dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 27 Май 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:509
  Оферти:114
  Новини:885
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3765
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Вечно зеления и слънчев остров Тасос - Част 1
  Публикуван от Анда на 14 Юни 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 8768 пъти, рейтинг: 4.00

  

    Щом стъпихме на острова, ни посрещнаха със следните думи: „Добре дошли на вечно зеления и слънчев остров Тасос!”. За съжаление това мило обръщение беше казано на майтап и предизвика у нас криви усмивки, защото времето беше сиво, мрачно, облачно и валеше лек, но неприятен дъжд. И така продължи през всичките три дни на нашия престой. Вероятно лошото време оказа твърде голямо влияние и впечатленията ми не са чак толкова прекрасни, колкото очаквах.
    Организаторите на екскурзията бяха решили минаването на граница да не е на Кулата, а на ГКПП Илинден-Ексохи, така че се отправихме към Гоце Делчев. Нямахме абсолютно никакъв проблем нито на българска, нито на гръцка граница и минахме за по-малко от 5 минути.
    Тук интерес представлява тунелът, заради който откриването на нашия граничен пункт е било забавено. Този прословут тунел е трябвало да бъде построен, за да не пречи на популацията на мечките в този район, както и на особен вид застрашени червеи. Екскурзоводката с тънко чувство за хумор ни обясни, че самата Бриджит Бардо е държала страшно много на построяването му, за да могат спокойно мечките да си ходят на гости.
    Излизайки от тунела, нашите гористи планини отстъпиха място на каменисти хълмове с рядка растителност. Друго, което напомняше, че вече сме на гръцка територия са табелите на гръцки с напълно непонятен за нас текст и многобройните миниатюрни параклисчета, които видяхме край пътя. Това, което екскурзоводката ни обясни за тях, е че те са поставяни от близките на загиналите в катастрофи, причинени от неразумното им шофиране. Но тъй като те вече се срещали толкова често, пътищата им заприличали на гробище и правителството забранило поставянето на тези параклисчета. Неволно направих сравнение с паметниците и кръстовете, осеяли нашите пътища, нима не приличат на гробище? Дано повече хора си вземат поука и карат по-разумно.
    Минахме през Драма и на мен страшно много ми допадна този град. Ако си спомням правилно населението му е около 30 000 души, а къщите бяха просто прекрасни. Не можех да се нагледам на тази красота. Всичките бяха едно- и дву- етажни, с прекрасни балкони и цветя. Райграс, палми и мрамор бяха част от интериора на всяка къща. От момчето зад нашата седалка научихме, че в Гърция има закон за това как да изглеждат фасадите на къщите и държавата подпомага семействата, а също така и налага солени глоби ако не са направени както трябва. Както между впрочем било навсякъде по света. Същата красива гледка видях и по време на престоя си в Италия преди две години. От тогава всеки път като гледам руините на сивата ни столица ме боли страшно много, защото, за да се постигне подобно нещо и у нас, според мен ще трябва да се срине всичко до основи, да се засели с културен народ и да се започне всичко от нулата. Нещо, което естествено няма да стане. Да, виждала съм хубави къщи и тук, подредени и цветни, но обикновено са оградени с високи зидове. В Гърция не видях такъв зид никъде. Оградките им бяха не повече от 20 см., колкото за декорация.
    Ако в България красивата гледка на някоя къща (обикновено извън София, в по-малките градове) е нещо необичайно и единично, то впечатленията ми за Гърция са точно обратните, само случайно можеш да видиш неуреден дом, строителство на някоя нова къща или пък отпадъци. Българина сякаш е като Мечо Плюшкин или вехтошар, който държи всички непотребни боклуци да бъдат прибирани и трупани по дворовете, до входните врати, по терасите, на таваните и по мазетата им. Тук се сещам за едно златно правило. На всеки шест месеца да има основно разчистване. И всяка вещ, която през последната половин година не ти е била нужна, просто се отърви от нея и я изхвърли.
