dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 18 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:73
  Новини:825
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Грузия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  За виното, гостоприемството и планините от другата страна на морето
  Публикуван от admin на 18 Февруари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 3974 пъти, рейтинг: 5.36

  

    Докато се опитвах да се съсредоточа в менюто, порядъчно изтерзана от коледното пазаруване и пияниците на съседната маса, които вдигаха семпли наздравици "За много години", мислите ми се понесоха към едни други тостове в една друга страна. От отсрещната страна на Черно море, в Грузия, почти на един хвърлей разстояние се намира земята, където пиенето на вино е едновременно ритуал и начин на живот.
   
    "Наздраве за приятелите"
   
    Всеки уважаващ себе си грузинец носи винаги в багажника на колата си по пет литра прекрасно вино, което е неподправено готов да сподели. Правилата на играта изглеждат доста сложни в първите дни и изискват сериозна доза концентрация и наблюдателност. В ритуала има две основни фигури - тамада и мерикипе. Тамадата вдига тостове, а мерикипето сипва вино по чашите. Не бързайте да отхвърлите с лека ръка ролята на втория - ако той не е в съвършен баланс с тамадата, играта може да се провали. Присъстващите на масата никога не трябват да видят вдигащият тостове да приканва виночерпеца да налива, нито пък той трябва да пришпорва тамадата да говори, ако прибързано е разлял по чашите. Двамата герои са съвършен пример за телепатия. Честота на вдигане на тостове не е фиксирана и затова причинява доста неудобства на неподготвения чужденец. Виното се сипва в малки чашки по не повече от сто грама и след като тостът бъде вдигнат, трябва да се изпие наведнъж. Пиещият има право да отпие още веднъж само ако доразвие темата на тоста. Отпиване между тостовете или изземане на функциите на тамадата се смята за кощунствено поругаване на традицията. Темата на тостовете има строго определена последователност, която обаче, признавам си, не успях да запомня, защото не спрях да се впечатлявам от витиеватите фрази на тамадата. В общи линии обаче първо се пие за мира, а после за земята, за Грузия в частност, за гостите, за родителите, за приятелството, любовта и жените. "И така наздраве за приятелите" обаче е едва последната фраза на петминутен монолог с лични истории, анекдоти и притчи. Мисля си, че колкото по-възрастен става тамадата, толкова по-интересни са тостовете му - в едно затънтено жежко село 80-годишен грузинец с възлести ръце като лопати и най-лъчезарната усмивка, която съм виждала, съумя толкова хубаво да говори за радостта от труда, че за миг ми се прииска да зарежа удобния си живот и трайно да започна да се занимавам със земеделие или поне дялкане на корабчета от дървесни кори.
   
    Кавказ и магнитните пясъци
   
    С виното е свързан и най-известният анекдот за природата в Грузия. Там казват, че когато Господ създал света и започнал да раздава на народите земите им, грузинците отишли да изпият по чаша вино в Негова чест. Когато се върнали, всички земи били раздадени, но Господ се смилил и им дал късче от рая. Че са отишли да пият вино, не се и съмнявам, но и втората част на историята не е преувеличена. В Грузия има от всичко по малко - има ниски и високи планини, като в Голям Кавказ върховете са над 5 хил. метра, има равнини килими от цветя - избуял кантарион, синчец и мак, има и море - Черно, но пък от плажа се виждат заснежени върхове, има гори с вековни дървета и дори джунгли, плажове с магнитни пясъци, има дори и пустиня. Пътувайки през страната, човек преминава реки с непроизносими имена на всеки пети километър. В Кавказ реките са буйни и някак си искрящо сини като тоник на неонова светлина. От Бахмару може да се гледа залез в морето от 2 хил. метра височина, от Сигнаги се простира огромната равнина на Телави, а зад нея се изправя величественият Кавказ - тъмен като индиго и стряскащо непристъпен. Една голяма дървена порта в Лагодехи бележи края на цивилизацията - оттам следва само пътят нагоре. Планината не е туристическа - няма пътеки и маркировка и преходите стават единствено с помощта на местен гид. Нашият - огромен, вглъбен с себе си мъж, прескачащ планинските потоци с лекотата на коза, познаващ тайни горски пътеки като герой на фентъзи роман. Заведе ни след изтощителен поход, включващ преминаване на бързи и ледени реки, преминаване по дървета над бучащи вирове, лазене по скали и разсичане на къпинаци, до скрит от гигантски папрати с юрско наследство 80-метров водопад. Разказа ни за поход с коне, който трае цяла седмица и чиято цел е езеро на 3 хил. метра надморска височина. Трябвало да се отиде през август, защото тогава склоновете около езерото се обсипвали с лилави цветя подобни на еделвайсите, ама не съвсем, а на залез езерото изглеждало бяло като мляко с леки оранжеви отблясъци.
   
