dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 31 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Испания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Пътешествие с духа на Салвадор Дали
  Публикуван от maria на 01 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 6580 пъти, рейтинг: 2.71

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    Барселонската автогара се задъхва. Ранната юлска утрин е влажна и топла. Стотици пътници са окупирали пейките и стълбите. Някои направо си лежат на мраморния под... Прескачам куфари, чанти, раници, спални чували и хора, за да следвам уханието на кафе и кроасани, носещо се от близкото заведение. После се настанявам в междуградския автобус Барселона - Кадакес. Там, на 60 км от Франция, ще живея една седмица, почти до къщата на Салвадор Дали.
    След по-малко от час навлизаме в равнината Алт Ампорда. Магистралата сe е опънала като жица, вляво една след друга следват отбивките за прочутите средиземноморски курорти на Испания – Коста Брава, в превод “див, скалист бряг”. Така някога испанските моряци са кръстили цялото крайбрежие от Барселона до границата с Франция.
    Наближаваме Кадакес, пътната табела заковава 15 км. Автобусът минава през курортното бижу ЕмпуриаБрава, движи се по крайбрежната улица - успоредно на хотелите, плажа и водата, а после се вмъква в планинска клисура. Тези километра ми се струват безкрайни....Учудвам се, че бягам от морето. Знам, че вълните му се разбиват в скалите на Кадакес и залива Порт Лигат, където е къщата на Дали. За да я посетя, докато живея на крачка от нея, съм направила резервация по интернет още през пролетта. Никога няма да имате възможност да се потопите в интимния свят на твореца, ако решите импровизирано да се отзовете в Порт Лигат. В къщата пускат само малки групи и то с резервация от преди месеци. Дават ти не само дата, но и точен час – срещу 10 евро входен билет.
    Автобусът пълзи по тесен планински път, на завоите спира, за да преминат отсрещните коли. Изкачваме се на високо. После се спускаме и криволичим в маслинови гори, а в дъното им се е ширнало морето. Отдалеч се мяркат скали със странна форма, а къщите на Кадакес са накацали като бяло ято върху хълмистия бряг.
   
    Следобедна дрямка в Кадакес
   
    Душевен гъдел е да си лежиш на малък плаж, провряна между лодки, зад гърба ти да е църквата и на всеки кръгъл час да чуваш камбаната й. Особено, когато имаш усещането, че живееш в платно на Салвадор Дали. Той е нарисувал с безупречен усет към пропорции и цветове малкия пясъчно-каменист бряг - някога рибарско пристанище, лодките и църквата, надвесена над тях. Известната му живопис “Port Alguer”-1923 г., в която сега аз съм жив персонаж, е изложена в театър-музея в родния му град Фигерес, на 40 км от тук. Цялата крайбрежна улица на Кадакес е осеяна с табели, които показват мястото или пейзажа, претворени в картините на испанския чудак.
    Кадакес е било малко рибарско селище. Тук са обичали да отсядат френските и испански сюрреалисти, повечето от тях гости на Салвадор Дали. Днес малкото градче има самочувствието на средиземноморски курорт и привлича повече италианци и французи, отколкото испанци. На 10 минути пеша от центъра е заливът Порт Лигат и къщата на Дали. Учудва ме, че няма организирани тълпи от екскурзианти, не кръстосват автобуси и не се размахват пътеводители. Животът в Кадакес е спокойствие и задоволеност - като следобедна испанска сиеста. Сигурно затова ексцентричният Дали е обичал да се усамотява тук, далеч от екстаза на светското общество.
    Живописни, калдаръмени улички, бели къщи със сини врати и прозорци, сини цветя. Бяло и синьо – това са цветовете на градчето през деня. Изненадата за човешките сетива настъпва привечер. Тогава слънцето залязва над планинския хребет и цветовете се променят като щракане на диапозитиви. Половината Кадакес потъмнява в мораво, другата част блести в седефен отенък, по средата е морето, което става ту тюркоазно синьо, ту черно. И задухва един вятър... Спасение от него намираш само в крайбрежните заведения. Те са пригодени за въздушното течение – остъклени са изцяло, или закрити със специални прозрачни тенти. На третия ден от дрямката ми в Кадакес се натъквам на още една изненада – паметник на вятъра. Гранитната плоча, врязана върху стената на една от старите къщи, е поставена в чест на трамунтана. Това е онзи силен вятър, идващ от Пиринеите, който през зимата заледява Кадакес и животът почти спира, ми обяснява местен жител. А като задуха през лятото небето става наситено синьо, въздухът планинско чист и скалистият бряг още по-релефен. Вятър - мираж. Що за ексцентрици живеят тук, та и паметник на въздушните сили са направили? Отговорът ми става известен..., след като прекрачвам прага на Дали.
   
