dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 20 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:70
  Новини:824
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Индонезия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  За 5 дни около Азия
  Публикуван от admin на 07 Юли 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 4030 пъти, рейтинг: 4.85

  

    Действието се развива през април 2005 година. Не си спомням точно кога - беше доста отдавна. Ставаше въпрос за една сряда вечер, когато тогавашният ми шеф ми се обади по телефона и ме попита знам ли какво се е случило с клиента ни в Индонезия.
    Тогава (мисля) беше времето на опустошителните цунамита в Азия и си помислих, че е станало някакво земетресение в Джакарта или нещо подобно, но той само се усмихна (предполагам - все пак говорехме по телефона) и ми каза, че базата данни на CRM продукта ни я няма. Малко повече информация: в билинг центъра на клиента, в който можеш да влезеш само след снемане на пръстов отпечатък, показване на пропуск и регистриране в журнал… спрял тока. Съответно всички машини “паднали”, паднала и цялата мрежа на оператора. След час възстановили мрежата (физически), малко след това успели да вдигнат и IN-а, но всякакви усилия да “вдигнат” storage-а, който съръджа файловете с данни били неуспешни. Просто машините отказвали да ги монтират и това е.
   
    С няколкочасова борба все пак успели да ги монтират, но само за да установят, че файловата система е повредена. Направили нова, възстановили базата от архив и… Изненада. Поради някакъв пропуск в процедурата по алхивирането на базата имало липсващи файлове и последния пълен архив бил от преди малко повече от месец. Е, възстановили го него, но се оказа, че има разлика от малко повече от месец между базата данни на CRM-а и базата данни на SDP-то. И тук бях намесен аз. Поставиха ми задачата да сравня двете бази и да генерирам скрипт, който да нанесе промените, направени в базата на SDP-то в базата на CRM-а.
   
    Но не за това става дума. Оказа се, че мога да работя върху съответните бази само през модем, набирайки от офиса ни в София телефонен номер в Индонезия. И правейки последователно 3-4 telnet връзки. Мисията невъзможна. Пробвах. Не стана. Така в четвъртък на обяд беше взето решение да отида на място. С полет на Turkish Airlines в 17:00 от София. Самата идея да пътувам с турските авиолинии до Тайланд и с Garuda Indonesia от Бангког до Джакарта нещо не ми се понрави, ето защо отказах категорично. И добре, че отказах. Сетих се да погледна каква индонезийска виза имам.
   
    Самата беше доста странна - многократна едногодишна бизнес виза с максимален престой в страната 59 дни за едно влизане. За това на 57-58 ден трябваше да отскачаме за по една нощ в Сингапур и да се връщаме. Но не това ме притесни - притесни ме един надрис с дребни букви: This visa must be used within 90 days from the date of issue. А бяха минали наистина малко над 90 дни от датата на издаване. Обясних това на шефа, той се позамисли и каза да проверя. Проверих - оказа се, че посолството не работи в четвъртък и петък поради някакъв празник на Индонезия. Остана за понеделник.
   
    В понеделник се видях с консула, той ми обясни, че тоя надпис за тия визи не се отнася и ме прати по живо по здраво към Джакарта. Яна ми уреди едно доста забавно пътуване - София - Атина с Olimpic Airways, Атина - Бангкок и Бангкок - Джакарта с Thai Airways. Убедих че, че гърците ни мразят - толкова намръщен и отвратителен персонал не съм виждал от тогава. Естествено на нашето летище не можаха да ми дадат бордните карти от Атина до Джакарта и трябваше да чакам в някаква мижава транзитна зона на Елефтериос Венизелос да дойде някой от Thai Airways да ми ги даде. Почаках, почаках, покарах се малко с гръцката гранична полиция пък им теглих една, “влязох” в Гърция, намерих бюрото на Thai Airways, взех си бордните карти и пак излязох от Гърция. Като ми ги даваха имаше малък спор имам ли всъщност виза или не. Но ми ги дадоха де.
   
