dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Франция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Бордо - с дъх на вино и ореол от мечти
  Публикуван от salvage_girl на 04 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 7636 пъти, рейтинг: 2.86

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Наближавайки Бордо се питате какво ли може да ви предложи този южен френски град освен ароматното си аристократично вино. Но ето, че самолетът съкращава разстоянието между вас и него и започвате да правите първите си открития. Пред пътешественика се открива величествената река Гарона, в която слънцето кокетно се оглежда за последно, преди да се скрие в безбрежната водна шир на океана.
    Гарона или, както я наричат французите La Garonne, е една от най-големите реки във Франция със своите 650 км дължина и 55 000 км 2. Тя извира от Пиринеите, за да прекоси югоизточната част на стараната и да се влее в Атлантическия океан. Именно на двата бряга на тази река, близо до устието й, се е разпрострял постепенно Бордо. Двете части на града със своите жители дълги векове са били разделяни от буйните й води до 1821 г., когато е бил построен първият мост. Той бил наречен Pont de Pierre (Каменният мост), тьй като бил построен изцяло от камък. Днес мостовете вече са четири, един, от които е дело на прочутият френски архитект - Гюстав Ефел, създадел на не по-малко известната Айфелова кула в Париж. Интересно е, че в близост до устието на Гарона може да се наблюдава прилив и отлив на водите й, въпреки че този природен феномен е характерен само за океаните.
    Бордо не е забележителен само със своето географско положение. Като шести по големина във Франция с 230 хил. жители (735 хил. заедно с общинините му) този град е главен културен и административен център на една от френските провинции Аквитан (Aquitaine). Той е една своеобразна смесица от история и съвремие. В многобройните му улички и площади са скрити паметници, които могат да провокират интереса на пътешественика, любопитен да научи и види нещо ново от европейската история, а може би и да разкрие някоя историческа загадка сред легендарните истории, свързани с града. Една от любимите на бордочани (и която няма как да не чуете) е тази за тяхната принцеса Елинор Аквитанска.Тя наследила графство Аквитан от баща си. Управлявала го много мъдро и справедливо от своята столица Бордо (разбира се). Била високо образована за жена от тази епоха, но освен това се славела и като изключителна красавица, надарена с ум и силна воля. Точно тези й качества успели да запленят самия крал на Франция - Луи VII, който я направил своя жена. Но след 15 години бракът им бил разтрогнат и тя била отново свободна. Едва минали шест седмици и тя се оженила повторно отново за бъдещия крал на Англия – Анри или Хенри II Плантагенет и присъединила по-късно графството си към великото кралство на норманите.Тя била майка на легендарния английски крал Ричард Лъвското сърце. След нея останал разказа за нейния живот като една истинска приказка.
    Но историята на Бордо датира много преди тези събития от средните векове. В региона на и около града са открити много сечива и пособия на праисотрическите хора от преди 300 хил. години. Можете да се убедите в това като посетите историческата част на Музея на Аквитан (Musee d’Aquitaine) в града. Там има богата колекция находки от каменната ера и от следващите жители. Първите племена, които поставили основите на Бордо били галите (познати и от комиксите на Астерикс и Обеликс). Галите не са оставили никаква архитектурна следа видима днес, но имено те са се досетлили, че тези южни и плодородни земи са чудесни за отглеждане на грозде сякаш създадено за вино. Към него древните жители са имали особена слабост. Традицията на винопроизводство била продължена и доусъвършенствана от древните римляни. Те били и тези, които превърнали малкото галско селце в проспериращ римски град. Ако искате да видите останки от тях, можете да ги намерите в околностите на Бордо, където някога се издигали пазари, публични бани, акведукт и разбира се амфитеатър, без който не можел никой по-голям римски град. Днес най-запазен е останал амфитеатърът носещ името Palais Gallien (Пале Галиен) построен през I – II сл.Хр.
