dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 15 Декември 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:516
  Оферти:240
  Новини:828
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3774
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Финландия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Тампере - отвъд гората, между езерата
  Публикуван от admin на 22 Февруари 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 2205 пъти, рейтинг: 4.80

  

    Да кацнеш в сърцето на Финландия в края на януари малко сред полунощ на пръв поглед изглежда истинско предизвикателство. По дефиниция там трябва да е ледено, или както се казва по нашите ширини - дърво и камък да се пукат от студ.
   
    Аз обаче имах късмет. Когато малкият витлов самолет на "Финком", дъщерна компания на "Финеър", излетял 25 минути по-рано от Хелзинки, кацна на летището в Тампере, навън беше около минус 2 - минус 3 градуса, съвсем поносимо. Летището пък, макар и международно, приличаше повече на провинциална автобусна спирка, отколкото на аерогара, приемаща полети от Стокхолм, Копенхаген, Лондон, Франкфурт. Размерът обаче спестяваше формалности. Самолетът спря на не повече от 10-15 метра от входа, а двайсетината пътници изприпкахме по пистата до летището. Не че не ми се беше случвало и преди, но поради късния част и ослепителната дори и на светлината само на луната белота наоколо ситуацията изглеждаше леко сюрреалистична. Макар и летището да се намира на повече от 20 км извън Тампере, край съседното градче Пиркала, до центъра стигнах за по-малко от половин час.
   
    Преди да кацнем, бях успял само да видя, че наоколо има предимно гори и сняг. Предварително бях попрочел нещичко за третия по големина финландски град и най-голям във вътрешността на страната и теоретично знаех какво да очаквам. Край шосето се стелеха побелели дървета и тук-там едно- и двуетажни къщички. Светлината от крайпътните и уличните лампи обаче беше в изобилие.
   
    С Тампере се запознах на следващия ден. Бавното развиделяване продължи около час и може да се каже, че стана светло чак след 9 часа. Облаците обаче бяха толкова ниско, че
   
    усещането за призрачна нереалност
   
    остана през целия ден. За късмет още сняг не валя, температурите бяха изключително постоянни - сутрин падаха до минус 2, по обед се вдигаха до минус 1, а вятър липсваше. Може би в това се крие и особеното очарование на Севера.
   
    Градът е разположен между две езера - Насиярви на север и Пихаярви на юг, и наброява около 200 000 жители с предградията. Точно по средата му протича р. Тамеркоски, която всъщност е бързей с дължина около километър, свързващ двете езера с различна денивелация. Историческият му център се намира отдясно на реката по течението й и представлява квадратен площад между театъра и кметството, и двете построени в неоренесансов стил в края на XIX век, когато градът, както и цяла Финландия, е бил част от Руската империя.
   
    На пръв поглед Тампере само донякъде оправдава прякора си, с който е известен в Скандинавия - Мансе,
   
    Манчестър на Севера
   
    Сградите с индустриален външен вид - кафяви, облицовани с тухли или почернели от дим, не липсват, но са добре поддържани и чисти, а и малко от тях пазят оригиналното си предназначение. Развил се като център на промишлеността на Финландия, днес градът залага на информационни технологии, знание и телекомуникации. Да не пропусна. На двадесетина километра източно се намира Нокиа, градчето, в което през 1865 г. е създаден днешният телекомуникационен гигант, но като... фабрика за преработка на дървесина. Днес той не е свързан по никакъв начин с родното си място, но разполага с центрове за инженерна разработка и дизайн в... Тампере.
   
    Дори и при минусовите температури на януари градът, станал име табу за феновете на един от софийските футболни "грандове", може да бъде обходен за два-три часа. Макар че снегът и ледът бяха навсякъде, опасност да си счупиш някой крайник нямаше. И улици, и тротоари бяха плътно насипани със ситен чакъл, а освен това бяха и добре почистени.
   
