dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  От Сицилия до България през Гърция
  Публикуван от krasi46 на 22 Август 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 8793 пъти, рейтинг: 4.56

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Лятно настроение"

    Напускахме Тунис. В далечината се белееха последните кафенета на привлекателния Сиди Бу Саид, където да изпиеш едно, но наистина ароматично кафе, е голяма наслада. Пътувахме в отпуск от гр.Тунис за гр.Трапани на о-в Сицилия, пресякохме острова по дължина, после по върха на ботуша в южната част на Италия, стигнахме до гр. Бриндизи, взехме ферибот за гр. Игуменица в Гърция, а от там през Атина, Солун и Кулата се прибрахме в България. Един преход с три фериботни връзки, не особено дълъг, но пълен с изненади и впечатления.
    След почти осемчасово пътуване по светлосиньото Средиземно море, пристигнахме рано сутринта в гр. Трапани /150 хил.ж./, малко градче, но с голямо пристанище и добре отпочинали се отправихме към Палермо.
    Най-големият остров в Средиземно море ни посрещна слънчев и горещ. С площ около 2500 кв. км. и над 5 милиона жители, о-в Сицилия е прочут с две феноменални рядкости: едната - действащият вулкан Етна, от чийто кратер като от цигара винаги се издига тънка струйка дим и другата - сицилианската мафия - най-прочутата мафия в целия свят.
    Още с пристигането ми направи впечатление черното облекло на сицилианците - ниски, чернокоси и чернооки, с лица потъмнели от слънцето, със загар, който повече ги доближава до ромите, отколкото до европейците. В Палермо нищо не напомняше за мафията, за която само бяхме чели. Палермо е град с много катедрали, театри, дворци и замъци, има голям университет /строен 1805г./, консерватория.
    Докато се чудехме кой път да изберем, опитахме 3-4 сладоледа от около 70-те, които се продаваха тук. Горещините ставаха непоносими. Можехме да пресечем централната част на острова през Енна и Катания, но уплашени от жегата, избрахме северната част по брега на Тиранско море. Придвижвахме се бавно по стръмния бряг, накъсан от непрекъсната сеизмична дейност. Движението не беше голямо, но сицилианският пустош е потискащ.
    Два часа след потеглянето ни от Палермо на около 120 км. от града забелязахме кола, която се движеше непрекъснато зад нас. Увеличихме скороста - те също увеличиха, намалихме - те също намалиха. В луксозната лимузина се забелязваха силуетите на двама мъже. Бяхме аз и съпруга ми, а теренът, който пресичахме наподобяваше на лунна повърхност. Напрегнати се питахме - това мафиоти ли са или случайно пътуващи? По някое време наближиха нашата кола, нещо ръкомахаха, изтласквайки ни плътно в дясната част на платното, подканяха ни да спрем. Беше опасно, но спряхме. Единият от преследвачите слезе и се насочи към нас. Изведнъж, до самата кола с рязко движение разтвори сакото си. Под него като в магазин лъснаха десетки часовници. Предложиха ни да купим, обяснявайки, че са контрабандна стока от Швейцария, но са много евтини. Въпреки увещанията и настояванията отказахме. "Инцидентът" приключи успешно, повече не ги видяхме и спокойно поехме към гр. Месина, където многобройните исторически паметници са били възстановявани два пъти за последното столетие /1908 г. след катастрофалното земетресение и 1943 г. след ожесточени бомбардировки/. А малко по на юг от Месина е гр.Таормин, с многото запазени музеи и мястото, откъдето се открива величествена гледка към 3340 м. връх на вулкана Етна.
    И отново ферибот /Месина - Реджио ди Калабрия/ - най-краткият, но и най-скъп.
    Удобно и бързо се пресича върха на ботуша по безплатната магистрала, пронизана от десетки многокилометрови тунели. Излиза се на залива Таранто и през едноименния град се достига до Бриндизи. От тук до Гърция фериботната връзка е редовна и ежедневна, а най-удобно време за пътуване е нощем, което и направихме.
    В южната част на Италия са построени толкова много къмпинги, мотели и хотели, че е трудно да се изброят. Преди да отпътуваме от Италия, избрахме едно от тези райски кътчета и останахме няколко дни.
    Пътуването с ферибот до Игуменица е в малки, но кокетни каюти и е неповторимо по красота. Рано сутринта се спира на о-в Корфу /Керкира/, най-северният остров на Гърция, осеян с многобройни заливчета, плажове, луксозни хотели и вили. Дори и старата Венецианска крепост му придава несравнима прелест.
    Гърция е страна с много острови /Кефалония, Итака, Ираклион, Родос, Крит, Миос, Хиос, Тасос, Егина и мн. др./. Всеки от тях е известен с нещо неповторимо, най-често отрупани с лозя, градини и цитрусови дървета, маслинени плантации, в които нашенци често пъти изкарват прехраната си. На остров Милос през 1820 г. е била намерена прочутата статуя на Афродита /Венера Милотска/, която видях в Лувъра във Франция. На о-в Тира има вулкан, а о-в Родос е с особено красива природа. На о-в Кос е роден Хипократ, о-в Крит е с най-топло и слънчево време в цяла Гърция. Остров Егина, за който се отправихме с малък кораб от Пирея, е едно прекрасно място за почивка. Десетки гърци ни предлагаха вилите си, а в ресторанта, в който обядвахме, бяхме първите посетители. Тук опитахме "сувлакито" /гръцки шишчета/, бяха чудесни, а бирата беше добре изстудена. Само руската им салата не ми хареса. Повече приличаше на картофи с майонеза, с някакъв специфичен вкус. От пристанището Марина, където слязохме, пътувахме до гр.Егина с рейс. Дори и на това островче видяхме останки от римската култура. Прекрасен остров с екзотична растителност и тъмнозелени кипариси.
