dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 01 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Франция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Франция - Бордо, замъците на Лоара, Версайският дворец и дворецът Фонтенбло
  Публикуван от krasi46 на 21 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 13265 пъти, рейтинг: 4.63

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    Пътувахме от Кралство Мароко през Испания. Бяхме изтощени от безумната нощ в Сан Себастиян, от десетките горящи коли и барикади, от изживяното напрежение, от войната, която водеха баските. Рано сутринта полузаспали се устроихме на бивак по български на р.Адур, закусихме набързо и примрели за сън се опънахме върху постланите одеяла. Не бяха минали и 5 мин., когато огромна змия пропълзя до главата ми. И до тук с нашето спане. Потеглихме отново и по пътя видяхме много смачкани змии.
    Юлските жеги ни притискаха. Карахме полузаспали. Зад нас се движеше още една кола - приятели, с който пътувахме до Париж. Кога и как е станало - не помня, но заспали за секунда, измествайки се в насрещното платно, сме се разминали със смъртта. Може би светещите фарове на насрещния ТИР или мощните клаксони, или просто съдбата, накараха съпругът ми да завие рязко на дясно и да избегне челният удар. Разтреперени спряхме, слязохме и дълго не можахме да се съвземем, въпреки успокояването ни от приятелите. Беше 14ч. - най-тежкото време за уморени шофьори. Потеглихме отново напълно разсънени и се спряхме в първия крайпътен мотел, за да заспим в 16 ч. и се събудим на другия ден в 8 ч. сутринта, готови за щурм на гр. Бордо и замъците на Лоара.
   
    Бордо - столицата на Гастония, е четвъртия по големина град във Франция, разположен на устието на р.Гарона, важен търговски и морски център. От 10 километровия кей излизат над 50 морски линии за целия свят. С широките си прави булеварди, елегантни къщи, паркове и обществени сгради, той има внушителен вид. Възхищавахме се от островърхата катедрала Сан Мишел, от кулата Берлот, от грандиозните мостове и фонтани, хармонизиращи с аристократичния вид на града. Трайни вкусови качества остави у нас гасконското вино "Бордо" - гордост за французите.
    С територия колкото пет Българии и население над 50 милиона души, предимно французи, Франция е разделена на 96 департамента и по обем на производство е четвъртата страна в света след САЩ, Япония и Германия. Около 4 милиона са работниците емигранти, главно араби и негри, но има и много сърби, поляци, а напоследък и българи.
    От Бордо потеглихме за Тур, пресичайки многократно най-дългата река във Франция - Лоара, за да разгледаме няколко от най-известните замъци, датиращи от епохата на Възраждането. Най-интерестните и най-гъсто разположените се извисяват близо до гр.Тур /виж картата/. Високите кули, грандиозни мостове и канали, запазената мебелировка и отношения, те връщат векове назад в историята. Най-известните замъци са Шамборд, Шенонсо,Кунтри, Блоа, Амбоаз, Азай, Мон Сен Мишел, Сули, Луде и др. Посетихме 5-6 замъка, в които открихме изложби на картини, изложения на стари конски коли, интересна мебелировка и какво ли не още. В замъка Блоа наблюдавах с бинокъл високите кули, а до мен група японци усилено коментираха нещо, чудейки се как да пренесат тези кули в Япония, за да си спестят времето за разглеждане. Силно впечатление ми направи спалнята на Катерина Медичи, починала в нея на 5.І.158 г., красивите фрески и мебелировка. В замъка Шенонсо "Замъка на дамите", построен през 16 век направо във водите на Шер, могат да се видят картини на Рубенс и Тинторето. Тук има много красива градина и парк, потънал в зеленина.
   
    Шамборд - един от върховете на френската дворцова архитектура е строен близо 30 г. /1519-1547 г./ като лятна резиденция на Франсоа І, съперника на Версай, с проект на Леонардо да Винчи, изграден от над 440 стаи, 70 стълбища, 365 комина. А паркът е нещо уникално.
    По долината на р.Лоара има над 200 замъци по-големи и по-малки и интересни вили, които се отдават под наем. Малък замък можеш да наемеш за около 80 евро на вечер.
   
    При гр.Орлеан напуснахме Лоара и се запътихме към Версайския дворец, върха на френската дворцова архитектура, запазил най-славните спомени от историята, построен от Краля-Слънце /Луи ХІV през 17 век/. В строителството му са участвали 36000 строители, 6000 коня и е бил строен близо 50 год. Този дворцови комплекс, в който са живели над 1000 царедворци, обслужвани от 4000 сервитьори, сега е превърнат в исторически музей. Входната му врата е украсена с лилиите на бурбоните и от него се влиза директно в "Двореца на министрите". Залите в приземния етаж са изпълнени с исторически картини. В централната част са празничните кралски стаи, следват зали със сбирки от антики и картини с митнически сюжети, много гоблени. В западната част на двореца се простира обширна градина, изпълнена с множество мраморни и бронзови скулптури, басейни, чудновати фонтани. Допълнен от няколко странични по-малки дворци, Версай и днес е едно от най-посещаваните места.
   
    За да не влизаме в Париж, от Версай директно се отправихме към двореца Фонтенбло, речник по архитектура на много поколения и отстоящ само на 40 км. от Версай. Дворецът е рожба на две от страстите на кралете - лова и жените. Влизането в двореца се извършва през двора с белия кон, минава се през помещенията на Наполеон и се стига до спалнята на Мария-Антоанета. Тук е живяла и Мария Медичи, и императрица Евгения, а едно от помещенията е украсено с фреските "Животът на Александър Велики". Интерес представлява и овалният двор, и катедралата "Тринит", запълнена с италиански фрески още през 1540 г., и грандиозната резба, и картините, и балната зала, и множеството кралски кабинети, будоари и спални, богато украсени и гравирани. Смайваща е красотата на папския апартамент, галерията с чиниите, градинския парк, а малката спалня на Наполеон е подхождала за размерите му. В южната част се намират Двореца на фонтана, езерото с шараните, Английската градина, а в северната част е градината на Диана с колосалната и статуя в средата на фонтана.
   
    Наистина във Фонтенбло всичко се е правело за удоволствие на кралете - и лова и жените.
    От Фонтенбло с още по-голямо въодушевление се устремихме към сърцето на Франция - Париж, градът на Волтер и Русо, на Балзак и на Юго, на Бизе и на Пастьор, Ролан и Барбюс... Париж ни очакваше.

Добави във Facebook   


Някои от замъците на ЛоараНякои от замъците на ЛоараГрад БордоГрад Бордо
Замъка БлоаЗамъка БлоаЗамъка ШамбордЗамъка Шамборд
Три от най-известните замъка-Сули, Ро и АзайТри от най-известните замъка-Сули, Ро и АзайЗамъците Шенонсо и Мон Сен МишелЗамъците Шенонсо и Мон Сен Мишел
Версайския дворецВерсайския дворецФонтенблоФонтенбло
Красотите на замъка ФонтенблоКрасотите на замъка ФонтенблоВ една от залите на ФонтенблоВ една от залите на Фонтенбло

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Франция
Цени на билети до Франция
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Франция | Хоби туризъм | Франция - Бордо, замъците на Лоара, Версайският дворец и дворецът Фонтенбло
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com