    Къщата на Салвадор Дали в Порт Лигат
   
    Митичният творчески и житейски тандем Гала и Дали свиват своята стряха в продължение на 40 години. Първо Дали купува една рибарска хижа, после с Гала още две и така от три рибарски жилища правят уникална къща. Тя е на три нива, терасовидно оформена, почти без преградни стени между различните помещения. Множество стълби водят в причудливо декорирани стаи и коридори, за да завършат най-накрая във вътрешния двор-градина. Отдалеч върху покрива на къщата се виждат цилиндрични кули, върху всяка е кацнало по едно яйце.
    Влизам в първото помещение - чакалня за посетителите на Дали. Тя е малка стая, в която ме посреща изправена в цял ръст голяма, препарирана мечка. Гардероб с висящи снопове сухи полски цветя и канапе с крака под формата на мечешки лапи допълват подредбата. На пода е разпъната тигрова кожа, а на стената над мечката е кацнала сова. Търся символиката в този интериор – на ръба между кича и естетиката. Нищо не ми идва на ум, освен, че Салвадор не е държал да бъде разбиран. Искал е да го боготворят и да му плащат добре.
    Тясното кадакеско ателие на художника не говори за лукс и своенравие. Подредено е почти аскетично – четки, бои, палитра, триножник, картини и грамофон. Следващата стая обаче отново напомня, че съм в дома на човека, създал скулптурата “Слон с крака на комар”. Помещението е малка всекидневна с прозорец към залива. Изпъкнало като лупа огледало до прозореца и камина в средата веднага приковават погледа. Но това, което сега виждат очите ми, докато гидът обяснява и води по стълбите към следващата стая, е повече от екстравагантно. Изпъкналото сферично огледало във всекидневната има единствена мисия – в него сутрин се оглеждат първите слънчеви лъчи като в същия миг се отразяват и насочват към горното ниво на къщата - право в леглото на спящия сюрреалист. Наистина точно в Порт Лигат – най-източната част на кралството, първо изгрява слънцето на Испания. И гениалният творец е бил буквално първият испанец, погален от лъчите му... Боже, каква фантазия, за да поставиш такова огледало и себевеличие, за да за да си първият, огрян от слънцето! Мога да докосна възглавниците върху спалнята или с крак да подбутна подредените на пода два чифта сабо – на Дали и на Гала. Да разгледам нейните гребени и парфюми, да съзря препариран лебед, а под него малък бик. Кой от двамата символизира художника и музата? Съзнавам безсмислието на въпроса си. С възрастта си те са ставали все по-шокиращи и непредсказуеми, видимо отслабват физически. Всички са мислели, че Дали ще изпревари Гала по пътя към отвъдното. Става обратното. Той е съсипан, но надживява мистериозната си половинка с цели 7 години. Гидът показва една цепнатина между стените, където е открито съкровеното желание на Гала. На малка, навита бележка с нейния почерк пишело: “Нека Дали да оздравее и пак да бъде големият творец, какъвто винаги съм искала да бъде. Нека аз да остана винаги красива.” Последното веднага ме кара да се разсмея на глас и провокира любопитството на гида от къде съм. Отговарям – “българка съм”. Оказа се, че страната ни му е позната покрай Христо Стоичков, но не се сети скоро да е развеждал мои сънародници тук...
    И отново се изкачвам по стълби, а над главата ми виси разтворен японски чадър, по стените на малкото коридорче са закачени сламени шапки, слънчеви очила, мустаците на Дали, портрети на Гала. Човешки череп е поставен до стара мандолина, разполовен нар виси до препарирана птица... Нови стълби ме отправят към вътрешния двор-градина. Белотата ме удря в очите. Бели алпинеуми, бели огради, бели скулптури на яйца. Бяла каменна пътека води навътре към шадравани, маслинови дръвчета и басейн, оформен в извивки като естественото движение на плуваща риба... В края на басейна е оформен зрелищен кът за отмора. Дълга маса, покрита с бял атлазен плат, зад нея два огромни стола с облегалки, стигащи до навеса отгоре – и те облечени в бяло. Над цялото това особено място за нирвана се спускат оплетени една в друга огромни, плюшени змии – анаконди. Зад единия стол свирепо гледа препариран лъв, до него наднича кротка конска глава...
    Излизам по малка пътека, която ме връща отново пред вратата на къщата. Облягам се на старата, прогнила лодка на Гала, в която расте дърво и обхождам с поглед морето и скалите на залива Порт Лигат. Пейзажът наистина е сюрреалистичен и това е рисунката на Природата. Мисля си, дали пък понякога там не се рее и духът на Салвадор Дали?

Добави във Facebook   


Кадакес - пред спускане на вечертаКадакес - пред спускане на вечертаКъщата на Салвадор ДалиКъщата на Салвадор Дали
Ателието на художникаАтелието на художникаА в този кът за отмора Дали и Гала са пиели любимото си кампариА в този кът за отмора Дали и Гала са пиели любимото си кампари

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Испания
Цени на билети до Испания
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Испания | Почивен туризъм | Пътешествие с духа на Салвадор Дали
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com