dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 30 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Гърция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  На гости при Зевс
  Публикуван от ludmil_74 на 19 Октомври 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 4162 пъти, рейтинг: 2.28

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Близо до природата"

    Планината Олимп с нейния най-висок връх Митикас е втора по височина на Балканския полуостров – извисява се на 2917 метра над морското равнище. В древногръцката митология, Олимп е домът на Олимпийските богове, основните богове в гръцкия пантеон. Привлекателно е, че тя е и твърде близо до България – само на четири часа път с автомобил от ГКПП Кулата. Точно този факт от години провокира тръпката на родни екстремни планинари, които реализират на практика истински “требъл” - за едно денонощие покоряват трите най-високи върха на Балканите – Мусала (2925 м), Вихрен (2914 м) и Митикас (2917 м), което на гръцки означава нос.
   
    Ние, група от 30 души, поехме с автобус от Благоевград към Олимп, водени не от екстремни желания и страсти, а с единствената цел групово да покорим върха, където според древногръцките митове е властвал гръмовержецът Зевс. Той е господар на небето, бог на справедливостта и милосърдието, защитник на слабите, и наказващ лошите.
   
    След като автобусът ни пресече българо-гръцката граница в една септемврийска утрин около 8 часа поехме на юг към Серес и щом наближихме покрайнините на Солун, се включихме в магистралата за Атина. Подминахме гръцкия курорт Катерини, вече добре познат на мнозина българи, за да се отклоним от магистралата и да спрем за кратка почивка в градчето Литохоро – отворената врата към планината Олимп. Литохоро е малко китно селце, известно преди всичко с казармите си, с чистите си улици и с великолепния изглед към ширналото се на изток Егейско море. Автобусът ни бавно се придвижи към Приония – последното място, достижимо за автомобили.
   
    Малко след като асфалтът свършва, спираме на паркинг, застлан с чакъл и задръстен с множество леки коли, предимно на почиващи си от плажовете, решили да потърсят прохлада в планината. Разделяме се с водача на автобуса, който се отбива в едно от малкото кафенета на паркинга, и около 13,30 часа поемаме по пътеката към хижата, известна като Refuge A (Заслон А). Знаехме предварително, че нагоре по пътеката няма нито капка вода, затова в Приония напълнихме всичките си налични съдове. Пътеката е добре оформена и поддържана, вие се сред млади букови гори, които са доста слаби и крехки, ако ги сравним с нашите. Среща се и средиземноморски бор, който не ни впечатли особено, за разлика от множество планински цветя, съпътстващи туриста по цялото трасе почти до самия връх. Цветята наистина са великолепни и ухаят добре. След около 5-6 часа ходене групата от 30 български туристи най-сетне “ превзе ” хижата, кацнала на една скала на 2100 метра надморска височина. Хижата е уютна и в изключително добро състояние, предлагат се храна, напитки, дребни туристически принадлежности, работно време и регистрации на туристи – до 22:00 часа, преференциални цени за нощувка на членовете на туристически клубове.
   
    Самата хижа е отлично обзаведена за хранене и нощувка, заредена с всякакви провизии. Хигиената е на висота, но в месеците след юли водата и тук често е кът. Предлагат се стандартни блюда и напитки, но цените са “високопланински” – бобена чорба – 7 евро, кафе – 3 евро. За сметка на това пък нощувката е само 10 евро. Преспахме уморени в отлични стаи, за да посрещнем всички заедно изгрева на слънцето малко след 5,00 часа.
   
    Моментът категорично не е за изпускане – огненият диск на слънцето “изкача” нейде зад Атон в далечината и “прокарва” невероятна сребърна пътека в залива пред нас. От панорамната тераса на хижата гледката е неописуемо красива. Препоръчаха ни тръгването от Refuge A (Заслон А) да става в ранните сутрешни часове предвид нестабилното и променливо време по билото.
   
    От хижата поехме нагоре към 7 часа. Пътеката е стръмна, недобре маркирана, но утъпкана, така че реално няма опасност от объркване. На места дори има изградени каменни пейки. По средата на прехода има разклон, обозначен доста скромно с жълта табелка на земята. Наляво пътеката продължава към Митикас, а надясно води към Платото на музите. Разбира се, ние поехме към целта – наляво. Вече споменах, че вода по трасето няма нито капка и въобще Олимп е класически безводна планина.
   
    За сметка на това миризмата на сяра ни следва неотклонно до върха. След около три часа ходене пред нас се открива Трона на Зевс – скалист и страховит конгломерат от няколко върха, сред които и самият Митикас. Групата върви стегнато и в пълен състав по стръмната пътека, която на места силно напомня траверса към нашия Вихрен.
   
    Стигаме връх Скала (2866 м) и спираме за почивка. Мястото е интересно поради факта, че е отправна точка както до Митикас, така и до връх Сколио (2912 м). Тук всеки сам преценява дали да продължи към Митикас, защото пътеката оттук до самия връх е наистина страховита – движиш се, по скоро пълзиш на четири крака по отвесен терен. Няколко души от нашите се отказват. Особено опасно място е Ветрилото – изключително стръмна и гладка скала. Тук-таме са поставени халки, но въжета няма- трябва да се носят. Ние използвахме нашето само на връщане и мисля, че ни помогна. След Ветрилото пред очите и телата ни се изпречват няколко трудни пречки, за да стигнем до скалистия връх Митикас. На върха има пилон с гръцкото знаме, а в специална тетрадка всеки може да запише името си.
   
    Малко хора има на върха – разминава ме се с няколко французи, грък на средна възраст целува знамето и обяснява, че го прави за пети път.
   
    Нашата група се събира на върха около 11 часа в почти пълен състав – 23-ма българи. Документираме събитието в тетрадката и с помощта на фотоапаратите и потегляме обратно. Пътят назад до Скала е още по-опасен, но го минаваме смело, заредени вече с оптимизма на покровителите.
   
    Надолу към хижата е лесно, там спираме за почивка и погваме пътеката към Приония… Пътят е доста дълъг, но с доброто темпо, което спазваме, успяваме да потопим морни телеса в солените води на Бяло море край Катерини малко преди да мръкне.
   
    И така с добра предварителна подготовка и стегната организация успяхме да постигнем целта. Целта е постигната - върхът е покорен.

Добави във Facebook   


Сурово и нежноСурово и нежноВръх Митика ( 2918 м.) – първенецът на планината Олимп примамва все повече нашенциВръх Митика ( 2918 м.) – първенецът на планината Олимп примамва все повече нашенци
Страховитото ВетрилоСтраховитото ВетрилоЦветя сред камънитеЦветя сред камъните
Хижата Спилос Агатитос под връх МитикасХижата Спилос Агатитос под връх МитикасХижата известна като Refuge A ( Заслон А )Хижата известна като Refuge A ( Заслон А )
Снимка 7Снимка 8
По шосето към ПрионияПо шосето към ПрионияВграден манастирВграден манастир

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
stanito
2008-10-22 10:05:19
  Супер яко е на Олимп. Аз дори се засякох с едната група българи... тая която беше на 14 септември 2008 г. се засякохме на хижата и си побъбрихме малко :) Много съм доволна :) Евалата на статията!!!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Гърция | Планински туризъм | На гости при Зевс
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com