dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 18 Октомври 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:515
  Оферти:231
  Новини:845
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3771
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  С колело до остров Тасос
  Публикуван от grasia на 04 Ноември 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 8633 пъти, рейтинг: 2.90

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Близо до природата"

    „Зелен” е първото прилагателно, което чухме, когато попитахме как изглежда остров Тасос някой, който е бил там. Зеленината и красивата му природа са несравними. Тасос е остров в северно Егейско море, близо до брега на Тракия и равнината на река Места, и представлява истинско съкровище за Гърция.
    Тасос се споменава за първи път в исторически източници през 1600-1500 година преди Христа, когато е населен от финикийците. През тези години се ражда и един от митовете за името на острова. Според него бог Зевс отвлякъл дъщерята на финикийския цар Агенор - Европа. Брат й Тасос тръгнал да я търси по света. Тасос спрял на острова да си почине, но привлечен от красотата му, така и не си тръгнал от него. Според друг мит Тасос е Островът на сирените. Закътаните плажове идеално пасвали на срамежливите красиви жени с опашки на риба и прекрасни гласове, които омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според легендите сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живеели именно на Тасос. Тасос е с площ от 393 км и население от близо 13 110 души. Провинцията е част от префектура Кавала и се състои 1 община (Тасос) и 9 селища. Островът има богати запаси от добра питейна вода. Смята се, че този, който отпие вода от фонтаните на Панагия (традиционно планинско селце), ще пожелае да остане завинаги на красивия остров. Може би затова много хора са започнали да наричат малкия остров свой дом. Красотата на острова се отразява в кристално чистите води на морето, а „замърсяване” е непозната дума – природата тук е непокътната. Зеленият остров изобилства със закътани плажове, като излезли от романтичен филм.
   
    Идеята за организирано пътешествие до това място бе породена от желанието ни да създадем възможност за голяма група любители на планинското колоездене от България да покарат любимите си превозни средства на място, предлагащо екзотични условия за колоездене – каменисти пътища и пътеки, свързващи отделните части на острова и интересните села, разположени във вътрешността и по крайбрежието. Друг повод за това събитие бе и ежегодно провеждащото се на острова велорали, наречено МТБ –Тасос Къп.
   
    Пътешествието бе насрочено за края на месец август и на 27 –и вечерта групата от 40 колоездачи започна да подрежда разглобените си велосипеди в придружаващия ни микробус. След около 2 часа хора, багаж и колела бяха по местата си и пътуването в южна посока започна. Оставихме София зад гърба си и след 3 часа бяхме на българо-гръцката граница, където поради “техническа” причина трябваше да поизчакаме 1 час, преди да стъпим на гръцка територия. Все пак очакването и ентусиазмът ни за предстоящото събитие направиха престоя ни не толкова неприятен.
   
    Първите лъчи на слънцето ни посрещнаха, огрявайки хребета на планината Боздаг, разположена северозападно от град Кавала. След по-малко от час вече бяхме на брега на Егейско море и всички бяха насочили поглед на юг, където сред леката сутрешна мъгла се показваха зъберите на Ипсарион. Последва кратко пътешествие с ферибота, свързващ Керамоти и Тасос,и след още 50 км с автобуса се озовахме в крайната точка на нашето пътуване – гр. Потос, разположен на южния бряг на острова. Най-нетърпеливите в групата включително и аз хвърлихме багажа си в хотела и въпреки уморителното пътуване се отправихме да проучваме пътеките около Потос. Освен това на острова наистина знаят как се прави туризъм. Обслужването е на ниво, чистотата е първото, което прави впечатление в заведенията. Порциите са солидни, напитките в изобилие. Кафето се сервира със студена вода, а хлябът към вечерята е задължително бонус от заведението. В хотела се постараха да направят престоя ни много приятен. Единственият недостатък за някои е, че на острова барове и дискотеки почти липсват. Може би заради това пък Тасос се е превърнал в рай за тези, които обичат тихите и спокойни почивки. На острова сякаш времето е спряло. Никой не бърза заникъде, таверните са пълни с приветливи хора. В повечето случаи обслужващият персонал навсякъде е любезен и почивката на тези, които залагат на Тасос, преминава без неприятности. Едно от най-хубавите неща на острова са закътаните плажове и бистрата вода. Тук всичко е съобразено и за всичко е помислено.
   
    На следващия ден по-голямата част от колоездачите сенасочи към разположеното в планината село Кастро. Възможностите за достигане дотам са различни, но най-достъпен е подходът откъм градчето Лименария и оттам нагоре по долината, навлизаща в планината на североизтос. Кастро е разположено живописно на върха на едно било и е заобиколено от три страни с дълбоки долини. Според разказите на местните жители то е едно от първите населени места на острова. Разположението му във вътрешността на острова е избрано с цел селото да бъде по-добре защитено от набезите на пирати. В момента селото има 20 –ина запазени къщички. Интересното е, че всичките са изградени идцяло от камък и по този начин селото се вписва хармонично в каменистия пейзаж на планината. След задължителна почивка за бира в местната кръчма “ При Коста ” се насочихме на изток към съседното село Теологос. По пътя към Теологос имаше атрактивно спускане през стръмен и обрасъл с бодливи храсти склон, което ни отведе добре запазено село със самобитна архитектура – то е една от атракциите на острова и е често посещавано като алтернатива на разположените по крайбрежието градчета. След което посетихме главният град Лименас, където акостират и фериботите от континентална Гърция. Той е разположен в потънал в зеленина живописен залив, като още оттук започвате да се докосвате до античността. Близо до пристанището се намират останките от агората, древния пазар, който бил основно място за социални контакти, пазарлък и "бизнес сделки". Близо до него е входът на археологическия музей. В него могат да се видят предмети от седми век преди Христа до началото на миналия век.
    Старият град, към който всеки местен ще ви насочи, е друга задължителна спирка.
   
