dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 29 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Най-дивият остров на Гърция
  Публикуван от admin на 22 Юни 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2975 пъти, рейтинг: 5.57

  

    Ако беше на мястото си и с глава на раменете, крилатата Нике щеше да вижда сюрреалистичен пейзаж: дървета, изкривени в неестествени пози; късове блестящи мраморни колони, пръснати като луксозно XXL лего; тъмнозелена планина, която потъва в сиво, застинало море.
   
    Остров Самотраки, където първоначално е стояла, е всичко, което сегашният й дом – "Лувърът" – не е: безлюден, тих и с добър въздух. Той не е сред типичните гръцки острови. Белите къщи със сини прозорци на Халки, Санторини или Миконос отсъстват заедно с миниатюрните пясъчни плажове и безкрайни редици крайбрежни таверни. Очарованието на Самотраки е диво. Заобикалят те не безбрежни удоволствия, а последствията от стихии.
   
    В центъра на острова е най-високата планина в Егейско море -Фенгари. Само за няколко километра от морското ниво тя се издига до 1611 м, като успява няколко пъти да смени цвета си - от зеленото на Витоша в основите си до пясъчно-кафявото на Арарат или върховете на Хималаите.
   
    Според Омир оттук Прометей е наблюдавал Троянската война. В представите на слепия поет богът трябва да е имал очи като телескопи - оттук едва се вижда дори близкият остров Гьокчеада, какво остава за Чанаккале. Освен това в момента в околността не се разиграват подобни епични сцени и всичко, което се вижда от върха, е тиха вода, бели кораби и краят на сушата при Александруполис петдесетина километра на север.
   
    Някога Самотраки е бил популярен религиозен център. Около 1000 г. пр.Хр. траките основават тук светилище на Великите богове, което започва да привлича посетители от Централна Европа до Мала Азия. По-късно елините леко реконструират вярата, като умножават почитаните тук божества, а също и техните поклонници.
   
    През периода между 1000 пр.Хр. и 200 г. сл.Хр. Самотраки е един от няколкото ключови религиозни центъра на античния свят заедно с Делфи в днешна Гърция, Ефес в съвременна Турция и Перперикон в България. Според археолози и историци пантеонът първоначално е оглавяван от Великата майка Аксиерос и е населен с подчинения й мъжки персонаж Кадмилос и двама близнаци демони, кръстени Кабирои - списък с действащи лица, удовлетворителен за всеки феминист. Ритуалите явно също са оформени от женска ръка - предполага се, че са се състояли от институционализирани оргии и опити за магьосничество.
   
    Когато елините се появяват през 700 пр.Хр., те прекръстват богинята на Сибеле, Кабирои на Хермес, а злонравните близнаци на Кастор и Полукс.
   
    Към средата на този период на постамент в северозападния склон на Фенгари се появява статуята на Нике, една от трите най-известни скулптури в света. Стъпила върху носа на блестящия си кораб, тя се издига в средата на фонтан, Нимфеума на Палеополи.
   
    На изток от нея някога се намира най-старата антична кръгла постройка, намерена в Гърция (IV в. пр.Хр.) – мястото, където се извършват най-важните ритуали.
   
    Сега от светилището са останали само основите, останалото е разхвърляно надолу по склона към морето и е потънало във високата трева. Отдолу се вижда 30-километровото северно крайбрежие на острова, на което се редуват плажове със ситни камъчета и скали.
   
    През повечето време от годината това е фронтът на козите. Те обсаждат шосето покрай морето, щабът им е при танка с бетонирано дуло, насочено към Турция.
   
    Изглежда пазят пътя от хората, защото, щом се появи човек, се разбягват като пред вражеска колона. След това връщат един-двама съгледвачи да изследват положението.
   
    Те винаги те забелязват много след като ти си забелязал тях и ужасено хукват обратно, предупреждавайки за опасността с тропот и звън. След няколко такива срещи започва да ти се струва, че носят зелени каски.
   
    Но през сезона – юли и август - козите са в отстъпление. Хипитата на острова са твърде много и превземат един от любимите им сборни пунктове – минералните басейни при Лутра. От това място романтични типове понякога правят опити да покорят Фенгари при пълнолуние – безразсъдство, което често води до намесата на спасителните отряди и полицията. На гръцки Фенгари означава луна и според местна легенда, ако изкачиш върха в такъв момент, ти се изпълнява едно желание.
   
    Онези, които се съмняват в опасността, е добре да отидат още малко на изток, при Фониас. 45 минути нагоре по речната пътека освен едно великолепно езеро под водопад ще намерят възпоменателните плочи на загинали в района алпинисти.
   
    Южният бряг на острова е контрастно различен от северния. Там са няколкото големи пясъчни плажа, с които завършват нивите под по-меките склонове на Фенгари.
   
    Ако Самотраки има някакъв недостатък, това е липсата на добри таверни, които иначе са на всеки ъгъл в Гърция. Основната причина вероятно е, че местното население е твърде малобройно, а посетителите са от типа, който предпочита да си прави сандвичи с нарязан хляб от супермаркета.
   
    На острова има един по-голям хранителен магазин и поредица хаотични бакалии. Те държат хляба скрит в едни затворени долапи и не говорят английски. Така че човек може дълго да подсмърча пред пакетите със замразени бледи питки, преди да види откъде гърците взимат този ухаещ хляб, който разнасят доволно наоколо.
   
    Все пак човек може да се натъкне на добър обяд напълно неочаквано. В малко невзрачно ресторантче срещу двора на училището в Хора например възрастна жена сервира в умерено чисти чинии сочни кюфтенца със ситен кускус.
   
    Иначе най-стандартният избор са поредицата почти хубави кръчми по крайбрежната улица на Кариотиса – мястото, където човек пристига и откъдето заминава.
   
    Въпреки кулинарния проблем на острова последното, отпътуването, обикновено става без ентусиазъм. Освен ако фериботът ти не е за друг остров.
   
    Кога да пътувате?
   
    Самотраки е прочут с променливото си време и на сериозен плаж може да се разчита предимно през юли и август. През юни обаче островът е слабо посещаван от туристи и обещава почти празни плажове.
   
    Как да стигнете? Ако пътувате с кола, най-добре е да хванете ферибот от Александруполис (на около 300 км от София, четири-пет часа път заедно с пресичането на границата). През летния сезон той е два пъти на ден и има по-голям шанс да намерите място. Но ако пътувате за три-четири дни, можете да оставите автомобила си и на континента.
   
    Таксата за превоза му на острова може да надхвърли тридневния наем на мотоциклет на Самотраки. Ако все пак решите да вземете колата, можете да си запазите места на ферибота по телефона - 05510-26721, агенция "Ватисис", ул. "Кипру" №5).
   
    Къде да отседнете?
   
    Повечето туристи се настаняват в Камариотиса - пристанищният град на острова, където има относително голям избор от нескъпи хотели и квартири (варират между 30 до 70 евро на вечер за двойна стая).
   
    Автор: Албена Шкодрова
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Морски туризъм | Най-дивият остров на Гърция
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com