    Любителят на средновековна история ще остане приятно изненадан от внушителните постройки останали от този период. Той непременно ще трябва да посети базиликата-музей Saint Saurin (Сен Суран) – типичен пример за готическа архитектура. Слизайки в нейната крипта посетителят ще се потопи още по-навътре в сакралните средновековни ритуали. Около него ще витаят духовете на загиналите в храбри битки рицари, тъй като техните каменни саркофази ще бъдат непосредствено около него. Но бъдете спокойни, защото те са плътно затворили техните неустрашими собственици за вечни времена. Не трябва да напускате Бордо и без да посетите готическата базиликиа Saint Michel (Сен Мишел) и да се качите на нейната кула-камбанария. Гледакта ще ви убеди колко изключителен е градът. Там наистина ще уловите част от магията и очарованието на града. Пред вас ше се разкрие гора от каменни покриви, сред които гордо се извисяват камбанариите на другите базилики и катедрали в града. Не много надалеч ще видите как къщите се отдръпват, за да направят място на водите на река Гарона, промушваща се през мостчетата си. Забележителна гледка ще остане в съзнанието ви и от върха на Grand Cloche (Голямата камбанария) и Porte Cailhau (портата Кело), от която ще разберете защо именно от нея са прозвучавали градските фанфари в срените векове.
    Бордо, макар и град строен и дострояван през много епохи, е останал днес верен на облика си на един истински “каменен град” от ренесансовия 18-ти век. Разходка по улиците му ще ви пренесе в Европейското Възраждане, където изяществото е заемало централно място в архитектурата. Бордо е един от малкото градове, чиито облик е изграден изцяло от сгради построени от камък, без тухли и дърво. Едни от най-впечатляващите са именно по главната улица – Saintе Cathrine (Света Екатерина), която е една от най-дългите улици в Европа, дълга повече от километър. По нея се намират и едни от най-големите магазини в града някои, от които са част от световноизвестни вериги, какъвто е например La Fayette. Ще ви отнеме доста време да я извървите цялата, но края й ще ви отведе триумфално пред един от символите на Бордо и патриотичните му и свободолюбиви жители – голямата колона на площада на Свободата. Накрая няма начин да не завършите разходката си с някое малко съкровище, което да отнесете като сувенир от “каменния град” Непременно трябва и да опитате един от най-големите деликатеси предлагани само в Бордо и района му. Това е малко сладкишче, наречено canele (кануле) с неповторим вкус, рецептата, на която е измислена от монахини. Днес тя остава тайна известна само на едно семейство, разбира се, единствен официален производител на този чудесен десерт. Можете да го открите в два от веригата бутикови сладкарски магазини посветени му, намиращи се на главната улица.
    Ако престоя ви е повече дни можете да отдадете една от вечерите си на оперното изкуство в националната опера на Бордо – Grand Teatre. На входа на тази неокласическа сграда ласкаво ще ви приветстват статуите на деветте музи и великите богове на Древен Рим. Фасадата е истинска наслада за окото, а вътрешната декорация може да отколни за дълго вниманието ви от целта на вашето посещение. Не по-малко внушително е кметството. Ще останете възхитени от изящната му архитектура и аристократичен интериор. Няма как да не се изкушите да потънете в един от луксозните дървени столове взети като че ли от някой приказен дворец или да се възкачите на стола на главния прецедател в залата на общинския съвет, наподобяващa тази в нашето Народно събрание.
    И разбира се няма как да завърша разказа си за Бордо без да напиша малко и за емблемата на града, а именно прочутото му по цял свът вино с омагьосващи вкус и аромат. То се отглежда в района около града в две основни винопроизводствени области – Медок и Грейвс. Около и в тях са разположени няколко замъка, криещи в избите си от чудния елексир и готови да го споделят с любопитния им посетител на добра цена. Но ако времето ви е малко и нямате възможност да ги посетите непремено се отбийте в Музея на виното в Бордо. Там ше опитате различни видове от животворната напитка придружени от лекция, в която ще ви се разкрие част от тайната на неговата технология и разбира се, ще замезите с колкото си поискате от прекрасните френски сирена.
    В края на всяко пътуване идва и най-тъжната част от него – раздялата. Напускайки Бордо аз усетих и горчивината от раздялата, но и приятния сладък вкус на моите вълшебни моменти и безценни спомени в него останали запечатани на лентата не само на моя фотоапарат, а по-важно - на моето съзнание.
    И за завършек ще цитирам, това което е възкликнал прочутия френски писател Виктор Юго: "Бордо е любопитно, оригинално и може би уникално място. Вземете Версай, комбинирайте го с Антверп и ще получите Бордо." А на вас оставям възможността да откриете дали ще споделите неговото и моето мнение за “каменния” град на виното.
   
    Емилия Александрова Шехтова

Добави във Facebook   


КметствотоКметствотоКатедралатаКатедралата
Панорамна гледкаПанорамна гледка

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Франция
Цени на билети до Франция
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Франция | Международни екскурзии | Бордо - с дъх на вино и ореол от мечти
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com