dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 19 Октомври 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:519
  Оферти:90
  Новини:836
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3788
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Великобритания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Единбург – градът на средновековните “небостъргачи”
  Публикуван от admin на 14 Май 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3559 пъти, рейтинг: 3.86

  

    Жълти цветчета край летището и разцъфнали рододендрони в градските паркове в бяло, розово и червено – така ни посреща Единбург през пролетта. А за да не забравим, че сме в столицата на Шотландия, шотландското каре (наричано тартан, като символ на принадлежност към определен род ) присъства навсякъде - в автобуси, хотели, в униформите на екскурзоводите, в магазините на най-известната търговска улица “Принсесстрийт”.
   
    Мнозина историци смятат, че многовековните борби между шотландци и англичани се дължат както на сблъсъка между два коренно различни типа организирани общества – клановите структури на пикти и скоти, от една страна, и англосаксонската и нормандска аристокрация, от друга, така и на неумението на владетелите в Лондон да направят обединението на Острова приемливо за всички. Уелс получава такъв шанс в лицето на уелсеца Хенри VІІІ, но синът на Мери Стюарт – Джеймс, не успява да го осигури.
   
    Кратка историческа справка
   
    Разположен върху хълмове – нещо нетипично за британски град, но пък типично за келтски, Дунедин или фортът на Един се появява на историческата сцена през Средновековието. Касъл Рок е наречена крепостта, издигната върху изстинал вулкан, служила до 1018 г. за граничен контролен пост на шотландските владения. При Малкъм ІІІ градът получава привилегирования статут на кралска крепост. През 1128 г. крал Дейвид полага началото на Абатство Холирууд между другите два известни хълма – Калтън и Мястото на крал Артур (Artur’s Seat). През 1329 г. Робърт де Брус издава грамота, с която градът придобива права върху пристанище Лийт – по името на лъкатушещата наблизо река, и това ускорява разрастването и разцвета на града и установяването му като столица на Шотландия.
   
    При крал Джеймс ІV градът изживява истински ренесанс, построен е кралският дворец Холирууд, а Колежът на хирурзите се сдобива с кралска грамота. След поражението при Флодън през 1513 г. следва период на нестабилност и предпазната мярка е издигането на Флодънската стена. През 1540 г. Хенри VІІІ решава да наложи със сила формирането на англо-шотландски съюз; шотландците викат на помощ французите и изпращат Мери Стюарт като годеница на френския престолонаследник. Французите изместват англичаните, но жителите на града не приемат религиозния им натиск и започват да симпатизират на идеите на Реформацията. И когато от изгнание се завръща радикалният проповедник Джон Нокс, той ги спечелва за своите калвинистки послания. Израсналият далеч от Шотландия син на Мери - Джеймс VІ, разрешава изграждането на Университета на Единбург през 1582 г., но след като през 1603 г. поема и английската корона като Джеймс І, се завръща един-единствен път в родината на майка си. Решението на Чарлз І да превърне Единбург в епископство предизвиква нова криза, приключила с утвърждаването на презвитерианството.
   
    Жителите на Единбург така и не посмяват цели 250 години да излязат извън Флодънската стена. Затова градът вместо да се разширява, започва да се надстроява. И така се появяват запазената марка на Единбург - средновековните “небостъргачи”, наброяващи между 8 и 14 етажа стаи с ниски тавани, изградени от каменни късове, идентични с т.нар. балчишки камък, под чиито покриви навремето се приютяват благородници, крадци, търговци и занаятчии. И от чиито прозорци се изсипват боклуци и вода с предупредителното “гардилу”, идващо от френското “гар л’о”, означаващо “пази се от водата”.
   
