dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 27 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Индонезия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Имах една мечта...или как се става дзен-будист
  Публикуван от moorea на 01 Април 2011 г.
  Този пътепис е прочетен 1782 пъти, рейтинг: 5.00

  

    Преди 3 години един австралиец ми сподели, че след като видя Бали,няма да поискам да отида никъде другаде. Това е достатъчно да разпали любопитството ми. И след като отделих достатъчно време на Западното полукълбо, се амбицирах да осъществя поредната си мечта-да видя Острова на боговете. Наричат Бали остров на хилядата храма.
    Според мен са около 2000.Във всяко село има по 2-3.Балийците са много интересен народ-в границите на Индонезия са запазили своята култура,бит и религиозност.Всяка сутрин благодарят на боговете,че са живи и само този факт ги кара да си свиркат или направо да си пеят.Пееха всички-от охранителя на хотела ни до капитана на гемията ни в морето на Флорес-усмихнати,благодушни и добронамерени.
   
    Туризмът за Бали е от фундаментално значение за прехраната на местното население,което е около 2,5 милиона и непрестанно нараства.Оризищата-главният селскостопански продукт- не са в състояние да ги изхранят.Въпреки че са известни с отзивчивостта и гостоприемството,повечето балийци работещи в сферата на туризма,са доста обиграни в пазарлъка и изкарването на бакшишите с усмивка.
   
    Но да се върна на духа-на всяко кътче,което се сетите,има олтар на божество.Каменните статуи са бизнес-край пътищата има огромни пространства-магазини на открито,в които се продават всички възможни атрибути за създаването им.Толкова голямо значение на смъртта като ново начало и празник не съм срещала никъде.Случайно присъствах на две церемонии по кремиране.Хората бяха усмихнати,изглеждаха щастливи.Шествието,начело с жените,които носят даровете за мъртвите върху главите си,спира уличното движение за около 15 минути.Попаднали в задръстване,присъствахме неволно и на самата кремация.Когато видиш такова нещо с очите си,мирогледът претърпява някакви необясними протуберанси,нещо в теб избухва като свръхнова и ти вече не си същия.
   
    Даровете,обикновени панички от листа,в които има ориз,цвете,бонбон и димяща пръчица се поднасят всяка сутрин и вечер.Това е съпроводено със специален кратък ритуал и молитва.Дали е кухня,бръснарница или суперлуксозен хотел,ритуалът не се променя и не подлежи на обсъждане.
   
    Въвлечени в развлекателната индустрия,наречена турове по интереси,се "обзаведохме" набързо с гид,кола с климатик и стриктно разписание за 4 дни наред.Програмата ни е почти задължителна и включва всички национални туристически обекти.На 2-3 пъти се опитах да споря с гида ни,опитът беше напълно неуспешен по 2 причини-първата,че съм жена,а втората,че ,ако не изпълни програмата,може да не получи бакшиш.Вратата на колата никога не се отваряше за мен,а само от страната,от която е решил да се качи мъжът ми.С мен мъж трудно се отпускаше да разговаря,ако преди това не е получил с поглед одобрението на Биг боса.Но,когато в ресторантите няколко пъти се опитаха да ми поднесат сметката,изригнах като местните вулкани...и отлетях за Комодо,да плаша динозаврите.
   
    Комодо е една грандиозна пи-ар кампания с цел поминък на местното население на островите Флорес.Гущерите са полуопитомени,някой единичен екземпляр,побъркан от жега или хормони,може и да се е зареял в свободния свят,но останалите хитруват и стоят до храната.Авантюрата по море си заслужаваше най-вече заради природните красоти и усещането да спиш в гемия,насред нищото.А дотам се стига със самолет-маршрутка,който,излитайки от Бали, има кацания на три острова,отдалечени по на 1 час полет един от друг.Полетът е веднъж дневно,така че е невъзможно да начешеш любопитството си само за ден.
   
    На Бали животът ври и кипи денонощно,не можеш да скучаеш.Не,защото не ти се иска,а защото никой просто не те оставя.Измислени са и са пуснати успешно в ход всевъзможни рекламни трикове с примамливи оферти за всякакви удоволствия и релакс.Естествено,на първо място са многобройните салони за спа-процедури и масаж,които са се пръкнали буквално през 5 метра.Степента на лукс и предлагани услуги,разбира се,варира за всеки джоб.Привлечена от предложението на нашите домакини в хотела,се възползвах от пълната 3-часова процедура.Това беше първият балийски масаж в живота ми,съчетан с музико- и ароматерапия.Приятно е,но няма да ми липсва.
   
    Храната!Другата ми слабост-опитахме балийска,индонезийска,тайландска,китайска кухня.Вкусно,питателно,здравословно и...много лютиво.Лютиво,ама вкусно!
   
    Движението е необяснимо за европееца-потоци,ята,урагани от моторчета,които имат право да се придвижват и по тротоарите в случай на задръстване.Но така и не видях нито една катастрофа,за щастие!
   
    Далеч съм от представата си за първопроходец-толкова много българи вече са били на Бали.Само в нашия самолет ,излитащ от Куала Лумпур на отиване,бяхме 16 българи,разпределени в три групи,непознаващи се помужду си.На връщане пътувахме с друга семейна двойка.При цялото българско "нашествие" е доста странно,че в нет-а намерих само четири пътеписа.Това е и една от причините да напиша и споделя впечатления.От практическа гледна точка е полезно да се знае,че най-добрият курс за валутна обмяна е в магазините на "Кодак",че плажовете на Бали на са като на Златните и е рядкост да видиш шезлонги покрай морето.Полезно е да се избягва happy-hour-а,тъй като се опитаха да ни пробутат кофти алкохол.
   
    А,да!И най-важното-всички балийци с раждането си получават по една безплатна абонаментна карта за целодневна и целогодишна доживотна сауна,което бързо разделя нас,европейците от мечтите ни за живот на някой топъл остров.
   
    Благодаря ви за вниманието:)
   
    Тo be continued...

Добави във Facebook   


Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Индонезия
Цени на билети до Индонезия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Индонезия | Международни екскурзии | Имах една мечта...или как се става дзен-будист
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com