dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Испания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Около света - посока - Толедо, Ел Ескориал, Долината на падналите
  Публикуван от krasi46 на 16 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 7736 пъти, рейтинг: 4.68

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    Около света - сайт на пътешественика и откривателя, сайтът, който ми позволява да пътувам ежедневно виртуално по целия свят и да осъществя реално моите пътувания в Европа, Северна Африка и част от Азия.
    Тук искам да споделя впечатления от пътуване в Испания /Есперанса - страната на надеждите/, приютила десетки хиляди българи преди и особено по време на криворазбрания български преход към демокрация.
    В Испания пътувахме с кола сутрин рано и вечер до късно и въпреки това горещините ни преследваха навсякъде. През път осеян с планински възвишения и неравности, многобройни вятърни мелници, редки треви и жадна почва, се стига до най-испанския град Толедо, един от най-старите европейски градове, част от Кастилия, имперски град, символ на толерантност и висока култура, с огромни крепостни стени, заобиколен от панорамен път и река. Къщите са накацали една върху друга, а в центъра се издига голямата катедрала, строена почти 270 г. /1226 до 1492/. В нея всичко е грандиозно: входната врата,обкована с желязо и дърворезба, 27-те олтара, обсипани със скъпоценни камъни, злато и слонова кост, а залата на катедралата e превърната в галерия с картини на Ел Греко, Ван Дайк, Гоя и др. В по-малка зала са изложени църковни предмети от сребро, злато, платина и скъпоценни камъни, между които и един златен покров, висок 2,5 м. и тежащ 200кг.
    Как да опиша безбройните фигури в централния олтар, къщата на Ел Греко или музеят с картини в синьо, зелено, червено и жълто, със светли и блестящи краски. По-добре един път да видиш, отколкото сто пъти да прочетеш, а видиш ли веднъж Толедо, никога не ще го забравиш. Градът се слави с кована и инкрустирана стомана, с хилядите гривни, мечове и шпаги, накити и медальони, богато украсени със сребро и злато. За изработката на причудливите орнаменти е необходимо голямо майсторство и силни очи. Толедо е град-легенда, всяка втора къща е история, всяко ъгълче е школа за изкуство. Тук се изработват и най-красивите мебели, тук се намира и прочутата в целия свят крепост Алкасар. Всичко това, но и още много и много носи името Толедо.
    От Толедо, след едноседмичен престой в Мадрид, се насочихме към двореца Ел Ескориал, отстоящ на около 40км. от столицата в северозападна посока /виж картата/ и откроявайки се от далече на фона на планината Сиера Гуадарама. Този дворец-манастир е построен от крал Филип като храм, какъвто светът не е виждал.
    И днес той си остава нещо невероятно в съчетание от благороден дървен материал, цветен мрамор и разбира се огромни размери - 1860 зали, 2763 прозореца, 1940 врати, 86 стълби, 89 водоскока, 51 камбани, 9 кули, 9 органа. В него се съхраняват десетки хиляди ръкописи и редки книги /45000 печатни произведения от 15 и 16 век и над 15000 ръкописи/ и шедьоври на Рафаел, Рубенс, Ван Дайк, Ел Греко, Джордано и много други /над 16000 картини/. Това е едно от най-посещаваните места за поклонение на вярващите католици. Тук се пазят стотици скелети, черепи и кости на светци и мъченици.Показаха ни тръни от венеца на Исус Христос, въжето, с което е бил вързан, глиненият съд, в който е превърнал водата във вино, даже и камък от пикочния мехур на папа Пий V.Тук са гробниците на почти всички испански крале и техните роднини.В двореца на Филип ІІ, намираш се в източната страна на сградата, може да се види спалнята му, такава, каквато е оставена в деня на неговата смърт през 1598г. Интерес предизвиква и галерията на битките, и двореца на Бурбоните с множеството красиво изработени килими и още много и много други забележителности на този кралски дворец. Заслужава да се види, да се почуства историята на живо, а от там се излиза с нови схващания за живота и смърта.
    А на няколко километра от Ел Ескориал, в Долината на падналите /Vale de Los Caidos/ е гробът на Франко. Този фараонски паметник, строен близо 20 г. от 200000 политзатворници в Испания, съперничи по грандиозност на Ел Ескориал. В скалите е изсечена огромна базилика, дълга 260 м., върху която се известява 125 м. висок и 36 м. широк гранитен кръст /свещеният кръст/, в който се движи служебен асансьор за връзка с купола. Входните врати са от ковано желязо, като от двете им страни се намират две огромни метални статуи. Вътрешните стени на базиликата са украсени с още по-големи картини и гоблени.
    Панорамният изглед към долината е невероятен, а дано и всички читатели на "ОКОЛО СВЕТА" изживеят едно невероятно пътуване към 3 от стотиците кътчета на горещата и страстна Испания.

Добави във Facebook   


Картата и общи изгледи от Толедо, Ел Ескориал и Долината на падналитеКартата и общи изгледи от Толедо, Ел Ескориал и Долината на падналитеТоледо с една от входните врати и къщата на Ел ГрекоТоледо с една от входните врати и къщата на Ел Греко
Толедо- катедралата и една от картинитеТоледо- катедралата и една от картинитеДворецът- манастир Ел ЕскориалДворецът- манастир Ел Ескориал
Библиотеката в двореца и картини от купола в Базиликата под Свещения кръстБиблиотеката в двореца и картини от купола в Базиликата под Свещения кръстСвещеният кръст в Долината на падналитеСвещеният кръст в Долината на падналите

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Испания
Цени на билети до Испания
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Испания | Международни екскурзии | Около света - посока - Толедо, Ел Ескориал, Долината на падналите
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com