    Но по това време Единбург е един горд град – столица, която обаче губи значението си с подписването на Акта на обединението през 1707 г. За мнозина това е национална трагедия, но за града е шанс да се освободи от заплахата, че ще бъде превзет, и да започне да се разширява. Архитект Джеймс Крейг очертава идеално паралелните и вертикални улици на Новия град, предвиждайки и пространства за обществени паркове. Строежите започват и първият осмелил се да се засели там получава 20 лири. Робърт Адам проектира първата обществена сграда в Новия град – Къщата на Градския регистър, а също така и Университета и сградите по северната страна на площад Шарлот. На Томас Хамилтън и неговите сгради в античен стил – Кралското висше училище в подножието на хълма Калтън и Центъра по изкуствата (както и на “хълмистото” си разположение), дължи Единбург прозвището си Северната Атина.
   
    Зараждането на Новия град съвпада и със Златния век на Единбург. През втората половина на ХVІІІ и първата половина на ХІХ в. градът преживява разцвет и се превръща в един от културните центрове на Европа. Той е и дом на Джеймс Босуел, Робърт Бърнс и Уолтър Скот, философът Дейвид Хюм и политикономистът Адам Смит му създават репутацията на средище на интелектуалци с влияние, а художникът Хенри Рейбърн и инженерът Томас Телфорд добавят към славата му на вдъхновяващ град.
   
    През 1947 г. Единбург е избран да стане международна столица на фестивал на изкуствата. След референдум през 1997 г. Шотландия извоюва отново правото на собствен парламент и Единбург прекрачи в новия век не само с нова сграда на Парламента, но и с възвърнати позиции като обединителен център.
   
    Пеша из Стария град
   
    Започнете с посещение на замъка в Стария град (отворен от 9.30) срещу 9.80 лири за възрастен и 3.50 лири за дете. В него се пазят кралските скъпоценности и Камъка на съдбата, без които не е можело да мине нито едно коронясване на шотландски крал. Изкачете се на върха на хълма и влезте в миниатюрния параклис, посветен на св. Маргарита – сестрата на английския крал Едгар Етелинг, най-старата сграда в града, която нито един шотландец не посмява да разруши. Разходете се околовръст покрай стената – ако е слънчево и ясно, ще можете да видите морето. Посетете и военния музей, минавайки покрай каменните английски лъв и шотландски еднорог. Надникнете в реставрирания Лейх Хол и стаята, където Мери Стюарт е родила Джеймс. А може и да дочакате ритуалната стрелба в 13 ч. от легендарното оръдие Монс Мег.
   
    След като излезете от замъка, продължете право напред, за да преминете по цялата Кралска миля, отвеждаща до Двореца Холирууд. По пътя можете да посетите Музея на уискито, “Камера Обскура и Света на илюзиите”, Гледстоунс Ленд – за да се “срещнете” с живота на единбургчани през ХVІІ в. Надникнете и в страничните и паралелните улички на Кралската миля, може би ще откриете Музея на писателите на “Лейди Стейърс Клоуз” и стълбите, водещи към търговската уличка “Виктория”. По-нататък ще видите отляво бялата къща на проповедника Джон Нокс и отдясно увенчаната с каменна корона, датираща от ХІV-ХV в. Върховна църква на Единбург, известна още като Катедралата “Свети Джайлс”, а по-нататък и Музея на детството.
   
    В двореца “Холирууд” може да се влиза до 17 ч. през летния сезон срещу 8.50 лири за възрастни, 7 за студенти и 4.50 за деца до 17 години. Този дворец е официална резиденция на британската кралица, когато се намира на шотландска територия. Обзавеждането е в стил барок. Дворецът е на една ръка разстояние от Мястото на крал Артур – защо да не планирате например, как ще го изкачите няколко дни по-късно.
   
    След двореца, ако искате, можете да се насочете по Холирууд Роуд към атракцията “Нашата динамична планета” – срещу нея се намира сградата на новия Парламент. Можете и да продължите обратно по Кралската миля и да завиете наляво по “Саут бридж” към улица “Чеймбърс”, за да посетите Кралския музей на Шотландия и неговите многобройни зали, посветени на технологията, природознанието, изкуството и археологията, и Музея на Шотландия, в който да се запознаете с историята и жителите и.
   
    По “Джордж ІV бридж” можете да се върнете отново на Кралската миля и да продължите надолу по “Дъ Маунд” към “Принсес стрийт”, минавайки покрай средновековните небостъргачи и спирайки последователно при Националната галерия на Шотландия, където са изложени творби от Ренесанса до импресионизма, и при Шотландската Кралска Академия.
   