    Гърция винаги ме е привличала, четейки в историята за Аристотел и Демокрит, Платон и Сократ, Птоломей и Софокъл, с подвизите на Херкулес, с многобройните митове и легенди, познати от ученическата скамейка.
    На площ около 132 хил. кв. км. и население около 12 милиона души удобно се е разположила нашата съседка Гърция, с писменост от древна Елада, уникална по форма и произношение, на която и днес съвременните гърци пишат.
    Посетих няколко пъти Атина, от която винаги си тръгвах с мисълта, че отново и отново ще се разхождам по древните и улици, от които, откъдето и да погледнеш виждах Акропола със своя грандиозен храм Партенон, построен 447-439 г. пр. н. е. и посветен на Атина Партена. Покривът липсва, но външните стени са богато украсени с барелефи от гръцката митология. Някога тук се е издигала огромна статуя на Атина Палада, покровителка на знанията, изкуството, занятията, войната и победата, чието име носи днес столицата. Умаленото и копие с глава, врат и ръце от слонова кост и дрехи, коси и шлем, покрити със златни пластинки, се пази в Археологическия музей. С удивителната си хармония от линии и пропорции Пантеонът и днес си остава едно от най-великите творения на древногръцката култура, грандиозен паметник на човешкия гений. На южната част на хълма се издига и храма на Атина- Нике, малък, но изящен храм на "Безкрилата победа", а в подножието му са останките от Дионисиевия театър, изграден VІв. пр.н.е. В северното подножие на Акропола е квартал Плака с тесни, криволичещи улици, често стръмни, нагъсто прокарани, с множество магазинчета и работилнички. В нощните заведения на квартала гледахме как играят сиртаки, слушахме свиренето на бозуките и пихме от гръцката мастика "Узо". Бяхме се настанили в хотел, недалеч от площад "Омония", търговският център на Атина, от който хотел се виждаха бликащите фонтани и многото магазини и кафенета.
    Около площад "Омония" можеш да си купиш всичко, даже и копие от колекцията "Карапано", запазена в Археологическия музей и датираща от V в.пр.н.е., най-често предлагана като украшение - талисман за жените.
    Под "Омония" минава и метрото, което за броени минути ни отведе в Пирея, град, сраснал се със столицата и явяващ се фактически нейно предградие. Пирея е най-голямото пристанище на Гърция, град с широки и прави улици, хубави многоетажни сгради,, привлекателни магазини, с красива крайбрежна част, посещавана от хиляди туристи, но и главният пазар на Ерос, царството на проститутките. На югоизток от Пирея започва гръцката "Ривиера" с многобройните си морски курорти.
    Площад "Синтагма" е центъра на модерна Атина. Тук е сградата на Парламента, в близост е дипломатическият квартал с хотел "Хилтън", тук е главният градски парк. Гръцката столица е град е рядко съчетание между древна и съвременна архитектура, между грандиозни паметници от миналото и елегантността на настоящето.
    В Атина си заслужава да се видят и голямата катедрала, и Агора с библиотеката на император Адриан, и да се опита вкусната гръцка мусака или сувлакито, кехлибареното грозде, сладките стафиди и смокини, едрите маслини или пикантните колбаси. Яли ли сте печени пълнени домати с ориз и месо, пили ли сте вино, примесено със смола? Вкусовете са неповторими!
    А слушали ли сте гръцки песни, акомпанирани от мандолини, китари и барабани, в които жаждата за живот е по-силна от живота?
    А пили ли сте вода от свещения извор в Касталия, видяли ли сте Аполоновия храм, театъра и античния гимназион в в гр. Делфи, разположен в местност с амфитеатрален релеф?!
    И още нещо за Гърция: работното време на магазините е от 9 до 13 ч. и от 16 до 19 ч., като в сряда и събота след обяд не работят, почивен ден е неделя. Винаги от 1 до 20 август има голямо намаление на стоките.
    В Гърция посетихме и Метеора - природен феномен със струпани на едно място каменни исполини, наподобяващи Белоградчишките скали, но построени върху тях 24 манастира, още от византийски майстори /ХІV-ХVв./
    А когато наближихме Егейска Македония, прорязана от реките Струма и Вардар и с главно средище Солун, почуствахме полъха на нещо близко, родно.
    Град Солун е разположен в дълбок, врязан залив на Егейско море и е основан от зетя на цар Филип Македонски през 35 г. пр.н.е. Градът е голямо пристанище, важен търговски център, много оживен и отлично планиран, с внушителни останки от древни паметници, джамии и черкви. По крайбрежния булевард се стига до Бялата кула - символ на града, висока 30 м., в подножието на която е паметникът на Ал. Македонски. По главната улица се виждат арката на владетеля Галерий, строена през 17 век, ротондата "Св.Георги" с мозайки от V в., а можете и да посетите музея със саркофага на Филип Македонски. Удоволствие е да се изпие чаша кафе във въртящото се кафене на телевизионната кула.
    Пътят за България водеше през гр. Серес, опасан от тютюневи ниви, а границата при Кулата пресякохме бързо и без никакви формалности.
    Мирисът на вкусни кебапчета, близо до Кресна, ни напомняше, че вече сме си у дома...

