dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 13 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Миконос – искрящата перла на цикладската островна огърлица
  Публикуван от salvage_girl на 04 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 4355 пъти, рейтинг: 2.54

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Качвайки се на пристанището в Атина, човек не очаква и половината от това, което представляват необикновените гледки и преживявания, които ще му предостави остров Миконос. Със първите си стъпки на него пътешественикът разбира защо от хилядите гръцки острови, именно него са избрали за дом още древните хора.
    Миконос е заключил в своите скромни 85 км2 една чудна смесица от дива природа, хубави пясъчни плажове, луксозни хотели, вълнуващ нощен живот и модерни заведения. Ако сте любител, особено на последните, това трябва да е непременно една от спирките ви в Гърция. Но къде е закътано това екзотично кътче в нашата добра съседка?
    Миконос се е сгушил между още два красиви цикладски острова - Тинос и Наксос, в средата на Егейско море. Като част от Цикладите той се е образувал в следствие на разрушителната, но в случая съграждаща, вулканична дейност. Това обаче не е остров, който ще грабне вниманието на пътешественика от хоризонта, поради факта че на него няма високи планини. Релефът е предимно хълмист, но именно многобройните хълмове придават чара на острова, т.к. върху голям брой от тях леко са накацали едни от типичните синьо-бели къщички със средиземноморски тип архитектура. Те нямат нищо общо с тези от континенталната част на Гърция - замазани с бетон, с квадратна форма, един или два етажа високи, в задължителното искрящо бяло с морско сини врати и прозорци. Тяхната специална конструкция позволява дори и в най-горещите дни на годината вътре в тях да остане прохладно. И наистина е чудно как този тип строителство на острова се е запазил недокоснат през вековете от изкушаващите високи блокове и модерни сгради на съвременната цивилизация. Това, което е още необикновено за острова, е разположението на селищата на него. Те са два вида: хорио (chorio) и оикисмос (oikismos). Разликата между двете е в тяхното разбиране от местните жители: хорио за тях са отделни къщички построени на скалистите хълмове с ограничени земя и ресурси на острова. Миконос има хиляди хории , но само няколко оикисмоси, което си е нормално голямо селище, доколкото може да се нарече “нормално” за нашите представи нетрадиционния вид на тукашните градчета. Главният град е Хора и единственото селище, заселено от древни исторически времена.
    Днес Хората може да ви очарова с безкрайните си тесни симпатични улички, постлани с мозайка от камъни. Те са запазили в своите дебри уникалната атмосфера и съкровища на острова. Разходка по тях е като пътешествие в снежнобяла приказка, където леко проблясват искрящосините врати, прозорци и лъскави витрини на тукашните магазинчета за сувенири. Те имат наистина голям асортимент от стоки, които трудно може да устоите да не отнесете като своето малко богатство за спомен от незабравимото ви посещение на острова. В главната Хора и едно от задължителните места за посещение, е църквата Панагия Парапортияни, съградена върху останките на средновековен замък. Наблизо е очарователното малко пристанище Гиалос, предоставящо прекрасна гледка към морето и един истински поглед върху красотата на града и крайбрежието му. Там закотвени неспокойно дремят някои от големите кораби, намиращи пристан на бреговете. Огледайте се и за знаковата като първо училище на Миконос сграда наричана Маврос.
    Друго от нещата, които трябва да видите, дори само набързо, са символичните за острова малки вятърни мелници, отново изрисувани в задължителните синьо и бяло. Те се намират накрая на източната част на града, обърнали поглед към вълните на Егейско море. Те рядко намират почивка в тази част на Миконос. Това се дължи на честия вятър от Егейско море, който и няма как да не усетите, наближавайки крайбрежието. Той носи божествена прохлада в горещите часове на деня.
    Като говорим за горещи часове, Миконос наистина може да влезе в челните места на списъка на най-топлите гръцки острови. Лятото там е сухо и с температури над 300С, но това не трябва да ви плаши. Строителството е съобразено с климатичните условия, така че да предложи уют и прохлада, дори и в най-големите жеги. Зимата пък е мека и приятна с температури около 10 -130С .
