dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 10 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Испания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Дали ще успея да докосна Дали?
  Публикуван от Ирина Трапова на 20 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 2181 пъти, рейтинг: 3.27

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    "Рано или късно всеки със сигурност ме открива!" са сериозно пророчески думи на твореца, художника, жизнения театрал и гений Салвадор Дали.
    След 3 дневно щуро препускане из Барселона аз и моята най-добра приятелка - държа да подчертая сериозна учителка по информатика, живееща и развиваща се в пасторалномеланхоличната Швеция, започваме да се чувстваме като на кино.
    След Саграда Фамилия, музея на Пикасо, Ла Рамбла, Парка Гауди, уникалните кътчета в Готическия квартал, след 1 нощна фиеста и без време за сиеста започваме да залитаме като малки деца слезнали от въртележката след 10 тото завъртане. Сънищата ми започват да придобиват странно познато звучене, нещо средно между Дежа ву и "айде да се обзаложим, че този сладолед съм го яла точно на 10 години!". И ... тогава решаваме единодушно, че е време да си починем от Барселона. Е, само за един ден - нещо като замезване преди глътка хубаво червено вино, но все пак е пролука в този килер натъпкан с емоции!!! Наемаме малка, кола, грабваме картата на Испания и газ на север от града посока
   
    ГРАД ФИГЕРЕС - РОДНИЯТ НА ОНЗИ ОТКАЧАЛНИК ДАЛИ!!!
   
    По пътя прилагам изненадващите си знания на езика на Сервантес, като много внимавам да питам хора с незаети с торби или нещо друго ръце. Иначе го докарвам на акцент и от всичко съм най-учудена, че ме разбират. Малко отговорите ми се губят, но това са си лирични отклонения. Целта ми е да казвам "Si" с чуждоземското поклащане на главата за "ДА". С английски и не правя опити, абсолютно ненужен език. Все едно да пробваш с български - все тая. И след приятното пътуване и спиране за моето "Por favor senor..." стигаме до целта -
   
    ЕТО ГО ГРАДА - красив, подреден, леко надменен и как ли не като дал на света тази рожба...! Естествено се досещате, че всички стрелки, табели сочат към музея или по-точно към театър-музея на Дали.
   
    ПОЗНАХМЕ ГО ПО ЯЙЦАТА, кацнали или снесени на покрива му. Вниманието ми е привлечено и от блясъка на симетрично подредени позлатени инкрустации по фасадата, която е буржоазно бордо на цвят. Споделям съмнението си, че това са л-на /ще ме прощава любезния читател/, но милата ми сериозна дружка не е съгласна с мен. Показвам и, доближавам я до тях и мисля, че я УБЕДИХ, защото отказа да ги пипне!!! Започвам да се настройвам и разказвайки да я увличам. Разбираме, че това наистина е сградата на изгорелия по време на войната градски театър. Малкият Салвадор е бил редовен посетител тук и детските му спомени са може би декора на неговите планове за най-невероятния музей.
    Посреща ни интересен негов портрет с вкаран в челото му стар телевизор. Имахме такъв "Опера" навремето - я виж каква работа можел да свърши!!!
    Затаявам дъх и пристъпвам в този дворец на сюрреализма. Като студентка бях чела някъде за невероятното приятелство между Лорка, Луис Бунюел и Дали. Трима уникални гения, живели заедно.
    Докосването до картините му ме издигат като онези ходила на Христос в стенописа на тавана!! Шизофреничното ми АЗ започва да ликува пред вида на статуята на Богинята - майка, завързала на плодородните си гърди лимузината на автора, пред статоскопическите проекти като онази на Линкълн превръщащ се в гръб на гола жена, пред невероятните идеи като да направиш от закачени на тавана торби прилепи. Обичам картината с онези лигави часовници, които ме карат да разтягам времето в неизвестна посока ТУК И СЕГА!! Вечер казват е истинското представление, което е симфония от музика и светлини, но и сега съм втрещена от погледа и откривателския способ на този нечовек. Разбирам защо и
    как успяват със Луис Бунюел да взривят тогавашна Европа с филма "Андалуското куче" - разрязване на човешко око с бръснарско ножче... Ще ме прощавате, че разказът ми плаче за цензура май, но за да изживеете дори мъничко този миг се изкушавам да описвам и такива неща..
   
    КУЛМИНАЦИЯТА
    след всички зали с картини и проекти е разбира се залата
    АВТОПОРТРЕТ. Това е прословутата зала на червения диван като устни.
   
    Изчакваме си чинно реда да се покатерим и да погледнем отново през монитор за да обхванем идеята. Шо за птица трябва да си, за да си вкараш нощни лампи в ноздрите и да подчертаеш предполагаемото им съдържание!!!
    След толкова празни чекмеджета, излизащи от човешки глави, усещам, че и моята започва да се изпразва. Мисля, че откривам колко дълбоко е успял да бръкне и да изтръска сериозността ми този човек. Как може всеки един обикновен предмет бил той и грозен да се превърне в изкуство. Как всичко ежедневно и тривиално е всъщност част от изкуството и възвишеното!!!
    ЗАПОЧВАМ да изпитвам невероятен глад и усет към красотата!!!
    На излизане поглеждаме към яйцата и л-ната си казваме в един глас ... ИЗКУСТВО!!!

Добави във Facebook   


Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Испания ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Испания
Цени на билети до Испания
Избрахме за вас...

Нашето предложение...
Оферта - Първи май във ВАРШАВА
Първи май във ВАРШАВА

   Цена: 786 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Испания | Културен / фолклорен | Дали ще успея да докосна Дали?
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com