dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ѕетък, 05 ёни 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
‘лаг   »ран
   ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€  | E-магазин 

  »ран - ѕустин€та на моето невежество
  ѕубликуван от admin на 15 ћарт 2009 г.
  “ози пътепис е прочетен 3921 пъти, рейтинг: 4.62

  

    ”вивам си главата с всички€ плат, който предвидливо съм помъкнала от югоизточни€ крайчец на ≈вропа. —лагам н€каква роба да ми покрива краката. 42 градуса е. Ќито косъм на свобода. “ака би тр€бвало да мога да вл€за в »ран... но вече не знам дали искам. ≈то € границата, турците ни пожелават довиждане. јтатюрк, ще ми липсваш... ти и твоите светски възгледи.
   
    10 метра преди границата. „уд€ се защо н€ма никой тук.
   
    5 метра преди границата. —ещам се - защото никой освен нас двамата със спътника ми не е луд да ходи в »ран.
   
    50 сантиметра - заклещват ни заедно с ирански д€довци между две решетки. “е не спират да ни се усмихват и да ни казват нещо като "ƒобре дошли". Ќ€кой н€къде отвар€ вратата. ѕристъпвам. Ћеко намусените лица на а€йтолаха и колегите му посрещат нас и всички гости от н€какъв граничен билборд с изразителни вежди, които казват нещо като: ћомиче, покрий си китките плътничко, да не дойде моралната полици€ и да те изрита, преди да си вл€зла." «ат€гам забрадката.
   
    »ран се оказва н€как жълт и топъл. ќхра и тюркоаз. Ћипсата на вода е превърнала в култ турскосиньото в културата на ѕерси€. ћного къщички до границата са от нещо като п€съчен кирпич - траен материал, който н€ма от какво да бъде отмит, защото тук вали за 10 години колкото за половин пролет в –одопите. —ухо е и не се вижда дърво на километри.
   
    —ъс стереотипите всичко върви по план, докато не ни посрещат граничарите на развалени€ ни общ турски: "ƒобре дошли! »скате ли вода? ≈лате на гости у нас."  огато човек израснал в Ѕългари€, чуе тези неща от граничар, нещо му се обръща в системните настройки. ”смихва се дори на спекулантите, които се разхождат с пачки мазни банкнотни усмивчици. ≈ха! јко това са им граничарите, какви ли са им добрите хора?
   
    √рупа ирански алпинсти, тъкмо изкачили јрарат и победоносно се връщат в родината. ¬идели са как пред т€х ѕ   отвлича немски туристи, но на т€х им казали да минават спокойно, защотоЕ са комшии. ƒобър аргумент. Ќепоклатим. јлпинистите - всичките 30, се събират около нас. ќколо мен се събират алпинистките и ме питат дали не съм мюсюлманка. «ащо така решихте? јми така ортодоксално косата си увиват само консервативните мюсюлманки. “ехните кърпи са по-скоро наметнати като за шейсетарски филм с участието на кабриолет и големи слъчневи очила, отколкото да скриват буйната коса.
   
    ¬сичко в »ран, свързано със способността им да бъдат домакини, се развива с б€сна скорост. ѕрибират ни с клубни€ си планинарски бус, нахранват ни, закарват ни до първи€ гол€м град, където се скарват кой да ни прибере за нощувка. —ледва изкачване на јлам  у, стигаме до 4500 м и научаваме, че в »ран "ъндърграунд" са именно планинарите. Ќад 2500 м н€мало тайна полици€, казват и разговорите, и поведението е по-естествено.
   
    «а 24 часа научаваме и една много важна дума: таруф - това е иранска реали€, непреводима. јкт на любезност - обичай, според който си длъжен да про€виш към госта уважение, предлагайки му всичко, а той е длъжен да откаже; по този начин например в иранско такси, шофьорът ще ви откаже до 3 пъти да вземе пари. ¬зима ги чак на четвъртата молба. ¬прочем западни туристи често се възползват, пон€кога и поради незнание. ј ние разбираме, че можем да приемаме офертите само ако ответникът насто€ва повече от 3 пъти.
   
