dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 22 Август 2017 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:418
  Статии:502
  Оферти:290
  Новини:1049
  Снимки:2032
  Каталог:231
  Пътеписи:947
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3747
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Недвижими имоти по света
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  От Сицилия до България през Гърция
  Публикуван от krasi46 на 22 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 7951 пъти, рейтинг: 4.56

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    Напускахме Тунис. В далечината се белееха последните кафенета на привлекателния Сиди Бу Саид, където да изпиеш едно, но наистина ароматично кафе, е голяма наслада. Пътувахме в отпуск от гр.Тунис за гр.Трапани на о-в Сицилия, пресякохме острова по дължина, после по върха на ботуша в южната част на Италия, стигнахме до гр. Бриндизи, взехме ферибот за гр. Игуменица в Гърция, а от там през Атина, Солун и Кулата се прибрахме в България. Един преход с три фериботни връзки, не особено дълъг, но пълен с изненади и впечатления.
    След почти осемчасово пътуване по светлосиньото Средиземно море, пристигнахме рано сутринта в гр. Трапани /150 хил.ж./, малко градче, но с голямо пристанище и добре отпочинали се отправихме към Палермо.
    Най-големият остров в Средиземно море ни посрещна слънчев и горещ. С площ около 2500 кв. км. и над 5 милиона жители, о-в Сицилия е прочут с две феноменални рядкости: едната - действащият вулкан Етна, от чийто кратер като от цигара винаги се издига тънка струйка дим и другата - сицилианската мафия - най-прочутата мафия в целия свят.
    Още с пристигането ми направи впечатление черното облекло на сицилианците - ниски, чернокоси и чернооки, с лица потъмнели от слънцето, със загар, който повече ги доближава до ромите, отколкото до европейците. В Палермо нищо не напомняше за мафията, за която само бяхме чели. Палермо е град с много катедрали, театри, дворци и замъци, има голям университет /строен 1805г./, консерватория.
    Докато се чудехме кой път да изберем, опитахме 3-4 сладоледа от около 70-те, които се продаваха тук. Горещините ставаха непоносими. Можехме да пресечем централната част на острова през Енна и Катания, но уплашени от жегата, избрахме северната част по брега на Тиранско море. Придвижвахме се бавно по стръмния бряг, накъсан от непрекъсната сеизмична дейност. Движението не беше голямо, но сицилианският пустош е потискащ.
    Два часа след потеглянето ни от Палермо на около 120 км. от града забелязахме кола, която се движеше непрекъснато зад нас. Увеличихме скороста - те също увеличиха, намалихме - те също намалиха. В луксозната лимузина се забелязваха силуетите на двама мъже. Бяхме аз и съпруга ми, а теренът, който пресичахме наподобяваше на лунна повърхност. Напрегнати се питахме - това мафиоти ли са или случайно пътуващи? По някое време наближиха нашата кола, нещо ръкомахаха, изтласквайки ни плътно в дясната част на платното, подканяха ни да спрем. Беше опасно, но спряхме. Единият от преследвачите слезе и се насочи към нас. Изведнъж, до самата кола с рязко движение разтвори сакото си. Под него като в магазин лъснаха десетки часовници. Предложиха ни да купим, обяснявайки, че са контрабандна стока от Швейцария, но са много евтини. Въпреки увещанията и настояванията отказахме. "Инцидентът" приключи успешно, повече не ги видяхме и спокойно поехме към гр. Месина, където многобройните исторически паметници са били възстановявани два пъти за последното столетие /1908 г. след катастрофалното земетресение и 1943 г. след ожесточени бомбардировки/. А малко по на юг от Месина е гр.Таормин, с многото запазени музеи и мястото, откъдето се открива величествена гледка към 3340 м. връх на вулкана Етна.
    И отново ферибот /Месина - Реджио ди Калабрия/ - най-краткият, но и най-скъп.
    Удобно и бързо се пресича върха на ботуша по безплатната магистрала, пронизана от десетки многокилометрови тунели. Излиза се на залива Таранто и през едноименния град се достига до Бриндизи. От тук до Гърция фериботната връзка е редовна и ежедневна, а най-удобно време за пътуване е нощем, което и направихме.
    В южната част на Италия са построени толкова много къмпинги, мотели и хотели, че е трудно да се изброят. Преди да отпътуваме от Италия, избрахме едно от тези райски кътчета и останахме няколко дни.
    Пътуването с ферибот до Игуменица е в малки, но кокетни каюти и е неповторимо по красота. Рано сутринта се спира на о-в Корфу /Керкира/, най-северният остров на Гърция, осеян с многобройни заливчета, плажове, луксозни хотели и вили. Дори и старата Венецианска крепост му придава несравнима прелест.
    Гърция е страна с много острови /Кефалония, Итака, Ираклион, Родос, Крит, Миос, Хиос, Тасос, Егина и мн. др./. Всеки от тях е известен с нещо неповторимо, най-често отрупани с лозя, градини и цитрусови дървета, маслинени плантации, в които нашенци често пъти изкарват прехраната си. На остров Милос през 1820 г. е била намерена прочутата статуя на Афродита /Венера Милотска/, която видях в Лувъра във Франция. На о-в Тира има вулкан, а о-в Родос е с особено красива природа. На о-в Кос е роден Хипократ, о-в Крит е с най-топло и слънчево време в цяла Гърция. Остров Егина, за който се отправихме с малък кораб от Пирея, е едно прекрасно място за почивка. Десетки гърци ни предлагаха вилите си, а в ресторанта, в който обядвахме, бяхме първите посетители. Тук опитахме "сувлакито" /гръцки шишчета/, бяха чудесни, а бирата беше добре изстудена. Само руската им салата не ми хареса. Повече приличаше на картофи с майонеза, с някакъв специфичен вкус. От пристанището Марина, където слязохме, пътувахме до гр.Егина с рейс. Дори и на това островче видяхме останки от римската култура. Прекрасен остров с екзотична растителност и тъмнозелени кипариси.