    Пеша из Новия град
   
    Започнете от хълма Калтън и издигнатия на самия му връх, но останал недовършен паметник – Партенона на Чарлз Кокърел, посветен на загиналите в Наполеоновите войни шотландци. Колонадата сега е отличен декор за репетиции и представления на открито. Спуснете се по “Йорк плейс” към Шотландската национална галерия на портрета, после по “Куин” и завийте по “Гленфинлас” – наблизо ще откриете Къщата в стил Джордж, в която ще можете да се запознаете със стила на живот на единбургци през ХVІІІ в,. и Къщата на Градския регистър. Спуснете се по паралелната улица “Роуз” и се вгледайте в паважа, между паветата ще откриете вплетените в едно червена и бяла рози – гербове на династическите родове Ланкастър и Йорк, влезте и в една от многобройните таверни.
   
    Пеша край реката
   
    Бихте могли да започнете деня с разходка в Кралската ботаническа градина и след това да изминете част от пешия маршрут по реката. Единбург е град на многоетажните сгради, но и самият той е многоетажен - прорязан дълбоко от река Лийт, чиито брегове са обрасли в зеленина. Високо над нея се издигат стари, арковидни мостове, а край нея са накацали ниски блокчета, игрища за боулинг за възрастни, а някъде над тях се простира градът с всички онези внушителни сгради, кантори и офиси, от които около 5 часа вечерта излизат почти идентично изглеждащи бизнесмени и делови жени, облечени без изключение в бяло и черно. Край реката обаче животът тече леко и спокойно.
   
    Така, бавно напредвайки, ще стигнете моста Дийн и живописното селце Дийн Вилидж. В близост, на “Белфорд роуд” се намират двете галерии-сестри Шотландската национална галерия на модерното изкуство и Галерия Дийн – входът и за двете е свободен, единствено се заплащат специализирани изложби. Наред с творбите на родения в Единбург Едуардо Паолодзи, могат да се видят множество творби на творци от ХХ в., както и може би най-голямата колекция в Шотландия от произведения на сюрреалисти и дадаисти, както и техни ръкописи, книги и писма.
   
    Идеи за настаняване и прехрана
   
    На адреси www.visitscotland.com и www.edinburgh.org ще откриете много предложения, от които можете да изберете най-доброто за себе си.
   
    И все пак, няколко препоръки
   
    До 15 евро можете да се нахраните в Ecco Vino – 19 Cockburn Street, Old Town; до 30 евро – в A Room in The Town, 18 Howe Street, New Town; до 50 евро – във Fishers in the City, 58 Thistle Street, New Town; луксозно е във Vermillion, 20 North Bridge, Old Town.
   
    Приятно е в The Barony Bar (81 Broughton Street, New Town), музика на живо, вкл. и джаз може да се слуша в Nektar (253 Cowgate), модно е да се посещават The Bongo Club (37 Holyrood Road, Old Town) и Bar Knol (54 George IV Bridge, Old Town).
   
    Що се отнася до пазаруването, ако ви се иска да избегнете тълпите на “Принсес”, насочете се към улица “Виктория” – тук ще откриете магазинчета с много по-голямо разнообразие и индивидуалност.
   
    Ако приемете, че понятието туристически спални допуска и известен комфорт, може да се настаните в Edinburgh Eglinton, 18 Eglinton Crescent, Edinburgh, EH12 5DD, тел. 0870 004 1116, резервации: тел. 0870 1 55 32 55. Цените се движат между 15 и 20 лири за възрастни и 11 и 20 лири за деца до 17 години. Ако сте четирима, изрично трябва да посочите, че искате самостоятелна семейна стая. Повече информация във www.syha.org.uk
   
    Автор:
    Дневник.bg

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Великобритания
Цени на билети до Великобритания
Избрахме за вас...
Пътепис
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Великобритания | Международни екскурзии | Единбург – градът на средновековните “небостъргачи”
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com