dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 08 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Испания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Валенсия, Севиля и Гранада - кратък пътепис, част 2
  Публикуван от penev5 на 03 Юни 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 6207 пъти, рейтинг: 3.77

  

    От Севиля до Гранада... разстоянието е 260 км и се взима за 3 часа и 22 EUR. Баща ми твърди, че навремето, тоест преди 40 г. имало много популярна песен започваща така, но тъй като google-а явно все пак не може да знае абсолютно всичко продължих със сухата статистика.
   
    Преди няколко години определено ме домързя да отида до другата Гранада(Никарагуа), за която също се твърди, че е красив град, запазил невероятната испанска колониална архитектура от 16-17 век. Тогава 8 ч път от Коста Рика ми се видяха малко в повече. Градът заедно с Антигуа(Гватемала) са били нещо като столиците на новозавладяната от испанците Централна Америка.
   
    Но да се върнем обратно към нашата родна, европейска Гранада. Ако за едни Севиля е най-красивият испански град, за други пък това е Гранада. Ще се опитам доколкото ми стигат творческите сили да обясня защо това е така.
   
    За туриста с малко повече пропътувани километри зад гърба съществува понятието tourist trap place. Това е място, което по една или друга причина е събудило интерес, всички говорят за него, влиза на всеки в задължителната листа да бъде посетено, съответно мястото привлича и други пазарни играчи(джебчии, сводници, проститутки, дилъри на наркотици, амбулантни търговци) и някак си магията изчезва. На туриста се гледа като на чувал брашно, който има нужда да бъде поизтупан леко. Бих направил един паралел между Испания и Куба. Преди няколко години посетих острова на свободата. Такси от летището до центъра на Хавана ~28EUR, спане в частна квартира ~30EUR, Coco такси 10мин=10EUR, навсякъде ме спираха търговци на фалшиви пури и всичко това на фона на $20 месечна заплата. На 2рият ден си казах хайде нема нужда от този обир и заминах за Тринидад. Градът е малък, бил е столица на Куба и е най-доброто място в страната да се види колониалната испанска архитектура. В следващите дни се запознах с няколко човека, които бяха тръгнали на обиколка из Куба и първоначално планът им беше 1 седмица в Хавана и 2 дена в Тринидад и много бързо обръщаха везните. Нещо сходно се получи и в Испания, за много хора Барселона беше голям, шумен, забързан град, от който като махнем парка Гюел, сградите шедьоври на Гауди и La Rambla и от перла на Средиземноморието мястото се превръща в обикновен град. Няколко човека споделиха как или те или техни близки са били обрани. Имаше хора, които твърдяха, че атмосферата е невероятна, имаше и такива, които се радваха, че са го посетили, но не изгаряха от желание пак да се върнат. Преди 3г. бях в града за Нова Година и не ме пуснаха в един нощен клуб, защото съм бил българин, а най-проблемните им клиенти били българи.
   
    За Гранада обаче 2 мнения нямаше. Мястото е едновременно туристическо, но не е тур. капан. В директен превод от испански името се превежда като нар(плодът). В тур. справочници градът е прочут с крепостта Alhambra(Червената крепост), най-добре запазената крепост от времето на маврите. По принцип има някаква истерия със закупуването на билети, из други пътеписи срещнах как трябва да се купи билет по Интернет поне една седмица по-рано, да се отиде в 6 сутринта, аз лично отидох в 9 часа, на опашката имаше 5 човека преди мене и 2мин. по-късно влязох. За спокойното разглеждане на целият комплекс са нужни около 4-5 часа. Цена 12EUR. Принципно не съм музеен тип турист и това беше единственото място, където си дадох парите и мисля, че всеки евроцент си заслужаваше.
   
    Истинската магия на града според мене обаче се крие в географското му местоположение, смесицата от култури и статуса му на университетски център. На 20 мин. започва планинската верига Sierra Nevada с най-висок връх около 3500 метра, на час и половина е морето - Costa Tropical. Араби, евреи и християни си живеят в мир и спокойствие, от 230,000 жители около 60,000 са студенти. Срещнах няколко човека които бяха там по програмата "Еразмус" на едногодишна специализация. В сравнение с Валенсия местните хора са някак си по-спокойни, няма я тази припряност в действията и говора им.
   