    Когато съм за пръв път в някой град, рядко влизам в музеи. Предпочитам да се разхождам, да се вра по задните улички, да надзъртам там, където турист не би погледнал, да разглеждам хората, да опитам да усетя живота. В Тампере това беше сравнително лесно, тъй като забележителностите не са много. Споменатите вече кметство и театър, катедралата "Св. Йоан", построена през 1902-1907 г. от видния местен архитект Ларс Сонк, православната църква "Св. Николай", изградена през 1896-1899 г., двореца "Финлисън", превърнат днес в шикозен ресторант.
   
    Всъщност голямата забележителност на града е прекрасната му природа. Притиснат от гори и води, въздухът дори и в самия център беше по-чист и приятен за дишане от много родни гъсто застроени курорти. Това пък очевидно влияе добре и на обитателите му, тъй като
   
    не видях и една намръщена физиономия
   
    не чух повишен тон или автомобилен клаксон. Вместо това имаше много, които разхождаха кучетата си или караха ски по замръзналата повърхност на двете езера. Престраших се да стъпя на леда, беше поне половин метър дебел. От местните разбрах, че обикновено езерата замръзват в края на ноември или началото на декември и от Коледа до началото на март разходките по тях са напълно безопасни.
   
    Макар и едва 200-хиляден, Тампере разполага и с увеселителен парк, за който 2-милионна София може само да мечтае. Разположен на полуостров в северното езеро Насиярви, в него има атракции за малки и големи, зали и музеи, ресторанти и кафенета. И което е по-важно, никой няма намерение да го затваря, за да строи на мястото му офиси и бизнес площи. Вижда се отдалеч, тъй като насред него се издига телевизионната кула, най-високата сграда в града.
   
    И за да не остана неразбран, в Тампере има и немалко музеи - музей на шпионажа
   
    на труда, на текстилната индустрия, на медиите, дори на Ленин, както и няколко картинни галерии. Всъщност Финландия е единствената държава в света, в която е оправдано да има музеи на "вожда на пролетарската революция", тъй като единствено на нея по необясними причини й е било позволено да се възползва през 1918 г. от декрета за самоопределение.
   
    И за десерт, ако някога ви се случи да попаднете в Тампере или другаде във Финландия, не пропускайте да опитате местните риби, различни от познатата на всички норвежка сьомга, еленска пържола или еленски дроб, а най-запалените кулинарни авантюристи могат да прибегнат и до сервираните в някои ресторанти деликатеси от мечо месо. Аз не се престраших.
   
    Историята
   
    Тампере е основан през 1775 г. като пазарно място от шведския крал Густав III, а през 1779 г. получава статут на град. Следи от живот в региона има от дълбока древност, а през Средновековието около реката се развива село на рибари и дървосекачи. През 1809 г. градът, както и цяла Финландия, преминава под властта на Русия, но се радва на автономия, законите от шведско време се запазват. През 1821 г. Тампере получава изключителни права да развива занаяти и индустрия. Още в края на XVIII в. в града е създадена фабрика за хартия, а през 30-те и 40-те години на XIX век са изградени няколко текстилни. В края на XIX век половината от индустриалните работници във Финландия живеят в Тампере. След обявяването на независимостта на страната избухва кратка гражданска война, главните боеве по време на която се водят точно около и във Тампере. Градът ускорява развитието си през XX век, а в планирането му властва типичният за Севера функционализъм. През 1960 г. Тампере се сдобива с университет, през 1979 г. е изградено летището, а през 2000 г. магистрала го свързва с Хелзинки.
   
    Автор: Светослав Стефанов
    Дневник.bg

Корабите за безутешно замръзнали в езерото и ще отплават чак напролетКорабите за безутешно замръзнали в езерото и ще отплават чак напролетТампере от нисък птичи полетТампере от нисък птичи полет
Само там, където Тамеркоски се влива в долното езеро, патиците могат да се изкъпятСамо там, където Тамеркоски се влива в долното езеро, патиците могат да се изкъпятЕдинствено бързеите не са замръзналиЕдинствено бързеите не са замръзнали

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Финландия ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Финландия
Цени на билети до Финландия
Избрахме за вас...
Пътепис
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Финландия | Международни екскурзии | Тампере - отвъд гората, между езерата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com