    Гърция винаги ме е привличала, четейки в историята за Аристотел и Демокрит, Платон и Сократ, Птоломей и Софокъл, с подвизите на Херкулес, с многобройните митове и легенди, познати от ученическата скамейка.
    На площ около 132 хил. кв. км. и население около 12 милиона души удобно се е разположила нашата съседка Гърция, с писменост от древна Елада, уникална по форма и произношение, на която и днес съвременните гърци пишат.
    Посетих няколко пъти Атина, от която винаги си тръгвах с мисълта, че отново и отново ще се разхождам по древните и улици, от които, откъдето и да погледнеш виждах Акропола със своя грандиозен храм Партенон, построен 447-439 г. пр. н. е. и посветен на Атина Партена. Покривът липсва, но външните стени са богато украсени с барелефи от гръцката митология. Някога тук се е издигала огромна статуя на Атина Палада, покровителка на знанията, изкуството, занятията, войната и победата, чието име носи днес столицата. Умаленото и копие с глава, врат и ръце от слонова кост и дрехи, коси и шлем, покрити със златни пластинки, се пази в Археологическия музей. С удивителната си хармония от линии и пропорции Пантеонът и днес си остава едно от най-великите творения на древногръцката култура, грандиозен паметник на човешкия гений. На южната част на хълма се издига и храма на Атина- Нике, малък, но изящен храм на "Безкрилата победа", а в подножието му са останките от Дионисиевия театър, изграден VІв. пр.н.е. В северното подножие на Акропола е квартал Плака с тесни, криволичещи улици, често стръмни, нагъсто прокарани, с множество магазинчета и работилнички. В нощните заведения на квартала гледахме как играят сиртаки, слушахме свиренето на бозуките и пихме от гръцката мастика "Узо". Бяхме се настанили в хотел, недалеч от площад "Омония", търговският център на Атина, от който хотел се виждаха бликащите фонтани и многото магазини и кафенета.
    Около площад "Омония" можеш да си купиш всичко, даже и копие от колекцията "Карапано", запазена в Археологическия музей и датираща от V в.пр.н.е., най-често предлагана като украшение - талисман за жените.
    Под "Омония" минава и метрото, което за броени минути ни отведе в Пирея, град, сраснал се със столицата и явяващ се фактически нейно предградие. Пирея е най-голямото пристанище на Гърция, град с широки и прави улици, хубави многоетажни сгради,, привлекателни магазини, с красива крайбрежна част, посещавана от хиляди туристи, но и главният пазар на Ерос, царството на проститутките. На югоизток от Пирея започва гръцката "Ривиера" с многобройните си морски курорти.
    Площад "Синтагма" е центъра на модерна Атина. Тук е сградата на Парламента, в близост е дипломатическият квартал с хотел "Хилтън", тук е главният градски парк. Гръцката столица е град е рядко съчетание между древна и съвременна архитектура, между грандиозни паметници от миналото и елегантността на настоящето.
    В Атина си заслужава да се видят и голямата катедрала, и Агора с библиотеката на император Адриан, и да се опита вкусната гръцка мусака или сувлакито, кехлибареното грозде, сладките стафиди и смокини, едрите маслини или пикантните колбаси. Яли ли сте печени пълнени домати с ориз и месо, пили ли сте вино, примесено със смола? Вкусовете са неповторими!
    А слушали ли сте гръцки песни, акомпанирани от мандолини, китари и барабани, в които жаждата за живот е по-силна от живота?
    А пили ли сте вода от свещения извор в Касталия, видяли ли сте Аполоновия храм, театъра и античния гимназион в в гр. Делфи, разположен в местност с амфитеатрален релеф?!
    И още нещо за Гърция: работното време на магазините е от 9 до 13 ч. и от 16 до 19 ч., като в сряда и събота след обяд не работят, почивен ден е неделя. Винаги от 1 до 20 август има голямо намаление на стоките.
    В Гърция посетихме и Метеора - природен феномен със струпани на едно място каменни исполини, наподобяващи Белоградчишките скали, но построени върху тях 24 манастира, още от византийски майстори /ХІV-ХVв./
    А когато наближихме Егейска Македония, прорязана от реките Струма и Вардар и с главно средище Солун, почуствахме полъха на нещо близко, родно.
    Град Солун е разположен в дълбок, врязан залив на Егейско море и е основан от зетя на цар Филип Македонски през 35 г. пр.н.е. Градът е голямо пристанище, важен търговски център, много оживен и отлично планиран, с внушителни останки от древни паметници, джамии и черкви. По крайбрежния булевард се стига до Бялата кула - символ на града, висока 30 м., в подножието на която е паметникът на Ал. Македонски. По главната улица се виждат арката на владетеля Галерий, строена през 17 век, ротондата "Св.Георги" с мозайки от V в., а можете и да посетите музея със саркофага на Филип Македонски. Удоволствие е да се изпие чаша кафе във въртящото се кафене на телевизионната кула.
    Пътят за България водеше през гр. Серес, опасан от тютюневи ниви, а границата при Кулата пресякохме бързо и без никакви формалности.
    Мирисът на вкусни кебапчета, близо до Кресна, ни напомняше, че вече сме си у дома...

