваше със светлия си цвят и беше по-къса от червената. Така че аз я взех, но си запазих и старата. Той ми даде и един лист с работното време на църквите, манастирите и музеите. Но се оказа, че ако човек иска да влезе поне в половината от тях, трябва да остане в Антекера най-малко седмица, защото всички работеха в различни дни и часове; малко координация нямаше да навреди и щеше да направи Антекера по туристически ориентирана.
   
    Позовавайки се на старата си карта и червената, а не жълта линия, започнах да се изкачвам към най-високото място на града, където открих останки от мавърска крепост. Минах през Арката на гигантите и се облегнах на полусрутилите се стени. Оттук се виждаше целият град като на длан: белите му къщи се спускаха надолу по хълма сякаш се стичаше восък от свещ.
   
    Водя туристи до Антекера до три пъти на седмица през цялата година, за последен път бях там с туристи ВЧЕРА - 5 януари 2007 година и мога да твърдя, че тази статия е написана от човек, който никога не е чел за Антекера преди да попадне в града и след няколко часа незадълбочено разхождане по 2-3-4 улици на града пише по темата, отново без нищо да прочете и без да види почти нищо от забележителностите на града...
    Антекера има централно положение за Андалусия, а не за Испания.
    Не е Инфанта Дон Фернандо, а Инфант - мъжки род, а Дон Фернандо е единствения испански крал, който прибавя към името си и името на град, който завладява. Дон Фернандо де Антекера, завладява Антекера през 1410 година с помощта на над 15 000 души войска. Има и легенда за това важно за града събитие. Статуята на Дон Фернандо е на площада пред градския музей.
    На мен не ми е необходима карта за да покажа града на туристите. Полусрутени стени до арката на гигантите НЯМА! Почти ВСИЧКИ 23 църкви са отворени сутринта или на обяд в неделя. Музеят на града, който е само на около 100 метра от информационния център и черквата /не катедрала/ Сан Себастиан, липсва в описанията, явно авторът на статията е спестил 3те евро за вход, въпреки, че музеят е отворен до 13:30 часа в неделя. Отделно нищо не е споменато за черквата Санта Мария ла Майор /считана за първата или най-малкото една от първите ренесансови сгради в Андалусия/, до която авторът на статията се е облегнал на "полусрутилите се стени", нито за римските бани до нея, нито за старата историческа част на града до мавърската крепост, нито за известната черква Кармен /чиято вътрешна украса е регистриран национален монумент/, на 5 минути пеш от където е бил, нито за много известните 3 Dolmenes de Antequera - най-стрия долмен /гробница/ е построен около 2500 година преди новата ера и е почти толкова стар, колкото и пирамидите в Египет. Намира се на около километър от площад Сан Себастиан в посока Гранада и La Peña de Enamorados (скалата, приличаща на лице, която се вижда ясно от повечето издигнати места на града). Някои от варовикови скали, използвани при строежа на този долмен наречен Менга /на името на последния обитател, живял вътре до 1905 година/, са с тегло 180 тона, в този долмен има и кладенец, който беше почистен и изследван от археолозите само преди година. Другият долмен Viera /около 2200 г.пр.н.е./, открит през 1904 г. под хълма до долмен Менга, е от тип коридор с малка погребална камера в края. А третият долмен - на около 3 км още по- на запад е най-късно построен, около 1800-1700 година пр.н.е., открит през 1905 г. под друг хълм, архитектурно се различава от по-ранните - състои се от коридор с трапецовидно сечение /широка основа - постепенно стесняваща се нагоре и покрита с големи каменни плочи/, а стените, за разлика от предходните долмени, са иззидани от по-малки каменни плочи и кал. Коридорът завършва с голяма кръгла погребална камера в която стените се стесняват нагоре и е покрита с голяма кръгла каменна плоча, която с теглото си държи стените в тази форма на полу-купол. от голямата камера се преминава в много по-малка камера със същата форма и голям каменен олтар.
    За покрайнините на Антекера и природните забележителности също няма нито дума...
    Нито за последните новини - през декември 2006 беше завършена линията Антекера-Кордоба, част от високоскоростната железопътна линия Малага-Мадрид. Остават само около 50 км от над 600 км трасе и съвсем скоро ще отнема само 2:30 часа пътуване с влак Малага - Мадрид.
    Това, че въпросният Райков не знае за какво става дума, не значи, че града не е туристически ориентиран. След традиционното земеделие и търговия, през последните години в общината се инвестира изключително много в туризма и популяризирането на Антекера като туристическа дестинация. Построено беше голямо игрище за голф и 4* хотел Антекера голф /което осигури над 500 нови работни места за града/, отскоро има туристическо влакче, за последните няколко години беше удвоен броя на леглата в хотелите в града, развива се селския и активен туризъм в района, има lobo park - (парк с вълци от различни породи, където може много да се научи за живота и навиците им). В процес на строеж е голям информационен център /единствен за Андалусия/ за праисторическия живот в южна Испания.
    А черквите са за вярващите и работното им време е съобразено на първо място с религиозния живот на града.
    Антекера не концентрира цялото културно наследство на провинция Малага. ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ И ПРЪСНАТО ИЗ ЦЯЛАТА ПРОВИНЦИЯ, по крайбрежието, както и във вътрешността.
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Испания
Цени на билети до Испания
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Испания | Международни екскурзии | Антекера – испанската изненада
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com