    Последва един дъъълъг полет до Бангкок, едно бързо прекачване и още един 3 часов полет до Джакарта. Въпреки че самолетите бяха накакви Boeing 727 - доста старичък модел - за пореден път се убедих, че азиатците умеят да се грижат за гостите си. За първи път в самолет ми сервираха свинско. Е, то имаше достатъчно голям избор на ястия, но никъде другаде не съм виждал свинско в основното ястие.
   
    Както и да е - полетът си мина стандартно. Кацаме в Джакарта. Нареждам се аз на опашката за чужденци, идва моят ред, подавам си паспорта. Пича него го гледа, гледа, пък ме помоли да мина встрани от опашката. Застанах аз, зачаках, дойде някакъв шеф и ме помоли да дойда с него в една стаичка. Вече започнах леко да се изпотявам. В стаичката пича пак проверява нещо и ми заяви, че визата ми е изтекла. Избеснях. Вътрешно. Обясних му, че специално съм питал преди два дни консула в София дали визата е валидна и той ми е отговорил положително. да, но на визата пишело, че трябва да се използва в рамките на 90 дни от датата на издаване. Т.е първото ми влизане в Индонезия трябвало да е в рамките на 90 дни от датата на издаване. Обадих се на клиента ни. Обясниха ми да се опитам дискретно да му дам $50 и може би щял да ме пусне. Не стана. Повика някакъв друг полицай и се започна. Ела с мен. Чакай. Ела. Чакай. Ела. Чакай… През това време се обаждам на шефа, обаснявам му ситуацията и той ми предложи ако все пак не ме пуснат да съм отишъл в Сингапур и да си извадя виза там.
   
    Това добре, но както се обяснявахе с него и изведнъж се оказвам пред вратата на самолета, с който дойдох от Бангкок. Вкараха ме вътре, стюардесите затвориха вратата зад мен и изведнъж осъзнах, че явно самолета са го задържали заради мен, защото всички пътници си бяха по местата. Обасних на шефа че отивам в Тайланд, той ме попита защо не в Сингапур и успях само да му кажа, че да ме довели с ескорт до тук и изобщо никой не ме е питал къде искам да ходя. Той само каза, че ще се погрижи и това е. Трябваше да затварям.
   
    Добре че съм прибрано момче, та докато летяхме успях да си намеря в лаптопа адресът на посолството на Индонезия в Тайланд, както и адресът на хотела, в който най-вероятно щях да се настаня. При кацането се обадих на Цви, той каза, че вече са ми резервирали стая във въпосния хотел и всичко е уредено. Наредих се аз не опашката пред едно гише за паспортен контрол и изведнъж се усетих, че аз виза за Кралство Тайланд нямам. Попитах някакъв служител дали мога да си извадя виза на летището, той ми отговори че не знае, но ми посочи гишето за издаване на визи. Отидох там, прочетох изискванията: 3 снимки паспортен формат, молба по образец и 40 бата. Добре, че след един подобен случай винаги си нося паспортни снимки с мен. Взех и попълних молбата, приложих снимките, смених пари и отидох на гишенцето. Служителят там само се усмихна и ми върна молбата с обяснението, че не може да ми издаде виза. Ими посочи един списък с държави, чийто граждани могат да получат виза на летището: Русия, Украина, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и прочие -станове. Но европейски държави нямаше.
   
    Обадих се на Цви, обясних му ситуацията. Той като че се зарадва - в Сингапур процесът по вадене на виза продължава един ден, а в Тайланд - 3. Каза ми да намеря бюрата на авиокомпаниите, а той ще задвижи нещата през това време. Докато ги търсех ми се обади Инбал и ми каза, че ми е купила билет на Thai Airways до Сингапур за полета в 20:10. И да го хвана, защото това е последния полет до Сингапур - в противен случай ще трябва да остана цяла нощ на летището. А нямаше кой знае колко много време. Та намерих гишето им, попитах за билета. Каката провери и каза, че имам резервация, но все още няма плащане и не може да ми издаде билет. ОК - обадих се на Инбал, обясних й. Тя се изненада, че толкова бързо съм го намерил и ме посъветва да изчакам 15-тина минути. Изчаках. Два пъти по 15 минути. Накрая попитах служителката не може ли аз да го платя? Не можело, защото бил поръчан от Тел Авив и можели да го платят само от там. Поисках да си купя аз един билет и да й го платя веднага. Не можело, защото моята резервация била за последното място. Късмет.
   
