dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Август 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:518
  Оферти:136
  Новини:825
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3787
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Великобритания
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Котсуолд Хилс – традиция и достолепие в сърцето на Англия
  Публикуван от admin на 30 Май 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2993 пъти, рейтинг: 3.60

  

    Скачайки на спирачките, аз се договорих и с този завой, при това объркано дясно управление, да не ме преобърне, след което разбрах, че в сърцето на Англия не бива да се кара с повече от 40 км. /ч. Овцете от двете страни на пътя пасяха равнодушно и бавно прекосяваха асфалтовата лента, когато им скимнеше. А вече се притеснявахме да не би да сме объркали пътя, тъй като от 2 часа търсехме селцето Колд Аштън, за да посетим прочутата му в цял Котсуолд Хилс кръчма "Плугът".
   
    Здрачът започна да се спуска над местността като рибарска мрежа, през чийто дупки все още проникваха последните слънчеви лъчи, които изведнъж се отразиха от сивия калдъръм по тесните улички на Колд Аштън, ненадейно изникнало пред нас. За разлика от двучасовата одисея из Котсуолд Хилс в търсене на селото, кръчмата се оказа най-лесно откриваемия обект в Колд Аштън. В нея имаше само няколко посетителя, окупирали масите в ъглите, говорейки в тъмното на своя неразбираем диалект. За нас останаха масите в средата и след като се настанихме, заизучавахме изписаното с тебешир меню на черната дъска, закачена на стената. "Е, какво поръчвате?", извика барманът зад тезгяха. "А какво ще ни препоръчате?", попитах аз. "Печеният кълвач", рече той и аз реших, че се шегува, но никой не се засмя, вследствие на което разбрах, че менюто действително включва печен кълвач; всеки случай никога досега не бях опитвал подобно нещо. И след като барманът ни го донесе, ястието се оказа приятно не само за окото, но и за небцето.
    Скоро "Плугът" се изпълни с шумна и весела тълпа, която след като си поръча по няколко халби Гинес, нападна дартса. Състезанието им бе ожесточено и те крещяха високо при всяко успешно попадение. След като свършиха, се облегнаха на бара и завързаха разговор с нас, установявайки, че сме чужденци. Един от отбора на победителите, който нямаше повод да се напие като представителите на загубилият тим, ни разказа за най-старите и очарователни селца в околността, като истински се измъчваше да говори на книжовен английски език, за да го разберем. Когато благополучно напуснахме кръчмата в 23.00 ч. вече бяхме убедени, че Котсуолд Хилс е един от най-красивите райони на Великобритания. Освен това само на час път бяха Бат, Оксфорд, Страдфорд-на-Ейвън, Стоунхендж и Уелс.
   
    Уютните Котсуолд Хилс
   
    Когато на сутринта се събудихме и слязохме в трапезарията, се уверих, че англичаните наистина държат на закуската – препечени филийки, мармалад, бекон, яйце, шунка и невъобразимо количество чай и портокалов сок. Тук нямаше нужда да казвам, че пия само английски чай, както обикновено ми се налагаше при другите ми пътувания – Ърл Грей бе достатъчно известна марка.
    Започнали деня както подобава, в реда на най-добрите английски традиции, ние бяхме готови за път. Разстоянията в Котсуолд са малки, но има толкова много шосета и селца, че решихме да отбележим онези, за които ни разказа нашият познат от вчера. Картата беше покрита с фина мрежа от преплитащи се червени линии, всяка една, от които представляваше селски път. Асфалтът в жълто личеше отдалеч. Пътят се провираше под раззеленилите се корони на дърветата, през чийто клони нахлуваха бледите слънчеви лъчи и петна сянка играеха по асфалта. Миришеше на зелени кестени и лъскави жълъди, на мокра почва и дъжд. Овцете блажено пасяха свежата трева, което ни припомни, че жителите на района забогатели през Средновековието, благодарение на търговията с вълна. Благосъстоянието им се оглежда в изрядните села и каменните къщи, които си построили. Рецесията през ХVІІІ в. довела до упадък и обезлюдяване на региона, но туристическият бум в началото на ХХ в. възроди селата във вида, в който са съществували през ХV и ХVІ в.
    Обиколката на Средна Англия е усещане, което човек трудно може да изпита някъде другаде. Пренасища се от чар и вълшебство, които сякаш струят от подрязания чемшир, от чакълестите алеи, от керамичните джуджета в дворовете, малките градински порти и големите от ковано желязо порти на вековните имения, с фамилен герб на тухлената колона до вратата и морава и фонтан пред входа. Стоун-он-дъ-Уол е типичен представител на английското благополучие и спокойствие, вековни традиции и консервативност, които съжителстват с условното наклонение на глагола – градски площад от времето на Тюдорите, селска църква с претенции за катедрала и свежи магазинчета, които разсейват строгата, сива обстановка на центъра. Сред калдъръмените му улици обаче ще откриете перфектния магазин за чай, където може да посочите вида, който искате да опитате и да седнете сред цветя и окосен райграс да му се насладите или да се отпуснете сред лъскавата, тъмна ламперия и да поглезите небцето си с нещо ново и непознато.
    На запад от Стоун-он-дъ-Уол като перлена огърлица се нижат миниатюрни селища, всяко от които излязло сякаш от романите на Агата Кристи – чисти, малки селища, с привидно благоприличие и студенина, под която обаче се вихрят бурни страсти. И как човек да избере между Ууд-ъф-дъ-Пекър с каменната си църква от ХІ в. и Гроувърн Слайд с невероятния си пазар или пък Бъртън-он-дъ-Уотър с каменните си мостове, простиращи се над местната рекичка, чийто брегове бяха оградени със зеленясали камъни, а из пясъчните й острови по средата подскачаха жаби.
   
    Великолепният Бат
   
    На следващата сутрин, след още една "кралска" закуска, решихме да разгледаме Бат, прославеният град от епохата на царуването на английските крале Джордж. Преди 200 години, когато колонията Нова Англия се борела за своята независимост, Бат със своите 80 000 жители се гордял като най-красивият град на Острова. Бат получил името си от горещите минерални извори, край които се тълпели лондончани. Още римляните оценили потенциала на мястото и построили римски бани, които били открити при разкопки през ХVІІІ в. Обиколката им е възможна и самостоятелно, но екскурзоводът ви разкрива невероятно много тайни и ви кара да надникнете на места, на които иначе изобщо не бихте обърнали внимание. Pump Room, ресторантът с огромни новоанглийски колони, се намира над останките и освен незабравима гледка предлага и омайни менюта. Следобед може да разгледате близкото абатство, мостът над р. Ейвън, и да усетите онази Англия, която Джейн Остин е описала в романите си.
   
    Върнахме се в Котсуолд Хилс с чувството, че нашата ваканция в сърцето на Англия завърши твърде скоро. И когато отново се качихме на колата, но този път за Лондон, всички решихме, че ако някога дойдем пак във Великобритания, то задължително ще посетим отново привлеклият ни със спокойната си красота Котсуолд Хилс и този път ще доразгледаме съседните села, ще се отбием до световноизвестния Оксфорд и ще хвърлим един поглед на прословутия с особнячеството си Уелс.
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

В сърцето на Англия не бива да се кара с повече от 40 км/ч.В сърцето на Англия не бива да се кара с повече от 40 км/ч.

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Великобритания
Цени на билети до Великобритания
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Великобритания | Селски туризъм | Котсуолд Хилс – традиция и достолепие в сърцето на Англия
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com