    »ран е пълен с противоречи€, но най-впечатл€ващ за нашите рецептори е случа€т "пластична хирурги€". јко сте си задавали въпроса ко€ е най-красивата форма на протест - запов€дайте в »ран. ќказва се, че може пънкарски€т дух на свободолюбивите момичета да намира израза си в пластични подобрени€ на лицето. Ќали живе€т в св€т, в който ти се вижда само и единствено то. Ќ€ма защо да слагаш силикони по други площи, разказват ми иранките. »нвестици€та се прави преди сватбата - или от семесйтвото, или от жениха или съвместно. » така показвали, твърд€т иранките, на моралната полици€, че свободата да са жени и креативността им не могат да вл€зат в бюрократичните графи и забраните на режима. »ранците обичат да казват, че облеклото е най-мощното им политическо из€вление. ќчарователни са абсурдите на иранската действителност...
   
    Ќе знам толкова много неща. «ащо най-много катастрофи се причин€ват, докато полици€та гони неженени двойки, опитали се да скри€т срещата си в кола? «ащо »ран е държавата с най-много блогъри в мрежата?  ак така режимът контролира толкова неща, а не може да контролира трафика на дрога и огромна част от младите са зависими?
   
    »ма и неща, които бих импортирала, стига да можех: всеки град в »ран (¬секи! ¬секи!) има специален парк за пътници, където ¬—≈ » е свободен да отвори палатката си и да пренощува, а и да си опече нещо на шиш. ¬ страната е толкова горещо през по-гол€мата част от годината, че спането вътре е наистина противопоказно, а семействата, които се движат на клъстери от по минимум 20 човека, излизат заедно вечер. —ме€т се. “олкова се сме€т... » има една такава заедност, ко€то струи заразно, че дори малко им завиждаме.  огато ни остане време, преди да ни приобщ€т.
   
    ¬ цели€ този контекст да бъдеш алтернативен тук може да излежда funky, но там реално е революци€, ко€то си има последстви€та. –ежимът е забранил гледането на чужди телевизии - веро€тно това е причината, всички да го прав€т и да са едни от най-информираните хора на планетата поради факта, че след€т едновременно и старателно —и ≈н ≈н, "јл ƒжазира", Ѕи Ѕи —и и иранските медии. ѕоразителната статистика сочи, че 71% в държавата са висшисти, а 63% от т€х са жени.
   
    ¬секи ден все по-добре разбирам, че все по-малко зна€ за »ран. Ќо достатъчно, за да се влюб€ в хората и да не разбирам режима.
   
    — хубавите неща се свиква - след повече от 15 града и един 5-хил€дник, среща с номадско семейство и свикнали с черни€ чай и бучките ръчно чупена захар, така сме се слели с тези хора, че забрав€ме да си тръгнем втори месец.
   
    ѕерси€ си остава приказка въпреки насто€щето си, а в гол€ма степен и заради него. ј това, което чака, скрито зад димната завеса от предразсъдъци, е невъобразимо и ценно: планинско село от кирпич, където като елфи над сухата зем€ се нос€т в красивите си шарени носии жените и мъжете, изпов€двали доскоро зороастрийство; следобедните масови пикници на милиони иранци; планините и вулканът ƒамавенд, гледащ от висотата на своите 5761 м; номадите, които ни говореха на езика на сърцето и домашното сирене; базарите с аромат на пресно смлени подправки и лице на стар зан€тчи€; небесносиньото сред покривите от п€сък, което окъпва жегата или поне очите в маран€та; усмихнати и набръчкани от човеколюбие погледи... “ака е на изток от ра€. ќт наши€ рай, където н€маме пустин€, имаме вода, зелени дървета и сервираме толкова малки порции щастие.
   
    јвтор: янина “анева
    ƒневник.bg

—нимка 1—нимка 2

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »ран
÷ени на билети до »ран
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | јзи€ | »ран | ћеждународни екскурзии | »ран - ѕустин€та на моето невежество
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com