    Нейсе - платиха го. Оказа се, обаче, че билетът е в Тайланд - зад граничния контрол. Обасних пак на служителката защо искам да пътувам до Сингапур и тя ми организира получаването на билета. Дадох си паспорта на някакъв техен служител и той отиде да ми го вземе. Чакам. Чакам. Започнаха да канят пътниците за моя полет в самолета. Погледнах служителката - да съм бил спокоен, ще ме изчакат. Чаках около 45 минути, докато най-накрая ми донесоха билета. И тук беше един от най-култовите диалози, в които съм участвал:
   
    - Съжалявам господине, не мога да Ви дам този билет.
   
    - Мооооляяяя? Защооо?
   
    - Ами защото си купувате еднопосочен билет до Сингапур.
   
    - ?!?! Знам. Аз искам да отида до Сингапур. След това ще му мисля там.
   
    - Да, но ако не Ви допуснат в Сингапур…
   
    - Е ако не ме допуснат в Сингапур ще тегля една майна на всички и се прибирам вкъщи, в София.
   
    - Ама Вие имате ли достатъчно пари за билет до София.
   
    - Ами имам. И в брой имам, и кредитна карта имам. Да Ви ги показвам ли?
   
    - Е не, не - не е нужно. А ще се съгласите ли да подпишете декларация, че ако не Ви допуснат да влезете в Сингапур ще се приберете на собствени разноски до София и няма да съдите Thai Airways?
   
    - Дай декларацията…
   
    Подписах я. Дадоха ми билета. качих се на бегом.
   
    Още с кацането на Чанги нещо ми подсказваше, че проблеми няма да имам. На граничния контрол само ме попитаха колко време ще остана в Сингапур. Отговорих - 2. Удариха ми печат за 30. Междувременно Инбал ми изпрати sms с адреса и телефона на хотела, в който ми е направила резервация. Наредих се на опашката за таксита и след 30 минути вече се настанявах в стаята си.
   
    На следващия ден имах 3 проблема за решаване:
   
    1. Трябваше да си извадя индонезийска виза
    2. Трябваше да си намеря билет от Сингапур до Джакарта и после от Джакарта до Бангког
    3. Трябваше да видя какво ми става с багажа, който остана в Джакарта
   
    Тръгнах да ги решавам в този ред. Отидох в 8 пред индонезийското посолство само за да установя, че преди мен има поне 50 човека. Нямаше какво да направя и се наредих на опашката. В 9 посолството отвори, влязохме вътре и хората се разделиха на 2 опашки - бизнес и туристически визи. Проблем - поради неочакваната промяна в плановете нямах покана от индонезийска компания за виза. Реших да действам според ситуацията - да си извадя туристическа. Вярно, че е еднократна и че е с право на престой 30 дни, но целта беше да се добера до Индонезия. Така или иначе отивах за седмица. Та взех една бланка за туристическа виза, попълних я прилежно и зачаках. към 10:30 дойде и моят ред. Подадох си документите на служителя, той ми разгледа паспорта (със 7 бизнес визи вътре) и ме погледна учудено - туристическа виза? Аз съвсем небррежно - дааа, отивам до Бали. На почивка. На плаж. Той с още по-въпросителен поглед - тогава моля ми покажете билет за отиване и връщане. Изненада - това беше точка 2 от списъка ми за деня. Реших да хитрувам - ама той билетът е електронен. Онзи пак ми върна документите и с мазна усмивка извади някакъв формуляр - моля обадете се на авиокомпанията Ви да ни изпрати на този факс потвърждение, че наистина имате електронен билет.
   