Добави във Facebook   


ВУЛКАНЪТ ЕТНАВУЛКАНЪТ ЕТНАТУНИС - СИДИ БУ САИДТУНИС - СИДИ БУ САИД
ОБЩ ИЗГЛЕД ОТ ПАЛЕРМООБЩ ИЗГЛЕД ОТ ПАЛЕРМОБРЕГОВЕТЕ НА О-В СИЦИЛИЯБРЕГОВЕТЕ НА О-В СИЦИЛИЯ
АТИНА- ИЗГЛЕДИ ОТ АКРОПОЛА И ПЛ."ОМОНИЯ"АТИНА- ИЗГЛЕДИ ОТ АКРОПОЛА И ПЛ."ОМОНИЯ"АТИНА- КВАРТАЛ "ПЛАКА"АТИНА- КВАРТАЛ "ПЛАКА"
ОСТРОВ ЕГИНАОСТРОВ ЕГИНАДЕЛФИДЕЛФИ
ИЗГЛЕДИ ОТ ПИРЕЯ,МЕТЕОРА И ГРАД СЕРЕСИЗГЛЕДИ ОТ ПИРЕЯ,МЕТЕОРА И ГРАД СЕРЕССОЛУН РОТОНДАТА И БЯЛАТА КУЛАСОЛУН РОТОНДАТА И БЯЛАТА КУЛА

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

Последно от форума...

всички теми...  

Фото пътеписи от Гърция
Фото пътеписи от Гърция

Онлайн магазин за парфюми и козметика
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Хоби туризъм | От Сицилия до България през Гърция
  Приятели: Враца Online | Idi.bg | Хотели | Travel.bg | Bultourism.com | Намери хотел | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори
Елена.bg | Списание за туризъм | Hotelite.net | Bulrest.com | MyHoliday.bg | Вертикален свят | Априлци.org | Сандански.org | BarterBG.net | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2017. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com