Добави във Facebook   


ВУЛКАНЪТ ЕТНАВУЛКАНЪТ ЕТНАТУНИС - СИДИ БУ САИДТУНИС - СИДИ БУ САИД
ОБЩ ИЗГЛЕД ОТ ПАЛЕРМООБЩ ИЗГЛЕД ОТ ПАЛЕРМОБРЕГОВЕТЕ НА О-В СИЦИЛИЯБРЕГОВЕТЕ НА О-В СИЦИЛИЯ
АТИНА- ИЗГЛЕДИ ОТ АКРОПОЛА И ПЛ."ОМОНИЯ"АТИНА- ИЗГЛЕДИ ОТ АКРОПОЛА И ПЛ."ОМОНИЯ"АТИНА- КВАРТАЛ "ПЛАКА"АТИНА- КВАРТАЛ "ПЛАКА"
ОСТРОВ ЕГИНАОСТРОВ ЕГИНАДЕЛФИДЕЛФИ
ИЗГЛЕДИ ОТ ПИРЕЯ,МЕТЕОРА И ГРАД СЕРЕСИЗГЛЕДИ ОТ ПИРЕЯ,МЕТЕОРА И ГРАД СЕРЕССОЛУН РОТОНДАТА И БЯЛАТА КУЛАСОЛУН РОТОНДАТА И БЯЛАТА КУЛА

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Хоби туризъм | От Сицилия до България през Гърция
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com