    Изпадам в такива подробности, само защото страшно много искам красивата ни България, наистина да остане красива, а не като видя някоя подредена къща с дворче и цветя в чужбина тъжно да се усмихвам и неволно да направя сравнението с България.
    Стигнахме до Керамоти, от където щяхме да хванем ферибот до Тасос. Тук страшно впечатление ми направи организацията по качването във ферибота. Като видях дългата извита опашка от коли и автобуси, си помислих, че е абсурдно да се качим и ние. Но само след 10 минути вече бяхме на горните нива на ферибота. Щракахме с фотоапарата по борещите се чайки, които неуморно се спускаха към подадената от пътниците храна. Духаше ужасен вятър, а студът направо сковаваше и предпочетох остатъка от пътуването да съм вътре на бара, вместо на вън. Разстоянието от Керамоти до острова е не повече от 40 минути. Слязохме в столицата на острова Лименас, на нас ни е по-позната като Тасос. Тук отново видях същата стройна организация на излизане на автобуси, коли и хора от ферибота. Качихме се отново на автобуса и потеглихме за Пефкари. По-късно разбрах, че това е нещо като къмпинг с 5-6 хотела, а в близост на около 800 м. се намира градчето Потос. В другата посока на около 4 км. се намира Лименария. До Потос ходихме няколко пъти, да се разходим и на вечеря пеш, но до Лименария само с автобус, въпреки, че не беше кой знае колко далече. Причината отново беше неподходящото за дълга разходка лошо време.
    Интересен факт, който научихме за острова, е че тъй като тук маслиновите дървета са саморасли и ги има в изобилие е достатъчно някой просто да си избере район, да го заяви в общината и от този ден започва да се грижи за него. Да си поддържа дръвчетата, да си бере маслините, да си ги продава или да произвежда зехтин. Всичко това е направено с цел да се подпомогне икономиката на острова.
    Настанихме се в хотела, където беше същия ужасен студ като навън. Помолихме да ни дадат дистанционното на климатика, но се оказа че ще трябва да си платим за удоволствието. По-късно се смилиха над нас и ни пуснаха парно. За съжаление, стаята ни не гледаше към морето, а към задния двор на хотела. И въпреки, че имаше тенис корт, фитнес зала, басейн, паркче, фонтани и цяла горичка с маслинови дървета, пак нямаше кой знае какво да се прави и всичко това си оставаше неизползваемо в този дъжд. От маслиновите дръвчета в задния двор, собствениците на хотела си произвеждаха зехтин, от който можеше да си купиш на рецепцията. Голямата тенекия от 5 литра струваше 19 евро, а малката от 3 литра, струваше 15 евро. Слязохме към морето, което беше точно пред хотела. Изуми ме, че не видях нито една мида. Само безброй разноцветни камъни. А водата на морето беше просто прозрачна от чистота. Липсваха дори водорасли, които по нашето Черноморие събираха на купчинки и оставяха да миришат и да събират мушички. Толкова много съжалявах, че не можах да се потопя в морето, че няколко дена по-късно вече в България, отново и отново сънувах как се гмурвам в тези чисти води.
    Повечето хора, които срещахме бяха българи от други подобни на нашата екскурзия, които също като нас се шляеха в това мрачно време. Тези три дни се оказаха предостатъчни, просто защото нямаше какво да се прави, а да се стои в хотела беше безсмислено...
   
    >>>Следва Част 2>>>

Добави във Facebook   


Чайките зад ферибота.Чайките зад ферибота.На КерамотиНа Керамоти
В ЛименарияВ ЛименарияЛименарияЛименария
Прозрачни води и разноцветни камъни.Прозрачни води и разноцветни камъни.Параклисче край пътя.Параклисче край пътя.

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Нашето предложение...


Онлайн магазин за парфюми и козметика
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Уикенд | Вечно зеления и слънчев остров Тасос - Част 1
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com