dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 25 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Санторини или една синьобяла средиземноморска приказка
  Публикуван от slava на 16 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 5677 пъти, рейтинг: 4.47

  

    Пристигаме в Санторини рано сутринта. Слънцето още не се е издигнало високо в небето, но островът изглежда точно така, както е описан в корабната брошура – планина със заснежени върхове насред морето. А е само края на октомври, какъв сняг в Гърция! Корабът ни акостира на около 200 метра от брега, пристанище няма. Или по-скоро има символично такова, където са закотвени лодките, с които се понасяме към неизследваните земи.
   
    Санторини е вулканичен архипелаг, част от островната група Циклади, която се намира в централния регион на Егейско море. Дори и да не сте чували за Цикладите, сигурно сте попадали на живописни снимки на варосани къщички със сини прозорци и врати и бели миниатюрни църкви с морскосини куполи. Точно тези храктерни архитектурни черти създават очарованието на Санторини и ни карат да се влюбим в малкия, но единствен по рода си остров.
   
    Ако се поровим в историята, ще отрием, че преди доста години бреговата линия на Санторини е била почти правилна окръжност. Вулканът, разположен в средата й, обаче бил доста своенравен и през 1400 година пр.н.е. решил да избълва мощна експлозия от пушък и лава, която потопила централнита части на острова. На тяхно място се образувала така наречената калдера, която се запълнила с морска вода, а Санторини бил раздробен на по-малки острови, най-големият от които е с формата на полумесец. И днес на островчето Ниа Камени, което се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер. Страшничко, а?
   
    Стъпили на брега на Фира, главното градче на Санторини, сме изправени пред отвесни вулканични скали, високи около 300м. Начините за достигане на заветните ‘заснежени’ върхове са два: стръмен лифт, който ни понася към висините, или изкачване по лъкатушеща павирана пътека на гърба на гостоприемно гръцко ... магаренце! Все още несигурни какво ни очаква, избираме лифта. До острова се стига за 2 минути, но ни се струват цяла безкрайност в компанията на клаустрофобична туристка, избрала точно нашата кабинка! Веднъж горе, изваждаме фотоапаратите и забравяме за съществуването на останалия свят.
   
    „Заснежените върхове” се оказват не друго, а накацали на върха ослепително бели варосани къщички със стъпаловидни тераси и сини прозорци и врати. Някои от тях сякаш са се вкопчили в скалите и съжителстват с тях в неделима симбиоза. Уличките, малки и тесни, павирани с вукланични камъни и опасващи целия остров, ни водят от една незабравима гледка към друга. Нямаме нужда от карта, дори искаме да се загубим. Спираме се пред врати, водещи към нищото, надзърваме с копнеж към синевата, чудим се къде са къщите, а по-късно отркиваме, че жителите на Санторини са се ‘скрили’ едно ниво по-надолу и се наслаждават на сутрешното си кафе и морския бриз. Цветовете и ароматите са омайващи и обаятелни. Зеленина почти липсва, само кактуси виреят на вулканичните скали, но пред всяка къща червени мушката, розови олеандри или оранжеви невени изпъкват на снежнобелия фон, прилежно засадени в пръстени саксии. Какво друго ни остава, освен да се наслаждаваме на тази красота и да я документираме за студените зимни дни!
   
    За по-малко от час вече сме обиколили цялото градче, разгледали сме всички сувенири, изщракали сме поне около стотина пози и сме готови за нови приключения. Заедно с две австралийски двойки се мятаме на микробусче, което ни отвежда до другия край на острова, в прочутото селце Иа. Говори се, че гледката на залеза от тук спира дъха и е не може да бъде описана с думи. За жалост, нямаме време да изпратим слънцето, но с радост се впускаме в новия лабиринт от павирани улички и се удивляваме на приказността на Санторини. Всичко е кукленско, вълшебно и подредено в някакъв неземен унисон. Минутите се нижат, но по обратния път към микробусчето успяваме да открием най-фотографирания изглед от острова и си открадваме няколко кадъра. Нужда от картички няма, макар и пак да грабваме около десетина – толкова е красиво, че искаме да го споделим с всички приятели!
   
    Жителите на Санторини се занимават главно с туризъм. Почти пред всяка къща има малко магазинче за сувенири (влюбих се в едно украсено с мозайка магаренце!), стаите с изглед към морето се харчат като топъл хляб, а много от екзотичните тераси помещават уютни ресторантчета. Коли почти не се мяркат наоколо, а освен неуморните магаренца, за превоза на стоки и уморени туристи се грижат малки скутерчета. Единствено те могат да лавират по стръмните и криволичещи улички и пътища.
   
   
    Обратно във Фира сядаме да изпием по кафе. Животът на местните си тече с обичайното темпо, въпреки хилядите хора от различни националности наоколо. Вятърът постепенно се усилва със скоростни обороти и ние решаваме, макар и неохотно, да се запътим към кораба, преди той да е вдигнал котва без нас. Добили кураж, този път се насочваме към пътечката с магаренцата, но слизаме надолу редом с тях, а не яхнали ги. Явно не сме достатъчно смели, а и те са толкова симпатични! Вятърът ни блъска от всички страни, а аз не спирам да се обръщам назад, въпреки косите в лицето ми. Приказният Санторини остава зад гърба ни, но едва ли ще го забравим. Мислено го добавям в списъка на „едно от местата, който ще посетя пак”. И то скоро!
   
    Корабът бавно се отдалечава от китните варосани къшички със сини прозорци и врати, накацали по вулканичните скали. „До нови срещи”, казвам си аз, и дори не подозирам, че съвесм скоро Санторини ще се изправи отново на пътя ми, макар и само виртуално. „Сестринството на пътувашите панталони”, филм избран по случайност, ми дава този откраднат миг. Потапям се пак в магическите пейзажи на вулканичния остров чрез една от главнните героини, която следва нашите стъпки ... или ние нейните. Санторини - една синьобяла средиземноморска приказка без край!

Добави във Facebook   


Стръмните брегове на СанториниСтръмните брегове на СанториниНашият кораб на фона на активния вулкан на островчето  Неа КамениНашият кораб на фона на активния вулкан на островчето Неа Камени
Фира, главният град на Санторини, терaсовидно разположен   на вулканичните скалиФира, главният град на Санторини, терaсовидно разположен на вулканичните скалиВрата, водеща към нищото Врата, водеща към нищото
Багри от цветове по една от тесните улички на островаБагри от цветове по една от тесните улички на островаПрочутият изглед от Иа, документиран от милиони туристи по светаПрочутият изглед от Иа, документиран от милиони туристи по света
Живите атракци на СанториниЖивите атракци на СанториниЖивописна къща в  Иа, ‘домът’’ на една от героините от филма „Сестринството на пътуващите панталони”Живописна къща в Иа, ‘домът’’ на една от героините от филма „Сестринството на пътуващите панталони”
Красив изгледКрасив изглед

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Нашето предложение...
Оферта - ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ
ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ

   Цена: 739 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Санторини или една синьобяла средиземноморска приказка
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com