dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 31 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Хърватска
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола – част 3
  Публикуван от admin на 12 Април 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 3573 пъти, рейтинг: 4.71

  

    Далеч преди да тръгнем за тази екскурзийка до Пельшац слушах хвалбите и авто-рекламите, които Никица правеше на Далматинското море – Че едва ли не ако веднъж отида там на море, навсякъде другаде ще ми се струва по зле. Че едва ли не само карибите могат да си съперничат с Далмация и т.н. Та приемах с леко недоверие неговите думи. Малко типично по шопски, макар и да нямам и грам такава жилка в рода си (опазил бог!) си виках „абе верно там може да е харно ама тоя май ме мета по върбите „... но сега с ръка с ръка на сърцето мога да заявя, че всичко надхвърли и най-смелите ми очаквания . Не съм ходил все още на Карибите (дай боже някой ден и това да се случи ), но Далмация и в частност Пельшац са наистина приказно местенце за почивка на море.
   
    Тъй като разполагахме общо с 4 дни поради трудния път дотам и обратно (2+2 дни отиване и връщане) на плаж на Пельшац успяхме да отидем само на 2-3 места (единия от тези 4 дни отиде в разходка до Дубровник ). Тъй като пракрасните места за плаж на Пельешац са твръде много тук ще спомена тези, на които упяхме да отидем и някой от тези, за които само успяхме да чуем. Понеже не смятам да се повтарям за всяко едно място поотделно нека тук спомена, че навсякъде водата беше кристално чиста и бистра. Който не е ходил, моля да отиде и да се увери сам ;)
   
    Сресер – Това беше селцето, в близост до което се намираше и базовият ни лагер – вилата на Никица. Съответно там ходихме на плаж цели 2 пъти. Това беше и единствения плаж със фин пясък, който може би има на Пельшац. Намира се в малко заливче откъм Мало море и точно срещу плажа на около 200 метра имаше малък скалист остров. Тъй като цялото дъно от едната страна на плажа беше доста ниско, без проблеми, хора неможещи да плуват можеха да си направят разходка до там. А тези, които пък можехме да плуваме си правехме приятни плувни разходки до шамадурите на мидената ферма намираща се от лявата страна на островчето. Вторият ден, в който плажувахме там Никица ни светна за някакъв вид много вкусни миди за салатка горе- долу около 3-4 сантиметра в диаметър , които си играхме да изравяме с крак на дълбочина 4-5 сантима под пясъка по средата на разстоянието между брега и острова. Но понеже освен нас имаше още доста ловци, за час – два успяхме да наловим само около половин торба. Така или иначе салатката, колкото и малко да беше се оказа доста вкусна вечерта.
   
    Тръстеник – Намира се на около 4-5 километра разстояние от Сресер откъм страната на Велико Море. Приказно малко заливче където плажът наистина беше прекрасен. От дясната страна на заливчето се намира и малкото пристанище на Тръстеник. Там по думи на Никица почти всяка година с личната си яхта пристига на почивка една от принцесите на Монако. Тази година обаче или не беше идвала или пък е идвала в различно от нас време. Предполагам доста хора са чували как псуват сърбите , но пред една малка компанийка от 5-6 малки дечица (местни далматинчета), които си играеха на плажа в Тръстеник, сърбите ми се сториха направо цвете. Ако все още не сте чували как 8-9 годишни момченца и момиченца псуват на всяка 3 дума всичко от другаря си до Исус и Богородица то това може да ви се случи точно там. Интересното е, че този лош език си беше ей така нещо съвсем обичайно и в реда на нещата, между другото както се казва. Далматинска му работа. ;-)
   
    Тези дечица освен да псуват, играеха и една доста популярна местна далматинска плажна игричка. Нарича се Picigin и се практикува от деца и младежи в близост до брега . Използва се малко топче което подредените в кръг играчи си подават един на друг с ръце падайки акробатично във водата. Целта е топчето да не падне.
   
    Дивна – малко девствено плажче, едно от местата, на които съжалявам че не можахме да отидем. Намира се малко на север (около километър) от Търпань от страната на Мало Море.
   
    Оребич – Това малко градче намиращо се почти в северния горен край на полуострова. Разположено е в поножието на върха Св. Илия и най-голямото населено място на полуотрова (поне според мен). От там се хваща ферибот, който за 15 минутки ви закарва до разположения отсреща голям Остров Корчула и едноименния стар град. Оребич е град на моряци и капитани. Струва си да направите плаж там или пък да се разходите по крайбрежната улица, осеяна с множество приятни барчета и стари красиви къщи на фамилиите на стари морски далматински вълци.
   
    Прапратно – Намира се още в началото на полуострова , много близо до Стон, от страна на Велико Море. Друго от местата, които не успяхме да посетим. Там май също има фин пясък :-)
   
    Автор: Мартин Папазов
    http://stojtscho.blogspot.com
   

Плажът Дивна (снимката не моя)Плажът Дивна (снимката не моя)Плажът на Оребич с връх Св. Илия отзадПлажът на Оребич с връх Св. Илия отзад

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Хърватска ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Хърватска
Цени на билети до Хърватска
Нашето предложение...
Оферта - ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ
ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ

   Цена: 739 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Хърватска | Международни екскурзии | Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола – част 3
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com