    Името Миконос звучи хубаво, типично по гръцки, но какво е заключено в това седембуквено наименование. То, както и острова, който го носи, има своето голямо значение и легендарна история. Миконос бил синът на митичния крал на съседния остров Делос – Амос, наследник на бог Аполон и нимфата Рио. Споменава се още в древната митология като място, където Херкулес и Посейдон побеждават титаните опълчили се срещу Зевс.
    За да опознаете докрай богатствата, които предоставя на запаления пътешественик Миконос, трябва да опитате някое от малките му лакомства и специалитети. Въпреки сухото си и горещо време това малко парче земя успява да създаде деликатеси, които могат да ви очароват приятно. На първо място са няколкото вида сирена, произвеждани от екологично чистото мляко на пъргавите кози от Цикладските острови. Най-типичното за Миконос е копаницата, подобно на синьо сирене, подправено със специална селекция от разнообразни подправки, съчетани в необикновен вкус. Също заслужаващи да се споменат и опитат са : по-киселото сметаново ксиномизерта, ксинотири и тироболия – традиционния лучен пай със сирене. За любителите на месцето също ще има приятни изненади: гастрономическа гордост на острова е лузата – сушени на слънце и осолени (но не опушени) филета от свинско, овкусени с микс от местни подправки. Свинските наденички приготвени тук са достойни вкусни съперници на лузата. Не трябва да забравите и да опитате някое от типичните апетитни рибни ястия.
    Вече се спомена, че историята на острова започва още в древни времена. Последните археологически открития показват, че бил населяван още 3000 г. пр. Хр. В последвалите векове бреговете му стават дом на йонийци, финикийци, македонци и атиняни. По времето на Александър Македонски Миконос се превърнал във важен селскостопански, пристанищен и търговски център. Принос за развитието му бил, фактът, че на острова имало богати залежи на глина, което го превръщало във важна точка на керамично производство, особено ценно в дрвеността. Като част от Римската империя славата му не залязла и островът продължил да процъфтява. Византийците пък го превърнали в отправна точка на своята провинция от острови, а по-късно и тема на Егейския регион. През 1207 г. Миконос бил харесан и окупиран от двамата венециански братя Андреа и Джерамая Гизис, а през 1292 г. завладян от каталунците. Катастрофална била за съдбата на острова 1537 г., когато той бил разграбен и разрушен от прословутия пират Барбароса. Както голяма част от гръцките територии, през следващите векове островът влизал в рамките на Османската империя. Той обаче дал и своя значителен принос в борбата за независимостта на Гърция с огромен брой участници негови жители.
    Разбира се кулинарията на тази цикладска перла не е е забравила и тези, които честичко се изкушават от сладките удоволствия. За тях са изключителния Меден пай и особен вид сладки наричани “marzipan”, съчетали в своя вкус неповторим вкус комбинация от бадеми, розова вода и каперси. За хората, които искат да опитат от благата, които ражда Миконос, са местният лук,чесън и домати, успели да се приспособят към неплодородните почви и сух климат. Въпреки тях обаче награда за човешките усилия за култивирането на островната природа е великолепното вино, произвеждано от лозите, отглеждани с усърдие на острова. За приятен финал на деня съчетан със спиращ дъха залез, мнозина от туриситите избират чаша екзотичен многоцветен коктейл в някое от местните китни заведения по крайбрежието. Но още по-голям брой избират чаша от любимото си алкохолно питие в някой от многобройните плажни клубове, където настроението и ритъма на бузуки ги държи будни до сутринта.
    Остава въпроса и какво да отнесете като трофей в своето триумфално завръщане от Миконос. Къде да търсите своето малко цикладско съкровище? Това ще стане на централната търговска улица в главната Хора или в някоя от малките улички, разклоняващи се като лабиринт от нея. Можете да се спрете на някое от типичните за острова произведения на изкуството: процъфтелите през последните години творби на изобразителното изкуство пресъздаващи безброй от незабравимите пейзажи на острова или пък бижу, пример за ювелирното изкуство на остовните жители, ръчна мозайка или някое от текстилните изделия, с чиято индустрия е прослувут Миконос. И не само това, има и още много, много, но какво точно оставям да откриете сами във вашето незабравимо пътуване до цикладската перла скрита в дебрите на Егея...

Добави във Facebook   


Панорамен изглед на островаПанорамен изглед на островаПлажПлаж
Панорамен изгледПанорамен изглед

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Международни екскурзии | Миконос – искрящата перла на цикладската островна огърлица
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com