    Близо до него се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а нагоре по хълма са разположени Старият театър, Акрополът и храмът на Атина. Театърът е построен през V в.пр.н.е. и е събирал 2-3 хиляди зрители. През І век сл. н.е. е ремонтиран от римляните, за да може да се използва за гладиаторски игри. В наши дни всяко лято се играят представления, главно древни трагедии. Към забележителностите на столицата на Тасос през лятото се включват и таверните, както и пазарната улица. Старата столица на острова - Панагия, е подходяща втора спирка. Тя е запазила старата си градска архитектура, а разходката из тесните улички е истинско пътуване във времето. Къщите са белосани и покрити с каменни плочи вместо с керемиди, а животът тече в един непознат за съвремието ритъм. В Панагия си струва да видите местната църква и Пещерата на дракона. И задължително хвърлете поглед от тази височина към морето- гледката е приказна. Малкото рибарско селище Алики е заключено между два залива и е невероятно красиво място. Езическият храм е издигнат през седми век преди Христа, като по това време градът е бил доста населен. През V-VI век на мястото се появява олтар, а впоследствие и базилика. Продължавайки обиколката си на юг, стигнахме и до най-забележителния манастир на Тасос "Свети Архангел Михаил", където още на вратата ни посрещна изумителната религиозност на гърците. Трябваше да нахлузим дълги поли, но само така можехме да влезем в храма. Една от монахините сестра Пелагие, ни посрещна с думите: “ Като стигнете аязмото, измийте си очите, пийнете вода и си сипете за вкъщи. Напръскайте с нея четирите стени за здраве и благоденствие”. Манастирът е построен върху високи скали и може да се похвали с най-невероятната гледка към изумрудените води на морето. Жени в забрадки, безупречен олтар, красива градина … и магазин със собствено производство. На излизане туристите могат да си купят за спомен всичко, което са произвели монахините – от плетени чорапи до сладко от ягоди. Естествено не бе подмината и местната таверна, след което скоростно спускане по черен път ни отведе обратно в Потос.
   
    Денят на състезанието бе 30 август. В него взеха участие около 130 състезатели, сред които около 130 състезатели, сред които около 30 българи. Нашето участие бе ознаменувано с трети места при мъжете и жените и второ – при юношите.
   
    Останалата част от групата ни се отправи в източна посока и преминавайки през познатото ни селоТеологос, се изкачихме до скалистия хребет на Ипсарион. Колкото и странно да звучи, високата ( макар и само около 1000 м ) част на острова доста напомня високите части на нашите Рила и Пирин. Разликата е в обкръжаващата морска шир. Следвайки един от многобройните планински пътища, достигнахме характерна седловина, разположена високо над залива Кинира. От това място се разкри една от най-живописните панорами към скалистото източно крайбрежие на острова и разположеното 600 м по-ниско градче Кинира. Спускането в тази посока бе придружено от лек ръмеж и неочаквано пътят, по който слизахме, просто свърши и се наложи да мерим сили с безбройните стада кози, подскачащи от камък на камък…
   
    Трийсетина минути по-късно вече седяхме около поредната порция хтаподи и кальамари (октоподи и калмари на гръцки), обилно полети с любимата Mythos. Връщането до Потос направихме по обзорния асфалтов път, криволичещ високо над безбройните заливчета по южния бряг на острова.
   
    И така неусетно дойде и последният ден … Отново събиране на багаж и товарене на колела. На път за България успяхме да направим и кратка разходка из старата част на град Кавала, последен Mythos и хоп – обратно в автобуса с планове за нови пътувания и приятни спомени от изминалите няколко дни…

Добави във Facebook   


Панорамна гледка от остров ТасосПанорамна гледка от остров ТасосКрасиви плажове и бистра водаКрасиви плажове и бистра вода
Изглед към градчето Лименас, където акостират корабите.Изглед към градчето Лименас, където акостират корабите.Поглед от пътяПоглед от пътя
Гръцка костенуркаГръцка костенуркаНай-забележителният манастир на о-в Тасос ”Св. Архангел Михайл”Най-забележителният манастир на о-в Тасос ”Св. Архангел Михайл”
Снимка 7

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - ХЪРВАТСКА ПРИКАЗКА
ХЪРВАТСКА ПРИКАЗКА

   Цена: 424 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Екотуризъм | С колело до остров Тасос
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com