dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 14 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Израел
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Израел - красота, мистика и реалност - 4 - та част - Стената на плача
  Публикуван от valeria на 30 Октомври 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 6402 пъти, рейтинг: 2.48

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Преди си мислех, че Стената на плача е място, където хората оплакват някаква загуба – на близък човек, на здраве или още не знам на какво. И наистина, когато отидох там – всички плачеха пред стената. Някои – прави, други седнали /реших, че имат много за оплакване/, седяха на столчета и не смятаха скоро да привършват /по мое мнение/. Като попитах Амалия /нашата екскурзоводка/, тя ме погледна учудено /ама че глупав въпрос/ и рече: „Как за какво, плачат за храма!„ и ни разказа историята:
    Това са руините на юдейския храм и Стената на плача или Котел ха-маарави (Западната стена), представляваща част от запазените основи на Храмовия хълм, на върха на който е стоял Йерусалимският храм. Това е именно този участък от стената, който се е намирал под Светая Светих на Първия и Втория храм. С дължина 60 м и височина 22 м, седем реда огромни каменни блокове се издигат над молитвената площадка, където днес се стичат милиони поклонници и туристи от цял свят. Мнозина вярват, че молитвите и пожеланията, оставени между камъните на Стената на плача, няма да останат без отговор и надежда да се сбъднат. Пророк Иеремия предсказал, че Храмът ще бъде разрушен, но Западната стена ще се запази во веки веков. И за еврейския народ Стената на плача – това е спомен и молитва за Първия и Втория храм и мечта за третия Храм.
    Само че, аз продължавам да си мисля, че много от хората там плачат всеки за своето си нещастие и първоидеята за храма е забравена или просто не се знае от такива като мен.
    И се оказа начинание особено трудно да се намери свободно място между големите каменни блокове, за да туря и аз моите си пожелания и молитви. Защото се смята, че желанията, оставени в каменните процепи се сбъдват на 100%.
    Зад Стената на плача се извисява златният купол на джамията на Омар (известна още като Ал Акса) – третата по важност гробница в ислямския свят. Счита се, че е построена върху скалата, от която Мохамед се е възвисил към небето.
    Много интересно е това мирно съжителство на различни вероизповедания, на различни религии и то в регион, където непрекъснато араби и християни воюват. Нормална гледка е църква и до нея - джамия.
    Искам да кажа няколко думи за мъжете и жените в Израел. Които си имат отделни и разделени места и на стената на плача, и в живота. Мъжете. 30% са религиозни - не работят, а по цял ден четат ТорА и учат. Е, тука наистина се изумих. За тях абортът е грях, имат по една сюрия деца, жената работи, ако може и живеят мизерно. От синагогата вземат храна, държата им дава помощи и това е - цял живот учи ТорАта.
    Жените. Служат 2 години в армията, ако не са се оженили преди 18 години и не са народили деца. И си е служба, не е шега. И през цялото време си ходят с автомати, заредени с бойни партони. Това го видяхме лично и на много места. На едната снимка се вижда жена - военослужаща, пред Стената на плача - в униформа и въоръжена. И самата Амалия разказа, че е била две години в армията, преди да се омъжи. Ако девойката се задоми рано, ако народи деца – не служи.
    Отправяме се към Витлеем през Западната част на града, в която се намират Кнесетът (Израелският парламент) и Университетът. Славата на Витлеем сред християните се дължи на Евангелието на Матея, според което Исус Христос е роден във Витлеем Юдейски. Базиликата Рождество Христово е издигната на мястото, където според Завета на Лука Дева Мария положила в яслата първородния си син Исус.
    Да де , ама с приказката – до тук. Границата между евреите и палестинците е просто една дървена стена. И като минеш през един проход, ограден с бодлива тел / точно като по филмите от войните/, попадаш насред огромно стълпотоворение само на мъже, те са на ята, като гаргите - даже, още по- вресливи, шумни, нахални и мърляви. Попадаш в някакъв си ужас. :(((
    Там екскурзоводката ни беше българка, омъжена за палестинец. Разпитах я за семейството, сподели, че има две големи деца, които всяко лято идват при баба си и дядо си в България . И които искат да се установят в България. И не желаят да живеят в Палестина. Според мен, не е нормално да ти се иска да живееш на това място, ама - хора всякакви. Там, просто не ми се мисли, ако бяла и руса жена излезе сама, какво ще и се случи. То, само криминални физиономии гледаш около себе си, навират ти нещо в ръцете или в очите, ако не го купиш, почват да крещят,да те дърпат, да те бутат, мръсотия, далеч по-зле от Египет и Тунис, и от всичкия арабски и азиатски свят, който съм видяла.Та чак страшно.И то - много.
    Във Витлеем чудната история за Коледа е част от ежедневието. Църквата Рождество Христово е в самия център на града, издигната над предполагаемото място на събитието. Отвън прилича на крепост. Векове наред тук са се водели битки между мюсюлмани и кръстоносци.
    Главната църква е пищно украсена, но за разлика от всичко, което видяхме в Йерусалим – олющена и неподдържана, за едната икона на Дева Мария се твърди, че има нещо българско в червената дрешка – приличала малко на носия. Колко е вярно - никой не знае. Спускаме се по стъпала в задната част, където е пещерата - център на цялото християнство, мястото където Мария е родила Исус. Сребърна звезда с четиринайсет лъча бележи мястото където се смята, че е роден Спасителят. Докоснах звездата, това е наистина страхотно преживяване.
    Чудната история, започнала с детето в яслата, завършила с кръвта на младенците. Исус избягал, но Витлеем потънал в кръв. А аз напуснах Палестина с чувство на облекчение. Независимо от това свято място, хората, обстановката, мизерията просто угнетяват и депресират. Бързаш да се махнеш.
   

Добави във Facebook   


Стената на плача и жената - войникСтената на плача и жената - войникСтената на плача и пожеланиятаСтената на плача и пожеланията
Витлеем църквата отвънВитлеем църквата отвънВитлеем - църквата " Рождество Христово"Витлеем - църквата " Рождество Христово"
Витлеем - църквата вътреВитлеем - църквата вътреОлтарът на Рождество ХристовоОлтарът на Рождество Христово
ЗвездатаЗвездатаСребърната звезда в църкватаСребърната звезда в църквата
Палестина - изгледПалестина - изгледСтената между Израел и ПалестинаСтената между Израел и Палестина

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
hektor
2009-11-11 23:56:35
  Завиждам ви, искрено за пътуването и за видяното. Чистосърдечно си признавам.

valeria
2009-11-14 14:52:19
  А аз, най - искрено Ви пожелвам да отидете по тези места.:)))По много различен начин се чувства човек, когато се докосне до тях.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Израел
Цени на билети до Израел
Избрахме за вас...
Нашето предложение...
Оферта - Черен петък в Берлин
Черен петък в Берлин

   Цена: 780 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Израел | Международни екскурзии | Израел - красота, мистика и реалност - 4 - та част - Стената на плача
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com