    Мцхета и манастирите
   
    Явно за да се отблагодарят на Господ за хубавата природа, грузинците са построили навсякъде из страната страхотни църкви и манастири. В пустинята близо до границата с Азербайджан се намира манастирът "Св. Давид Гареджа". Там монасите и досега продължават да живеят в скалните си килии, а стенописите в пещерите от другата страна на хълма са запазили ярките си цветове почти непокътнати. В манастирите около Кутайси пък се пазят уникални икони. От старата столица Мцхета (намира се само на 15 км от сегашната столица Тбилиси) е останал само величественият храмов комплекс, а от другата страна на реката се намира една от най-старите християнски църкви с света, строена през ІІІ в. и все още действаща. Грузинците - православни християни - са изключително вярващи. Млади момчета с размъкнати панталони и шапки с козирки се прекръстват, минавайки покрай многобройните църкви в Тбилиси, жените и момичета носят винаги в чантите си шал, за да могат да се покрият, влизайки в храмовете. Заедно с арменците те са едни от най-старите християнски народи. Една от най-важните мъченици е св. Нино, която е донесла религията в страната. Заради нея е и особената форма на грузинския кръст - направен от лоза, а напречната греда е под ъгъл. В началото и края на всяко село е поставен метален кръст, който нощем се осветява с лампички. Минавайки бързо с кола покрай тях, човек остава с усещането за хиляди пламтящи кръстове в нощта.
   
    GIA321
   
    Всъщност да се минава бързо с кола не е желателно, пътищата са изключително разбити, а кравите почти имат статут на свещени животни. Срещнеш ли стадо, се заковаваш на пътя и го изчакваш безропотно да премине. На пътя често има стада. Трафикът в Тбилиси пък е изпитание и за най-умелия шофьор. Номерата на колите не са фиксирани според населеното място и всеки сам си избира комбинацията от три букви и цифри. Затова и BMW-тата например имат номер на колата BMW 246. Най-популярният номер обаче остава GIA, каквото е и най-разпространеното мъжко грузинско име. За щастие те се изписват на латиница, тъй като преборването с местната азбука е почти непосилно. Езикът също е сериозно предизвикателство, а произнасянето на някой звуци като "грх" и "кх" е невъзможно. Въпреки отявлената си ненавист към руската политика повечето грузинци над 30 години говорят идеален руски.
   
    Проблемите с Москва са много и някои от тях са чисто битови - в страната често има режим на тока (особено зимата), а сепаратистките райони имат пълната подкрепа на Кремъл. В Тбилиси има Музей на съветската окупация, но в същото време на покрития пазар продължават да се продават портрети на Сталин. Едно от най-модерните заведения в града в квартала "Шеридани" се казва КГБ и вътре има стилни фотографии на Джугашвили. В същото време един от големите булеварди е прекръстен на Джордж Буш заради визитата му в страната през 2005 г.
   
    Полезно:
    До Грузия се стига относително трудно, въпреки че се намира ехей отвъд морето. От София няма директни полети, а и да има са неправдоподобно скъпи. Най-добре е да се лети от Истанбул. Друг вариант (за по-дълга отпуска) е с кола да се мине през Турция.
   
    Припомнете си руския, защото е ясно, че с грузинския оправия няма. Само Грузия се произнася Саакартвело, а добър ден - гаумарджоба.
   
    Пригответе се за мощно ядене - грузинците няма да ви оставят гладни и ще ви предложат от всичките си деликатеси. Задължително е да се опитат кхачапури - нещо като баница, ама с пушен кашкавал. Също така всичко, в което има тархуна - местна подправка без аналог. Каквото и да си поръчате, залейте го с тремали - сок от зелени джанки с билки, безобразно вкусен. В кръчмата до крепостната стена в Сигнаги (последната порта преди Кавказ) правят най-доброто агнешко, което някога сте опитвали. А в една будка в Тбилиси продават най-вкусната салата от смачкани орехи, цвекло и спанак. На масата освен вино винаги ще има прясно сирене с червен босилек, а ако се примолите, ще ви направят великолепни патладжани. Ако обичате локумести изделия, трябва да си вземете от най-известния сладък деликатес - чурчхела - ядки, топени в гроздов сок, поръсени с пудра захар.
   
    Задължителните дестинации са Тбилиси (за нощно излизане - "Шеридани"), старата столица Мцхета, манастирите до Кутайси и кулите в Сванети.
   
    Автор: Мила Попова
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Грузия
Цени на билети до Грузия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Грузия | Международни екскурзии | За виното, гостоприемството и планините от другата страна на морето
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com