dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ѕонеделник, 21 ќктомври 2019 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
¬ сайта
  ‘орум:422
  —татии:519
  ќферти:90
  Ќовини:836
  —нимки:2038
   аталог:231
  ѕътеписи:949
   онкурси:6
   нижарница:10
  ѕотребители:3788
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Ќовини
  ќферти

ѕътепис
‘лаг   »спани€
   ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€  | E-магазин 

  Ѕелите села на »спани€
  ѕубликуван от admin на 30 ћай 2007 г.
  “ози пътепис е прочетен 3581 пъти, рейтинг: 4.29

  

    ќмайните бели селца блещукат по върховете на хълмовете из ц€лата югоизточна част на планинската верига —иера  адиз. “олкова много б€х слушал за т€х, че когато ги вид€х да свет€т като парченца стъкло горе на високото, не можех да пов€рвам, че съм пред т€х. „овек зата€ва дъх, когато ги види да се разсипват надолу по склоновете на изгорената от слънцето планина. » въпреки трудни€ път и разликата в температурата навън, под жаркото испанско слънце и вътре, в хладни€ от климатика автобус, усилието си заслужава. Ќаоколо цъфт€т множество красиви селца, пълни с истори€, и любознателни€ турист ще бъде възнаграден, ако си направи труда да се изкачи поне до едно от т€х.
   
    ѕодкупете звънар€
   
    «а щастие, най-известното, јркос де ла ‘ронтера, е и най-лесно достъпното, само на 90 мин. път с кола или автобус на юг от —евил€. јркос лежи на самата билна лини€, тичаща по хребетите на ѕена Ќуева.
    —тари€т център на града се издига на най-високата му точка, от ко€то улиците му рукват надолу, обточени с тебеширено бели домове от двете им страни. ƒвижението тук е разрешено само от запад на изток, което дава възможност човек да изследва историческата част на селцето пеша.
    Ћабиринтът е толкова изкушаващ, колкото и опасен, тъй като в един момент само наклонът може да ви ориентира накъде е правилни€ път. Ќай-лесно е като за начало да намерите централни€ площад,  абилдо, откъдето на север се открива прекрасна гледка към позлатените от слънцето скали отсреща и широката речна равнина долу. —тарата крепост и църквата У—анта ћари€Ф се издигат над площада, а до т€х се намира една от най-добрите и стари УпарадоросФ, или както бихме ги нарекли ние Ц гостилници, страноприемници.
    јко силите ви стигат, може да се изкачите и до камбаните в кулата на църквата. ѕо-високо м€сто просто н€ма. ќттам се вижда като на длан като че ли половин »спани€. Ќо това н€ма да ви се случи, ако не подкупите звънар€, защото стълбата за към кулата минава през дома му. ќттук улиците на јркос изглеждат като оплетен лабиринт, който н€кой €вно е разбъркал, а после го е оставил да се вкамени така. ÷ърквата датира още от V≤≤ в., затова в архитектурата й преобладават повече романски, отколкото готически елементи. ¬ътре може да се насладите на интересните хор и олтар, изградени в т.нар. Уандалуски барокФ.
   
    »з улиците на јркос Ц ритъмът на тишината
   
    ќт  абилдо се пръскат в лъчи множество улички, които се губ€т в млечната мъгла, създавана в далечината от белите къщи, притискащи алеите. Ќ€кои от т€х са широки едва 2 м. и се провират под арки, които свързват домовете от двете им страни. “ози тип архитектура ни връща към дните на мавърското нашествие в страната. ќт онова време са и решетките на прозорците. ј покритите с керемиди покриви добав€т необходимата щипка класика, превръщаща јркос в типично за испанската истори€ м€сто, в което се смесват европейската с ориенталската култура по времето, когато държавата е била под мавърско господство. ўе видите и незабравимите домове на благородниците, изпълнени в същи€ стил, за разлика от малките, скромни къщи на обикновени€ народ, изградени в класически средновековен европейски стил.
    —лънцето е силно, а посто€нните стълби, виещи се нагоре-надолу из улиците на селцето, н€мат край и в един момент решавате, че е време да си починете. ѕлощади, работилници, пазари и сувенирни магазини се ред€т от двете ви страни, и когато се натъкнете на първи€ ресторант, бързате да влезете, за да се отпуснете уморено и изпиете нещо разхладително. “ова обаче би било грешка Ц много по-запомн€що се ще е прежив€ването, ако се отклоните и седнете в н€кои от малките, тъмни ресторантчета в задните улички, успоредни на главните. ¬€рно, че в т€х н€ма да намерите паралелно меню на английски или на какъвто и да било друг език, но затова пък собственикът с удоволствие ще ви замъкне в кухн€та на ресторанта, за да си изберете каквото желаете. — много мъка му об€сних, че искам нещо типично за м€стото и така опитах пържени гулии с чесън и мента Ц нещо, което не б€х опитвал досега и едва ли ще опитам н€къде другаде.
   
    ѕо страниците на истори€та
   
    ÷ели€т регион на Убелите селцаФ сподел€ една и съща истори€ Ц дългите векове на –еконкистата, за възвръщането на »спани€ и изгонването на мюсюлманите-маври. »мето на јркос Ц де ла ‘ронтера, отраз€ва тази гранична истори€. ћного от т€х са смен€ли принадлежността си многократно от 711 г. /когато за пръв път идват маврите /до 1492 г./когато испанците окончателно изгонват неверниците/. Ќа границата между  астили€ и √ренада, градчетата тук се оказват въвлечени в нежелана война. –ешетките на прозорците от декоративен елемент се превръщат в отбранителен.
    Ќо веднъж отхвърлили чуждото иго, испанските благородници започват да град€т национална култура, ко€то достига сво€ връх по времето на испански€ –енесанс. —леди от него днес можете да се откри€т в УновитеФ къщи и църкви из јркос, построени през ’V≤ и ’V≤≤ в. Ќо те не са толкова характерни за селцата наоколо, колкото за ц€ла »спани€. ѕриобщени към общи€ средиземноморски облик на страната, те заспиват дълъг сън, чак до ’’ в., когато биват открити за туризма.
    ƒълго след като се върнете от Убелите селаФ, те ще останат любима част от спомените ви. » ще се убедите още веднъж, че решението ви да ги включите в плановете си, доказва за пореден път вашата прозорливост.
   
    јвтор: –адослав –айков
    ƒневник.bg

јркос лежи на самата билна лини€, тичаща по хребетите на ѕена Ќуева.јркос лежи на самата билна лини€, тичаща по хребетите на ѕена Ќуева.

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
gogi69
2009-03-26 19:52:07
  чета, чета, и вече реших - това л€то съм там! :)

  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€
Ќай-новите оферти за »спани€ ...»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »спани€
÷ени на билети до »спани€
»збрахме за вас...
‘отогалери€
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | ≈вропа | »спани€ | —елски туризъм | Ѕелите села на »спани€
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info
—паси, дари на... √ласувайте за този сайт в Ѕ√ чарт ќказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2019. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com