    За спането избрах схемата с хостелите и backpackers местата и мисля не сбърках. Легло на вечер излиза около 20EUR и е малко като на екскурзионно из планините, 6 човека в стая, двуетажни легла и обща баня за етажа. Това на първо четене звучи малко хипарско, но неудобството се изплаща двойно и тройно на фона на цялата атмосфера. Изключително чисто е, има малки каси, където да си заключи човек ценните неща. Миналата година на екскурзионно в Пирин за 6 дена не влязох нито един път в баня или тоалетна, разликата е от небето до земята при директно сравнение. Атмосферата, която се създава е нещо невероятно. Всеки ден има разни безплатни турове насам натам, тапа тур, нощни барове тур, разходка някъде из околностите на града. Надвечер от някъде се вади една голяма тендежера и се прави паея или друга храна за 20-30 човека, някой вади китара, някой вади карти, как си беше преди 15г и у нас. Повечето хора пътуват сами или по двама най-често. И хората определено пътуват. Почти всички с които се запознах, бяха на 2-3 месечни обиколки из Европа, шампиони бяха двама австралийци - 7 месеца. За такива обиколки освен пари и време определено трябват психическа и физическа нагласа също. Давам за пример едно 20-22г. японче, студент от Киото - 4 месеца из Европа, ще обиколи всички държави, на едно място спи максимум 2-3 вечери, ако за един ден успее да го разгледа през другите дни прави дневни екскурзии някъде из региона. И палитрата от хора с които спиш глава до глава и си на приказка за час два и после никога няма да видиш - от 60г южноафрикански евреин живеещ в Австралия, най-разсеяният 24г. аржентинец, собственик на софтуерна фирма(ха ха, на повечето латиноси като цяло не може да се вярва), татуиран от горе до долу с любимият клуб Boca Juniors(и чорапите даже), който още се чуди за Манчестер ли да е довечера(Тевес) или за Барселона(Лионел Меси) и как небрежно е захвърлил парите на една страна, паспорта на друга, докато го няма 1 час в стаята, да спиш в една стая с 4 италианки, които се разхождат по бикини и по цици цяла вечер докато се нагласят за излизане, 33г. канадка(креолка, от френската част), работила 1г. в Хаити като social worker(знаем ги ние белите жени в зряла възраст дето ходят на Карибите сами защо ходят за повече от 1 седмица), германка с 1/4 българска кръв, от разговора подразбрах, че дядо и явно е бил един от първите наши черноморски "гларуси", баба и не го видяла повече. Известна представа за атмосферата може да се придобие тук:
   
   
   
    Последната вечер точно за 5мин. се събрахме 4ма човека и направихме един тур из бирариите. Най-интересен беше последният бар, пича мароканец таман затваряше към 12 вечерта, но даде 30 мин. аванс за по бира, бирата плавно премина към няколко бири, после той, след като затвори, извади текила и уиски и започна да демонстрира коктейлни умения. Разговора вървеше на испански и френски, от което аз хванах да речем 70%. Пича беше интересен източник на информация и забавление. Групата - аз, канадката от по горе, една австралийка и един шваба(ама истински, от Щутгарт). В някакъв момент разговора мина към политика и ролята на толерантноста. И тука бисера на вечерта, ние казва, трябва да сме толерантни, щото ако не сме толеранти, ей го на, веднага ще ви оправя набързо, ти - от страната на затворниците, ти(моя милост) - от страната на циганите, ти - расисти и ти казва, страната на емигрантите, ама аз казва съм толерантен и за мене всички сте еднакви. Аз прекратих тази глупост с политическите дърдорения за демокрация, обама, толерантност и пр. еквилибристики, елегантно подпитвайки дали наистина от Мароко идва най-якият хашиш в Европа и 3-4мин. по-късно от Мароко със сигурност идваше най-якият хашиш в Европа.
   
    Едно от нещата, които ми бяха интересни е как органите на реда процедират, как Испания едновременно е такова спокойно и лежерно място, как от друга страна де що има европейска или латино мафия, и те са там. Видях как за пешеходците из 3те града такова нещо като червен светофар няма, как се паркира на пешеходна пътека и отиваш да си вършиш работата. В Гранада joint-a например е забранен, но всички пушат. Питам какво ще стане, ако ме хване някой полицай. Ами, казва зависи от полицая, ама ще се разберете помежду си някак си, разбрани хора са и ми намига. Позната история! Този въпросният тип(бармана) бил дошъл по работа в града преди 16г. и решил да остане за 2 месеца и така от тогава. Чух и други подобни истории, но по скромни, дойдох за 2 седмици, но останах 6м, 1г. и пр. След цялото 4-часово ядене и пиене ни взе 14EUR сумарно на всичките, каза че удоволствието било за него и че заведението черпи и така.
   
    В града кризата се усеща сериозно според местните хора, работа няма много. Една китайка от Ванкувър, открила страстта на живота си - фламенкото, беше дошла на едномесечен курс и се радваше много как от 150EUR на седмица цените били паднали до 40EUR.
   
    После влак до Валенсия и обратно към София. По пътя изчислих, че това е юбилейният ми 50ти полет. Никак не съжалявам, че беше с Wizz Air.
   
    Край на втора и последна част.
    Към паст Първа

Добави във Facebook   


Гранада, AlhambraГранада, AlhambraГранада, AlhambraГранада, Alhambra
В подножието на планината, юруш на черешитеВ подножието на планината, юруш на черешитеИзглед към Alhambra и Sierra NevadaИзглед към Alhambra и Sierra Nevada
Изглед към Alhambra и Sierra NevadaИзглед към Alhambra и Sierra NevadaСтарият арабски кварталСтарият арабски квартал
Фоайето на Backpackers мястото за спанеФоайето на Backpackers мястото за спанеPlaza TrinidadPlaza Trinidad
КатедралатаКатедралатаЦентралната част на градаЦентралната част на града

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Испания ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Испания
Цени на билети до Испания
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Испания | Международни екскурзии | Валенсия, Севиля и Гранада - кратък пътепис, част 2
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com