    Взех си документите и с подвита опашка отидох най-отзад. Обадих се на Хилма в Индонезия и я помолих да изпрати на онзи номер една покана от тях. Попълних едно заявление за бизнес виза, Хилма ми се обади, че я е изпратила, почаках още 45 минути на опашката и се озовах пак пред същия служител. Онзи само ми се изхили и ме попита къде ми е билета. Попутнах му документите и му казах, че този път съм за бизнес виза. Онзи само ги погледна и ми ги побутна обратно - покана. Вече аз му се изхилих, побутнах ги към него и му казах да си провери факса. Онзи погледна, изхили се и ми ги побутна обратно - няма. Да съм изчакал.
   
    Чаках, чаках, чаках… Посолството приема документи от 9 до 12 и издава визите от 15 до 17. Стана 12:30, 13:00, 14:00… На всеки 10 минути карах онзи да проверява за поканата - не и не. Нейсе - в 14:30 поканата “дойде” - имам чувството, че онзи през цалото време се гавреше с мен. Но нищо - подадох си документите в 14:30. Попитах с плаха надежда дали ще стане за 15:00. Онзи само се ухили и ми посочи един надпис: Считано от 06.01.2004 всички молби за визи се разглеждат в рамките на 3 работни дни. Така че да съм дошъл след 3 дни. Попитах нямат ли експресна поръчка. Знам, че ще ми струва някакви пари, но все пак… Не, нямали. Пак намекнах за парите, онзи пак ме отряза.
   
    Нямаше какво да направя. Обадих се на Цви, обясних му ситуацията. Той успя само да отговори:
   
    - Enjoy Singapore
   
    Следващите 3 дни бяха съвсем нормални. Похарчих сума пари за дрехи, наслаждавах се на Сингапур… Взех си билета, взех си и визата, хванах един самолет на Singapore Airlines за Джакарта на бегом…
   
    Кацнах в Джакарта, този път ме пуснаха. Отидох в офиса на Thai Airways да се оплаквам за багажа си. Те ме препратиха към офиса на Singapore Airlines. Естествено, чак в другия край на летището. След 20 минути се повтори същото. И разбрах защо Singapore Airlines печелят наградата за най-добра авиокомпания 2 поредни години. Още докато си попълвах PIR-а ми казаха, че сакът ми е в Бангког и много съжаляват, но не могат за ми го докарат днес. няма проблеми. Дадох им името на хотела ми и си и си заминах.
   
    На другия ден на връщане от офиса се отбих през рецепцията, където ме уведомиха, че Singapore Airlines са доставили един сак за мен и дали ще ми е удобно да ми го донесат в стаята сега. Ама разбира се. Пиколото ми го донесе и докато отварях вратата на стаята намерих един плик, пуснат под вратата. Отворих го - от хотела.
   
    Уважаеми г-н Панев, Singapore Airlines доставиха една чанта за Вас. Моля, обадете се на рецепцията в удобно за Вас време за да Ви я донесем в стаята.
   
    Усмихнах се. Забелязах, че телефонът в стаята ми мига - имам съобщение на гласовата поща. Прослушвам го:
   
    Уважаеми г-н Панев, Singapore Airlines доставиха една чанта за Вас. Моля, обадете се на рецепцията в удобно за Вас време за да Ви я донесем в стаята.
   
    На сутринта закусвам. Един от сервитьорите се приближава до мен: Извинете, Вие ли сте г-н Панев? Да, аз съм. Г-н Панев, имаме съобщение за вас:
   
    Уважаеми г-н Панев, Singapore Airlines доставиха една чанта за Вас. Моля, обадете се на рецепцията в удобно за Вас време за да Ви я донесем в стаята.
   
    Наистина са любезни, наистина те карат да се чувстват специален, но този път леееко прекалиха…
   
    Автор: Даниел Панев

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Индонезия
Цени на билети до Индонезия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Индонезия | Международни екскурзии | За 5 дни около Азия
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com